Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ,
ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΣΤΗΝ 3η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΤΙΣ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008, ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Ο κόσμος ολόκληρος συγκλονίζεται σήμερα από μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση.

Η έκρηξη των τιμών του πετρελαίου, των πρώτων υλών και βασικών τροφίμων της προηγούμενης περιόδου ακολουθείται σήμερα από την κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τα προβλήματα αυτά δρουν προσθετικά στις χρόνιες στρεβλώσεις και στις παθογένειες της ελληνικής αγοράς, διευρύνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά και καθιστώντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Άλλωστε, οι πολίτες, που βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται, τις ανάγκες τους να μην ικανοποιούνται και τη ζωή τους να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για αναλύσεις και ερμηνείες.

Δε νοιάζονται για το ποιος φταίει περισσότερο ή λιγότερο.

Δεν τους απασχολεί αν το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης είναι εισαγόμενο ή αν παράγεται εδώ.

Το επείγον σήμερα για τους ανθρώπους που τα φέρνουν δύσκολα βόλτα, δεν είναι να εντοπίζουμε και πολύ περισσότερο να καταγγείλουμε τα προβλήματα, αλλά να βρίσκουμε τρόπους να τα μειώνουμε.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή την πραγματικότητα οφείλουμε να την αναγνωρίσουμε.

Αυτή η πραγματικότητα διαμορφώνει και το πλαίσιο δράσης του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Από την πρώτη στιγμή, μιλήσαμε καθαρά για το πρόβλημα, χωρίς διάθεση εξωραϊσμών.

Αναζητήσαμε και αναζητούμε συμμαχίες και προτάσεις από όλους που έχουν κάτι να προτείνουν.

Η διάσταση του προβλήματος είναι τέτοια που απαιτούνται δράσεις και συνέργειες από όλους.

Σε ότι μας αφορά, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε μια σειρά από παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένες χρόνιες παθογένειες της ελληνικής αγοράς και φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα.


Το πολιτικό μας πλαίσιο καθορίστηκε από 4 άξονες:

1. Θεσμική θωράκιση με ενίσχυση του πλαισίου προστασίας των καταναλωτών

2. Εντατικοποίηση των ελέγχων και της επιβολής κυρώσεων σε περιπτώσεις που διαπιστώθηκε παραβατική συμπεριφορά σε βάρος των καταναλωτών.

3. Ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης των πολιτών για μια σειρά από θέματα που αφορούν τις καταναλωτικές ανάγκες αλλά και τις καταναλωτικές συνήθειες.

4. Ενίσχυση της συνεργασίας πολιτείας και ενώσεων καταναλωτών και αναβάθμιση του ρόλου των ενώσεων αυτών.

Η πολιτική μας έχει σαν στόχο όχι να διαχειριστεί τα αποτελέσματα της ακρίβειας, αλλά να συγκρουσθεί και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα αίτια που τη δημιουργούν.

Οι δράσεις και οι πολιτικές μας στοχεύουν στην αντιμετώπιση

 των λαθραίων και εικονικών συναλλαγών

 των αδικαιολόγητων αυξήσεων

 των καταχρηστικών όρων

 των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών

 του παραεμπορίου

 της διακίνησης μη ασφαλών και επικίνδυνων για την υγεία προϊόντων


1. Καθιερώσαμε διατάξεις που υποχρεώνουν τη βιομηχανία να γνωστοποιεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης τιμοκαταλόγους και κοστολόγια που να δικαιολογούν τις ζητούμενες αυξήσεις και εφαρμόζοντας το νόμο

• πετύχαμε 17 εταιρείες να ανακαλέσουν τις αυξήσεις σε 3443 κωδικούς προϊόντων που διακινούν (τα προϊόντα αφορούν άλευρα, προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης, σοκολατοειδη, κατεψυγμένα αλιεύματα, σαλάτες, τυροκομικά, λιπαντικά, χαρτικά, ελαστικά, σκυρόδεμα)

• επιβάλαμε υψηλά πρόστιμα σε εταιρείες που δεν προσκόμισαν τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν.


2. Θεσμοθετήσαμε την υποχρέωση των βιομηχανιών, και γενικά των προμηθευτών, να γνωστοποιούν τις παροχές που δίνουν στις αλυσίδες λιανικής πώλησης και να αναγράφουν τις εκπτώσεις σε κάθε τιμολόγιο, για να μπορούμε, αξιοποιώντας και τις διαδικασίες κοστολογικού ελέγχου, να προσεγγίζουμε το πραγματικό καθαρό κέρδος και να γνωρίζουμε αν οι αλυσίδες λιανικής πώλησης μετακυλύουν στον καταναλωτή μέρος της έκπτωσης που τους παρέχεται. Κάνοντας εφαρμογή του νόμου

• επιβάλαμε πρόστιμα και παραπέμψαμε στον εισαγγελέα βιομηχανίες που δεν προσκόμισαν τα στοιχεία που τους ζητήθηκε (Μινέρβα, Νίκας, Rilken), και βρίσκονται σε εξέλιξη έλεγχοι σε αλυσίδες λιανικής πώλησης.


3. Τροποποιήσαμε τον αγορανομικό κώδικα θεσπίζοντας υψηλότερα πρόστιμα αλλά και συγκεκριμένες διαδικασίες επιβολής και είσπραξής τους, ενεργοποιήσαμε το νόμο που απαγορεύει την πώληση οπωροκηπευτικών και κρέατος από χονδρεμπόρους προς λιανέμπορους εκτός κεντρικών αγορών, καθιερώσαμε τη δίγραμμη επιταγή μεταξύ εμπόρου και παραγωγού, για να αποτρέψουμε συναλλαγές και τιμολόγια σε εικονικές τιμές, που είχαν σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη ψαλίδα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή, Εφαρμόζοντας το νόμο:


• προχωρήσαμε για πρώτη φορά σε κλείσιμο επιχειρήσεων, τόσο μέσα, όσο και έξω από τις κεντρικές αγορές, γιατί επιδίδονταν σε λαθραία διακίνηση προϊόντων, υπερτιμολογήσεις και ελληνοποιήσεις.



4. Θεσμοθετήσαμε διαδικασίες για την κατάσχεση και την καταστροφή προϊόντων που διακινούνται στο παραεμπόριο και εφαρμόζοντας το νόμο:

• προχωρήσαμε στην κατάσχεση και καταστροφή μεγάλων ποσοτήτων από προϊόντα του παραεμπορίου

5. Εφαρμόσαμε το νόμο που καθορίζει τον τρόπο διαμόρφωσης των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία

• υποχρεώσαμε για πρώτη φορά 80 ιδιωτικά σχολεία που κατέθεσαν εκπρόθεσμα τα στοιχεία να μην κάνουν καμία αύξηση

6. Προχωρήσαμε έγκαιρα σε τιμοληψίες στο σύνολο της επικράτειας στην αγορά σχολικών ειδών και αξιοποιώντας τα στοιχεία:

• πετύχαμε τη συγκράτηση των τιμών στα περσινά επίπεδα

• ενημερώσαμε για το εύρος των τιμών καταναλωτές αλλά και επιχειρήσεις

7. Εκδώσαμε υπουργική απόφαση με την οποία απαγορεύεται στις τράπεζες να εφαρμόζουν πρακτικές και να χρεώνουν προμήθειες, που έχουν κριθεί καταχρηστικές με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Η απόφαση αυτή αφορά τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, τις πιστωτικές κάρτες και τις τραπεζικές καταθέσεις και καταργεί μια σειρά από τραπεζικές πρακτικές, προμήθειες και χρεώσεις, όπως για παράδειγμα την ποινή για πρόωρη προεξόφληση στεγαστικού δανείου, τον υπολογισμό τόκων με βάση έτος 365 και όχι 360 ημερών, τη χρέωση εξόδων φακέλου για στεγαστικά δάνεια, τη χρέωση τραπεζικών λογαριασμών καταθέσεων που δεν παρουσιάζουν μεγάλη κίνηση, την αναιτιολόγητη αναπροσαρμογή των επιτοκίων σε πιστωτική κάρτα, το περιορισμό των δικαιωμάτων του εγγυητή, κ.α..

8. Επιβάλαμε και δημοσιοποιήσαμε κυρώσεις, ύψους 1100000 ευρώ, σε εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για παραβάσεις σε βάρος καταναλωτών και συνεχίζουμε τους ελέγχους καθιστώντας σαφές ότι η συνέχιση των στρεβλώσεων στην αγορά θα έχει ακόμη πιο αυστηρές συνέπειες για τους παραβάτες.

9. Αναβαθμίσαμε το ρόλο του καταναλωτικού κινήματος

• με τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς

• τις διαδικασίες πιστοποίησης των ενώσεων καταναλωτών

• την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τις ενώσεις καταναλωτών



Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε και στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ήδη, από εχθές, ενημερωθήκαμε για το σημαντικό έργο της επιτροπής πιστοποίησης αλλά και για τις χρήσιμες απόψεις για την λειτουργία της, που ακουστήκαν

Παράλληλα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των τοποθετήσεων, θα υπάρξει ενημέρωση για την εξέλιξη της αναθεώρησης του κοινοτικού κεκτημένου για την προστασία του καταναλωτή , αλλά και για την αναβαθμισμένη λειτουργία της γραμμής καταναλωτή 1520.

Τέλος, σε συνέχεια και σκέψεων που ακούστηκαν στο προηγούμενο ΕΣΚΑ, το απόγευμα θα γίνει συνεδρίαση 2 ομάδων εργασίας για θέματα εξαιρετικά επίκαιρα, αλλά και εξαιρετικά σημαντικά για τους καταναλωτές, τις σχέσεις καταναλωτών τραπεζών και την αγορά των τροφίμων



Κυρίες και κύριοι:

Οι παρεμβάσεις μας για τη σωστή λειτουργία της αγοράς δεν σταματούν, φυσικά, εδώ.

 Όπως συμφωνήθηκε, και μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Υπουργείο, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η δημιουργία και η στελέχωση της υπηρεσίας εποπτείας της αγοράς.

 Βρίσκεται σε εξέλιξη ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη λειτουργία των super market

 Προχωρά η υλοποίηση της εξαγγελίας μας για τον κοστολογικό έλεγχο των επιχειρήσεων που διαθέτουν σε διαφορετικές τιμές τα προϊόντα τους στο εξωτερικό από ότι στην Ελλάδα.

 Ψηφίζεται το επόμενο διάστημα σειρά μέτρων που αφορά τους δανειολήπτες καταναλωτές.

Το έχουμε πει πολλές φορές, και ακόμα περισσότερες το έχουμε αποδείξει με συγκεκριμένες πράξεις, ότι δεν πρόκειται να στερηθούμε κανενός όπλου που είναι συμβατό με τους νόμους και που μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την προστασία των καταναλωτών, γιατί για μας αυτά τα δύο πάνε μαζί.

Κυρίες και κύριοι:

Αυτή τη δύσκολη στιγμή που κυριαρχεί γύρω μας, για τις αγορές αλλά κυρίως για τους πολίτες, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι ο φόβος και ο πανικός.

Χρειαζόμαστε έναν καθαρό τρόπο σκέψης που θα μας βγάλει από την κρίση.
Ο καθένας θα μπορούσε να φανταστεί πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η καταστροφή, εάν η Ελληνική οικονομία αλλά και η αποφασιστικότητα της Ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων ηγετών, δεν ήταν αυτή που ήταν.

Η στροφή στην πραγματική οικονομία, η έμφαση στην παραγωγική δουλειά, που θα έχει χειροπιαστό παραδοτέο και όχι αέρα κοπανιστό, είναι αυτή την ώρα το ένα μεγάλο ζητούμενο για όλους.

Το άλλο, είναι η τόνωση της αυτοπεποίθησης και της εμπιστοσύνης στους βασικούς πυλώνες της οικονομικής ζωής και της ανάπτυξης στον τόπο μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι καιροί αλλά και οι πολίτες απαιτούν και αξίζουν

Νόμους και κανόνες που θα ισχύουν και θα εφαρμόζονται

Κυρώσεις που θα λαμβάνουν υπόψιν τους τις απαιτήσεις και κυρίως τα προβλήματα των καταναλωτών

Ανταγωνισμό που θα βασίζεται σε αρχές και που για να είναι χρήσιμος θέλει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα φέρνει αποτελέσματα.

Ανταγωνισμό που δεν θα οδηγεί σε ακρότητες και σε εξόντωση ανθρώπων και επιχειρήσεων, αλλά θα οδηγεί την ποιότητα πάνω και τις τιμές κάτω.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας καλωσορίσω στην επίσημη έναρξη του 3ου ΕΣΚΑ και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: