Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Οι μέρες της Σαρακοστής είναι μέρες νηστίσημες , αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε υπερκατανάλωση

Η Σαρακοστή είναι μία περίοδος που μας αλλάζει κάπως την καθημερινότητα της διατροφική μας συνήθειας.Το έθιμο είναι έθιμο και καλά κρατείαρχής γενομένης από τη Καθαρή ΔΕΥΤΈΡΑ και εμείς οφείλουμε να το μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές .εκείνο που θα πρέπει να μας απασχολήσειπρωτίστως στην επιλογή των τροφίμων είναι η ασφάλεια τους, και η υγιεινή αυτών.Πρωτεύον για μας είναι η υγεία, αγαθό το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε., αλλά και η προστασία των οικονομικών συμφερόντων,του καταναλωτή.

Γιαυτό χρειάζεται έρευνα στις τιμές πώλησης των προιόντων, και
πάντα η σύγκριση γίνεται σε ομοειδή προϊόντα ( ίδιας συσκευασίας, ίδιας εταιρείας, ίδιας χώρας προέλευσης). Παραδοσιακή λαγάνα είναι το πρώτο και κατ έθιμον τρόφιμο, που θα μας απασχολήσει.Επειδή το κόστος της κατ'ετος είναι υψηλό και δεν δικαιολογείται,ζητάμε από τους αρτοποιούς, αυτή την μέρα να φερθούν επαγγελματικά, και καταναλωτικά, και να αποφύγουν την υψηλή τιμή της, ώστε να μπορεί
και ο χαμηλά οικονομικά καταναλωτής να έχει πρόσβαση στο παραδοσιακό αυτό τρόφιμο.

Επειδή το έθιμο την καθαρή Δευτέρα μας θέλει έξω, για το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού, και πολλοί από μας θα προτιμήσουμε να κάνουμε πικ-νικ με φίλους και γνωστούς, καλό θα είναι να φτιάξουμε από μόνοι μας και την ταραμοσαλάτα και οτιδήποτε άλλο της ημέρας , αποφεύγοντας και χρήματα να ξοδεύουμε και τα σπιτικά παρασκευάσματα καλύτερα είναι.

Επειδή οι αγορές μας θα περιστραφούν και σε άλλα είδη ιδίως θαλασσινά, εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή και προς την ποιότητα αλλά και προς την τιμή. Και επειδή κατ' ουσία δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο μέγεθος των διαφόρων οστρακοιεδών, θα πρέπει να είμαστε πολλοί προσεχτικοί ώστε να αποφύγουμε την παραπλάνηση.
Στα θαλασσινά πρέπει να προσέχουμε:

1. Μαλάκια:


α. Τα (Χταπόδια, Καλαμάρια, Σουπιές, Μοσχιοί, Θράψαλα, κ.λπ.), τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα. Νωπά: Οι Καταναλωτές πρέπει να προσέχουμε την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας . Επίσης η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια-βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. Κατεψυγμένα: Τα κατεψυγμένα πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα, με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. Η σφραγίδα αυτή πρέπει να φέρει όλες τις ενδείξεις, που προβλέπονται, από τον Κ.Τ.Π. (Κώδικα Τροφίμων και Ποτών). Δηλαδή, αναγράφονται η ονομασία πώλησης, το καθαρό βάρος, η χρονολογία ανάλωσης, οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης, το όνομα, η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του κατασκευαστή ή συσκευαστή, ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης.


β. Τα (Μύδια, Κυδώνια, Γυαλιστερές, Στρείδια, κ.κλπ.). Πωλούνται συσκευασμένα, σε μικρές συσκευασίες, οι οποίες φέρουν υγειονομικό σήμα, με την σφραγίδα του Κέντρου Αποστολής καθώς και όλες τις προβλεπόμενες ενδείξεις από τον Κ.Τ.Π. Στην περίπτωση αυτή, αναγράφεται ότι τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά, κατά την στιγμή της αγοράς.
Τα κελύφη πρέπει να είναι κλειστά, ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφος, να κλείνουν μόνα τους.
Τα μύδια, εκτός από νωπά με κέλυφος, πωλούνται, επίσης, αποκελυφωμένα και κατεψυγμένα.
Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται, μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μια ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία, πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα, με την σφραγίδα της εγκατάστασης. Στην σφραγίδα πρέπει να αναφέρονται ο Κωδικός Αριθμός Ευρωπαϊκής Ένωσης της εγκατάστασης καθώς, επίσης, και οι προβλεπόμενες ενδείξειςαπό τον KΏΔΙΚΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΏΝ.
Η ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες, από την ημέρα της αποκελύφωσης.Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, ομοίως, όλες τις υποχρεωτικές, από τον Κ.Τ.Π., ενδείξεις.


2. Οι αχινοί. Πρέπει να είναι, κατά την αγορά τους, ζωντανοί.


3. ΟΙ Γαρίδες, Καραβίδες, Αστακοί, Καβούρια, Ψείρες, Γάμπερα, κ.λπ.. Τα νωπά όταν είναι ζωντανά, έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη είναι στερεά, προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνειά τους είναι γυαλιστερή και το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες.
Τα κατεψυγμένα
πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους, όλες τις προβλεπόμενες από τον Κ.Τ.Π. ενδείξεις.


4. Για το πέταγμα του χαρταετού, καλό είναι τα παιδιά να συνοδεύνται από ενηλίκους.Προτιμάμε ελεύθερους χώρους , μακριά από ηλεκτρικά καλώδια.


Οι μέρες της Σαρακοστής, είναι μέρα νηστίμημες, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και υπερβολική κατανάλωση.


Η Ε.Π.Κ. ΧΑΝ, είναι στην διάθεση του καταναλωτή για ενημέρωση, πληροφορίες, αναφορές, καταγγελίες, στο τλ. 2821092666


Η Πρόεδρος

Ιωάννα Μελάκη

Πηγή:Anaitolika

Δεν υπάρχουν σχόλια: