Ώρες Κοινού για ενημέρωση 10:00-12:00 π.μ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στη Γραμματεία της Ένωσης 2821092306
Ενημερώνουμε τα μέλη της Ένωσης ότι έχει ξεκινήσει η ανανέωση συνδρομών(25 ευρώ) για το έτος 2018 και παρακαλείστε για την τακτοποίηση της συνδρομής σας.Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο 28210 92306 από της 9:00 - 13:30

Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011

 
Πεδίο μάχης ο Βόλος!ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
ΤΟΠΙΚΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Δικαίωση δανειολήπτη

Χανιώτη δανειολήπτη, που είχε δηλώσει αδυναμία πληρωμής των οφειλών του προς πιστωτικά ιδρύματα, δικαίωσε το Ειρηνοδικείο Χανίων, διαγράφοντας μέρος των οφειλών. Πρόκειται για μια απόφαση - σταθμό για δεκάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους.
Συγκεκριμένα, ο δανειολήπτης, που είναι συνταξιούχος, είχε δηλώσει αδυναμία πληρωμής καθώς τα χρέη του σε διάφορες Τράπεζες ήταν 120.000 ευρώ.
Με σχετική απόφαση του Ειρηνοδικείου διαγράφηκε μέρος του χρέος, ποσό των 67.200 ευρώ και το υπόλοιπο ρυθμίστηκε αναλογικά σε κάθε πιστώτρια Τράπεζα σε ορίζοντα τετραετίας.
Την υπόθεση χειρίστηκε εξωδίκως η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών και με τις οδηγίες της ο δανειολήπτης κατέθεσε αίτηση στο Ειρηνοδικείο Χανίων. Είναι η τρίτη απόφαση Ειρηνοδικείου -πανελλαδικά- που δικαιώνει δανειολήπτη και η πρώτη απόφαση που επιμελήθηκε Ενωση Καταναλωτών.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση: 'Είμαστε χαρούμενοι, διότι ο δανειολήπτης πέτυχε και ευνοϊκή ρύθμιση και απαλλαγή από το χρέος του κατά περίπου 60%. Η απόφαση αυτή του Ειρηνοδικείου Χανίων απέρριψε το σύνολο των ενστάσεων και αιτιάσεων των αντιδίκων Τραπεζών και με μια σημαντική  για τους καταναλωτές απόφαση ενέταξε τον αιτούντα δανειολήπτη στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, απαλλάσσοντάς τον από την υποχρέωση καταβολής στις Τράπεζες ενός υπέρογκου ποσού για τις δανειακές του υποχρεώσεις, του έδωσε λύση και ανάσα, απαλλάσσοντάς τον από τον βραχνά της υπερχρέωσης'.
'Η απόφαση αυτή καταδεικνύει στο μέγιστο δυνατό επίπεδο ότι πρέπει και μπορούμε να εμπιστευτούμε την ελληνική Δικαιοσύνη και τους Ελληνες δικαστές, οι οποίοι με αίσθημα ευθύνης, αλλά και απόλυτης αντίληψης του ρόλου τους, συμβάλλουν με τις δικαστικές τους αποφάσεις στην ουσιαστική ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και στη γρηγορότερη δυνατή επιστροφή και ενεργή συμμετοχή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου', αναφέρεται.
'Παράλληλα, η απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων  δίνει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες να ελπίζουν ότι τελικά ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν αποτελεί κενό γράμμα, αλλά θα αντιμετωπίσει το πραγματικό, ιδιαίτερα μεγάλο και οξυμμένο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας κατά τρόπο ουσιαστικό, σύγχρονο, θεσμικό, εναρμονισμένο με τις επιταγές ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους δικαίου, ιδιαίτερα στις μέρες μας, που οι πολίτες της χώρας μας βρίσκονται σε κατάσταση ανεργίας, ανέχειας, υπερχρέωσης'.
Τέλος, η Ε.Π.Κ. επισημαίνει ότι: 'Η  απόφαση θα υποχρεώσει τις Τράπεζες να εξετάζουν ουσιαστικά τις κοινωνικά ευαίσθητες πτυχές της αίτησης κάθε δανειολήπτη καθότι μέχρι σήμερα ενεργούσαν σαν να μην υπάρχει ο νόμος, αρνούμενες να απαντήσουν στις αιτήσεις των δανειοληπτών για εξωδικαστικό συμβιβασμό και αρνούμενες να κάνουν ρυθμίσεις επωφελείς για τους δανειολήπτες, πιέζοντας και εκβιάζοντας καθημερινά τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες μέσω των εισπρακτικών τους εταιρειών, απειλώντας τους με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς αγνοώντας τη συνδρομή των Ενώσεων Καταναλωτών'.

Δεν υπάρχουν σχόλια: