Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΔΙΕΤΙΑΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

2008

Εγγυήσεις

δημοσιευμένο από τον : editor στην κατηγορία Εγγυήσεις

“…Η νόμιμη εγγύηση είναι διετούς διάρκειας”. Απόλυτα σαφής ως προς την υποχρεωτική διάρκεια των εγγυήσεων καταναλωτικών αγαθών εντός της ΕΕ, ήταν η απάντηση της Επιτρόπου κ. Μεγκλένας Κούνεβα, αρμόδιας για θέματα Καταναλωτών, στη σχετική ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Αγγελάκας. “Ευθύνεται ο πωλητής όταν η έλλειψη συμμόρφωσης εκδηλώνεται εντός δύο ετών από την παράδοση των εμπορευμάτων”, συνεχίζει στην απάντησή της η Επίτροπος.

Να σημειωθεί ότι αφορμή για το ερώτημα του ευρωβουλευτή αποτέλεσε το γεγονός ότι στην Ελλάδα παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της μη εφαρμογής εγγύησης διετούς διάρκειας για τα καταναλωτικά αγαθά.Ο κ. Αγγελάκας, στην ερώτησή του, είχε θέσει επίσης και το θέμα της εδαφικής κάλυψης της εμπορικής εγγύησης.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εδαφική κάλυψη δύναται να εμπίπτει προαιρετικά και στη διακριτική ευχέρεια του παραγωγού και/ή διανομέα, ως πρόσθετο δικαίωμα στους καταναλωτές, “…επιπλέον των θεσμοθετημένων από την οδηγία[1] δικαιωμάτων”. Ως εκ τούτου υπάρχει δυνατότητα άρνησης για εκπλήρωση εγγυητικής υποχρέωσης σε διαφορετικά κράτη-μέλη.Η κ. Κούνεβα ωστόσο παραδέχεται, συμμεριζόμενη τον προβληματισμό του κ. Αγγελάκα, την πλημμελή εφαρμογή και τα ρυθμιστικά κενά της σχετικής κοινοτικής οδηγίας στα κράτη-μέλη.

Είναι σαφές ότι τέτοια φαινόμενα κλονίζουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτή για διασυνοριακές αγορές και αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις για διασυνοριακές συναλλαγές.

Ως έμμεσο αποτέλεσμα του θέματος που έθιξε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, η Κομισιόν ανέλαβε πρωτοβουλία επαφών με μια σειρά από κράτη-μέλη, με στόχο την επισήμανση των παραλείψεων και δήλωσε ότι σκοπεύει να “παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ώστε οι εθνικοί κανόνες να εναρμονιστούν με την οδηγία” ζητώντας από τον Έλληνα ευρωβουλευτή να παρακολουθεί τις εξελίξεις του θέματος .

1 σχόλιο:

Tom Bobandil είπε...

ΕΧΩ ΕΝΑ ΛΑΠΤΟΠ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΕΓΓΥΗΣΗ 1 ΧΡΟΝΟ. ΣΤΟΝ 1,5 ΧΡΟΝΟ ΧΑΛΑΣΕ.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ HEWLETT-PACKARD?
ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΟΤΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ