Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Μέτρα προστασίας για τους δανειολήπτες

Μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, καθώς η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για χιλιάδες νοικοκυριά που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.

Ο Γ.Αλογοσκούφης δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι:
1) Αυξάνεται από 10.000 σε 20.000 ευρώ, το ποσό κάτω από το οποίο δεν θα επιτρέπεται ο πλειστηριασμός μοναδικής κατοικίας υπερχρεωμένων δανειοληπτών, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.

2) Θα απαγορεύεται επίσης ο πλειστηριασμός ακινήτου με τιμή εκκίνησης κάτω της αντικειμενικής αξίας, είτε το ακίνητο βρίσκεται εντός, είτε εκτός σχεδίου.

3) Η διεξαγωγή των πλειστηριασμών θα γίνεται αποκλειστικά στα Ειρηνοδικεία, με έγγραφες σφραγισμένες προσφορές, για να διασφαλιστεί στο ακέραιο το αδιάβλητο των σχετικών διαδικασιών.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των σχετικών ερευνών, πάνω από 200.000 νοικοκυριά βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς το κόστος αποπληρωμής του δανείου τους ξεπερνά το 40% ή ακόμα και το 50% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Από μελέτες της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών προκύπτει ότι από τα 2,15 εκατ. νοικοκυριά με δάνεια το 16% είναι σε οριακή κατάσταση, ενώ για 11.500 νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημά τους είναι μικρότερο από αυτά που οφείλουν να πληρώνουν καθέ μήνα στις τράπεζες.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Ο πλειστηριασμός ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής αξίας θα απαγορεύεται, ώστε να αποτρέπονται οι εκποιήσεις ακινήτων σε μη εύλογες αξίες και ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου «Προστασία δανειοληπτών και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, ο πλειστηριασμός ακινήτων θα πρέπει να διενεργείται σε αξία τουλάχιστον ίση με την αντικειμενική αξία τους εφόσον το ακίνητο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης. Ο προσδιορισμός της αντικειμενικής αξίας ακινήτων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, όπου δεν υπάρχουν ειδικοί όροι δόμησης, θα γίνεται σύμφωνα με ειδικές διατάξεις.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις προστατεύονται οι εργαζόμενοι «με την επέκταση του ακατασχέτου του μισθού και της σύνταξής τους και στην αντίστοιχη τραπεζική κατάθεση, όταν ο μισθός ή η σύνταξη καταβάλλεται απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό του εργαζόμενου».

Παράλληλα, προβλέπεται η μη επιβολή κατάσχεσης επι μισθών, συντάξεων ή βοηθημάτων οφειλετών του Δημοσίου, που το ποσό αυτό αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μέχρι 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις, η διεξαγωγή του πλειστηριασμού θα γίνεται ενώπιον συμβολαιογράφου στο Ειρηνοδικείο και μάλιστα στην περιφέρεια του οποίου έγινε η κατάσχεση με την υποβολή γραπτών και σφραγισμένων προσφορών.

Ειδικά, στο άρθρο 5 του σχεδίου νόμου περί περιορισμών πλειστηριασμού μοναδικής κατοικίας οφειλέτη, προβλέπεται ότι απαγορεύεται η επιβολή κατάσχεσης για την ικανοποίηση απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων και εταιριών παροχής πιστώσεων επί ακινήτου του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί τη μοναδική κατοικία του.

Στη διάταξη αυτή προστίθεται ότι θα πρέπει να συντρέχουν και οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Η απαίτηση της τράπεζας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

- Δεν έχει εγγραφεί επί του ακινήτου προσημείωση ή υποθήκη υπέρ του δικαιούχου τράπεζας, και

- Ο οφειλέτης βρίσκεται σε αποδεδειγμένη και ανυπαίτια αδυναμία να εκπληρώσει τη συμβατική του υποχρέωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: