Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Εκατοντάδες υποθέσεις πλειστηριασμού ακινήτων

ΤΟ 2007 ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ 19/05/08

Τις 432 έφτασαν οι υποθέσεις πλειστηριασμού ακινήτων για οφειλές στην πόλη των Χανίων τη χρονιά που πέρασε και για τους πρώτους μήνες του 2008 οι αντίστοιχες υποθέσεις έχουν φτάσει τις 160. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τις αιτήσεις πλειστηριασμών και κατασχέσεων που έχουν κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο Χανίων.
"Πρωταθλητές" στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις είναι οι τράπεζες, με πάνω από 250 αιτήσεις, ακολουθούν επιχειρήσεις με 50, ιδιώτες και άλλοι ιδιωτικοί οργανισμοί και το δημόσιο με 19 αιτήσεις. Στα παραπάνω στοιχεία που συγκέντρωσαν τα "Χ.Ν." δεν προστίθενται τα προγράμματα πλειστηριασμού που έχουν κατατεθεί στα υπόλοιπα Ειρηνοδικεία του Νομού σε Κίσαμο, Κολυμπάρι, Κάντανο, Βάμο.
Ευτυχώς, η μεγάλη πλειοψηφία των υποθέσεων αυτών δεν καταλήγει στον πλειστηριασμό της περιουσίας του οφειλέτη, καθώς έστω και με καθυστέρηση ή νέους διακανονισμούς οι δανειστές παίρνουν τα χρήματά τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του δικηγορικού συλλόγου Χανίων μόνο το 1/10 των υποθέσεων φτάνει στον πλειστηριασμό των ακινήτων και στο να χάσουν οι δανειολήπτες την περιουσία τους.
Οι περισσότεροι πλειστηριασμοί, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο, αφορούν ακίνητα (σπίτια, επαγγελματική στέγη, οικόπεδα), ενώ υπάρχει και μικρός αριθμός πλειστηριασμών που αφορά αυτοκίνητα ΙΧ ή επαγγελματικά.
"Αν και τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι επαρκή, από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι το 1/10 των υποθέσεων καταλήγει σε πλειστηριασμό. Από τις 432 κατασχέσεις και προγράμματα πλειστηριασμών που έγιναν το 2007, οι περισσότεροι πληρώθηκαν σιγά - σιγά ρυθμίστηκαν με διακανονισμούς ανάμεσα στους δανειολήπτες, τις τράπεζες και τους ιδιώτες" δηλώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Δημήτρης Ποντικάκης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου "όταν οι τράπεζες δουν ότι υπάρχει διάθεση από τον οφειλέτη να πληρώσει έστω και σιγά - σιγά, δεν προχωρούν στον πλειστηριασμό. Αν ο οφειλέτης δεν έχει να δώσει τίποτα ή έχει πτωχεύσει, τότε ο δανειστής προχωράει κανονικά στον πλειστηριασμό. Πάντως είναι ελάχιστες οι υποθέσεις που κάποιος χάνει το σπίτι του όταν δίνει κάποια χρήματα. Από τις 432 υποθέσεις πιστεύω ότι μόνο το 1/10 των πλειστηριασμών ολοκληρώνεται. Το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου είναι μεγαλύτερο στα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αθήνα, γιατί στην επαρχία υπάρχει ακόμα η προσωπική γνωριμία και ειδικά οι τράπεζες είναι περισσότερο προσεκτικές στον δανεισμό χρημάτων".
Ωστόσο, όμως, και στα Χανιά μεγάλος παραμένει ο αριθμός των πτωχεύσεων διαφόρων μικροεπιχειρήσεων και καταστημάτων.
"Οι πτωχεύσεις είναι πολλες και γίνονται από επαγγελματίες που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία. Η πτώχευση έχει το νόημα να υπάρξει η βεβαίωση ότι ο οφειλέτης είναι φτωχός και να έχει κάποια ελαφρυντικά στα ποινικά δικαστήρια γιατί οι περισσότεροι από τους πτωχεύοντες χρωστάνε στο ΙΚΑ, στο ΤΕΒΕ, έχουν εκδώσει ακάλυπτες επιταγές" επισημαίνει ο κ. Ποντικάκης.
Γιώργος Κώνστας

Πηγή Χανώτικα Νέα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Etsi einai ta pragmata distixos. O misos kosmos einai egklovismenos stis trapezes