Ώρες Κοινού για ενημέρωση 10:00-12:00 π.μ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στη Γραμματεία της Ένωσης 2821092306
Ενημερώνουμε τα μέλη της Ένωσης ότι έχει ξεκινήσει η ανανέωση συνδρομών(25 ευρώ) για το έτος 2018 και παρακαλείστε για την τακτοποίηση της συνδρομής σας.Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο 28210 92306 από της 9:00 - 13:30

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Ρεπορτάζ της Δημοσιογράφου της Νέας Κρήτης Γεωργίας Μακάκη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

"Ουρά" οι αιτήσεις για "κούρεμα" των δανείων
09:58

Εκατοντάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά σπεύδουν σε Ενώσεις Προστασίας Καταναλωτών σε όλη τη χώρα για να ρυθμίσουν τα υπέρογκα χρέη τους προς τις τράπεζες, καθώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις λόγω ανεργίας, περικοπών μισθών και συντάξεων αλλά και απρόβλεπτων γεγονότων που τους έκαναν τη ζωή άνω-κάτω.
Αποφάσεις Ειρηνοδικείων για τη διαγραφή χρεών όπως η πρόσφατη περίπτωση μιας 30χρονης άνεργης από το Ηράκλειο, που, όπως γράψαμε χθες, πέτυχε «κούρεμα» 250.000 ευρώ, έχει κινητοποιήσει εκατοντάδες πολίτες που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.
«Κούρεμα» του χρέους επιδιώκει και ένα ζευγάρι από το Ρέθυμνο, το οποίο έχει λάβει δάνεια από 14 τράπεζες, με τις οφειλές να αγγίζουν τις 700.000 ευρώ! Εδώ και 3 χρόνια, τόσο ο σύζυγος όσο και η σύζυγος πέρασαν το «κατώφλι» της ανεργίας με συνέπεια να «σηκώνουν» τα χέρια ψηλά στην πληρωμή στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών.
«Πρόκειται για μια δύσκολη περίπτωση λόγω του υπέρογκου χρέους», παραδέχεται στη «Ν.Κ.» η δικηγόρος κ. Χαρά Ζαχαριουδάκη, η οποία συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία για τις ανάγκες σύνταξη της αγωγής.
«Σε συνεργασία με την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε η παραπάνω περίπτωση να ενταχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του επίμαχου νόμου. Στόχος μας είναι να αποδείξουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη συνυπαιτιότητα από πλευράς των τραπεζών που χορηγούσαν πληθώρα δανείων και καρτών», δήλωσε μεταξύ άλλων.
Το 2003, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, σύναψαν δανειακές συμβάσεις με διάφορες τράπεζες, με το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών να είναι κοινό, καθώς ο ένας ήταν ο κύριος οφειλέτης και ο άλλος ο εγγυητής. Για αρκετά χρόνια, όπως μας εξήγησε η κ. Ζαχαριουδάκη, το ζευγάρι πλήρωνε κανονικά τις δόσεις δανείων και καρτών προς τις τράπεζες, με τους υπαλλήλους να είναι πρόθυμοι να τους εξυπηρετήσουν αφού ήταν στην κατηγορία των "καλών" πελατών.
Απρόβλεπτες όμως καταστάσεις σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση οδήγησαν στο κλείσιμο των γραφείων που διατηρούσαν, γεγονός που οδήγησε στην οικονομική τους εξαθλίωση και στην αδυναμία αποπληρωμής των δανείων».

Βοήθεια από την Ένωση Καταναλωτών

Αντικρίζοντας τα εξώδικα και τις διαταγές πληρωμών, το ζευγάρι ζήτησε τη βοήθεια της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ώστε να κινήσει τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις τράπεζες. «Από τα 700.000 ευρώ, τα 200.000 αφορούν στεγαστικό δάνειο», ανέφερε η κ. Ζαχαριουδάκη, η οποία παράλληλα άφησε αιχμές για τη στάση ορισμένων τραπεζών που χορηγούν δάνεια και πιστωτικές κάρτες, έχοντας πλήρη εικόνα τόσο για τις οικονομικές δυνατότητες των δανειοληπτών όσο και για τις συνολικές οφειλές τους προς τις τράπεζες.
Όπως μας δήλωσε η δικηγόρος, μόνο ο σύζυγος έχει συνάψει 27 συμβάσεις για δάνεια και κάρτες, ενώ άλλες 39 δανειακές συμβάσεις έχει συνάψει η σύζυγός του, εκ των οποίων ορισμένες είναι «κοινές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: