Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2008

ΟΜΙΛΙΑ Γ.Γ.Κ. κ. ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή, που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Επαγγελματική Κατάρτιση (CEDEFOP) στη Θεσσαλονίκη 23-24 Οκτωβρίου συμμετείχε ο Γ.Γ.Κ. κ. Γιάννης Οικονόμου. Στην ομιλία του ο κ. Οικονόμου σημείωσε τα εξής

«Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να συγχαρώ την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα καθώς και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου, εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Είναι σημαντικό να μπορούμε να αναπτύσσουμε γόνιμους προβληματισμούς για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπως οι κλιματικές αλλαγές, η μετανάστευση, οι καταναλωτές και οι ευκαιρίες για πράσινη επιχειρηματικότητα.
Το ζήτημα του περιβάλλοντος είναι ζήτημα ζωής.
Ζήτημα ευθύνης και μας αφορά όλους.
Σήμερα ολόκληρος ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, οι συνθήκες ζωής στα αστικά κέντρα, συνθέτουν ένα παγκόσμιο σκηνικό αβεβαιότητας και ανησυχίας.

Ο περιβαλλοντικός εφησυχασμός απαγορεύεται. Αν θέλουμε να κληροδοτήσουμε ένα βιώσιμο και υγιές μέλλον στις επόμενες γενιές οφείλουμε όλοι από κοινού να αλλάξουμε στάσεις, συμπεριφορές, νοοτροπίες.

Οφείλουμε πρώτα- πρώτα να αναγνωρίσουμε ότι η συζήτηση για τη προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι καινούρια.

Αντίθετα θα έλεγα ότι τείνει να γίνει ρουτίνα, αφού οι πάντες χωρίς δυσκολία φροντίζουν, σε κάθε τους δημόσια παρουσία και διακήρυξη, να βάζουν και μια φιλοπεριβαλλοντική πινελιά ή κορώνα.

Εκείνο όμως που πραγματικά απουσιάζει από αυτή την ιστορία είναι ένα αφήγημα για το περιβάλλον που θα έχει προτάσεις, χρονοδιαγράμματα και κυρίως διακριτούς ρόλους για το καθένα.

Πολίτες, εθνικές κυβερνήσεις, υπερεθνικοί οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιχειρήσεις, πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης που υποθηκεύει το μέλλον όλων μας.

Η παγκόσμια κοινότητα δίνοντας το τόνο, οφείλει να προσανατολίσει προς την αειφόρο ανάπτυξη, θέτοντας τρεις βασικές προτεραιότητες.

 Ανάπτυξη της οικονομίας, της πραγματικής οικονομίας με πραγματική δουλειά και χειροπιαστό παραδοτέο και όχι της οικονομίας του αέρα, με την ώθηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.
 Εδραίωση της κοινωνικής ευημερίας, με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την ενίσχυση της προστασίας και της ασφάλειας των πολιτών.
 Προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.


Κυρίες και κύριοι
Στη κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα συστρατεύεται σε αύτη τη μεγάλη προσπάθεια, δίνοντας το δικό της παρών.

Βασικός μας στόχος είναι η Ελλάδα να κατοχυρώσει μια θέση κλειδί στο Παγκόσμιο Ενεργειακό Χάρτη. Ο στόχος αυτός αποσκοπεί σε πολλαπλά αναπτυξιακά αλλά και εθνικά οφέλη σε μια εποχή που η ενέργεια αποκτά κρίσιμη σημασία για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο σημείο αυτό να θυμίσω ότι προωθήθηκαν μείζονος σημασίας εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα. Υπεγράφη η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό South Stream, μπήκαμε στην τελική ευθεία για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και εγκαινιάσαμε τη λειτουργία του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου ενώ ακολουθεί η επέκτασή του προς την Ιταλία.

Όπως αντιλαμβάνεστε δίνουμε ξεχωριστή βαρύτητα στην διείσδυση του φυσικού αερίου καθώς η ζήτησή του αναμένεται να διπλασιαστεί τα προσεχή έτη, αυξάνοντας σημαντικά τη συμμετοχή του στο ενεργειακό μας ισοζύγιο.

Σήμερα, 400.000 νοικοκυριά, 7.750 επιχειρήσεις, 1.524 δημόσια κτίρια, 300 βιομηχανικές μονάδες και 6 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο.

Η συνεχής αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 5 δις κυβικά μέτρα μέσα στον επόμενο χρόνο. Για το 2010 η πρόβλεψη είναι πως θα ξεπεράσει τα 7 δις κυβικά μέτρα καθώς ήδη προχωράμε στη δημιουργία 3 νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο την επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το φυσικό αέριο είναι φυσικός μας σύμμαχος για την πρόοδο, την ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία. Και πρέπει από τώρα να φροντίσουμε για τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό μας όπως και για την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειάς του. Και αυτό κάνουμε.

Η πολιτική μας όμως δεν εξαντλείτε εκεί.

Στη χώρα μας γίνεται μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη προσπάθεια για να μεταβούμε με τον πλέον ασφαλή και αποδοτικό τρόπο σε μια νέα ενεργειακή εποχή, η οποία θα είναι συμφιλιωμένη με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.
Για να το πετύχουμε αυτό εφαρμόζουμε δράσης αξιοποίησης του πλούσιου αιολικού, ηλιακού, γεωθερμικού και υδάτινου δυναμικού της xώρας μας και η προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ, είναι στρατηγική προτεραιότητα.

Έτσι με σχέδιο και μεθοδικότητα

• Προχωρούμε σε ενσωμάτωση όλων των κρίσιμων από περιβαλλοντική άποψη Κοινοτικών Οδηγιών στο εθνικό μας δίκαιο.

• Απλοποιούμε τις διαδικασίες για την περαιτέρω απρόσκοπτη ανάπτυξη επενδύσεων ΑΠΕ και την ταχύρρυθμη διείσδυσή τους στην ελληνική ενεργειακή αγορά.

• Προωθούμε ρυθμίσεις για απελευθέρωση της αγοράς φωτοβολταικών συστημάτων.

• Τροποποιήσαμε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τα βιοκαύσιμα και καταστήσαμε το 2008 μεταβατικό έτος, προκειμένου από το 2009 να ισχύσει νέο πλαίσιο.

• Δημιουργούμε cluster στον τομέα των ΑΠΕ, ενός δηλαδή πλέγματος εταιρειών που θα δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

• Συμφωνήσαμε και υλοποιούμε άμεσα σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ ειδικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πέρα όμως από όλα αυτά κυρίες και κύριοι υπάρχει και ο πολίτης, ο πολίτης- καταναλωτής.

Και τελικά μπαίνει το ερώτημα τι μπορούμε και τι είμαστε διατεθειμένοι εμείς οι ίδιοι να κάνουμε προκειμένου να συμβάλουμε στη προστασία του περιβάλλοντος.

Για αυτό και η φροντίδα για την ενημέρωση και την πληροφόρηση των πολιτών για την βιώσιμη κατανάλωση αποτελεί κεντρική μας προτεραιότητα.

Η βιώσιμη κατανάλωση, είναι η υπεύθυνη χρήση αγαθών και υπηρεσιών, που ανταποκρίνονται στις βασικές ανθρώπινες ανάγκες και η οποία ελαχιστοποιεί τη καταστροφή των φυσικών πόρων του πλανήτη. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ιδέες που περιλαμβάνονται στο έντυπο που εκδώσαμε πριν λίγους μήνες και που όπως διαπιστώσατε αφορούν δράσεις που χωρίς ιδιαίτερο κόπο και κόστος όλοι μας μπορούμε να κάνουμε.
Η βιώσιμη κατανάλωση είναι απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές για να βοηθήσουμε το πλανήτη.

Και σίγουρα μπορούμε να βοηθήσουμε δείχνοντας υπευθυνότητα και αλλαγή συμπεριφοράς

Στις καθημερινές μας συνήθειες

• φροντίζοντας να μην ρυπαίνουμε τις περιοχές που πηγαίνουμε για αναψυχή και ανανέωση

Στις αγορές μας

• προτιμώντας προϊόντα εποχής που για τη παραγωγή τους δαπανάτε λιγότερη ενέργεια

Στην εξοικονόμηση ενέργειας

Στην ανακύκλωση

• κάνοντας καθημερινή μας συνήθεια το τρίπτυχο, μειώνω- επαναχρησιμοποιώ, ανακυκλώνω

Στις μετακινήσεις μας στη πόλη

• χρησιμοποιώντας πιο συχνά τα μέσα μαζικής μεταφοράς


Στην εξοικονόμηση νερού.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ιδέες που περιλαμβάνονται στο έντυπο που εκδώσαμε πριν λίγους μήνες και που όπως διαπιστώσατε αφορούν δράσεις που χωρίς ιδιαίτερο κόπο και κόστος όλοι μας μπορούμε να κάνουμε.

Κυρίες και κύριοι

Είναι αλήθεια ότι ο άνθρωπος επί δεκαετίες φέρθηκε αλόγιστα και επιβάρυνε τον πλανήτη.

Η καταναλωτική κοινωνία που διαμορφώθηκε, ιδίως τον 20ο αιώνα, οδήγησε σε υπερκατανάλωση ενέργειας και πρώτων υλών, καθώς και σε παραγωγή υπερβολικών ποσοτήτων απορριμμάτων.

Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής είναι η υποβάθμιση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και η απειλή νέων κινδύνων για το μέλλον του πλανήτη και την υγεία μας.

Το τελευταίο διάστημα διαβάζω ένα βιβλίο του συγγραφέα Jared Diamond. Στο βιβλίο αυτό περιγράφεται πως ένα σύνολο πέντε παραγόντων με κοινό παρανομαστή το περιβάλλον οδήγησαν στη κατάρρευση κοινωνιών του παρελθόντος, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Τι κοινό είχαν οι κοινωνίες αυτές μεταξύ τους;

Ήταν όλες τους, η κάθε μια στην εποχή τους, οι πιο εξελιγμένες και φαινομενικά οι πιο πολιτισμένες και προηγμένες σε παροχή υπηρεσιών και ευκαιριών στους πολίτες.
Όπως καλή ώρα οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη σήμερα.

Ποια ήταν τα πέντε σύνολα των παραγόντων

1. Καταστροφή του περιβάλλοντος με πρακτικές ανεξέλεγκτης δόμησης, κατασπατάλησης υδάτινων πόρων και καταστροφής μεγάλων δασικών εκτάσεων.

2. Κλιματικές αλλαγές με τακτική εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων

3. Ασταθείς εμπορικές σχέσεις με τους γείτονες που διαταρασσόταν όταν οι πληθυσμοί αυξανόταν και η γη αδυνατούσε να καλύψει τις ανάγκες για διατροφή.

4. Εχθροπραξίες και πόλεμοι

5. Παθητικές ενέργειες που στην ουσία ήταν μη έγκαιρη αντίληψη της επιτακτικής ανάγκης για δράση, των ανθρώπων στα περιβαλλοντικά προβλήματα κάθε εποχής.

Μη μου πείτε ότι όλα αυτά, τηρουμένων φυσικά των αναλογιών μας φαίνονται άγνωστα, μακρινά ή αδιάφορα.


Η ιστορία είναι εδώ για να μας διδάσκει.
Όχι να μας πανικοβάλει και να μας οδηγεί σε υστερίες.

Θα είμαστε ασυγχώρητοι αν με τις γνώσεις, τις παραστάσεις και τα μέσα που έχουμε σήμερα επιτρέψουμε στο κόσμο μας να συνεχίσει το κατήφορο στον οποίο βρίσκεται σε θέματα περιβάλλοντος.
Και μαζί με την απαίτηση για αλλαγή φιλοσοφίας και πολιτικής σε θέματα περιβάλλοντος, από τους ισχυρούς του κόσμου, πρέπει και εμείς με τις δράσεις και τις συνήθειες μας να συμβάλουμε στη προστασία του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: