Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Σημαντική είναι η τοποθέτηση της συνεργάτιδας Δικηγόρου,  της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,στο Νομό Ηρακλείου, κ.Μαρίας Δαριβιανάκη,  στην δημοσιογράφο της Εφημερίδας "Πατρίς" κ.Ευαγγελία Καρεκλάκη σχετικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Ακολουθεί το κείμενο από την εφημερίδα "Πατρίς"

Τραγωδίες με τα χρέη στα δικαστήρια
Απελπισμένοι συμπολίτες ζητούν καθημερινά ρυθμίσεις από τα Ειρηνοδικεία

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Απίστευτες είναι οι οικογενειακές ιστορίες που εκτυλίσσονται σχεδόν καθημερινά στα Ειρηνοδικεία του νομού Ηρακλείου όπου προσφεύγουν εκατοντάδες Ηρακλειώτες, ζητώντας ρύθμιση των χρεών τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μιλάμε για πραγματικά δράματα με τους πολίτες να ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, ανήμποροι να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη των χρεών και τις ασφυκτικές πιέσεις των τραπεζών που τους “βομβαρδίζουν” με εξώδικα, διαταγές πληρωμής, ασφαλιστικά μέτρα και με τις εισπρακτικές εταιρείες να τους “σφυροκοπούν” καθημερινά.

Ηρακλειώτης, μόλις 40 ετών, μεταφέρθηκε προ ημερών με ασθενοφόρο από την εργασία του στο νοσοκομείο λόγω εμφράγματος επειδή δεν άντεξε την αφόρητη πίεση των τηλεφωνημάτων που δεχόταν από εισπρακτική εταιρεία. Όπως ανέφερε η δικηγόρος του, Μαρία Δαριβιανάκη, ο άνθρωπος πλήρωνε κανονικά το δάνειο του και του είχε απομείνει μόλις ένας χρόνος. Τα οικονομικά δεδομένα άλλαξαν με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσχέρειες για την αποπληρωμή των δόσεων του.

Σε άλλη περίπτωση, ηλικιωμένη αναγκάστηκε καθ’ υπόδειξη της δικηγόρου να κάνει καταγγελία σε βάρος συγκεκριμένης τράπεζας καθώς οι υπάλληλοι της εισπρακτικής εταιρείας της τηλεφωνούσαν κάθε μεσημέρι στο σπίτι της και απειλούσαν ότι θα κατασχέσουν την σύνταξη της (αν και οι συντάξεις έχουν το ακατάσχετο) με αποτέλεσμα η γυναίκα να τρομοκρατηθεί και να ζητήσει νομική βοήθεια σε κατάσταση απόγνωσης. Μετά την καταγγελία, τα τηλεφωνήματα σταμάτησαν.

Σε χωριό του Ηρακλείου, μία γυναίκα μαγείρευε στην κουζίνα όταν ξαφνικά είδε μπροστά της έναν άγνωστο. Της είπε ότι ήταν δικαστικός επιμελητής, ο οποίος είχε πάει να της επιδώσει εξώδικο. Η πόρτα ήταν μισάνοιχτη, την έσπρωξε, μπήκε μέσα στο σπίτι και πήγε στην κουζίνα για να επιδώσει το ..εξώδικο.

Πήρε δάνειο για τη μεταμόσχευση του παιδιού του στο εξωτερικό

Μεγάλο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η υπόθεση που χειρίζεται η δικηγόρος Μαίρη Καρτσωνάκη και αναμένεται να εκδικαστεί τους προσεχείς μήνες.

Αφορά σε Ηρακλειώτη δημόσιο υπάλληλο, πατέρα οχτώ παιδιών, εκ των οποίων τα τέσσερα ανήλικα. Όπως ανέφερε η δικηγόρος, ένα από τα ανήλικα παιδιά παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα υγείας και έπρεπε επειγόντως να μεταφερθεί στην Γαλλία για να κάνει μεταμόσχευση.

Ο άνθρωπος δεν είχε οικονομική άνεση ούτε και περιουσιακά στοιχεία. Αναγκάστηκε να πάρει ένα τεράστιο δάνειο καθώς υποχρεώθηκε με ένα μέρος του ποσού να αγοράσει ακίνητο προκειμένου να το προσημειώσει η τράπεζα, διαφορετικά δεν θα μπορούσε να πάρει τα χρήματα. “Ο άνθρωπος αυτός δανείστηκε για να μπορέσει να σώσει το παιδί του” σχολίασε η δικηγόρος.

Είναι εντυπωσιακό πάντως ότι στην Δικαιοσύνη έχουν προσφύγει ακόμα και τραπεζικοί υπάλληλοι (!) του Ηρακλείου, ζητώντας ρύθμιση των χρεών τους.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι πλέον λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων που κατατίθενται στα Ειρηνοδικεία του νομού, η εκδίκαση των υποθέσεων προσδιορίζεται ακόμα και για το 2017!

Αυτό σαφέστατα δημιουργεί προβλήματα, πολύ περισσότερο δε στις περιπτώσεις εκείνες που οι δικαστές δεν δίνουν προσωρινή διαταγή, απαλλάσσοντας τους δανειολήπτες από τον “βραχνά” των καταδιωκτικών μέτρων μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων τους.

Όπως επισήμανε η κ. Δαριβιανάκη, αυτό είναι κάτι που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και εξετάζεται σοβαρά οι δικηγόροι που χειρίζονται υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών να υποβάλλουν αίτημα στον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου για την προστασία των καταναλωτών σε επίπεδο προσωρινών διαταγών.

Την ίδια ώρα δεκάδες είναι οι εφέσεις που έχουν ασκηθεί από τις τράπεζες σε βάρος των πρωτόδικων αποφάσεων και οι οποίες αναμένεται να εκδικαστούν το προσεχές διάστημα. Μέχρι στιγμής σε επίπεδο Ηρακλείου δεν έχει υπάρξει τέτοια εκδίκαση οπότε αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης σε δεύτερο βαθμό.

Δικηγόροι του Ηρακλείου τονίζουν ότι οι δανειολήπτες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τρομοκρατούνται και να αποθαρρύνονται από την τακτική των τραπεζών με τα εξώδικα και τις διαταγές πληρωμής και τους καλούν να μην διστάσουν να χτυπούν ακόμα και την πόρτα των δικαστών για να βρουν το δίκιο τους. “Οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι. Θα πρέπει να απευθύνονται στους δικηγορικούς συλλόγους, στις Ενώσεις Καταναλωτών, σε δικηγόρους ακόμα και δικαστές. Δεν πρέπει να τρομάζουν ακόμα και στην θέα των δικαστικών επιμελητών. Οι τράπεζες κάνουν την δουλειά τους και η Δικαιοσύνη την δική της” υπογραμμίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: