Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Μείωση των προμηθειών για το ΔΙΑΣ

Οι τράπεζες δεσμεύονται να μειώσουν εντός 3 μηνών το «χαράτσι» για τη χρήση του διατραπεζικού συστήματος, που επιβαρύνει με εκ. ευρώ τους συναλλασσόμενους«E» 31/7

Οδεύουμε προς μείωση κατά 50% τουλάχιστον των προμηθειών που πληρώνουν οι καταναλωτές, μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ. Σχετική απόφαση έλαβε (κατά πλειοψηφία) χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Θα ισχύσει δε έπειτα από τρίμηνο και τότε θα δούμε αν τελικά θα σπάσει το συγκεκριμένο καρτέλ που επιβαρύνει με εκατομμύρια ευρώ τους συναλλασσόμενους μέσω του διατραπεζικού ΔΙΑΣ.


Μείωση των προμηθειών για το ΔΙΑΣ

Οι... προμήθειες αυτές είναι «εξοργιστικές» - φτάνουν έως και τα 3,5 ευρώ για ανάληψη μετρητών από άλλη τράπεζα, ενώ αν ρωτήσετε για το υπόλοιπο του λογαριασμού σας θα σας κοστίσει, ανάλογα με την τράπεζα 0,65 ευρώ.

Μείωση των προμηθειών για το ΔΙΑΣ

Να σημειωθεί πως η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έγινε, ενώ σήμερα 12 μ. έχει προγραμματιστεί συνάντηση του επί της Ανάπτυξης υπουργού Χρήστου Φώλια με το Προεδρείο της Ενωσης Τραπεζών.

Προηγούμενα στις 11 π.μ. ο κ. Φώλιας θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Ευχάριστη έκπληξη αν ισχύσει τελικά και η υπόσχεση που οι τράπεζες της έδωσαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού: Με τις δεσμεύσεις αυτές οι τράπεζες όχι μόνο αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μειώσουν δραστικά το ύψος των μεταξύ τους διατραπεζικών προμηθειών, που αποτελούσαν και το αντικείμενο τριβής τους με τις υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά προχώρησαν και πέραν αυτών, αποδεχόμενες να μειώσουν αναλόγως και το ύψος των προμηθειών που εισέπρατταν γι αυτές τις υπηρεσίες από τους καταναλωτές.

Πρόταση
Ειδικότερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε πως με απόφαση (29 Ιουλίου) της πλειοψηφίας των μελών της, έκανε δεκτή τη βελτιωμένη πρόταση δεσμεύσεων που υπέβαλαν οι τράπεζες για την ικανοποίηση των αιτιάσεων που περιλάμβανε η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, αναφορικά με τον καθορισμό των διατραπεζικών προμηθειών DIAS ΑΤΜ, DIAS DEBIT και DIAS TRANSFER. Συγκεκριμένα:

Οι τράπεζες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να παραλείψουν στο μέλλον οποιαδήποτε συμφωνία που μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν πληροί τους όρους και προϋποθέσεις του νόμου και των κανονισμών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Επιτροπής της EE.

Παύει η εφαρμογή των περί διατραπεζικών προμηθειών όρων του ισχύοντος κανονισμού DIAS ATM.

Οι τράπεζες εντός τριών μηνών από την κοινοποίηση σε αυτές της απόφασης της Επιτροπής, θα μειώσουν τις μεταξύ τους διατραπεζικές προμήθειες για τη χρήση των ΑΤΜ σε ποσοστό που κατά μέσον όρο θα υπερβαίνει το 50% αυτών που ισχύουν σήμερα.

Επιπλέον, οι τράπεζες δεσμεύονται να μειώσουν κατά το ίδιο ποσοστό και τις εισπραττόμενες από τους χρήστες των ΑΤΜ προμήθειες.

Οι τράπεζες με σκοπό τη μεγαλύτερη διαφάνεια αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προσαρμόσουν σε συνεργασία και με τη ΔΙΑΣ Α.Ε. τα πληροφορικά τους συστήματα, ώστε οι πελάτες τους να ενημερώνονται εγκαίρως.

Οι δεσμεύσεις αυτές θα ισχύουν έως την 01.01.2010.

Χάρης Αναγνωστόπουλος

Δημιουργία ομάδας εθελοντών από την ΕΠΚΧΑΝ

31.07.08

nomarxia_-_envsh_katalwtwn.jpgΣτην δημιουργία ομάδας εθελοντών προχωρά η Ένωση Καταναλωτών Νομού Χανίων με στόχο να συμβάλλει στην έγκαιρη αντιμετώπιση έκτακτων φυσικών φαινομένων που τυχόν εκδηλωθούν στον Νομό μας σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας και άλλους φορείς. Ήδη η ομάδα μετρά είκοσι πέντε μέλη.

Όπως τόνισε ο προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Χανίων κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Νομαρχιακό μέγαρο «επιθυμία του τμήματος μας είναι η εξάπλωση του εθελοντισμού σε όλα τα επίπεδα. Για τον σκοπό αυτό ευθείς μόλις αναλάβαμε ως υπεύθυνοι πολιτικής προστασίας, προτρέπαμε τόσο τους Δήμους όσο και τις οργανώσεις, τα σωματεία και τους συλλόγους να συστήσουν ομάδες εθελοντών ώστε περισσότερα άτομα ευαισθητοποιημένα τόσο προς τον συνάνθρωπο αλλά και προς το περιβάλλον να αντιμετωπίσουμε τα οποιαδήποτε φαινόμενα εκδηλώνονται στον Νομό μας.

Πιστεύουμε απόλυτα ότι ο εθελοντισμός είναι από τους μεγαλύτερους πυλώνες στήριξης των τοπικών κοινωνιών κι έτσι τον αντιμετωπίζουμε. Προτρέπουμε λοιπόν τους συλλόγους, τα σωματεία αλλά πόσο μάλλον τους Δήμους του Νομού μας να συστήσουν εθελοντικές ομάδες από νεαρά κυρίως άτομα τα οποία αγαπούν τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον προκειμένου να προβούν στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Ιδιαίτερα οι Δήμοι της ενδοχώρας οι οποίοι είναι απομακρυσμένοι από τις κεντρικές υπηρεσίες».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι συγκεκριμένες εθελοντικές ομάδες μέσα από τη δράση τους και με τη βοήθεια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας θα μπορέσουν να ενταχθούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να τύχουν και της ανάλογης χρηματοδότησης. «Οι καιροί αλλάζουν, οι άνθρωποι είναι απομακρυσμένοι μεταξύ τους. Θα πρέπει να βρούμε τη φόρμουλα εκείνη που θα ενώσει τους ανθρώπους, να νιώσουμε τη ζεστασιά ο ένας του άλλου και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους χαλεπούς καιρούς οι οποίοι έρχονται είτε αυτοί οφείλονται στα έντονα καιρικά φαινόμενα, είτε σε οποιαδήποτε άλλα συμβάντα. Συγχαίρουμε την πρωτοβουλία της Ένωσης Καταναλωτών Νομού Χανίων και προτρέπουμε κι άλλους συλλόγους και σωματεία να τους μιμηθούν. Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας θα τους βοηθήσει τόσο καταστατικά να κατοχυρωθούν όσο και να ενταχθούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Με την ευκαιρία αυτή θα χορηγηθούν ταυτότητες εθελοντή ώστε πιστοποιημένοι να μπορούν να βοηθούν τις υπηρεσίες. Ήδη εδώ κι ένα χρόνο έχουμε δώσει ταυτότητες εθελοντή σε πάνω από 200 άτομα για τον σκοπό αυτό», υπογράμμισε ο κ. Κουκιανάκης.
Από την πλευρά του ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων κ. Γιώργος Μαρματάκης χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Ένωσης Καταναλωτών Νομού Χανίων αναφορικά με τον εθελοντισμό επισημαίνοντας πως «ο υπηρεσιακός σχεδιασμός του Πυροσβεστικού Σώματος και ειδικά της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Χανίων ένας από τους πυλώνες στήριξης είναι και ο εθελοντισμός. Ελπίζω ότι η ενέργεια της Ένωσης Καταναλωτών θα μας βοηθήσει στο δύσκολο έργο που επιτελούμε».
Τέλος η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Νομού Χανίων κ. Ιωάννα Μελάκη τόνισε ότι «μέσα στους στόχους της Ένωσής μας είναι και η προστασία και διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Στην πρόσφατη γενική συνέλευση που είχαμε στις 6 Ιουνίου θέσαμε το συγκεκριμένο θέμα στο πλαίσιο της δράσης της Ένωσης για το 2008 και ζητήσαμε από τα μέλη μας να συμμετέχουν εθελοντικά σε αυτή την πρωτοβουλία. Μιλάμε για 25 άτομα, ενώ ήδη έχουν τηλεφωνήσει πολλά περισσότερα».



Πηγή:Νέος Κήρυκας

Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Κερδοσκοπία 9 λεπτά το λίτρο


Δεν πέρασε στην αντλία η πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης
Φούντωσε και πάλι εν μέσω θέρους η κερδοσκοπία με την αμόλυβδη, αφού για μια ακόμη φορά η σημαντική πτώση των τιμών τού πετρελαίου τις δύο τελευταίες εβδομάδες, δεν έφθασε στην αντλία.
Ενώ οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν στα 124 δολ./ βαρέλι από τα επίπεδα- ρεκόρ των 147 δολαρίων/ βαρέλι, όπου είχαν φθάσει στα μέσα Ιουλίου, δεν συνέβη το ίδιο με τις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης στις αντλίες των πρατηρίων.
● Από τις 11 μέχρι τις 25 Ιουλίου, η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου, μετρούμενη σε ευρώ, μειώθηκε κατά 16% ή περίπου κατά 14,3 ευρώ το βαρέλι. Στο ίδιο διάστημα η διεθνής τιμή βενζίνης μειώθηκε κατά 11,5 λεπτά το λίτρο.
● Την ίδια περίοδο η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στα ελληνικά πρατήρια, σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης, μειώθηκε κατά πολύ λιγότερο, κατά μόλις 2,6 λεπτά το λίτρο ή κατά 2% (από τα 1,271 ευρώ στα 1,245 ευρώ το λίτρο).
● Αυτό σημαίνει ότι στο διάστημα αυτό, οι εμπλεκόμενοι στο εγχώριο κύκλωμα διακίνησης της βενζίνης έβαλαν «στην τσέπη» 8,9 λεπτά το λίτρο, κερδοσκοπώντας σε βάρος των καταναλωτών.
Όταν ανεβαίνει...
Η μόνιμη επωδός των εμπλεκομένων στην αγορά των καυσίμων, είναι ότι «μεσολαβεί πάντα ένα εύλογο διάστημα, περίπου μιας εβδομάδας, για να μετακυλισθεί στις τιμές καταναλωτή η μείωση των διεθνών τιμών». Με τη μόνη διαφορά ότι όταν πρόκειται για αυξήσεις, δεν μεσολαβεί ούτε... μισή ημέρα και η άνοδος των διεθνών τιμών περνά από την επομένη κιόλας το πρωί, στις αντλίες των βενζινάδικων.
Επιπλέον, για μια ακόμη φορά, ο ένας κρίκος της αλυσίδας των πετρελαιοειδών επιρρίπτει στον άλλον τις ευθύνες για την καθυστερημένη μετακύλιση των μειώσεων στις τιμές. Τα διυλιστήρια μιλούν για την πληθώρα των 8.500 και πλέον πρατηριούχων (τα περισσότερα πρατήρια ανά κυκλοφορούν όχημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση), που για να τα φέρουν βόλτα, «τσιμπάνε πού και πού τις τιμές». Οι εταιρείες «καρφώνουν» τα πρατήρια και ώς ένα βαθμό και τα διυλιστήρια για το μονοπωλιακό καθεστώς μέσα στο οποίο λειτουργούν, και τέλος οι πρατηριούχοι κατηγορούν εξίσου ως υπευθύνους για την κερδοσκοπία, τόσο τα διυλιστήρια όσο και τις εταιρείες.
Πώς δεν πέφτουν οι τιμές
Από τα επίσημα στοιχεία για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου προκύπτει ότι αφού μετατρέψαμε τα δολάρια σε ευρώ, από τις 11 μέχρι τις 25 Ιουλίου, η διεθνής τιμή της βενζίνης μειώθηκε από τα 755 ευρώ, στα 639,5 ευρώ το κυβικό. Μειώθηκε δηλαδή κατά 115,5 ευρώ (ή 11,5 λεπτά το λίτρο). Στην Ελλάδα στο ίδιο διάστημα η τιμή του διυλιστηρίου μειώθηκε μόνο κατά 45 ευρώ (από τα 567 στα 522 ευρώ) το κυβικό ή κατά 4,5 λεπτά το λίτρο. Τέλος, όπως αναφέραμε η λιανική τιμή της βενζίνης υποχώρησε μόλις κατά 26 ευρώ το κυβικό (ή 2,6 λεπτά/ λίτρο).
Δηλαδή τόσο σε επίπεδο διυλιστηρίου όσο και σε επίπεδο εταιρειών, καθώς και πρατηρίων, περνά πολύ μικρότερη μείωση από την πραγματική.
Υψηλά περιθώρια
Το υπουργείο Ανάπτυξης διακηρύσσει σε κάθε ευκαιρία, ότι η τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ισχύει για τιμές μετά την επιβολή των φόρων, δεδομένου ότι έχουμε από τη χαμηλότερη φορολογία καυσίμων, πανευρωπαϊκά. Αν ωστόσο συγκρίνει κανείς τις τιμές προ της επιβολής των φόρων, αυτές είναι σταθερά ανάμεσα στις τέσσερις υψηλότερες πανευρωπαϊκά, δείγμα ότι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά διατηρούν τα περιθώρια κέρδους τους σε σταθερά υψηλά επίπεδα. Πράγματι τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 30/6/2008, φέρνουν την Ελλάδα στην τέταρτη θέση με τις υψηλότερες τιμές προ φόρων. Σε κάθε περίπτωση, η προ φόρων τιμή στην Ελλάδα παραμένει σταθερά κατά 4%-6% υψηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Από τις αρχές του έτους, στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 25% έναντι 21% αύξησης του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Όσο για την τιμοληψία που ανακοινώθηκε χθες, οι νομοί- πρωταθλητές παραμένουν η Κέρκυρα με μέση τιμή τα 1,35 ευρώ/ λίτρο, το Λασίθι με 1,346 ευρώ, το Ρέθυμνο και η Θεσπρωτία με 1,343 ευρώ/ λίτρο, η Κεφαλονιά με 1,34 ευρώ και τα Χανιά με 1,337 ευρώ...

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

οι καταγγελίες για τις Τράπεζες είναι αρκετές.
Εμείς θέλοντας να σας παροτρύνουμε να μας καταγγέλετε
τις παράνομες και μη συμβατές, η και ακόμα καταχρηστικές
συμπεριφορές ορισμένων Τραπεζών ,σας παραθέτουμε μία.
Πήγε ο καταναλωτής σε ένα πολυκατάστημα γνωστής αλυσίδας
που εδρεύει στην πόλη μας να αγοράσει ένα aircondition στην
τιμή των 220 Ευρώ.Είδε και την πινακίδα που έγραφε ότι μπορεί
να το πληρώσει σε 10 άτοκες δόσεις,και αποφάσισε να κάνει
την περήφημη αγορά.
Τί έγινε η επιχείρηση του εκοψε μία απόδειξη με το ποσό των 220
Ευρώ, του το διαίρεσε και δια 10 και ο καταναλωτής ,πήρε το aircohdition
και χαρούμενος ότι 22 Ευρώ το μήνα θα μπορούσε να διαθέτει από τον
οικογενειακό του προυπολογισμό.Αλλά τα πράγματα δεν ήταν τόσο ευοίωνα
για τον καταναλωτή, διότι ο υπάλληλος που του διαχειρίστηκε την πώληση
τον είχε βάλει και είχε υπογράψει μία Τραπεζική σύμβαση με μία κάρτα με όρους
επιβαρυντικούς για τον καταναλωτή που ούτε καν διάβασε ,υπέγραψε, με το
σκεπτικό ότι θα πληρώνει μόνο 22 Ευρώ το μήνα.
Η επιχείρηση συνεργαζόμενη με την Τράπεζα είχε εκδόσει στο όνομα του
καταναλωτή μία κάρτα βίζα χωρίς να τον έχει εφοδιάσει με pin συναλλαγής.
Με τον τρόπο αυτό η αλυσίδα σε συνεργασία με την Τράπεζα τον κρατούσε
αποκλειστικό πελάτη, χωρίς να μπορεί να κάνει συναλλαγές αλλού
Εγινε καταγγελία στην Ενωση Προσταίας Καταναλωτών Ν.Χανίων , και η
Ενωση όχι μόνο διαπίστωσε τα παραπάνω, αλλά και είδε ότι ο καταναλωτής
επιβαρυνόταν και με τόκο 16,5% αλλά και με ένα ποσό 17,5 Ευρώ για την κτήση
κάρτας.Ο Καταναλωτής αφού ενημερώθηκε για την παράνομη πρακτική που είχε
στηθεί εις βάρος, του, αίτησε την διακοπή της κάρτας ,δεν πλήρωσε την πλέον
επιβάρυνση.Ο Καταναλωτής ευχαρίστησε την Ένωση και ένοιωσε ανακουφισμένος
που απαλλάχτηκε από αυτόν τον βραχνά

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Πριν τις εκπτώσεις πηγε η ανήλικη κόρη 14 χρονών σε ένα κατάστημα
της πόλης μας να αγοράσει παπούτσια.Η πωλήτρτια κάνοντας το χρέος της
κοίταξε και έδωσε στο κορίστι ένα ζευγαρι παπούτσια με πολύ ψηλό ντακούνι
και τις τα χρέωσε 180 Ευρώ με απόδειξη, είπε και στο κορίτσι ότι την
κανουν δεσποινίδα και το κορίτσι τάβηξε για το σπίτι του.
Πάει στο σπίτι χαρούμενο, δείχνει τα παπούτσια στην μητέρα της και
η μητέρα της έμεινε..(βέβαια αυτή η αφήγηση έγινε από την ίδια την
μητέρα την άλλη μέρα που επισκέφθηκε την Ενωση Προστασίας Καταναλωτή
για να καταγγείλει το γεγονός) από την καταγγελία της μητέρας ήταν
ότι η συναλλαγή ήταν σε ανήλικο καταναλωτή, και ότι τα παπούτσια δεν ήταν
για την ηλικία του κοριτσιού συν της άλλοις ακριβά.
Η Ενωση Προστασίας Καταναλωτή ήρθε σε πεαφή με το κατάστημα,η υπάλληλος
έλεγε ότι δεν δέχεται υπαναχώρηση, λόγω ότι τα παπούτσια είχαν χρησιμοποιηθεί.
Η Ενωσή μας ζήτησε να μιλήσει με τον ίδιο τον επιχειρηματία, του εξήγησε
τις συνέπειες της αρνητικής διαφήμισης του καταναλωτή, την διαδικασία
διαβίβασης της αίτησης στην Επιτροπή Φιλικού διακανονισμού και ο επιχειρηματίας
δέχτηκε την επιστροφή των χρημάτων.
Η ΄Ενωσή μας πέτυχε την διευθέτηση της καταναλωτικής διαφοράς που δεν τα είχαν καταφέρει
άλλοι και η καταναλώτρια ευχαρίσησε την ΄Ενωσή μας για την επιτυχή διαχείρηση της υπόθεσής της.

Εάν αντιμετωπίζετε καταναλωτική διαφορά είτε στην αγορά είδους ή
στην παρχοχή υπηρεσίας τηλεφωνήστε τώρα στο 2821092666.

Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Η Ενωσή μας (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ),αποφάσισε να βγάζει όλες τι; καταγγελίες στον αέρα
(σεβόμενη πάντα τα προσωπικκά δεδομένα) τόσο του καταναλωτή όσο και του προμηθευτή.

Γιαυτό κάνετε τις καταγγελίες σας τώρα τηλ..2821092666

καταγγελια για συνεργειο αυτοκινήτων

Πήγε κάποος ,σε ένα στνεργείο \\αυτοκινήτων να φτάξει το αυτοκίνητό του (κλούβα
επαγγεκματική),το παρέδωσε στον μάστορα και μετά από δύο μέρες τον επισκέφτηκε
για να δει την πορεία των εργασιών, και να ρωτήσει τι πρόβλημα είχε η μηχανή του
αυτοκινήτου.Ο μάστορας με ΄ύφος σοβαρό του είπε ότι έχει μεγάλο πρόβλημα και
δεν βρίσκει το ανταλλακτικό που χρειάζεται και του συνέστησε να αγοράσουν μία
άλλη κλούβα μεταχειρισμένη γύρο στα 2οοο Ευρώ για να πάρουν το ανταλλακτικό
που θέλανε.Μη έχοντας άλλη λύση ο καταναλωτής ακολούθησε την συμβουλή του
μαστορα πήγαν πήραν την μεταχειρισμένη κλούβα πιστευοντας ο καταναλωτής
ότι θα κάνει την δουλειά του, στο δρόμο καθώς πήγαιναν στο συνεργείο του υου έλεγε "το αυτοκίνητό σου είναι καλλό αλλά εάν σου δώσουν 6000 Ευρώ δώστε το να πάρεις
ένα καινούργιο.Ο καταναλωτής τον άκουγε που του παινούσε το αυτοκίνητό του
και χαιρόυανε, αλλά η χαρά του δεν κράτησε για πολύ, γιατί τις επόμενες μέρες
που πέρασε να δει εάν φτιάχτηκε το αυτοκίνητο του, αυτοκίνητο δεν υπήρχε, το
αυτοκίνητο είχε κάνει φτερά, σε ερώτηση του καταναλωτή που είναι το αυτοκίνητό του
ο μάστορας του είπε κλάπηκε"
Ο καταναλωτής φοβερά εκνευρισμένος ήρθε στηνΕνωση Πεοστασία του Καταναλωτή , έκανε
την καταγγελία του, εμείς ήρθαμε σε επικοινωνία με τον μάστορα του τονίσαμε τις
υποχρε'ωσεις του απέναντι στον καταναλωτή, ισχυρίστηκε ότι το αυτοκίνητο εκλάπει
και υπέδειξε και τον κλέπτη και στα πλαίσια του συμβιβασμού ο μηχανικός πρότεινε
το ελάχιστο ποσό αποζημίωσης των1000 Ευρώ,Ο καταναλωτής ζητούσε ένα ίσης αξίας
αυτοκίνητο(αυτή ήταν και η θέση της Ενωσης) σαν δεν τα βρήκαν και η καταγγελία απεστάλλει
στον εισαγγελέα για τα περετέρω

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αυτή η πρόσκληση είναι διαφορετική, δικαιολογημένη καινοτόμα

Απευθύνεται σε σένα που έχεις άγχος για τις αγορές σου, άλλο

προιόν είχες κατα νου να αγοράσεις και άλλο η επιχείρηση σου

πούλησε , σε σένα που άκουσες μια δελεαστική διαφήμιση και πίστηκες

σε σένα που αγόρασες ένα ψυγείο , μια τηλεόραση ,και ενώ είσαι

στην εγγύηση σου ζητούν χρήματα επισκευής , σε σένα που ενώ

αγοράζεις υπηρεσία internet η παροχή διακόπτεται χωρίς ειδοποίση

σε σένα που πας να φτάξεις ένα σφράγγισμα δοντιού, και ο οδοντίατρος

σου χαλά όλη την οδοντοστοιχεία, σε σένα που ενώ 'εχεις ασφάλεια ΙΚΑ

ή ΟΓΑ ο γιατρός σου δίνει εμπιστευτικά την καρτούλα του ,για να τον

επισκεφτείς στο ιατρείο του και να του σκάσεις 5ο Ευρώ και χωρίς απόδειξη

σε σένα που πας για επισκευή το αυτοκίνητό σου, και ο μάστορας το πούλησε

σε άλλο, σε σένα που πας στην αστυνομία να καταγγείλεις ένα ταξιτζή,

γιατί σου πήρε παραπάνω και πέφτεις σε ομάδα αστυνομικών που σε εκβιάζουν

σε σένα μικρουπάλληλε που φαντάζεσαι από την θέση που κάθεσαι ότι

θα σώσεις τον κόσμο, ενώ οι μεγαλοκαρχαρίες μεταφέρουν με τις βαλίτσες

τα Ευρώ σε σένα , απλέ πολίτη με φιλότιμο, που δεν είσαι ρουφιάνος

αλλά περιμένεις με υπομονή να έρθει η σειρά σου, να εξυπηρετηθείς αλά

εκεί από το περίμενε λιποθυμάς και ο μόνος που θα νιαστεί είναι οι καθαρίστριες

που θέλουν να καθαρίσουν και τους είσαι εμπόδιο.

Τηλεφώνησε τώρα σε μας,

νοιαζόμαστε για σένα,

ακόμε τα παράπονα σου,

δεχόμαστε τις καταγγελίες σου.

Τηλεφώνησε στο 28210 92666

Διεκδίκησε τα δικαιώματα σου μαζί μας,
Απέβαλλε τον φόβο σου έχεις δύναμη.

Ένωση Καταναλωτών Ν. Χανίων: Παράνομες οι χρεώσεις «κουβέρ» από τα εστιατόρια

Με αφορμή παράπονα- καταγγελίες, που δέχτηκε τις τελευταίες μέρες, η Ένωση Καταναλωτών Ν. Χανίων από καταναλωτές, ό,τι ο λογαριασμός τους επιβαρύνθηκε με “ΚΟΥΒΈΡ” και ενόψει της τουριστικής περιόδου που διανύουμε, η Ένωση ενημερώνει τους καταναλωτές ότι, η χρέωση “ΚΟΥΒΕΡ” (σερβίτσια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, οδοντογλυφίδες κ.λ.π) στον λογαριασμό τους, από κέντρα εστίασης, αναψυχής δεν επιτρέπεται αφού έχει καταργηθεί με την υπαρ.1/7-5-07 Αγοραν.Διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Η Ένωση Καταναλωτών Ν. Χανίων σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

taverna Οι πρακτικές κάποιων επιχειρήσεων, να μεταθέσουν το κόστος του “κουβέρ” σε άλλα είδη, όπως ψωμί, εμφιαλωμένο νερό, θα πρέπει να μας αφυπνίσει την προσοχή. Το ψωμί, είναι είδος το οποίο το παραγγέλλουμε ανά μερίδα, εάν δεν το παραγγείλουμε, έχουμε το δικαίωμα να μη το δεχθούμε και να ζητήσουμε την επιστροφή του. Υποχρέωση των παραπάνω επιχειρήσεων είναι, να παρέχουν στο τραπέζι μας “νερό βρύσης”, το οποίο δεν χρεώνεται, εμφιαλωμένο νερό δικαιούνται να μας σερβίρουν μόνο εάν το ζητήσουμε.
Σύνθημά μας είναι: ” Πληρώνουμε μόνο ότι παραγγείλουμε”. Τονίζουμε ακόμα ότι, υποχρέωση της επιχείρησης είναι να αναγράφει όλα τα προσφερόμενα είδη, με τις αντίστοιχες τιμές τους, ( στο τιμοκατάλογο ), οι οποίες περιέχουν όλες τις επιβαρύνσεις(δημοτικό φόρο, αμοιβή σερβιτόρων, αμοιβή ζωντανής μουσικής, Φ.Π.Α).

Η έκδοση ταμειακής απόδειξης, είναι υποχρεωτική και συνοδεύεται από το πρωτότυπο του διπλοτύπου παραγγελίας, σας συνιστούμε εάν η επιχείρηση δεν σας εκδώσει να την απαιτήσετε για να μπορέσετε να τεκμηριώσετε τυχόν καταγγελία σας. Εάν παρά τις παραπάνω οδηγίες μας, αντιμετωπίσετε καταστρατήγηση
αυτών, μπορείτε για περισσότερη ενημέρωση, καταγγελίες , να απευθυνθείτε στο γραφείο της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, που βρίσκεται στην Πλατεία 1866 αρ.2 και στο τηλ. 2821092666.

Η Πρόεδρος
Ιωάννα Μελάκη

Πηγή ΑΓΏΝΑς ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων : ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Η Ένωσή μας [Ε.Π.Κ.ΧΑΝ.], θέλοντας να συμβάλλει στην σωστή διαχείριση του θεσμού των εκπτώσεων, και για ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών, παραθέτει οδηγίες και εφιστά την προσοχή των καταναλωτών.


Anaitolika.gr - Αναπόκριση
(12-07-2008)

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ -ΠΕΡΙBΑΛΛΟΝ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ





Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων



ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ


Η Ένωσή μας [Ε.Π.Κ.ΧΑΝ.],θέλοντας να συμβάλλει στην σωστή διαχείριση του θεσμού των εκπτώσεων, και για ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών, παραθέτει οδηγίες και εφιστά την προσοχή των καταναλωτών.


Σύμφωνα με το Ν.3357/14.5.2007 οι εκπτώσεις ξεκινούν σε όλη την χώρα στις 15/7/2008-31/8/08.


ΣΩΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

-Κάνουμε έρευνα αγοράς ΤΩΡΑ

-Εντοπίζουμε τα είδη που επιθυμούμε να αγοράσουμε και καταγράφουμε τις τιμές.

-Οι τιμές είναι ελεύθερες, την τιμή του προϊόντος την γνωρίζει μόνο, ο επιχειρηματίας και ΕΣΥ συνάδελφε καταναλωτή, είσαι ο μόνος που μπορείς να την ελέγξεις, εάν βέβαια την έχεις καταγράψει, ΠΡΙΝ δηλαδή ΤΩΡΑ.

-Ερεύνησε προσεχτικά την βιτρίνα με τα είδη και τις αντίστοιχες τιμές και εάν μετά την έναρξη των εκπτώσεων δεις μια διαφορετική βιτρίνα, με άλλα είδη, υποπτεύσου, απόφυγε τις αγορές σου, μη πέσεις σε παραπλάνηση είναι τέχνασμα, φυλάξου.
Καταγγείλετέ το στην Προστασία Καταναλωτών.

Κατά την διάρκεια των εκπτώσεων είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλών τιμών (παλαιάς τιμής- νέας τιμής) σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στην βιτρίνα του καταστήματος.

Εάν η επιχείρηση χρησιμοποιεί ποσοστά(%) για έκπτωση, τα ποσοστά θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα ως προς το είδος ή κατηγορία των ειδών..

Η ένδειξη (έως....... ), είναι παραπλανητική, βάσει νομοθεσίας αν την συναντήσετε προσπαθήστε να ερευνήσετε που αναφέρετε , αποφύγετε τις αγορές σας.

Αγοράζουμε είδη που έχουμε ανάγκη άμεσα,αφού έχουμε κάνει την έρευνα τιμής και ποιότητας.

Να ξέρουμε ότι και στην διάρκεια των εκπτώσεων ισχύει το δικαίωμα της υπαναχώρησης., όταν
το προϊόν είναι ελαττωματικό , η δεν τηρήθηκαν από την επιχείρηση οι όροι συναλλαγής..

Η Ε.Π.Κ ΧΑΝ θα δέχεται παράπονα - καταγγελίες καθ όλη την διάρκεια των εκπτώσεων στην Δ/ση μας που είναι ΠΛ. 1866 ΑΡ.2 και στο τηλέφωνο 2821092666

Η Πρόεδρος

Ιωάννα Μελάκη

Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Πρόστιμα σε παρόχους - παραβάτες της «Χάρτας»

Η ΕΕΤΤ ανακοίνωσε τον Κώδικα Δεοντολογίας για την Προστασία των Καταναλωτών, προσπαθώντας να μειώσει τις περσινές 17.500 καταγγελίες«E» 22/7

Αυστηρά πρόστιμα περιμένουν τους παρόχους τηλεφωνίας και ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι οποίοι θα παραβιάζουν τον Κώδικα Δεοντολογίας για την προστασία των καταναλωτών, τον οποίο ανακοίνωσε χθες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και ενέχει ισχύ κανονισμού.


Πρόστιμα σε παρόχους - παραβάτες της «Χάρτας»

Η ΕΕΤΤ προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να μειώσει τις καταγγελίες των συνδρομητών για παράπονα από παρόχους κυρίως σταθερής τηλεφωνίας και ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο πέρυσι η Επιτροπή δέχτηκε συνολικά περίπου 17.500 έγγραφες καταγγελίες συνδρομητών για τις υπηρεσίες που προσφέρονται (ή δεν προσφέρονται) από τον ΟΤΕ και τους άλλους εναλλακτικούς παρόχους. Σημειώνεται ότι τα παράπονα ήταν πολύ περισσότερα.

Η «Χάρτα των δικαιωμάτων των συνδρομητών» κινείται σε 4 βασικούς άξονες, οι οποίοι σχετίζονται με την:

Ενημέρωση των καταναλωτών: Ο πάροχος υποχρεώνεται να ενημερώνει λεπτομερώς και με σαφήνεια τους καταναλωτές μέσω του διαδικτυακού τόπου του για κάθε χαρακτηριστικό της προσφερόμενης υπηρεσίας, τις χρεώσεις, την ποιότητα, καθώς επίσης και τις διαδικασίες σύναψης και λύσης συμβάσεων. Για τις υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ο πάροχος εξασφαλίζει ότι ο καταναλωτής ενημερώνεται για την προτεραιότητα ενεργοποίησης της υπηρεσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να επιτευχθεί στη συγκεκριμένη σύνδεση η ταχύτητα που αναγράφεται στην αίτηση και ότι αυτή δεν μπορεί να εξασφαλίζεται αδιάκοπα.

Σύναψη σύμβασης, ποιότητα υπηρεσίας: Σε περίπτωση υποβολής αίτησης κατάργησης υπηρεσίας, ο πάροχος οφείλει να αποστέλλει αποδεικτικό παραλαβής της αίτησης κατάργησης στον καταναλωτή εντός τριών ημερών, ώστε ο συνδρομητής να γνωρίζει ότι η αίτησή του έχει παραληφθεί. Επίσης ο πάροχος ενημερώνει τον καταναλωτή για την ύπαρξη δεικτών ποιότητας, καθώς επίσης και σχετικά με τις προγραμματισμένες συντηρήσεις και αναβαθμίσεις που μπορεί να επηρεάσουν την παροχή υπηρεσίας, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Επιπλέον καθορίζεται ότι ο τηλεφωνικός αριθμός για βλάβες με απλή χρέωση πρέπει να εμφανίζεται ευδιάκριτα στον διαδικτυακό τόπο του παρόχου και στον λογαριασμό του καταναλωτή.

Ενεργοποίηση υπηρεσίας: Ο πάροχος οφείλει να ενημερώσει κατά τη σύναψη της σύμβασης για τον χρόνο ενεργοποίησης της υπηρεσίας. Σε περίπτωση καθυστέρησης, υποχρεώνεται να ειδοποιήσει άμεσα τον καταναλωτή και να ορίσει νέα ημερομηνία ενεργοποίησής της. Ο καταναλωτής μπορεί να αποχωρήσει από τη σύμβαση με τον πάροχο ανά πάσα χρονική στιγμή ακόμα και πριν από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας, στο πλαίσιο των σχετικών συμβατικών όρων.

Παρουσίαση χρεώσεων: Οι χρεώσεις πρέπει να αναγράφονται στον διαδικτυακό τόπο του παρόχου με σαφήνεια, διαφάνεια και να είναι επικαιροποιημένες. Οταν υπάρχουν αυξήσεις σε πακέτα υπηρεσιών του παρόχου, πρέπει να προστίθεται σύντομη επισήμανση στον λογαριασμό προς τους καταναλωτές.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
Ενημέρωση συνδρομητών για χαρακτηριστικά υπηρεσιών, χρεώσεις, ποιότητα και διαδικασίες σύναψης και λύση σύμβασης

Ενημέρωση συνδρομητών για τον χρόνο ενεργοποίησης της υπηρεσίας και καθορισμός νέας ημερομηνίας σε περίπτωση καθυστέρησης.

Ενημέρωση συνδρομητών μέσω του λογαριασμού για αυξήσεις σε πακέτα.

Ενημέρωση για προγραμματισμένες συντηρήσεις τουλάχιστον 24 ώρες πριν.

Δυνατότητα συνδρομητή να αποχωρήσει από τη σύμβαση ανά πάσα χρονική στιγμή, στο πλαίσιο των συμβατικών όρων.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
mlilio@pegasus.gr

Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων : ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Η Ένωσή μας [Ε.Π.Κ.ΧΑΝ.], θέλοντας να συμβάλλει στην σωστή διαχείριση του θεσμού των εκπτώσεων, και για ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών, παραθέτει οδηγίες και εφιστά την προσοχή των καταναλωτών.


Anaitolika.gr - Αναπόκριση
(12-07-2008)

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ -ΠΕΡΙBΑΛΛΟΝ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ



Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων


ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ


Η Ένωσή μας [Ε.Π.Κ.ΧΑΝ.],θέλοντας να συμβάλλει στην σωστή διαχείριση του θεσμού των εκπτώσεων, και για ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών, παραθέτει οδηγίες και εφιστά την προσοχή των καταναλωτών.


Σύμφωνα με το Ν.3357/14.5.2007 οι εκπτώσεις ξεκινούν σε όλη την χώρα στις 15/7/2008-31/8/08.


ΣΩΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

-Κάνουμε έρευνα αγοράς ΤΩΡΑ

-Εντοπίζουμε τα είδη που επιθυμούμε να αγοράσουμε και καταγράφουμε τις τιμές.

-Οι τιμές είναι ελεύθερες, την τιμή του προϊόντος την γνωρίζει μόνο, ο επιχειρηματίας και ΕΣΥ συνάδελφε καταναλωτή, είσαι ο μόνος που μπορείς να την ελέγξεις, εάν βέβαια την έχεις καταγράψει, ΠΡΙΝ δηλαδή ΤΩΡΑ.

-Ερεύνησε προσεχτικά την βιτρίνα με τα είδη και τις αντίστοιχες τιμές και εάν μετά την έναρξη των εκπτώσεων δεις μια διαφορετική βιτρίνα, με άλλα είδη, υποπτεύσου, απόφυγε τις αγορές σου, μη πέσεις σε παραπλάνηση είναι τέχνασμα, φυλάξου.
Καταγγείλετέ το στην Προστασία Καταναλωτών.

Κατά την διάρκεια των εκπτώσεων είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλών τιμών (παλαιάς τιμής- νέας τιμής) σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στην βιτρίνα του καταστήματος.

Εάν η επιχείρηση χρησιμοποιεί ποσοστά(%) για έκπτωση, τα ποσοστά θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα ως προς το είδος ή κατηγορία των ειδών..

Η ένδειξη (έως....... ), είναι παραπλανητική, βάσει νομοθεσίας αν την συναντήσετε προσπαθήστε να ερευνήσετε που αναφέρετε , αποφύγετε τις αγορές σας.

Αγοράζουμε είδη που έχουμε ανάγκη άμεσα,αφού έχουμε κάνει την έρευνα τιμής και ποιότητας.

Να ξέρουμε ότι και στην διάρκεια των εκπτώσεων ισχύει το δικαίωμα της υπαναχώρησης., όταν
το προϊόν είναι ελαττωματικό , η δεν τηρήθηκαν από την επιχείρηση οι όροι συναλλαγής..

Η Ε.Π.Κ ΧΑΝ θα δέχεται παράπονα - καταγγελίες καθ όλη την διάρκεια των εκπτώσεων στην Δ/ση μας που είναι ΠΛ. 1866 ΑΡ.2 και στο τηλέφωνο 2821092666

Η Πρόεδρος

Ιωάννα Μελάκη

Θέμα : «Εκπτώσεις-Προσφορές και Στρατηγικές Marketing»

Ελληνική Δημοκρατία
Υπουργείο Ανάπτυξης
Γενική Γραμματεία Εμπορίου
Γεν. Δ/νση Εσωτ. Εμπορίου
Δ/νση Τιμών Παροχής Υπηρεσιών
Τμήμα Β’
Ταχ. Δ/νση : Πλ.Κάνιγγος
Ταχ.Κώδικας : 101 81
Τηλέφωνο : 210-3843326
Telex : 216735-210994
Telefax : 210-3842642



Ενόψει της επικείμενης έναρξης των θερινών εκπτώσεων (από 15/7 έως 31/8) σύμφωνα με τα άρθρα 13 του Ν. 3557/07 και 15 του Ν. 3377/05 για την διευκόλυνση των αρμοδίων οργάνων και προς αποφυγή παρανοήσεων κατά την πραγματοποίηση των ελέγχων διευκρινίζουμε τα παρακάτω :

1. Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 15 του Ν.3377/05 κατά την διάρκεια των εκπτώσεων είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλών τιμών (παλαιάς τιμής-νέας τιμής) σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου τα προϊόντα εκτίθενται και στις βιτρίνες.

2. Σύμφωνα με την παρ.3 του ιδίου άρθρου του παραπάνω νόμου κατά την διάρκεια των προσφορών είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλών τιμών (παλαιάς τιμής – νέας τιμής) ως ανωτέρω.

3. Σε περίπτωση που κατά την διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν των διπλών τιμών, γίνεται χρήση και ποσοστών (%) τα ποσοστά αυτά θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα ως προς την κάθε κατηγορία ειδών που αναφέρονται και να επαληθεύονται από την σύγκριση των δύο τιμών. Επιπλέον θα πρέπει μαζί με το ποσοστό να γίνεται αναφορά ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. 20% έκπτωση). Τα ίδια ισχύουν και για τις περιόδους που διενεργούνται προσφορές (π.χ. 20% προσφορά) ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό μεταξύ έκπτωσης και προσφοράς.
Σημειώνουμε ότι και στις διαφημίσεις το ποσοστό θα πρέπει να δηλώνεται κατά τον ίδιο σαφή τρόπο, όπως παραπάνω.

Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με την Α4-1634/05 εγκύκλιό μας που αφορά προωθητικές ενέργειες και στρατηγικές marketing αυτές για να μην συγχέονται με τις εκπτώσεις και τις προσφορές δεν θα αναφέρουν ποσοστό επί τοις εκατό (%) αλλά την συγκεκριμένη προωθητική ενέργεια που πραγματοποιεί το κατάστημα (δώρο-επιταγή, διαγωνισμοί, κληρώσεις, μειωμένες τιμές με τη χρήση πιστωτικών ή άλλων καρτών).
Οι προωθητικές αυτές ενέργειες πρέπει να αποτελούν πάγια τακτική των επιχειρήσεων και όχι να εφαρμόζονται αποκλειστικά και επιλεκτικά κατά το προ των εκπτώσεων χρονικό διάστημα κατά το οποίο απαγορεύονται οι προσφορές και συνεπώς θα επιφέρουν τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 15 του Ν.3377/05, τριάντα (30) ημέρες πριν από την έναρξη των εκπτώσεων απαγορεύεται στους υπεύθυνους των εμπορικών καταστημάτων να ανακοινώνουν προς το κοινό εκπτώσεις ή προσφορές.

Ο Γεν. Διευθυντής

Μ.Χατσιος

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Κόβονται αιτήσεις για καταναλωτικά δάνεια- κάρτες

Δεν είναι υπερχρεωμένα τα ελληνικά νοικοκυριά υποστηρίζει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (EET). Πάντως, οι τράπεζες έγιναν συντηρητικότερες στις χορηγήσεις, «κόβοντας» σχεδόν τις μισές αιτήσεις για καταναλωτικά και κάρτες, αναφέρεται σε εκτενή μελέτη μέσα από την οποία η ΕΕΤ επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε σειρά θεμάτων που επανέρχονται στην επικαιρότητα και δημιουργούν συχνά προβλήματα στις σχέσεις τραπεζών και καταναλωτών.

Ενα καίριο θέμα είναι αυτό της υπερχρέωσης και των επιτοκίων ενώ συχνές είναι οι αναφορές σε «υπερκέρδη» των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό εκπονήθηκε από την ΕΕΤ μελέτη με τίτλο «Η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ελληνική οικονομία», η οποία με πρωτοβουλία της Ενωσης κατατέθηκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από τον πρόεδρό Τάκης Αράπογλου και τους αντιπροέδρους Δημήτριο Μαντζούνη και Νίκο Νανόπουλο.

Υπερχρέωση

Οσον αφορά το ερώτημα εάν υπάρχει υπερχρέωση, παρατίθενται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά χορηγήσεων προς το ΑΕΠ, το οποίο διαμορφώνεται στο 86% έναντι 132% του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση επί του συνόλου μειώθηκε κατά 1% την τελευταία διετία και διαμορφώθηκε στο 6% πέρυσι ενώ είναι σταθερό, στο 3,6%, την τελευταία τριετία.

Πρόκειται για εξέλιξη που αποδεικνύει ότι οι τράπεζες είναι συντηρητικότερες στην πολιτική δανεισμού, βελτιώνοντας έτσι τα χαρτοφυλάκιά τους, σημείωσε ο κ. Αράπογλου κατά την παρουσίαση της μελέτης στη Βουλή και πρόσθεσε ότι τα νοικοκυριά κατάφεραν να απορροφήσουν τις αυξήσεις επιτοκίων τα τελευταία τρία χρόνια, χωρίς να αυξηθούν οι καθυστερήσεις, κάτι που όπως είπε, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει υπερχρέωση.

Τα στοιχεία από τις τράπεζες δείχνουν ότι «κόβονται» οι 4,6 στις 10 αιτήσεις για πιστωτικές κάρτες και οι 4,4 στις 10 για καταναλωτικά χωρίς εγγύηση.

Ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Αράπογλου στο δείκτη δανείων προς καταθέσεις του συστήματος που διαμορφώνεται στο 81,5% καθώς και στο θετικό ισοζύγιο καταθέσεων προς χορηγήσεις, το οποίο ανήλθε στα 45,9 δισ. ευρώ πέρυσι και το οποίο διαψεύδει όσους υποστηρίζουν ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα σχεδόν δεν υπάρχουν, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τα επιτόκια

Οσον αφορά τα επιτόκια, έχει επιτευχθεί η σύγκλιση και οι διαφορές με τα ευρωπαϊκά επιτόκια κυμαίνονται από 0,36 έως 0,73 στην επιχειρηματική πίστη, 1,26 στην καταναλωτική πίστη, και από μείον 0,71% έως μείον 0,51% στη στεγαστική πίστη. Εάν δε, αποπληθωριστούν, διαμορφώνονται από μείον 1,71 έως +0,26%, δηλαδή από αρκούντως αρνητικά ως οριακά θετικά, ανέφερε ο κ. Αράπογλου.

Στην μόνη κατηγορία που υπάρχουν υψηλότερα είναι τα τραπεζικά υπόλοιπα προς επιχειρήσεις άνω των πέντε ετών, τα οποία προέρχονται από παλαιότερα δάνεια που αντικαθίστανται από νεότερα δάνεια. Αντιστοίχως, στις καταθέσεις, τα ελληνικά νοικοκυριά απολαμβάνουν τα τελευταία χρόνια υψηλότερα επιτόκια από το μέσο όρο των υπολοίπων κρατών μελών της ευρωζώνης.

Εκτενής αναφορά γίνεται στη μελέτη για την δυναμική των ελληνικών τραπεζών που διασφαλίζει τη σταθερότητα του συστήματος και τη δυνατότητα απορρόφησης των οποιωνδήποτε κραδασμών καθώς και για την ευρύτερη συμβολή στην οικονομία και κοινωνία. Επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι τράπεζες απασχολούν με στοιχεία τέλους του 2007 64.350 εργαζόμενους με παροχές που ανήλθαν για τις 6 μεγάλες τράπεζες σε 2,7 δισ. ευρώ και 3,2 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλων.

Ο κ. Αράπογλου τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες φορολογούνται με συντελεστή 20% που είναι σημαντικά υψηλότερος από άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ζήτησε να ακολουθηθεί στη χώρα μας η τάση μείωσης των φορολογικών συντελεστών η οποία παρατηρείται στα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι 6 μεγάλοι όμιλοι

Οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες και οι όμιλοί τους, κατέβαλαν το 2007 φόρους της τάξης των 300 εκ. ευρώ σε επίπεδο τραπεζών και 460 εκ. ευρώ σε επίπεδο ομίλων και μερίσματα άνω των 1,8 δισ. ευρώ στους μετόχους τους.

Από τα χαρακτηριζόμενα ως «υπερκέρδη», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΕΤ, ποσοστό 45% έως 50% διανεμήθηκε στους περίπου 1,2 εκ. ιδιώτες μετόχους, όπως επίσης σε θεσμικούς και ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, ποσοστό 10% έως 15% περίπου αποδόθηκε σε φόρους στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ ποσοστό 35% έως 45% αναμένεται να επανεπενδυθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό στο πλαίσιο της διαρκώς αυξανόμενης οργανικής ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ

Με καπέλο τα επιτόκια καταναλωτικών - καρτών


300.000 νοικοκυριά πληρώνουν σε δόσεις δανείων το 40% του εισοδήματός τους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πεφάνης
Επιτόκια-φωτιά σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πληρώνουν οι πελάτες των ελληνικών τραπεζών, ενώ την ίδια στιγμή περίπου 300.000 νοικοκυριά βρίσκονται στο όριο της υπερχρέωσης, πληρώνοντας σε δόσεις δανείων πάνω από το 40% του μηνιαίου εισοδήματος που δηλώνουν στην Εφορία.
Όπως παραδέχθηκαν οι ίδιοι οι τραπεζίτες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το καπέλο ανάμεσα στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά επιτόκια ξεπερνά το 1,25% με μεγάλους χαμένους όσους έχουν χρέη σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, ενώ στην ίδια μελέτη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αναφέρεται ότι στο 1,6% των δανειοληπτών το ύψος των μηνιαίων δόσεων ξεπερνά όλο το εισόδημα που δηλώνουν!
Δάνεια με καπέλο
Αναλυτικότερα, για νέα δάνεια, οι πελάτες των ελληνικών τραπεζών πληρώνουν από 0,36% έως και 0,73% υψηλότερα στην επιχειρηματική πίστη, 1,26% ακριβότερα στην καταναλωτική πίστη, ενώ αντίθετα τα στεγαστικά δάνεια είναι φθηνότερα από 0,51% έως και 0,71% και μάλιστα είναι τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη.
Τα τσουχτερά επιτόκια στα δάνεια, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς τόκους που πληρώνουν οι τράπεζες στους καταθέτες τους- κυρίως ταμιευτηρίου-, είναι ο βασικός λόγος που προκαλεί το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις δύο κατηγορίες, συντηρώντας το υψηλό περιθώριο επιτοκίου που απολαμβάνουν τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το περιθώριο αυτό σήμερα διαμορφώνεται στο 3,92%, σχεδόν μία ολόκληρη μονάδα υψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ο οποίος ανέρχεται στο 3,02%. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το περιθώριο κέρδους των τραπεζών έχει μειωθεί κατά 4,03 μονάδες σε σχέση με το τέλος του 1998.
Σύμφωνα πάντως με τις τράπεζες, η διαφορά αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων στη χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, στον υψηλότερο μέσο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού, στις ιδιαίτερες συνθήκες ζήτησης και προσφοράς στην ελληνική τραπεζική αγορά, στο πρόσφατο της απελευθέρωσης της καταναλωτικής πίστης, στο αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών, στη χαμηλότερη κατά μέσον όρο πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών και στο υψηλότερο λειτουργικό κόστος τους.

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

ΥΠΑΝ: 10+1 Απλοί Τρόποι Εξοικονόμησης Ενέργειας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2008 20:46

Απλούς τρόπους για την εξοικονόμηση ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα του υπουργείο Ανάπτυξης:

1. Επιλέξτε ηλεκτρικές συσκευές με υψηλή ενεργειακή απόδοση (κλιματιστικό, κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο) και μειώστε έως και 60% την κατανάλωση ενέργειας και εξοικονομείστε έως και 35 ευρώ το έτος στο κόστος λειτουργίας της κάθε συσκευής.

Αναζητήστε και διαβάστε προσεκτικά την ειδική ενεργειακή ετικέτα της συσκευής που αγοράζετε.

2. Επιλέξτε ηλεκτρονικές συσκευές με πιστοποιημένη χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση (υπολογιστή, οθόνη υπολογιστή, τηλεόραση). Πριν αγοράσετε, βεβαιωθείτε για την χαμηλή κατανάλωση της συσκευής από τις ενεργειακές ετικέτες της. Με αυτή σας την επιλογή βεβαιώνεστε ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι σχεδιασμένες ώστε να καταναλώνουν την ελάχιστη απαραίτητη ενέργεια για να λειτουργήσουν.

3. Βελτιώστε τη λειτουργία των κλιματιστικών σας και των καυστήρων σας

Αν δεν έχετε κάνει ποτέ πλήρες service στο κλιματιστικό ή τον καυστήρα σας, μπορεί να πληρώνετε 2 και 3 φορές περισσότερο για ρεύμα και πετρέλαιο από όσο πρέπει. Κάντε πλήρες service στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού και μειώστε δραστικά τους λογαριασμούς σας, ειδικά το καλοκαίρι. Πράξτε το ίδιο για τον καυστήρα, και θα δείτε σημαντική μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου.

4. Μειώστε τους βαθμούς στο θερμοστάτη σας

Ρυθμίστε το θερμοσίφωνα στους 50οC (αντί για τους 60οC) κερδίζοντας έως και 35€ το χρόνο, το κλιματιστικό στους 26οC βαθμούς το καλοκαίρι και στους 20οC βαθμούς το χειμώνα, το ψυγείο σας στους 7οC, ενώ το καταψύκτη στους -18οC (αν δεν έχουν βαθμονόμηση σε βαθμούς Κελσίου, ρυθμίστε τα στην δεύτερη σκάλα ψύξης και επ’ουδενί στο μέγιστο).

Αν έχετε αυτόνομη θέρμανση ρυθμίστε το θερμοστάτη σας στους 20οC και κερδίστε έως και 10 ευρώ στο λογαριασμό σας. Υπολογίστε ότι για κάθε βαθμό μείωσης (το χειμώνα) ή αύξησης (το καλοκαίρι) του θερμοστάτη θα δείτε 7-10% εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

5. Κλείνετε τις συσκευές σας από τον κεντρικό διακόπτη (ON/OFF και όχι από το τηλεχειριστήριο δηλαδή Stand-by) [Τηλεόραση, Στερεοφωνικό, Βίντεο, DVD] και κερδίστε. Υπολογίζεται ότι κλείνοντας μόνο την τηλεόραση κερδίζετε έως και 17 ευρώ το χρόνο. Φανταστείτε πόσα κερδίζετε κλείνοντας απλά όλες τις συσκευές σας από τον κεντρικό διακόπτη τους όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Για μεγαλύτερη ευκολία συνδέστε τις σε πολύμπριζο με διακόπτη ώστε με μία κίνηση να τις κλείνετε όλες μαζί.

6. Επιλέξτε ηλιακό θερμοσίφωνα για να έχετε ζεστό νερό τις περισσότερες μέρες του χρόνου μειώνοντας το λογαριασμό του ηλεκτρικού κατά 20-25% (μέσο όρο). Συνδέοντας δε τον ηλιακό θερμοσίφωνα με πλυντήριο ρούχων και πιάτων διπλής παροχής κερδίζετε έως και 100 ευρώ το χρόνο.

7. Εγκαταστήστε ανεμιστήρα οροφής. Είναι μια αποτελεσματική λύση, που μας επιτρέπει να αισθανόμαστε άνετα μέχρι και τους 29οC λόγω ανάδευσης του αέρα, υγιεινή και ιδιαίτερα οικονομική καθώς οι ανεμιστήρες οροφής έχουν χαμηλό αρχικό κόστος, ενώ μόλις που καταναλώνουν την ενέργεια ενός κοινού λαμπτήρα.

8. Επιλέξτε λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Αντικαταστήστε τους κοινούς λαμπτήρες με τους σύγχρονους χαμηλής κατανάλωσης και εξασφαλίστε 8-15 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους κοινούς λαμπτήρες (πυρακτώσεως) καθώς και 4-5 φορές λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

9. Θερμομόνωση

Η κατάλληλη θερμόνωση είναι βασική προϋπόθεση για την προστασία κάθε κτιρίου από το κρύο και τη ζέστη.

Για να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας μπορείτε:

- να τοποθετήσετε θερμομόνωση στην οροφή και στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου (ειδικότερα για κτίρια κατασκευής πριν το 1980 που δεν έχουν μόνωση) και να αντικαταστήσετε τα μονά τζάμια με διπλά, εξασφαλίζοντας 15-40% εξοικονόμηση ενέργειας.

- να κλείσετε τυχόν χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με κατάλληλο μονωτικό υλικό, ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες του εμπορίου ή σιλικόνη.

- να κλείνετε τα εξώφυλλα (παντζούρια) και τις κουρτίνες τις κρύες νύχτες του χειμώνα, για να διατηρείται η ζέστη μέσα στο χώρο.

10. Δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες στο χώρο σας

- αερίζετε τους χώρους του σπιτιού για λόγους δροσισμού και υγιεινής, με προτίμηση τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.

- κατεβάζετε τις τέντες ή τις περσίδες τη θερινή περίοδο κυρίως σε νότιο και δυτικό προσανατολισμό.

- φυτέψτε στο δώμα ή στην ταράτσα φυτά. Προσφέρουν οξυγόνο, άριστη θερμομόνωση, ενώ βελτιώνουν και την αισθητική του χώρου σας.

+ Κλείστε το κλιματιστικό σας για 10-15 λεπτά κάθε ώρα. Έτσι εξοικονομείτε ενέργεια και χρήματα αφού η συσκευή δεν λειτουργεί, χωρίς η θερμοκρασία του χώρου να μεταβάλλεται αισθητά.

Εξωση σε καρκινογόνο συντηρητικό από αναψυκτικά


Προκαλεί και υπερκινητικότητα στα παιδιά


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΟ ΕΘΝΟΣ"
(26-05-2008)

Ο ΤΥΠΟΣ ΕΓΡΑΨΕ



Εξωση σε καρκινογόνο συντηρητικό από αναψυκτικά

Προκαλεί και υπερκινητικότητα στα παιδιά

Εξωση σε καρκινογόνο συντηρητικό από αναψυκτικά

Η Coca Cola, η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυκτικών στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Αύγουστο δεν θα κυκλοφορούν στο εμπόριο κουτάκια του αναψυκτικού Diet Coke, που εμπεριέχουν βενζοϊκό νάτριο, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ».


Τόνισε όμως, ότι η κατάργηση της χρήσης του συντηρητικού θα γίνει «όπου είναι τεχνικά εφικτό». Η ουσία, που ενοχοποιείται για βλάβες στο DNA, που συνδέονται με τη γήρανση και με εκφυλιστικές παθήσεις (όπως Πάρκινσον) αλλά και υπερκινητικότητα στα παιδιά, θα παραμείνει στα ανταγωνιστικά προϊόντα των Coca Cola - Pepsi Max και Irn- Bru και στο ενεργειακό ποτό Lucozade.


Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, στόχος είναι η κατάργηση της χρήσης του συντηρητικού και σε άλλα αναψυκτικά, όπως της Fanta και του Dr Pepper, όμως δεν έχει βρεθεί ικανοποιητική λύση για την αντικατάστασή του.


Το βενζοϊκό νάτριο (Ε211) χρησιμοποιείται επί δεκαετίες από την παγκόσμια βιομηχανία ανθρακούχων αναψυκτικών, η οποία έχει τζίρο ετησίως 107 δισεκατομμύρια ευρώ. Προέρχεται από το βενζοϊκό οξύ και χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες, προκειμένου να εμποδίσει την εμφάνιση μούχλας στα αναψυκτικά. Προστίθεται επίσης σε πίκλες και σάλτσες.


Τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, με αφορμή τα ανησυχητικά πορίσματα ερευνών των Πανεπιστημίων Σαουθάμπτον και Σέφιλντ, σύμφωνα με τα οποία ενοχοποιείται για πρόκληση καρκίνου.



ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

Φουλάρουν... τρελά κέρδη τα μεγάλα βενζινάδικα

600.000 - 800.000 ευρώ ο «αέρας», 5 - 6 εκατ. ο ετήσιος τζίρος 7

Από τη «μάχη» των καυσίμων, κερδισμένοι φαίνεται να βγαίνουν οι πρατηριούχοι και ειδικότερα οι ιδιοκτήτες βενζινάδικων με μεγάλες καταναλώσεις καυσίμων. Εξαιρώντας τα πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά πρατήρια, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, υπολογίζεται ότι ένα μέσο πρατήριο διακινεί περίπου 100.000 λίτρα μηνιαίως. Αυτό σημαίνει ότι ο τζίρος τους κυμαίνεται γύρω στα 100.000-120.000 ευρώ.

Εάν υπολογίσουμε ότι το περιθώριο κέρδους των πρατηρίων κυμαίνεται γύρω στο 4%-5%, οι πρατηριούχοι μπορούν να αποκομίσουν κέρδος της τάξης των 5.000-6.000 ευρώ.

Τα κέρδη είναι πολύ μεγαλύτερα για τα πρατήρια μεγάλων καταναλώσεων (άνω των 500.000 λίτρων μηνιαίως). Ο ετήσιος τζίρος τους ξεπερνά τα 5-6 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και βενζινάδικα που λειτουργούν σε 24ωρη βάση και δύναται να τζιράρουν πάνω και από 10 εκατ. ευρώ το χρόνο, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε κέρδος 100.000 ευρώ για την εταιρεία εμπορίας και 400.000-500.000 ευρώ για τον πρατηριούχο. Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, τα κορυφαία πρατήρια των εταιρειών εμπορίας (τα οποία βρίσκονται κυρίως σε εθνικές οδούς ή κόμβους) τζιράρουν πάνω από 1 εκατ. λίτρα τον μήνα σε καύσιμα.

Συμβάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μισθώματα που προπληρώνουν οι εταιρείες στους πρατηριούχους για πενταετείς συμβάσεις σε «καλά» βενζινάδικα κυμαίνονται γύρω στα 600.000-800.000 ευρώ, ενώ κάποιες συμφωνίες έχουν κλείσει πάνω ακόμη και στα 1.200.000 ευρώ. Μάλιστα, ενώ παλιότερα η «μάχη» δινόταν σε επίπεδο προσφορών όπως π.χ. την παροχή μεγάλων άτοκων δανείων από τις εταιρείες στους πρατηριούχους, σήμερα η «μάχη» δίνεται σε επίπεδο τιμής του καυσίμου, δηλαδή οι εταιρείες προσφέρουν καλύτερα περιθώρια κέρδους.

Για τον ιδιόκτητο στόλο πρατηρίων οι εταιρείες εμπορίας, αναζητούν ακόμη και μέσω αγγελιών ανθρώπους που θα αναλάβουν το management. «Αυτοί» όπως σημειώνει το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Δημήτρης Μακρυβέλιος «είναι κάτι μεταξύ επιχειρηματία και υπάλληλου, δηλαδή μπορούν να κερδίζουν περισσότερα χρήματα από έναν απλό υπάλληλο, δεν έχουν όμως μεγάλη ελευθερία επιχειρηματικών κινήσεων αφού οι συμβάσεις είναι... κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των εταιρειών». Σύμφωνα με τον κ. Μακρυβέλιο, οι εγγυήσεις που ζητούνται από τον υποψήφιο πρατηριούχο «παίζουν» από 50.000 μέχρι και 300.000 ευρώ -ανάλογα με το πρατήριο- προκειμένου η εταιρεία να είναι «καλυμμένη» σε παν ενδεχόμενο...

0,16 Η «ΨΑΛΙΔΑ»
Αλαλούμ με τις τιμές ακόμα και της ίδιας εταιρείας

Η «ψαλίδα» τιμών μεταξύ πρατηρίων των αστικών κέντρων και της επαρχίας είναι μεγάλη, ενώ ιδιαίτερα... «τσιμπημένες» είναι οι τιμές στα νησιά, γεγονός που αποδίδεται από ορισμένους στο μεταφορικό κόστος (αν και για τα περισσότερα νησιά δεν ξεπερνάει κατά μέσο όρο το 1-2 λεπτά στο λίτρο). Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η διαφορά της μέσης τιμής της αμόλυβδης μεταξύ της ακριβότερης και της φθηνότερης περιοχής στην Ελλάδα έφτανε τα 16 λεπτά, ήτοι διαφορά της τάξης του 13%.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι βρίσκουμε μεγάλες διαφορές ακόμη και σε πρατήρια της ίδιας εταιρείας στην ίδια περιοχή.

Χαρακτηριστικά, πρατήριο εταιρείας εμπορίας στα Γλυκά Νερά πουλούσε την περασμένη εβδομάδα την αμόλυβδη στα 1,199 λεπτά/λίτρο, ενώ άλλο πρατήριο στη γειτονική Παλλήνη είχε τιμή 1,359 λεπτά. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι για το γέμισμα ενός ρεζερβουάρ (έστω 60 λίτρων) με απλή αμόλυβδη ένας οδηγός θα πλήρωνε στο πρώτο πρατήριο περίπου 72 ευρώ, ενώ στο δεύτερο δέκα ευρώ περισσότερα (82 ευρώ).

Ωστόσο, σημειώνει ο κ. Μακρυβέλιος, ένας πρατηριούχος που πουλάει την αμόλυβδη με 1,40 ευρώ/λίτρο μπορεί να βγάζει μικρότερο κέρδος από κάποιον άλλον που πουλάει με 1,30 ευρώ.

Αυτό οφείλεται στη διαφορετική μεταχείριση που έχουν οι πρατηριούχοι από τις εταιρείες εμπορίας, καθώς δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια στην τιμολόγηση.

Δεν θα πρέπει να «πυροβολούνται» όμως μόνο οι πρατηριούχοι που αποτελούν τον τελευταίο τροχό της αμάξης, αλλά να γίνουν διαφανείς οι διαδικασίες και στην τιμολόγηση από τους άλλους φορείς της αγοράς (διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας) για να διαπιστώσει ο κόσμος τι κερδίζει ο καθένας.

Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: 06/07/08

Αφορμή αποτελούν οι καταγγελίες Δήμων και Αγροτικών Συνεταιρισμών του
νομού Χανίων, σύμφωνα με τις οποίες, όπως χθες έγραψαν τα "Χ.Ν.", με
ένα επικίνδυνο και αναποτελεσματικό σκεύασμα, το γεωργικό φάρμακο
Lebaycid, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζει ξανά την
αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς, επειδή έχει... αποθέματα, μολονότι
το ίδιο υπουργείο με απόφασή του, το 2005, είχε δώσει ως τελευταία
ημερομηνία χρήσης του συγκεκριμένου φαρμάκου και μόνο για δολωματικούς
ψεκασμούς, την 30ή Δεκεμβρίου 2007.
Την καταγγελία είχαν κάνει σε συνέντευξη Τύπου οι ομάδες Ολοκληρωμένης
Διαχείρισης Παραγωγής Ελιάς των Δήμων Πλατανιά, Βουκολιών, Κολυμπαρίου
και των Αγροτικών Συνεταιρισμών Παλαιών Ρουμάτων και Πλατάνου, που
ξεκαθάρισαν πως οι ίδιοι σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτούν το
συγκεκριμένο προϊόν για δολωματικούς ψεκασμούς.
Χθες, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών καταδίκασε "τις πρακτικές του
Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προσπαθεί να
προσθέσει άλλο ένα επιβαρυντικό παράγοντα στην διατροφική μας
αλυσίδα" και μάλιστα σε "ένα από τα βασικά προϊόντα, της γεωργικής
οικονομίας, της τοπικής κουλτούρας και της τουριστικής προσέλευσης,
το ελαιόλαδο".
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, την οποία υπογράφει η πρόεδρος της
Ένωσης, Ιωάννα Μελάκη, τονίζει:
"Ζητάμε από το παραπάνω Υπουργείο να ανακαλέσει έγκαιρα την υπ'
αριθμ. 20035/24-6-2008 απόφασή του, που αφορά τη χρήση του επικίνδυνου
γεωργικού φάρμακου Lebaycil για τον δολωματικό ψεκασμό, αφού το εν
λόγω σκεύασμα είχε αποδειχτεί επικίνδυνο, δεν είναι λιποδιαλυτό κατά
την έκθλιψη της ελιάς, (πόρισμα ειδικών), και περνά στο ελαιόλαδο.
Καμία ανοχή από εμάς τους καταναλωτές για περαιτέρω χρήση, όχι άλλα
δηλητήρια στα πιάτα μας, όχι άλλα τεχνάσματα, δεν θα δεχθούμε καμία
αιτιολογία, την υγεία μας δεν τη διαπραγματευόμαστε με κανένα απόθεμα
δηλητηρίου κανενός υπουργείου. Το ελαιόλαδο, ως προϊόν τοπικής
οικονομίας, οφείλει σεβασμό από όλους μας και από την πολιτεία και από
τους πολίτες, δεν του αξίζει ο υποβιβασμός, αποκεφαλισμός, χρειάζεται
στήριξη, σωστή μεταχείριση, διαχείριση και ανάδειξη. Σήμερα το
ελαιόλαδο της Κρήτης θα έπρεπε να είναι ένα ενταγμένο προϊόν (ΠΟΠ) και
να στέκεται με υπερηφάνεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ τόσο σε εθνικό,
ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές επίπεδο. Οι ιδιότητές του είναι παγκοσμίως
γνωστές.
Ζητάμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, (για την
καταπολέμηση του δάκου), να χρησιμοποιήσει σκευάσματα φιλικά προς το
περιβάλλον και τον άνθρωπο, μη επιβαρυντικά στο όλο οικοσύστημα.
Καλούμε τους τοπικούς φορείς, σε συνεργασία και συμπόρευση για έναν
κοινό στόχο που είναι η διαφύλαξη των προϊόντων μας, του
περιβάλλοντος, της υγείας μας από επικίνδυνες και δηλητηριώδεις
πρακτικές".

Πηγή Χανιώτικα Νέα

Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

ΟΧ Ι ΑΛΛΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ OXI ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Η Ενωσή μας(Ε.Π.Κ.ΧΑΝ), καταδικάζει τις πρακτικές του
Υπουργείου Αγροτική ςΑνάπτυξης

και Τροφίμων, που προσπαθεί να προσθέσει άλλο ένα επιβαρυντικό
παράγοντα στην διατροφική

μας αλυσίδα.Και μιλάμε για ένα από τα βασικά προϊόντα, της γεωργικής
οικονομίας,

της τοπικής κουλτούρας, και της τουριστικής προσέλευσης " το ελαιόλαδο"

Ζητάμε από το παραπάνω Υπουργείο ,να ανακαλέσει έγκαιρα την
υπαρ. 20035/24-6-2008

απόφασή του, που αφορά ΤΗΝ ΧΡΉΣΗ του επικίνδυνου γεωργικού φάρμακου
Lebaycil για τον δολωματικό

ψεκασμό,αφού το έν λόγω σκεύασμα, είχε αποδειχτεί επικίνδυνο, δεν
είναι λιποδιαλυτό κατά

την έκθλιψη της ελιάς, (πόρισμα ειδικών),και περνά στο ελαιόλαδο.

Καμία ανοχή από εμάς τους καταναλωτές για περαιτέρω χρήση.,'οχι άλλα
δηλητήρια στα

πιάτα μας, όχι άλλα τεχνάσματα, δεν θα δεχθούμε καμία αιτιολογία ,την υγεία μας

δεν την διαπραγματευόμαστε με κανένα απόθεμα δηλητηρίου κανενός Υπουργείου.

Το ελαιόλαδο ως προϊόν τοπικής οικονομίας οφείλει σεβασμό από όλους μας ,και

από την πολιτεία και από τους πολίτες, δεν του αξίζει ο υποβιβασμός,
αποκεφαλισμός,

χρειάζεται στήριξη, σωστή μεταχείριση, διαχείριση και ανάδειξη.

Σήμερα το ελαιόλαδο της Κρήτης θα έπρεπε να είναι ένα ενταγμένο προϊόν

(ΠΟΠ) και να στέκεται με υπερηφάνεια στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ τόσο σε εθνικό

, ευρωπαϊκό ,αλλά και διεθνές επίπεδο. Οι ιδιότητες του είναι
παγκοσμίως γνωστές.

Ζητάμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ( για την
καταπολέμηση του δάκου),

να χρησιμοποιήσει σκευάσματα φιλικά προς το περιβάλλον και τον
άνθρωπο μη επιβαρυντικά

στο όλο οικοσύστημα.

Καλούμε τους τοπικούς φορείς σε συνεργασία και συμπόρευση για ένα
κοινό στόχο που

είναι η διαφύλαξη των προϊόντων μας, του περιβάλλοντος ,της υγείας μας
από επικίνδυνες και

δηληριώδης πρακτικές.-

Η πρόεδρος

Ιωάννα Μελάκη

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ Η ΑΓΡΑ ΠΕΛΑΤΩΝ

Άγρα πελατών και κατευθυνόμενες αγορές

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 4 του Ν.2160/93, όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 27 του Ν.2636/98 :

  1. ΄Οποιος παροτρύνει και παρενοχλεί πρόσωπο ή ομάδα προσώπων να δεχτεί ή να αποκρούσει ταξιδιωτική ή μεταφορική υπηρεσία, υπηρεσίες εστίασης ή αναψυχής ή τουριστικού καταλύματος ή προϊόντα εμπορικού καταστήματος, τιμωρείται με την διάταξη του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα.

  2. Με την ίδια διάταξη τιμωρείται και όποιος χωρίς άδεια ασκήσεως του οικείου επαγγέλματος συναλλάσσεται με πρόσωπο ή με ομάδα προσώπων ή διαπραγματεύεται ή μεσολαβεί, με σκοπό να κατευθύνει πελατεία σε υπηρεσίες ή καταστήματα της προηγούμενης παραγράφου.

  3. Ανεξάρτητα από τις ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες των προηγούμενων εδαφίων επιβάλλεται με απόφαση Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, πρόστιμο από 200.000 μέχρι 1.000.000 δραχμές για κάθε παράβαση, ανάλογα με τη βαρύτητα αυτής. Σε περίπτωση υποτροπής το ανώτατο όριο του προστίμου διπλασιάζεται. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, τα πρόστιμα μπορούν να αναπροσαρμόζονται.

Με τις ανωτέρω διατάξεις ο νομοθέτης επιχειρεί να περιορίσει ένα φαινόμενο, που ταλαιπωρεί τους τουρίστες, διαστρεβλώνει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και υποβαθμίζει την εικόνα της χώρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις το αδίκημα αυτό διαπράττεται με τρόπο, που είναι εύκολα αντιληπτός στον καθένα: σε αεροδρόμια, λιμάνια, οδικούς ή σιδηροδρομικούς σταθμούς ή ακόμη και μέσα σε μέσα μεταφοράς, επιτήδειοι πλησιάζουν τους τουρίστες και με πιεστικό τρόπο τους προτρέπουν να προτιμήσουν συγκεκριμένες τουριστικές υπηρεσίες (συγκεκριμένης επιχείρησης). Ο τουρίστας, που ακολουθεί μια τέτοια προτροπή, κινδυνεύει να καταλήξει θύμα κακών υπηρεσιών ή και αισχροκέρδειας, αφού η άγρα ασκείται από άτομα, που συνήθως αμείβονται για τις υπηρεσίες τους, και την αμοιβή αυτή την καταβάλλει σε τελευταία ανάλυση ο τουρίστας. Συνιστάται αντίσταση στις πρακτικές αυτές, που ευτυχώς συν τω χρόνω περιορίζονται, και πλήρης ενημέρωση των τουριστών για όλες τις ομοειδείς επιχειρήσεις κάθε προορισμού, τα προϊόντα ή τις εξυπηρετήσεις που προσφέρουν και τις τιμές τους.

Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις, που ο τουρίστας δεν αντιλαμβάνεται εύκολα, ότι καθίσταται θύμα άγρας και αυτό συνήθως συμβαίνει με τις κατευθυνόμενες αγορές (shopping) και την κατευθυνόμενη εστίαση και αναψυχή. Στις περιπτώσεις αυτές, ο τουρίστας, που μετέχει σε κρουαζιέρα, περιηγητικό γύρο ή γύρο πόλεων με πούλμαν, αναγκάζεται με έμμεσο τρόπο να κάνει τις αγορές του σε συγκεκριμένο κατάστημα ή να γευματίσει σε συγκεκριμένο εστιατόριο απλούστατα γιατί εκεί - και μόνον εκεί- τον οδηγεί το πούλμαν. Δεδομένου, ότι στις περιπτώσεις αυτές, τα ευνοούμενα καταστήματα καταβάλλουν υψηλές προμήθειες σε πρόσωπα εμπλεκόμενα με τη διακίνηση των τουριστών, αυτός που τελικά πληρώνει τις προμήθειες είναι ο τουρίστας, χωρίς φυσικά να έχει πάντοτε εξασφαλίσει υψηλή ποιότητα, ανάλογη της τιμής.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Καλούμε τα μέλη μας να προσέλθουν στην Γ.Σ,(εκλογική)στις

6-7-2008 , στις 9 π.μ, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Οι υπψηφιότητες για την ανάδειξη οργάνων, έχουν αναρτηθεί στο γραφείο της

Ενωσης.

Για τυχόν ενημέρωση μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 2821092666

κ Αυγέρο.

Εκ της Ενώσεως

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την ακρίβεια στα Χανιά


Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
ΦτωχόΑριστο
20.06.08

Νέος Κήρυκας
Ημερήσια Εφημερίδα Χανίων, Κριάρη 6 (πάροδος) - Χανιά
28210 75504, 75505 Fax 28210 75506 www.neoskirikas.gr

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την ακρίβεια πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς το Εργατικό Κέντρο Χανίων, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και η ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με τις τοπικές συνδικαλιστικές και καταναλωτικές οργανώσεις.
Κατα τη διάρκεια του συλλαλητηρίου συνδικάτα και καταναλωτικές οργανώσεις απαίτησαν λήψη μέτρων κατά των «καρτέλ» και των ολιγοπωλίων, τη δημιουργία μόνιμης επιτροπής που θα παρεμβαίνει από τον παραγωγό έως τον καταναλωτή καθώς επίσης και την ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των παραγωγών.
Στα αιτήματα συμπεριλαμβάνονται το «πάγωμα» ή και την μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ- Μεταφορών, των διοδίων και των δημόσιων υπηρεσιών. Όπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Κωνσταντουλάκης, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Χανίων «σήμερα η ακρίβεια έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που μια οικογένεια για να καλύψει τις βασικές της ανάγκες χρειάζεται να έχει τουλάχιστον 2000-2500 ευρώ καθαρό εισόδημα».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Χανίων κ. Ιωάννα Μελάκη ανέφερε πως «η ακρίβεια πλήττει κυρίως τους μικρομεσαίους, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους άνεργους». Μάλιστα η ίδια ανέφερε ότι ο Νομός Χανίων θεωρείτε ο πιο ακριβός από τους 51 νομούς της χώρας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Συνταξιούχων Χανίων κ. Ηρακλής Αναγνωστόπουλος επεσήμανε ότι «οι συνταξιούχοι είναι αδύνατον να επιβιώσουν με 300 ευρώ τον μήνα καθώς δεν μπορούμε να αγοράσουμε σχεδόν τίποτα από τα super market , ούτε καν τα φάρμακα μας από το φαρμακείο».
Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Χανίων. Ε.Φ.

Απάτη με κάρτες "κλώνους"


Η διοίκηση της τράπεζας θα αποζημιώσει τους άτυχους καταθέτες

Πάνω απο 8.520 ευρώ υπέκλάπησαν μέσω μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης και κατάθεσης ΑΤΜ, από λογαριασμούς πέντε καταθετών του καταστήματος της οδού Ομονοίας της "Alpha Bank" στο κέντρο της Καβάλας.


Απάτη με κάρτες  κλώνους

Σύμφωνα με το τμήμα Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας στο χρονικό διάστημα από 23 μέχρι 29 Ιουνίου άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν πρόσθετους ηλεκτρονικούς μηχανισμούς στο εξωτερικό μηχάνημα ανάληψης της τράπεζας προκειμένου να υποκλέψουν τα στοιχείων των καρτών.

Συγκεκριμένα, τοποθέτησαν έναν μηχανισμό στη σχισμή υποδοχής της κάρτας ΑΤΜ για την αναγνώριση του 16ψηφίου αριθμού της εισερχόμενης κάθε φορά κάρτας και μια μικροκάμερα στην οροφή του μηχανήματος για την καταγραφή των αριθμών PIN.

Στη συνέχεια, μετέφεραν τα κλαπέντα προσωπικά δεδομένα σε κάρτες "κλώνους" και προέβησαν σε αναλήψεις μετρητών από τραπεζικά καταστήματα άλλων περιοχών, όπως του Σιδηροκάστρου και της Αθήνας.

Τόσο το τμήμα Ασφαλείας Καβάλας όσο και η διοίκηση της τράπεζας διενεργούν ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των χρημάτων που εκλάπησαν μέσω των καρτών ΑΤΜ αλλά και οι κάτοχοι των λογαριασμών.

Η διοίκηση της τράπεζας με ανακοίνωσή της κάνει γνωστό ότι μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων θα αποζημιώσει τους κατόχους των τραπεζικών λογαριασμών από τους οποίους εκλάπησαν τα χρήματα.

Οργή για τις υπηρεσίες από τους καταναλωτές


Εκρηξη οργής των καταναλωτών στο πρώτο φετινό εξάμηνο για τις κακές και ακριβές υπηρεσίες που τους παρέχονται από τράπεζες, δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες, εταιρείες τηλεφωνίας, λιανικό εμπόριο κ.λπ.


Οργή για τις υπηρεσίες από τους καταναλωτές

Αυτό αποδεικνύεται από τις καταγγελίες που έγιναν στον Συνήγορο του Καταναλωτή και οι οποίες είναι αυξημένες κατά 285% στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2008 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

Το λιανεμπόριο και ο τομέας των υπηρεσιών κατέχουν τις

Οργή για τις υπηρεσίες από τους καταναλωτές

πρώτες θέσεις στις καταγγελίες των καταναλωτών και ακολουθούν οι τράπεζες, οι δημόσιες υπηρεσίες και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Οι περισσότερες καταγγελίες και συγκεκριμένα το 39,2% αφορά τον τομέα των υπηρεσιών (εστίασης, κατασκευές, επισκευές κ.τ.λ.).

Ακολουθεί με 20,5% το λιανικό εμπόριο, το 10% αφορά τις τράπεζες, το 9,3% τις ασφαλιστικές εταιρείες, το 5% τις συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, το 5,1 τα ινστιτούτα αισθητικής και τα γυμναστήρια και το 3,8% τις υπηρεσίες που αφορούν τον τουρισμό.

Το... πανόραμα των καταγγελιών που δημοσιοποίησε χθες ο Αναπληρωτής Συνήγορος του Καταναλωτή Γιώργος Δίελλας και τα στοιχεία αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2008.

Συγκεκριμένα οι γραπτές καταγγελίες έφτασαν τις 2.720 αυξημένες κατά 285% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2007, ενώ οι τηλεφωνικές καταγγελίες από 1.625 πέρυσι έφτασαν φέτος τις 4.953.

Ο Ιούνιος
Ο μήνας Ιούνιος καταγράφεται ως ο μήνας με τις περισσότερες έγγραφες καταγγελίες (580), ενώ στη διάρκεια του πρώτου εξάμηνου του 2008 έχουν εκδοθεί συνολικά 40 συστάσεις - πορίσματα, έχουν υποβληθεί 27 μηνυτήριες αναφορές και έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 150 συναντήσεις για την επίτευξη συμβιβασμού.

Υπενθυμίζεται πως οι καταγγελίες των καταναλωτών εξετάζονται από τον Συνήγορο του Καταναλωτή με βάση την αρχή της εκατέρωθεν ακροάσεως και η διαδικασία που ακολουθείται παρέχει τη δυνατότητα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να κοινοποιούν τις απόψεις τους στην Ανεξάρτητη Αρχή και να ενημερώνονται για τα επιχειρήματα και τα γεγονότα που ισχυρίζεται το άλλο μέρος, όπως ενδεχομένως και για τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων ή των ειδικών επιστημόνων.

Πηγή:EΘΝΟΣ

Ψυγείο, θερμοσίφωνας, κουζίνα, φουσκώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος


ΨΥΓΕΙΟ, θερμοσίφωνας, κουζίνα και λάμπες φωτισμού είναι οι πιο κοστοβόρες συσκευές ενός σπιτιού σε ό,τι αφορά τα χρήματα για ενέργεια που δαπανά κατά μέσον όρο ένα νοικοκυριό. Στις συσκευές αυτές αντιστοιχεί το 70% σχεδόν των χρημάτων που πληρώνει ένας καταναλωτής σε έναν τετραμηνιαίο λογαριασμό της ΔΕΗ, αξίας 150 ευρώ. Σ΄ αυτές λοιπόν πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή του ο καταναλωτής που θέλει να μειώσει τον λογαριασμό του.
Τους καλοκαιρινούς βέβαια μήνες, αυξάνεται κατά πολύ η συμμετοχή του κλιματιστικού, για να φτάσει μέχρι και στο 30% του συνολικού κόστους. Συγκεκριμένα, σε έναν λογαριασμό 150 ευρώ, τα 30 ευρώ απορροφά η χρήση του ψυγείου, τα 28 ευρώ ο θερμοσίφωνας, τα 27 ευρώ το μαγείρεμα (η κουζίνα), τα 21 ευρώ ο φωτισμός, τα 9 ευρώ το κλιματιστικό, τα 7,5 ευρώ το πλυντήριο ρούχων, τα 4,5 ευρώ η πλύση των πιάτων, τα 3 ευρώ για τη λειτουργεία καυστήρα πετρελαίου, ενώ 20 ακόμη ευρώ αφορούν σε άλλες χρήσεις. Όσο για το κλιματιστικό, τα 9 ευρώ που δαπανώνται κατά μέσον όρο σε ετήσια βάση, γίνονται 45 ευρώ τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα παραπάνω προκύπτουν από την ανάλυση της τελικής κατανάλωσης στον οικιακό τομέα, σύμφωνα με έρευνα που έχουν επιμεληθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και το ΚΑΠΕ.

πηγή:Νέα

Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

«Πόλεμος» για τις πρόωρες εκπτώσεις

Τιμωρία στους παραβάτες των εκπτώσεων
Ο κ.Φώλιας Υπουργός Ανάπτυξης

Τιμωρία στους παραβάτες των εκπτώσεων

Δευτέρα, 30.06.08
«Όποιος παραβεί το νόμο που ισχύσει για τις εκπτώσεις θα τιμωρηθεί» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς και διευκρίνισε ότι το υπουργείο χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες της αγοράς για μείωση των τιμών στο πλαίσιο της κοινωνικής τους ευαισθησίας όχι όμως υπό τη μορφή προσφορών, προεκπτώσεων και αναγγελίας μειώσεων με πινακίδες, και γενικά δράσεων που απαγορεύονται από το νόμο ένα μήνα πριν την έναρξη των εκπτώσεων.

Το υπουργείο χαιρετίζει την διαρκή προσπάθεια συγκράτησης και μείωσης των τιμών αλλά σε καμία περίπτωση δεν ενθαρρύνει την μη εφαρμογή του νόμου, σημείωσε ο υπουργός.



ΑΠΕ - ΜΠΕ