Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Τοξική βόμβα στα πιάτα των καταναλωτών»

Δεκάδες τροφές ύποπτες για μόλυνση από το ηλιέλαιο-βόμβα - σύγχυση στην αγορά - καθυστερούν οι έλεγχοι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Σκούφου, Χάρης Καρανίκας


Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του επικίνδυνου ηλιελαίου: Υπάρχει κίνδυνος να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά δεκάδες ύποπτα τρόφιμα όπως πατατάκια, σάλτσες, γλυκά, προμαγειρεμένα φαγητά, έτοιμα γεύματα, κονσέρβες, στην παρασκευή των οποίων χρησιμοποιείται ηλιέλαιο.
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο διατροφικό σκάνδαλο που συνέβη ποτέ στην Ελλάδα. Είναι τοξική βόμβα στα πιάτα των καταναλωτών με τρομερά μεγάλες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και θα το καταλάβουμε στο άμεσο μέλλον», λέει ο Μιχάλης Χάλαρης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτικής Έλεγχου Τροφίμων του ΕΦΕΤ.
Την ώρα που σε χώρες όπως το Βέλγιο οι αρμόδιοι φορείς έχουν προχωρήσει σε ολική απόσυρση όλων των ποσοτήτων ηλιελαίου, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων δεν έχει ενημερώσει τους καταναλωτές εάν υπάρχει περίπτωση να έχει χρησιμοποιηθεί επικίνδυνο ηλιέλαιο στην παραγωγή και άλλων τροφίμων, εκτός από τις παρτίδες μαγιονέζας της εταιρείας Κraft αλλά και τις περίπου 20 μάρκες τυποποιημένου ηλιελαίου που αποσύρθηκαν.
Αγνοεί ο ΕΦΕΤ!
Επιπλέον, δεν είναι σε θέση ο ΕΦΕΤ να απαντήσει στο ερώτημα για το ποια είναι η συγκέντρωση ορυκτελαίου που βρέθηκε στο μολυσμένο ηλιέλαιο. Το αλαλούμ κορυφώνεται από την άγνοια που υπάρχει σχετικά με το πού έχουν τελικά διοχετευτεί οι περίπου 2.000 τόνοι επικίνδυνου ηλιελαίου που αναζητούνται, αφού ούτε οι εταιρείες τροφίμων φαίνεται να τηρούν τη διαδικασία της ιχνηλασιμότητας (της διαδικασίας εντοπισμού της προέλευσης των συστατικών και της κατάληξης των προϊόντων) με την οποία θα ήταν ζήτημα μόνο μερικών ωρών να εντοπιστούν οι μολυσμένες ποσότητες που δεν είχαν καταναλωθεί από το κοινό.
Την ίδια ώρα και νέες παρτίδες ηλιελαίου αποσύρθηκαν χθες από την αγορά. Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Βερόπουλου προχώρησε σε οικειοθελή ανάκληση από τα ράφια της όλων των προϊόντων ηλιελαίου ενώ και η εταιρεία Κraft, εκτός από τις επίμαχες παρτίδες που απέσυρε τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι αποσύρει όλες τις συσκευασίες προϊόντων μαγιονέζας που περιέχουν ηλιέλαιο από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Ευθύνες στις εταιρείες
«Δεν γνωρίζουμε ακόμα επισήμως πού βρίσκονται οι περίπου 2 χιλιάδες τόνοι ηλιελαίου που διακινήθηκαν στην ελληνική αγορά και δεν έχουν ακόμα δεσμευτεί», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Νίκος Κατσαρός. Όπως συμπληρώνει, «την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία τα υπουργεία Υγείας έχουν χαρακτηρίσει το προϊόν τοξικό, στην Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα ανάλογο. Μάλιστα χαρακτηρίζει υποκριτική τη στάση των εταιρειών καθώς όπως λέει είναι υποχρεωμένες και από την ελληνική αλλά και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία να ελέγχουν την καταλληλότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν για τα προϊόντα τους. Κάτι που όπως φαίνεται δεν έκαναν».
Απαράδεκτες καταστάσεις
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, για το επιμο λυσμένο ηλιέλαιο εστάλησαν δυο σήματα- ένα από τη Γαλλία και ένα από την Ελβετία. Το γαλλικό σήμα ανέφερε ότι βρέθηκε ηλιέλαιο με συγκεντρώσεις ορυκτελαίου 5,79 γραμμάρια ανά κιλό ενώ οι ελβετικές αρχές 0,9 γραμμάρια ανά κιλό. Στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πόσο «πλούσιο» σε ορυκτέλαιο ήταν το ηλιέλαιο που εισήχθη. «Είναι απαράδεκτο να κυκλοφορεί εδώ και εβδομάδες στην ελληνική αγορά ηλιέλαιο το οποίο περιέχει ορυκτέλαιο σε οποιαδήποτε από τις δύο συγκεντρώσεις», είπαν στα «ΝΕΑ» χημικοί τροφίμων. «Για να βρούμε τι περιεκτικότητα έχει το επιμολυσμένο ηλιέλαιο στη χώρα μας, θα πρέπει να σταλούν δείγματα σε ένα από τα δυο διαπιστευμένα εργαστήρια της Ιταλίας ή της Ολλανδίας». Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, ομάδες τροφίμων στις οποίες μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τους επικίνδυνο ηλιέλαιο είναι εκτός από τις μαγιονέζες, σνακ όπως πατατάκια και γαριδάκια, σάλτσες, σαλάτες, προμαγειρεμένα γεύματα, μαργαρίνες και βούτυρα, μπισκότα, γλυκίσματα, κονσέρβες τόνου αλλά και άλλων τροφίμων αλλά και έτοιμα γεύματα σε εστιατόρια και φαστ φουντ που χρησιμοποιούν για το τηγάνισμα κυρίως ηλιέλαιο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την Ομοσπονδία Εστιατορίων Επαγγελμάτων και Ζαχαροπλαστών με κατεπείγουσα επιστολή να ενημερώσουν τα μέλη τους ώστε να αποσύρουν τις επίμαχες ποσότητες ηλιελαίου που ενδεχομένως έχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: