Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

α«Λουκέτα» διαρκείας στα βενζινάδικα


PDF Εκτύπωση E-mail
20.08.08

venzinadiko.jpgΓράφει ο Ναπολέων Σαραντίδης

«Λουκέτο» βάζουν από σήμερα τα πρατήρια υγρών καυσίμων στην Κρήτη, καθώς σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, μετά την καθιέρωση ανώτατων τιμών πώλησης μόνο σε αυτούς και όχι στις εταιρείες καυσίμων, η λειτουργία των πρατηρίων είναι ασύμφορη. Ήδη σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί από τα σωματεία βενζινοπωλών Χανίων και Ρεθύμνου, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεδρίαζαν και τα αντίστοιχα σωματεία Ηρακλείου και Λασιθίου, τα οποία αναμενόταν να πάρουν ανάλογες αποφάσεις. Η εξέλιξη αυτή, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στο νησί, καθώς η τουριστική περίοδος δεν έχει ολοκληρωθεί, πιθανόν να ανατραπεί εφόσον το Υπουργείο Ανάπτυξης απαντήσει θετικά σε μια από τις Τρεις προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν από την Ένωση Βενζινοπωλών Χανίων στην διάρκεια έκτακτης σύσκεψης η οποία συνεκλήθει χθες το μεσημέρι στην Νομαρχία Χανίων με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου του Υπ.Ανάπτυξης Δημήτρη Σκιαδά.

Η σύσκεψη στην Νομαρχία Χανίων με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου του Υπ.Ανάπτυξης και με την συμμετοχή του Νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη, του προέδρου της Ένωσης βενζινοπωλών Χανίων Ευάγγελου Κώτσου, του γραμματέα της Ένωσης και του προϊσταμένου της Δ/νσης εμπορίου Χανίων Παναγιώτη Βλάχου, έγινε μεν σε καλό κλίμα, αλλά δεν έδωσε άμεσα αποτελέσματα.

nomarchia_siskepsi_02.jpgΣτη συνάντηση που διήρκησε για περισσότερες από δυο ώρες ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης υπεραμύνθηκε της απόφασης για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων κατέγραψε ωστόσο τις απόψεις και τα αιτήματα των βενζινοπωλών προκειμένου να τα μεταφέρει στην Αθήνα.

«Κατεγράφησαν όλες οι απόψεις αυτές θα σταλούν στο υπουργείο και θα αξιολογηθούν για να μπορέσομε να βρούμε την βέλτιστη λύση για το όποιο πρόβλημα ανακύπτει. Στόχος όλων μας είναι να προσπαθούμε να διευκολύνομε τον τελικό αποδέκτη όλων των προσπαθειών μας που είναι ο Έλληνας καταναλωτής» τόνισε ο κύριος Σκιαδάς.

Ο Γενικός γραμματέας του Υπουργείου διευκρίνισε ότι στην επιβολή πλαφόν ο νόμος προβλέπει ανώτατη λιανική τιμή ενώ επεσήμανε ότι αν το πλαφόν επιβαλλόταν από τον Μάιο όταν και οι τιμές των καυσίμων ήταν ανοδικές τότε οι διαμαρτυρίες από τούς πρατηριούχους θα ήταν πολύ πιο έντονες. « Στόχος δεν είναι να τιμωρηθούν οι πρατηριούχοι, στόχος είναι να διευκολυνθεί ο καταναλωτής. Τους πρατηριούχους τους θεωρούμε συμμάχους μας στην προσπάθεια να έχει ο καταναλωτής πρόσβαση σε φθηνό και ανόθευτο καύσιμο» επεσήμανε ο κύριος Σκιαδάς.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Ν.Χανίων Ευάγγελος Κώτσος επεσήμανε πως «στην περίπτωση που το υπουργείο από τις Τρεις προτάσεις που έχουμε δώσει κάνει πράξη άμεσα την μια, τότε και εμείς θα σταματήσομε την απεργία μας.

Μέχρι όμως να έχουμε κάτι απόλυτο και χειροπιαστό δεν μπορούμε να πούμε ότι σταματάμε την απεργία μας. Ξεκινά από αύριο(σ.σ. σήμερα) κανονικά, ενώ θα περιμένουμε ανά πάσα ώρα και ανά πάσα μέρα και από εκεί καθορίζομε την στάση μας». Ειδικότερα οι τρεις προτάσεις που κατατέθηκαν στο Γ.Γ. του Υπ. Ανάπτυξης είναι: Να επιβληθεί το πλαφόν στην λιανική, αλλά να δοθεί στους πρατηριούχους το νόμιμο κέρδος (σ.σ. που είναι 4,5%). Να αποσυρθεί το πλαφόν. Να επιβληθεί πλαφόν σε όλα τα στάδια της αγοράς καυσίμων.

venzinadiko_02.jpgΠάντως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης των βενζινοπωλών ήταν οι νέες ανώτερες τιμές που ορίστηκαν από το Υπουργείο σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών χονδρικής. Όπως δήλωσε ο κ.Κώτσος η απόφαση για το κλείσιμο των πρατηρίων, πάρθηκε, μετά την ανακοίνωση των νέων ανώτατων τιμών στα καύσιμα που είναι χαμηλότερες από την προηγούμενη εβδομάδα, την ίδια ώρα που οι εταιρείες αυξάνουν τις τιμές πώλησης.

Από την πλευρά του ο Νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το καλό κλίμα στο οποίο διεξήχθη ο διάλογος και παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα πως θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Ο Σύλλογος Ξενοδόχων

Στο μεταξύ και με αφορμή την απεργιακή κινητοποίηση των βενζινοπωλών, ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ν. Χανίων Νίκος Κόρακας επισημαίνει πως οι βενζινοπώλες έχουν δίκιο αλλά η απεργία θα προκαλέσει προβλήματα και στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Ο κ. Κόρακας κληθείς να σχολιάσει το θέμα δήλωσε : «Κάθε είδους απεργία η οποία έχει σχέση με την κίνηση στο Νομό αυτή την περίοδο σίγουρα θα μας δημιουργήσει προβλήματα. Όμως σε ότι αφορά στον λόγο για τον οποίο γίνεται η απεργία, εμείς είμαστε συμπαραστάτες καθώς θεωρούμε ότι η καθιέρωση πλαφόν στα καύσιμα δημιουργεί δυσλειτουργίες στο σύστημα της ελεύθερης διακίνησης και στην λειτουργία της οικονομίας.

Νομίζω όμως, ότι εάν επιλεχθεί ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να γενικευτεί σε ολόκληρο τον κλάδο και δεν πρέπει να ξεσπάμε μόνο στους βενζινοπώλες αυτά τα προβλήματα. Από την άλλη πλευρά μια πολυήμερη απεργία στα πρατήρια θα δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες σε μιαν ήδη βεβαρημένη περίοδο και θα θέλαμε να μην υλοποιηθεί. Όμως παράλληλα και η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο θέμα».

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών

Αντίθετη στο μέτρο του πλαφόν στα καύσιμα δηλώνει σε ανακοίνωσή της και η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων, η οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει και τα εξής : «…Εμείς σαν ΄Ενωση ζητήσαμε από την πολιτεία να στηρίξει τους
βενζινοπώλες, και τα προβλήματά τους που είναι(ασφαλιστικό, λειτουργικά έξοδα κλπ..) Ζητήσαμε από την πολιτεία να ρυθμίσει το χωροταξικό, ώστε να μπουν και άλλες εταιρείες στην τοπική αγορά, ζητήσαμε να παρέμβει άμεσα η Επιτροπή
Ανταγωνισμού.

Ζητήσαμε έλεγχο στην συμπεριφορά των εταιρειών, με τις γνωστές τιμολογιακές πρακτικές. Σήμερα δεν μας βρίσκει σύμφωνους η επιβολή πλαφόν. Διαφωνούμε για το χρόνο που διάλεξε η πολιτεία να βάλει το πλαφόν.
Διαφωνούμε την επιβολή πλαφόν μόνο στα Βενζινάδικα. Διαφωνούμε στην πίεση και συμπίεση των πρατηριούχων από μεριάς εταιρειών, όσο και από την ίδια
την πολιτεία. Δεν χαιρετίζουμε την απόφαση της πολιτείας, για επιβολή πλαφόν, την
κίνησή της την θεωρούμε επικοινωνιακό τρικ,προσφοράς σε μας τους καταναλωτές , χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, δεν μας ελαφρύνει οικονομικά, στεκόμαστε δίπλα στους πρατηριούχους του Νομού μας, δεν ανταλλάσσουμε την δική μας προσωρινή ευαρέσκεια, εις βάρος του κλάδου των βενζινοπωλών….»

Δεν υπάρχουν σχόλια: