Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Μείωση των προμηθειών για το ΔΙΑΣ

Οι τράπεζες δεσμεύονται να μειώσουν εντός 3 μηνών το «χαράτσι» για τη χρήση του διατραπεζικού συστήματος, που επιβαρύνει με εκ. ευρώ τους συναλλασσόμενους«E» 31/7

Οδεύουμε προς μείωση κατά 50% τουλάχιστον των προμηθειών που πληρώνουν οι καταναλωτές, μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ. Σχετική απόφαση έλαβε (κατά πλειοψηφία) χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Θα ισχύσει δε έπειτα από τρίμηνο και τότε θα δούμε αν τελικά θα σπάσει το συγκεκριμένο καρτέλ που επιβαρύνει με εκατομμύρια ευρώ τους συναλλασσόμενους μέσω του διατραπεζικού ΔΙΑΣ.


Μείωση των προμηθειών για το ΔΙΑΣ

Οι... προμήθειες αυτές είναι «εξοργιστικές» - φτάνουν έως και τα 3,5 ευρώ για ανάληψη μετρητών από άλλη τράπεζα, ενώ αν ρωτήσετε για το υπόλοιπο του λογαριασμού σας θα σας κοστίσει, ανάλογα με την τράπεζα 0,65 ευρώ.

Μείωση των προμηθειών για το ΔΙΑΣ

Να σημειωθεί πως η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έγινε, ενώ σήμερα 12 μ. έχει προγραμματιστεί συνάντηση του επί της Ανάπτυξης υπουργού Χρήστου Φώλια με το Προεδρείο της Ενωσης Τραπεζών.

Προηγούμενα στις 11 π.μ. ο κ. Φώλιας θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Ευχάριστη έκπληξη αν ισχύσει τελικά και η υπόσχεση που οι τράπεζες της έδωσαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού: Με τις δεσμεύσεις αυτές οι τράπεζες όχι μόνο αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μειώσουν δραστικά το ύψος των μεταξύ τους διατραπεζικών προμηθειών, που αποτελούσαν και το αντικείμενο τριβής τους με τις υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά προχώρησαν και πέραν αυτών, αποδεχόμενες να μειώσουν αναλόγως και το ύψος των προμηθειών που εισέπρατταν γι αυτές τις υπηρεσίες από τους καταναλωτές.

Πρόταση
Ειδικότερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε πως με απόφαση (29 Ιουλίου) της πλειοψηφίας των μελών της, έκανε δεκτή τη βελτιωμένη πρόταση δεσμεύσεων που υπέβαλαν οι τράπεζες για την ικανοποίηση των αιτιάσεων που περιλάμβανε η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, αναφορικά με τον καθορισμό των διατραπεζικών προμηθειών DIAS ΑΤΜ, DIAS DEBIT και DIAS TRANSFER. Συγκεκριμένα:

Οι τράπεζες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να παραλείψουν στο μέλλον οποιαδήποτε συμφωνία που μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν πληροί τους όρους και προϋποθέσεις του νόμου και των κανονισμών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Επιτροπής της EE.

Παύει η εφαρμογή των περί διατραπεζικών προμηθειών όρων του ισχύοντος κανονισμού DIAS ATM.

Οι τράπεζες εντός τριών μηνών από την κοινοποίηση σε αυτές της απόφασης της Επιτροπής, θα μειώσουν τις μεταξύ τους διατραπεζικές προμήθειες για τη χρήση των ΑΤΜ σε ποσοστό που κατά μέσον όρο θα υπερβαίνει το 50% αυτών που ισχύουν σήμερα.

Επιπλέον, οι τράπεζες δεσμεύονται να μειώσουν κατά το ίδιο ποσοστό και τις εισπραττόμενες από τους χρήστες των ΑΤΜ προμήθειες.

Οι τράπεζες με σκοπό τη μεγαλύτερη διαφάνεια αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προσαρμόσουν σε συνεργασία και με τη ΔΙΑΣ Α.Ε. τα πληροφορικά τους συστήματα, ώστε οι πελάτες τους να ενημερώνονται εγκαίρως.

Οι δεσμεύσεις αυτές θα ισχύουν έως την 01.01.2010.

Χάρης Αναγνωστόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: