Ώρες Κοινού για ενημέρωση 10:00-12:00 π.μ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στη Γραμματεία της Ένωσης 2821092306
Ενημερώνουμε τα μέλη της Ένωσης ότι έχει ξεκινήσει η ανανέωση συνδρομών(25 ευρώ) για το έτος 2018 και παρακαλείστε για την τακτοποίηση της συνδρομής σας.Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο 28210 92306 από της 9:00 - 13:30

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

Στήριξη της ΕΠΚΧΑΝ στους αγρότες της Κρήτης για το e-coli


Η ΕΠΚΧΑΝ στηρίζει τους αγρότες οπωροκηπευτικών της Κρήτης συμπαραστεκόμενη στα προβλήματα των αγροτών που προέκυψαν μετά το διατροφικό σκάνδαλο e.coli, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στην παραγωγή τους και στη μη απορρόφηση των προϊόντων τους.

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων παραθέτει την ενημέρωση που δόθηκε , από τον εκπρόσωπο της Γ.Δ. Υγείας και Καταναλωτών  στα πλαίσια της συνεδρίασης της ΕΣΟΚ σήμερα στις Βρυξέλλες, ύστερα από σχετική αίτηση του μέλους .Ε.Κεκελέκη της Ε.Ο.Κ.Ε

Ενημέρωση για τη διατροφική κρίση με τα e.coli
 Ο εκπρόσωπος της επιτροπής μας ενημέρωσε:
Εντοπίστηκαν 2.900 οι ασθενείς 700 από αυτούς με σοβαρά προβλήματα και 30 θάνατοι στη Γερμανία, 1 στη Σουηδία. Όλα τα κρούσματα συνδέονται με τη Γερμανία.
Στις 26 Μαΐου η Γερμανία απέκλεισε το γάλα και το κρέας ως πηγή της μόλυνσης και έστρεψε την προσοχή της στα λαχανικά.
Βρήκε σε 2 αγγουράκια το βακτήριο και ζήτησε από τους καταναλωτές να σταματήσουν να καταναλώνουν αγγουράκια, ντομάτες και μαρούλι. Όμως, η έρευνα τελικά έδειξε ότι το βακτήριο που βρέθηκε δεν ήταν αυτό που προκάλεσε τη λοίμωξη σε ανθρώπους.
Στις 5 Ιουνίου η Γερμανία είπε ότι είχε ενδείξεις για φύτρες φασολιών που γίνονται σαλάτα από μια φάρμα στα νότια του Αμβούργου.
Σήμερα, 10 Ιουνίου τελικά σχεδόν επιβεβαιώθηκε, η φάρμα έκλεισε, τα προϊόντα της δεσμεύτηκαν, γίνεται απόσυρση των φυτρών και ανακαλείται η προειδοποίηση για αγγουράκια, ντομάτες και μαρούλι.
Τουλάχιστον το 50% των κρουσμάτων είχαν φάει σε εστιατόρια που είχαν προμηθευτεί τις φύτρες από τη συγκεκριμένη φάρμα.
Η Επιτροπή ζήτησε από την EFSA συμβουλές για τον καλύτερο χειρισμό των λαχανικών και την αντιμετώπιση των κρίσεων που μπορεί να προκύψουν από τα λαχανικά.
Επίσης ζήτησε να εκδώσει η EFSA οδηγό για τους καταναλωτές για τη διασφάλιση της υγιεινής κατά το χειρισμό των τροφίμων στο σπίτι.
Το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας στις 7 Ιουνίου αποφάσισε την αποζημίωση των αγροτών που υπέστησαν ζημία.
Η έρευνα συνεχίζεται και ελπίζουν σύντομα να είναι βέβαιοι. Η επιτροπή δε γνωρίζει πως επιμολύνθηκαν οι φύτρες από το βακτήριο και το ερευνά.
Έθεσα τα ερωτήματα:
  • Γιατί, ενώ έχουν περάσει 2 και πλέον εβδομάδες ακόμα δεν έχουμε σίγουρα στοιχεία;
  • Γιατί η Επιτροπή δεν ανέλαβε το χειρισμό της κρίσης η ίδια και άφησε το κράτος μέλος να κάνει δηλώσεις που δεν είχαν επιβεβαιωθεί και να δημιουργεί προβλήματα σε καταναλωτές και αγρότες;
  • Το βακτήριο που ανιχνεύτηκε είναι νέο, μήπως μεταλλαγμένο, σύμφωνα με φήμες που ακούγονται;
  • Μετά από αυτήν την κρίση η Επιτροπή θα βελτιώσει τη νομοθεσία για την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων;
Η επιτροπή απάντησε ότι ο χρόνος που χρειάστηκε είναι φυσιολογικός για τη συγκεκριμένη έρευνα γιατί αυτές οι περιπτώσεις είναι δύσκολες, αλλά η επιτροπή θα διδαχτεί από την εμπειρία αυτή και μετά το τέλος της κρίσης θα προσπαθήσει να εξετάσει αν υπάρχουν τρόποι, για να βελτιώσει την ασφάλεια των τροφίμων.
Το βακτήριο ήταν ιδιαίτερα ισχυρό αλλά όχι νέο ή μεταλλαγμένο".

  Τέλος η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, συμπληρώνει ότι η ενημέρωση αυτή ζητήθηκε από την Ε.Κεκελέκη Γ.Γ. ΚΕ.Π.ΚΑ.
Αντιπρόεδρο του Παρατηρητηρίου Εσωτερικής Αγοράς Μέλος της Ε.Σ.Ο.Κ. Μέλος της Ε.Ο.Κ.Ε η οποία εκπροσωπεί τους ΄Ελληνες Καταναλωτές στις Βρυξέλλες και σαυτό το σημαντικό όργανο.
  Θα επακολουθήσει  νεότερη ενημέρωση επί του θέματος.


                                                   Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ)


                              
                                                             Ιωάννα Μελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: