Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

ΣΤΟ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ


Tόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο τα ζητήματα ανταγωνισμού απασχολούν όλο και περισσότερο τη Δικαιοσύνη, τις ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές αλλά και τους πολίτες ενώ οι σχετικές υποθέσεις συχνά προσελκύουν τα φώτα της δημοσιότητας καθώς διακυβεύονται τα δικαιώματα των καταναλωτών αλλά και σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα του δικαίου του ανταγωνισμού, η ανάγκη μεταρρύθμισής του προκειμένου να ανταποκρίνεται καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες καθώς και η σχέση του ελληνικού με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο εξετάστηκαν στο μεγάλο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Η Μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Δικαίου του Ελεύθερου Ανταγωνισμού» που διεξήχθη στις 1 και 2 Ιουνίου στην Αθήνα. Πάνω από 250 στελέχη επιχειρήσεων, Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, νομικοί και πανεπιστημιακοί παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ινστιτούτου Μελετών Δικαίου και Πολιτικής Ανταγωνισμού (ΙΜΕΔΙΠΑ), του Jevons Ιnstitute of Competition Law and Εconomics και του Centre for Law and Governance in Εurope.

Κοινή συμμετοχή
«Το συνέδριο αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση για θέματα ανταγωνισμού που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την προώθηση όσο και για την ίδια την γνώση του δικαίου του ανταγωνισμού» δήλωσαν προς τα «Νομικά Νέα» ο Γιάννης Λιανός, λέκτορας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και ο Ιωάννης Κόκκορης, αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου που είχε αναλάβει και την επιστημονική του επίβλεψη. Οι οργανωτές του Συνεδρίου υπογράμμισαν τη σημασία του γεγονότος της κοινής συμμετοχής στις εργασίες οικονομικών παραγόντων με νομικούς, καθώς η οικονομική ανάλυση είναι εξαιρετικά χρήσιμη στα θέματα του δικαίου του Ανταγωνισμού.

Στους κύκλους συνεδριάσεων της πρώτης μέρας εξετάστηκαν τα θέματα του σχεδιασμού ενός καταλληλότερου νομικού πλαισίου εφαρμογής του δικαίου του ανταγωνισμού, οι παράλληλες διαδικασίες στο Ελληνικό και Κοινοτικό Δίκαιο του Ανταγωνισμού, τα μέσα απόδειξης και τα κριτήρια του δικαστικού ελέγχου, τα διορθωτικά μέτρα και οι κλαδικές έρευνες. Τη δεύτερη μέρα οι ομάδες εργασίας ασχολήθηκαν με την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, την εφαρμογή του δικαίου ανταγωνισμού σε ρυθμιζόμενες αγορές, τον έλεγχο συγκεντρώσεων, τις συμφωνίες διανομής, τα καρτέλ- φλέγον θέμα το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα- και τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου συζητήθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προτάσεις όπως η ιδέα για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για θέματα ανταγωνισμού καθώς υπάρχει δυσαρέσκεια εκ μέρους των επιχειρήσεων για το σημερινό σύστημα, ιδίως σε ό,τι αφορά τις μεγάλες διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών.

Οι διοικητικοί δικαστές
Ευρύτατη συζήτηση έγινε και για την ανάγκη καλύτερης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας της διαδικασίας του ανταγωνισμού στην Ελλάδα ενώ διατυπώθηκε η πρόταση για εξειδίκευση των διοικητικών δικαστών και τη δημιουργία ειδικού τμήματος στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα διασφάλιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών τα οποία και θίγονται από την παραβίαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού με προτάσεις για νέες νομοθετικές ρυθμίσεις και τον καλύτερο συντονισμό της δημόσιας και της ιδιωτικής επιβολής τους.

Απούσα δυστυχώς από την πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση ήταν η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, αν και στην αρχή είχε ανακοινώσει τη συμμετοχή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή δεν θέλησε να συμμετάσχει στο συνέδριο καθώς στον κατάλογο των χορηγών συμπεριλαμβάνονταν επιχειρήσεις με εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιόν της ή που έχουν καταδικαστεί πρόσφατα. Έτσι η Επιτροπή Ανταγωνισμού μη θέλοντας να βρεθεί για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της κριτικής των μέσων μαζικής ενημέρωσης προτίμησε απλά να απέχει

Δεν υπάρχουν σχόλια: