Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Πράσινα σπίτια: 100.000 δάνεια με επιτόκιο 4%

"Η" Online 22/4 09:28

Της Ελένης Κομίνη

«Πράσινα» δάνεια σε νοικοκυριά που επιθυμούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους θα χρηματοδοτεί από τον Ιούνιο η Εθνική Τράπεζα, καθώς συμμετέχει στο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», αξιοποιώντας έτσι τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται από την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας, τονώνοντας παράλληλα την εγχώρια αγορά.

«Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους οι επενδύσεις βελτιώνουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής όλων μας, μειώνουν το κόστος διαβίωσης και, ταυτόχρονα, δημιουργούν τη βάση για ένα νέο μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Απόστολος Ταμβακάκης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΤΕ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, εκτιμώντας ότι περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά πρόκειται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον χρηματοδότησης για τον σκοπό αυτό.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, προσκεκλημένη του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ στην εκδήλωση, τόνισε ότι «το πρόγραμμα της Εθνικής εστιάζει περισσότερο στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά, τα οποία δαπανούν περισσότερα χρήματα για ενέργεια». Η ίδια δήλωσε ότι οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις προχωρούν προκειμένου το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» να μπορεί να εφαρμοστεί τον Ιούνιο και προανήγγειλε και την εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτήρια και στα νοσοκομεία της χώρας.

«Η Εθνική θα συνεχίσει σταθερά να ενθαρρύνει και να στηρίζει προνομιακά κάθε πρωτοβουλία στο πεδίο της πράσινης ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Ταμβακάκης, προσθέτοντας ότι για να αξιοποιούνται τέτοιες ευκαιρίε, «διαμορφώνουμε το πεδίο της πρακτικής εφαρμογής τους με επιχειρηματικούς όρους». Επίσης, στο πλαίσιο στρατηγικής της ΕΤΕ για την πράσινη οικονομία και την πράσινη ενέργεια ειδικότερα εντάσσονται μια σειρά δράσεις οι οποίες διενεργούνται από κοινού με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

Ρυθμίσεις
Συγκεκριμένα, η ΕΤΕ συμμετέχει στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων όπως θα καταρτιστεί στις λεπτομέρειές του από το αρμόδιο υπουργείο. Όταν διατυπωθεί η τελική μορφή των σχετικών ρυθμίσεων, θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΤΕ όσα νοικοκυριά θελήσουν να αξιοποιήσουν τα προνόμια του προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους καθώς και όσοι μηχανικοί χρειαστούν κεφάλαια κινήσεως για την απαιτούμενη ρευστότητα της επιχείρησής κατά τη φάση υλοποίησης των έργων ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων.

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης των μηχανικών θα γίνει σε συνεργασία και με το ΤΣΜΕΔΕ το οποίο, μάλιστα, επεξεργάζεται μεθοδολογία ώστε να μπορεί να εκδίδει εγγυήσεις για αυτά τα ιδιωτικά έργα. Η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί ήδη μεγάλες επενδύσεις συνολικής αξίας 1,44 δισ. ευρώ σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς και μονάδες βιοαερίου και βιομάζας, με δανειοδότηση συνολικού ύψους 855 εκατ. ευρώ. Λειτουργούν ήδη, επενδύσεις αξίας 668 εκατ. ευρώ και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια περίπου 460 MW. Παράλληλα, σήμερα κατασκευάζονται νέες μονάδες συνολικής αξίας 770 εκατ. ευρώ οι οποίες όταν ολοκληρωθούν θα παράγουν επιπλέον 407 MW ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Τι προβλέπει το «Ενεργειακή Εθνοστέγη»

Στο πρόγραμμα «Ενεργειακή Εθνοστέγη» μπορεί να συμμετάσχει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου, χωρίς προϋποθέσεις ηλικίας κτηρίου ή ύψους εισοδήματος των ιδιοκτητών του, με ευνοϊκούς όρους. Ειδικότερα, το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο από 4% και θα παρέχεται δυνατότητα για 12μηνη περίοδο χάριτος για την καταβολή του κεφαλαίου.

Θα χρηματοδοτείται έως και το 100% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Η διάρκειά του θα είναι έως 5 έτη με εμπράγματες εξασφαλίσεις και το επιτόκιο θα είναι μικρότερο από το τρέχον επιτόκιο καταναλωτικών δανείων της ΕΤΕ κατά 3%. Για τα δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις η διάρκεια φτάνει έως και 15 έτη, με επιτόκιο βασισμένο στο Euribor και μικρότερο από το τρέχον επιτόκιο των επισκευαστικών δανείων της ΕΤΕ κατά 100 μονάδες βάσης.

Η προϋπόθεση για την τελική εκταμίευση των σχετικών δανείων θα είναι η ολοκλήρωση αλλά και η πιστοποίηση αυτών των έργων από τους ενεργειακούς επιθεωρητές. Παράλληλα, εξασφαλίζεται η ενδιάμεση χρηματοδότηση για τους μηχανικούς, οι οποίοι θα χρειασθούν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχετικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων (σε συνδυασμό με το πρόγραμμα με τους μηχανικούς - μέλη του ΤΕΕ που έχει ανακοινώσει η ΕΤΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: