Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαίωσε τον ΕΦΕΤ

Η εταιρία “LIDL” προσπάθησε συνειδητά να αποκρύψει τον κίνδυνο από  τους έλληνες καταναλωτές

LidlΚαταστροφή 2.481 κιλών κατεψυγμένων προϊόντων από τον ΕΦΕΤ, τα οποία διακινήθηκαν στην Ελλάδα από την εταιρία “LIDL”

Δημοσιοποιούμε την ερώτηση ευρωβουλευτή και την απάντηση της ΕΕ σχετικά με την δέσμευση και καταστροφή από τον ΕΦΕΤ ποσοτήτων καταψυγμένων κιμάδων, που διακινούσαν τα LIDL στην Ελλάδα.

Απάντηση της Κομισιόν στον Νίκο Χουντή:

Οι έλεγχοι που διενήργησε τον Ιούλιο ο ΕΦΕΤ Βορείου Ελλάδας σε προϊόντα των σούπερ μάρκετ LIDL και  στα οποία βρέθηκε το παθογόνο βακτήριο Ε.coli Ο157, που επιβεβαιώθηκαν με τη χθεσινή  οριστική απόφαση του ΕΦΕΤ, απέτρεψαν την πιθανή εμφάνιση επιδημίας Ε.coli και στην Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει από απάντηση της Κομισιόν μετά από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή . Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση του ο Νίκος Χουντής αναφερόταν στους δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΦΕΤ Βορείου Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκαν σε αποθήκες του σούπερ μάρκετ «LIDL» και στους οποίους ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Ε.coli, σε προϊόν με την εμπορική επωνυμία «Marvest», προέλευσης Γερμανίας και  αφού επισήμαινε τις «τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. η επιδημία του εν λόγω βακτηρίου»  σημείωνε την «αδυναμία των γερμανικών αρχών να ελέγξουν αποτελεσματικά την ποιότητα των τροφίμων που παράγουν και διακινούν».  Τέλος ζητούσε από την Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να ελεγχθούν όλα τα τρόφιμα που διακινούν τα σούπερ μάρκετ  «LIDL» στην Ε.Ε., καθώς επίσης να πάρει μέτρα για τον αποτελεσματικό έλεγχο όλων των προϊόντων διατροφής γερμανικής προέλευσης, ώστε να μην κινδυνεύει η υγεία των ευρωπαίων καταναλωτών.

Ξεκινώντας την απάντηση του ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα καταναλωτή και υγείας κ. Dalli,  αναφέρει ότι: «Η Επιτροπή πληροφορήθηκε την είδηση της ανίχνευσης του παθογόνου βακτηρίου E.coli O157 σε κατεψυγμένο βοδινό κιμά σε σούπερ μάρκετ της Lidl στην Ελλάδα, μέσω του δικού της συστήματος ταχείας ενημέρωσης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF). Ο βοδινός κιμάς είχε εισαχθεί από τη Γερμανία». Στη συνέχεια της απάντησης του ο κ. Ντάλι αφού σημειώνει ότι «δεν πρόκειται για το ίδιο στέλεχος που προκάλεσε πρόσφατα τη σοβαρή επιδημία στη Γερμανία και στη Γαλλία» παραδέχεται ότι το συγκεκριμένο στέλεχος E.coli O157 που ανιχνεύθηκε στην Ελλάδα είναι επικίνδυνο και θα μπορούσε να προκαλέσει επιδημία, η οποία απετράπη με τους ελέγχους του ΕΦΕΤ καθώς στην απάντηση του τονίζει, ότι πλέον «είναι απίθανη η εμφάνιση παρόμοιας επιδημίας μέσω αυτών των προϊόντων, δεδομένου ότι ελήφθησαν μέτρα για τον εντοπισμό όλων των παρτίδων και οι ελληνικές αρχές προχώρησαν επίσης στη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων».

Έχοντας υπόψη την απάντηση της Κομισιόν και τη χθεσινή οριστική απόφαση του ΕΦΕΤ ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής έκανε την εξής δήλωση :

«Μετά την απάντηση του κ.Νταλί, ότι και το συγκεκριμένο στέλεχος του E.Coli 0157 που βρέθηκε σε προϊόντα των καταστημάτων Lidl στην Ελλάδα θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη επιδημία στην χώρα, και μετά τη χτεσινή οριστική απόφαση του ΕΦΕΤ που διέταξε την καταστροφή των συγκεκριμένων κατασχεθέντων προϊόντων ως «επιβλαβή για τη δημόσια υγεία»,  η Γερμανική πολυεθνική εταιρεία Lidl και η εταιρεία παραγωγής Marvest, είναι εκτεθειμένες απέναντι στους Έλληνες καταναλωτές.  Όχι μόνο παρήγαγαν και διακινούσαν ιδιαίτερα επικίνδυνα προϊόντα στους Έλληνες καταναλωτές, αλλά προσπάθησαν να «πείσουν» (με σχετικό δελτίο τύπου της Lidl στις 6/7/11), ακόμα και μετά τους ελέγχους και την αποκάλυψη του ΕΦΕΤ, ότι στα συγκεκριμένα προϊόντα δεν ανιχνεύθηκε το E.Coli 0157 και ότι «δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών».

 Όπως ήδη έχουμε τονίσει, πολλαπλασιάζονται τα διατροφικά σκάνδαλα με προϊόντα γερμανικής προέλευσης, καθώς επίσης και τα φαινόμενα απόκρυψης, συγκάλυψης, όπως επιχείρησε να κάνει στη συγκεκριμένη περίπτωση η Lidl.  Καλούμε τις ελληνικές αρχές να πολλαπλασιάσουν τους διατροφικούς ελέγχους διότι, με την πολιτική συμπίεσης των τιμών, «συμπιέζονται» ταυτόχρονα οι  έλεγχοι και η ποιότητα των τροφίμων προσφέροντας «φθηνή» τροφή για τους πληβείους, στο όνομα των χαμηλών μισθών και της υψηλής ανταγωνιστικότητας.

 Η ελληνική κυβέρνηση έχει δικαίωμα να αυξήσει τους ελέγχους με βάση το σημείο 13 του κανονισμού 853/2004 το οποίο αναφέρει ότι  «Τα κράτη μέλη διαθέτουν τη διακριτική ευχέρεια για να επεκτείνουν ή να περιορίζουν, δυνάμει του εθνικού δικαίου, την εφαρμογή των απαιτήσεων του παρόντος κανονισμού στο λιανικό εμπόριο»

Πηγή: www.chountis.gr

Δείτε επίσης: Φάτε κολοβακτηρίδια! Σας αξίζει!

http://www.biozo.gr/node/527




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΦΕΤ

Κατάσχεση – καταστροφή 2.481 κιλών κατεψυγμένων προϊόντων από τον ΕΦΕΤ

Αθήνα 23 Αυγούστου 2011

LidlΜετά τους ελέγχους του ΕΦΕΤ (Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης) και την διαπίστωση της διακίνησης α) κατεψυγμένων προϊόντων κιμά από βοδινό κρέας (αριθμός παρτίδας  L91185010 και ημερομηνία λήξης 6-11-2011) και β) κατεψυγμένου πικάντικου προϊόντος κιμά (σουτζουκάκια) από βοδινό κρέας, προέλευσης Γερμανίας (αριθμός παρτίδας L1 102 BT και ημερομηνία λήξης 8-11-2011) στα οποία ανιχνεύτηκε το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli 0157 σε συσκευασίες 500g (2x250g) και σε κλειστή συσκευασία 1000g με την εμπορική επωνυμία “Μarvest” που διακινήθηκε στην Ελλάδα από την εταιρία “LIDL HELLAS & ΣΙΑ Ο.Ε.”, o ΕΦΕΤ προχώρησε σε κατάσχεση ποσότητας 2.481 κιλών των παραπάνω προϊόντων από την Κεντρική Υπηρεσία και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.

Μετά από συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών επανεξέτασης των κατασχεθέντων προϊόντων, αποφασίστηκε η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ των τροφίμων τα οποία κρίθηκαν οριστικά “Μη ασφαλή – Επιβλαβή για την υγεία”.

Η καταστροφή θα γίνει σύμφωνα με όσα ορίζονται στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους πως η προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας και η ασφάλεια των τροφίμων παραμένουν ο πρώτος στόχος του ΕΦΕΤ.

Είμαστε προετοιμασμένοι να ανταποκριθούμε με επάρκεια στο επιτακτικό και καθολικό αίτημα των πολιτών να αισθάνονται ασφάλεια στην διατροφή τους.

Πηγή: ΕΦΕΤ (www.efet.gr)

Δείτε επίσης: Ανάκληση Προϊόντων LIDL από τον ΕΦΕΤ

http://www.biozo.gr/node/520

Δεν υπάρχουν σχόλια: