Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Ε.Π.Κ.ΧΑΝ: "Η 16η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, βρίσκει την Ελλάδα σε υποκατανάλωση "


13 Με αφορμή το περιεχόμενο κάποιων δημοσιευμάτων, που είδαν το φως της δημοσιότητας και ναφέρουν ότι, ΄Ελληνες μαθητές λιποθυμούν στα σχολεία...
 λόγω "υποσιτισμού" μας βάζουν, ως Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, σε εμφανή προβληματισμό, αγωνία και ανησυχία ,για την φτώχεια χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών, που συνεχώς και καθημερινά ο αριθμός τους αυξάνεται, (σύμφωνα με καταγεγραμμένα στοιχεία) και κανείς δεν ξέρει που θα τερματίσει.

Η 16η Οκτωβρίου ,Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, τις μέρες μας, είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, μας κάνει, να εστιάσουμε το βλέμμα μας , στην ολοένα μεγαλύτερη υποβάθμιση της διατροφής μας , λόγω έλλειψης εισοδήματος, αλλά και λόγω της εμπορευματοποίηση της , από τους έχοντες και της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας μη ασφαλών προϊόντων, βομβαρδισμένα με επιβλαβή δηλητήρια, επικίνδυνα για την υγεία μας. Η Οικονομική κρίση, που άγγιξε τα τελευταία χρόνια τους Έλληνες καταναλωτές, τους κάνει να χρησιμοποιούν, υποβαθμισμένα προιόντα διατροφής ,παρά το γνωστικό τους πεδίο.
16 Οκτωβρίου, Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί και ως η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.
Αλήθεια ποιοι από τους κρατούντες την σέβονται; Ποιοι από αυτούς έχουν στην διάταξη του μυαλού τους, την ενεργοποίση των συστημάτων ελέγχου, ώστε σήμερα να αισθανόμαστε ασφαλείς κάνοντας χρήση προσφερομένων αγαθών, ότι η υγεία μας δεν κινδυνεύει; Η υποβάθμιση της διατροφής μας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις πολιτικές, της κάθε πολιτείας και τις εμπορικές πρακτικές που είναι διατιθεμένη να ανεχτεί , εις βάρος της διατροφής των πολιτών της.

Η έννοια της διατροφής έχει στενή σχέση με την ύπαρξη τροφίμων στον πλανήτη, στρατηγικές διάθεσης αυτών, έχει σχέση με το χώρισμα της ανθρώπινης ύπαρξης, έχει σχέση με την οικονομική δυνατότητα κάθε διαμερίσματος περιοχών του πλανήτη ,έχει σχέση με τον σεβασμό του περιβάλλοντος. Η τροφή είναι αγαθό ,που παράγει ο πλανήτης σε συνεργασία με τον κάτοικο του(άνθρωπο) και έπρεπε να είναι προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους του.

Σήμερα θρηνούμε την επί ετών κακή πολιτική των πολιτικών της Χώρας μας, την οποία πληρώνουν, χωρίς δίκαιη νομή ,οι περισσότερο ευαίσθητες πληθυσμιακές μονάδες (άνεργοι, ηλικιωμένοι, παιδιά, Α.μ.Ε.Α) από την πρόσβαση στην τροφή, και γενικότερα από την κατανάλωση, είναι οι μόνιμα συμμετέχοντες στην επισιτιστική κρίση, στην οικονομική κρίση.
Είναι θλιβερή η εικόνα που βιώνουμε σήμερα, ο καταστρεπτικός αέρας της κοινωνικής ,οικονομικής και οικογενειακής μας ισορροπίας "μπάζει" από παντού.Η οικονομική ύφεση ,όλο και μας οδηγεί στην φτώχεια και στον υποσιτισμό
΄Οπου υπάρχει πόνος ,στέρηση, αρρώστια, πόλεμος ,δυστύχημα ,κρίση, εκεί υπάρχουν και συνάνθρωποι μας, σε όλα τα σημεία της γης ,που βιώνουν την έλλειψη τροφής, αντίθετα από τους δημιουργούς των κρίσεων και τους εμπορευμετοποιούς αυτών, που υπερτρέφονται, υπερκαταναλώνουν, χωρίς ηθικούς κανόνες , χωρίς συνειδησιακό φραγμό. Οι εικόνες της πείνας και της αρρώστιας παιδιών του Τρίτου Κόσμου(Αφρική), που φάνταζαν ως εικόνες στο μυαλό μας, τώρα που αισθανόμαστε ότι κάποιοι συμπολίτες μας τις βιώνουν, κρυφά προσευχόμαστε και ευχόμαστε να μη φθάσουν ποτέ σε μας, ποτέ στην πόρτα μας..
Παρότι η Χώρα μας διαθέτει απλόχερα τον ήλιο, κανείς μας δεν βλέπει την ημέρα λαμπερή, η απαισιοδοξία, το γκρίζο χρώμα ,έχει απλωθεί στην ψυχή όλων εμάς, και ζητάμε την ηλιαχτίδα ,ως σωσίβιο για το άγνωστο αύριο.
Παρά ταύτα, δεν πρέπει να παραδοθούμε στον φόβο, θα πρέπει να διαθέσουμε όλες τις δυνάμεις μας και να προσπαθήσουμε, να αγωνιστούμε, να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας , να παράγουμε, και όχι να απομονωνόμαστε στον ευατό μας αφήνοντας τον να παράγει ψυχοφθόρες σκέψεις που ούτε αυτόν ωφελούν, ούτε βιωσιμότητα προσφέρουν,παρά μόνο καταστάσεις κρίσεις δημιουργούν.

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ , λέει όχι, σε ενέργειες και πολιτικές, που στερούν τον άνθρωπο από την τροφή, από την ασφαλή τροφή, συμμετέχουμε στην τήρηση της υπάρχουσας εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής νομοθεσίας,προστατεύοντας την υγεία των καταναλωτών.΄Εχουμε υποχρέωση ως αρμόδιος φορέας να διαφυλάξουμε τα ελληνόπουλα από συνήθειες κακής διατροφής (παχυσαρκία) αλλά και κακής διατροφής (υποσιτισμού) ,δίνοντας οδηγίες σε γονείς και παιδιά για υγιεινούς τρόπους διατροφής.

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, σαυτές τις κρίσιμες, τις θολές ,οικονομικές κοινωνικές στιγμές,, που βιώνουν οι ΄Ελληνες καταναλωτές, δηλώνει παρούσα, πιστεύει ότι θα παρέχει την κάλυψη, σε βασικές πληροφορίες σωστής καταναλωτικής αγωγής και διαχείρισης τροφίμων, τους πολίτες του Νησιού μας , αλλά και τους άλλους πολίτες της Χώρας μας , που επιλέγουν να ενημερωθούν διαδικτυακά μέσω της σελίδας της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ.

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: