Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ


Στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων
Και συμβουλές
για να
αποφύγουμε
“παγίδες” στις
χριστουγεννιάτικες
αγορές μας

Προσοχή συνιστά η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ) για να αποφύγουμε τις 'παγίδες' των χριστουγεννιάτικων αγορών.
Παράλληλα, η πρόεδρος της Ε.Π.Κ. ΧΑΝ, Ιωάννα Μελάκη σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου απηύθηνε κάλεσμα στους καταναλωτές να στηρίξουν τις ντόπιες εμπορικές επιχειρήσεις, τα δικά μας αγροτικά προϊόντα και τους δικούς μας γεωργούς και κτηνοτρόφους επισημαίνοντας: "Ας μείνουμε μακριά από τις ξενόφερτες αλυσίδες οι οποίες ξέρουν μόνο να εισπράττουν και η επιβράβευσή μας είναι να φεύγουν τα χρήματά μας έξω και εμείς να εισπράτουμε την αλαζονική τους συμπεριφορά, αποδυναμώνοντας έτσι την τοπική οικονομία".
Επιπλέον, η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ μέσω της κ. Μελάκη αποσκοπώντας στην ενημέρωση των καταναλωτών εν όψει εορτών για την αποφυγή των παγίδων της αγοράς, συμβουλεύει τα παρακάτω:
- "Προγραμματίζουμε τις αγορές μας σύμφωνα με τις ανάγκες μας και την οικονομική μας δυνατότητα,
- Κάνουμε έρευνα αγοράς για τα προϊόντα που θέλουμε να προμηθευτούμε και συγκρίνουμε τις τιμές,
- Επιλέγουμε με νηφαλιότητα τα προϊόντα που επιθυμούμε. Το εορταστικό κλίμα των ημερών κι οι στολισμένες βιτρίνες δεν θα πρέπει να μας οδηγήσουν στην υπερκατανάλωση και στον δανεισμό. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και μεγαλύτερη προσοχή γιατί οι κερδοσκόποι εκμεταλλεύομενοι την μεγάλη κίνηση και ζήτηση αγαθών θα 'παίξουν' τα παιχνίδια τους, θα ανεβάσουν τις τιμές και θα χρησιμοποιήσουν τεχνάσματα παραπλάνησης και αισχροκέρδειας".
Εξάλλου, η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ έδωσε και χρήσιμες συμβουλές για την αγορά βασικών ειδών που σύμφωνα με τα έθιμα ψωνίζουμε αυτές τις μέρες, όπως:
ΚΡΕΑΣ
Α) Αρνί ή κατσίκι: Προσέχουμε να φέρει τις προβλεπόμενες από την νομοθεσία σφραγίδες καταλληλότητας και προέλευσης. Για σφάγια εγχώρια και Ε.Ε, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα τυρκουάζ και σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό εντός της οποίας γράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα σχήματος παραλληλογράμου, γράφεται η χώρα προέλευσης. Στα αμνοερίφια τρίτων χωρών όλες οι σφραγίδες έχουν χρώμα καστανό.
Β) Γαλοπούλα: Όταν η γαλοπούλα είναι νωπή, εγχώρια, μη συσκευασμένη προσέχουμε να είναι χωρίς πούπουλα, χωρίς εντόσθια και να φέρει την σήμανση ποιότητας είτε υπό μορφή σφραγίδας είτε σε καρτελάκι μιας χρήσης. Εαν η γαλοπούλα είναι συσκευασμένη (νωπή ή κατεψυγμένη) πρέπει να φέρει την σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία σφαγής και ανάλωσης πάνω στην συσκευασία.
ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Προτιμάμε της εποχής και της τοπικής παραγωγής καθώς είναι πιο οικονομικά, έχουν λιγότερη επιβάρυνση από ορμόνες και φυτοφάρμακα και ενισχύουμε την τοπική αγροτική οικονομία.
ΓΛΥΚΑ
Θα πρέπει να προτιμούμε τα παραδοσιακά που είτε μπορούμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας είτε μπορούμε να τα προμηθευτούμε από τα παραδοσιακά μας ζαχαροπλαστεία.
ΕΝΔΥΣΗ - ΥΠΟΔΗΣΗ
Αν οι τρέχουσες ανάγκες ανάγκες μας καλύπτονται, καλό είναι τα ψώνια μας αυτά να τα αφήσουμε για μετά τις γιορτές γιατί θα ψωνίσουμε με άνεση, θα πετύχουμε καλύτερες τιμές και μην ξεχνάμε ότι μετά τις γιορτές αρχίζουν οι προσφορές και οι εκπτώσεις.
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Όταν αγοράζουμε παιχνίδια δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από τις διαφημίσεις και η επιλογή μας θα πρέπει να γίνεται με βάση την ηλικία του παιδιού και τις προδιαγραφές του παιχνιδιού.
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Στα εστιατόρια θα πρέπει να ζητάμε κατάλογο και στην αρχή αλλά και στο τέλος, μαζί με την απόδειξη, έτσι ώστε να κοιτάμε τις τιμές σύμφωνα με τον κατάλογο και αυτές που έχουμε χρεωθεί. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το κουβέρ που μας χρεώνουν έχει καταργηθεί και στην περίπτωση που θέλουμε ψωμί το παραγγέλνουμε.
ΕΟΡΤΟΔΑΝΕΙΑ
Αποφεύγουμε να κάνουμε αγορές πάνω από τις οικονομικές μας δυνατότητες. Καλό είναι να μην καταφεύγουμε στα εορτοδάνεια, αλλά αν κάνουμε χρήση ας διαβάσουμε προσεχτικά τους συμβατικούς όρους και αν κάτι δεν καταλαβαίνουμε ας ζητήσουμε την συμβουλή της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ.
ΤΑΞΙΔΙΑ
Για τα ταξίδια από πακέτα προσφοράς (εξερχόμενος τουρισμός) πρέπει να κοιτάμε πολύ καλά τις υπηρεσίες που εμπεριέχονται σε αυτά, να συμβουλευόμαστε το εκάστοτε πρακτορείο και για τυχόν απορίες να συμβουλευόμαστε την Ε.Π.Κ. ΧΑΝ".
Για την προστασία και την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών τα μέλη της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ θα βρίσκονται στην αγορά αλλά και για τυχόν παράπονα και καταγγελίες οι καταναλωτές μπορούν να απευθυνθούν στο 28210-92666 όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: