Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Πως θα ρυθμίσετε τα ληξιπρόθεσμα χρέη

* Νέο «σώμα» για να μαζέψει χρήματα και να γεμίσει τα ταμεία επιστρατεύσει το υπουργείο Οικονομικών


Του Γιώργου Νούλη


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010

Την εγκύκλιο στην οποία καταγράφονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο έστειλε χθες στις Εφορίες το Υπουργείο Οικονομικών. Με την ΠΟΛ 1047, το Υπουργείο δίνει αναλυτικές οδηγίες για τη σχετική ρύθμιση που σε συμπεριλήφθη στον τελευταίο φορολογικό νόμο και η οποία αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες του Δημοσίου πριν επιστρατευτούν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης όπως κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να προσέρχονται αυτοβούλως μέχρι και τις 31 Μαΐου προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση διακανονισμού των χρεών με τους ευνοϊκούς όρους που παρέχονται καθώς όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το 100% των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους το Δημόσιο θα τους χαρίσει το 80% των προσαυξήσεων και αν εξοφλήσουν τουλάχιστον το 50%, θα διαγράψει το 60% των προασυξήσεων.
Είναι αυτονόητο ότι το ποσό της οφειλής που απομένει βαρύνεται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής με βάση τα στοιχεία της βεβαίωσης.
ΠΟΙΑ ΧΡΕΗ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ
Ειδικότερα σύμφωνα με την εγκύκλιο, στη ρύθμιση υπάγονται:
- Οφειλές, βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009.
- Οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης ή έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή έχουν υπαχθεί σε οποιαδήποτε ρύθμιση που τηρείται κατά την υποβολή της αίτησης.
Δεν υπάγονται στη ρύθμιση, ακόμη και αν ζητηθεί από τον οφειλέτη, οφειλές υπέρ ξένων κρατών, καθώς και τυχόν οφειλές, που από ειδικές διατάξεις, δεν επιτρέπεται η απαλλαγή τους από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η υποβολή αίτησης από τον οφειλέτη ή οποιοδήποτε συνυπόχρεο για την οφειλή πρόσωπο και ταυτόχρονη καταβολή έως τις 31 Μαΐου 2010.
Στην περίπτωση εφάπαξ καταβολή του 100% της οφειλής, έως τις 31 Μαΐου, ο οφειλέτης απαλλάσσεται από το 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν τις οφειλές έως την ημέρα της καταβολής.
Εάν μέχρι τις 31 Μαϊου καταβληθεί το 50% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο οφειλέτης απαλλάσσεται από το 60% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν μέχρι την ημέρα της καταβολής. Το 50% της οφειλής πρέπει να αφορά το σύνολο μεμονωμένης εγγραφής ή εγγραφών κατά το μέρος αυτών που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο.
Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν τόσοι οι οφειλέτες όσο και οι συνυπόχρεοι, εγγυητές ή ευθυνόμενοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο (όπως π.χ. ποινικά υπεύθυνοι), με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.
Επίσης οι κληρονόμοι αποβιωσάντων οφειλετών μπορούν να καταβάλουν τις οφειλές με τις ίδιες προϋποθέσεις και απαλλαγές από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
Οι οφειλέτες σύζυγοι για το φόρο εισοδήματος που προέκυψε από την κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος δύνανται να τα καταβάλουν με τις ίδιες προϋποθέσεις και απαλλαγές από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, όπως ορίζονται στις διατάξεις του νόμου, δεδομένου ότι η ευθύνη καταβολής ανήκει στον κάθε σύζυγο χωριστά για το φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά του.
Να θυμίσουμε πως η τελευταία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, έληξε τον Δεκέμβριο του 2008 και στη Λάρισα, όπως και πανελλαδικά δεν απέδωσε. Ενδεικτικά στις Εφορίες της Λάρισας μόνον το 20% των οφειλετών προσήλθαν για διακανονισμό, που σε αριθμό δεν ξεπέρασαν τους 1.200. Το σημαντικότερο όμως είναι πως ακόμη και αυτοί που έκαναν χρήση της ρύθμισης ήταν μικροοφειλέτες των 10.000 -15.000 ευρώ. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εξαντλήσει την αυστηρότητά του σε όσους συνειδητά χρωστούν στο Δημόσιο, ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.
ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΣΩΜΑ
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, επειδή τα γραφεία ληξιπρόθεσμων χρεών που είχαν συσταθεί τις Εφορίες έχουν ατονήσει, το Υπουργείο προκειμένου να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα το ταχύτερο δυνατό, θα επιστρατεύσει νέο σώμα με ειδική αποστολή την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο νέο σώμα θα μετέχουν Εφοριακοί και υπάλληλοι του Δικαστικών Τμημάτων που θα αναλαμβάνουν τα περαιτέρω μετά την αποστολή ατομικών ειδοποιητηρίων για την τακτοποίηση της οφειλής και αφού ο οφειλέτης δεν έχει ανταποκριθεί εντός συγκεκριμένων προθεσμιών. Τότε θα αποστέλλονται ειδοποιήσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, με καταθέσεις και ακίνητα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κατασχέσεων. Βέβαια η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως από τη δεξαμενή των 30 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, μόλις 8-10 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα. Πάντως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, το Δημόσιο δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις ακινήτων και κινητών αξιών του οφειλέτη εφόσον το χρέος του δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ ενώ η προσωποκράτηση έχει καταργηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: