Ώρες Κοινού για ενημέρωση 10:00-12:00 π.μ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στη Γραμματεία της Ένωσης 2821092306
Ενημερώνουμε τα μέλη της Ένωσης ότι έχει ξεκινήσει η ανανέωση συνδρομών(25 ευρώ) για το έτος 2018 και παρακαλείστε για την τακτοποίηση της συνδρομής σας.Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο 28210 92306 από της 9:00 - 13:30

Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011

27 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας


27 Μαρ 2011 @ 00:32  | Έγραψε ο Γιάννης Κασάπης

ο
GoogleTwitterFacebook

Η Διεθνής Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κοινωνικών Λειτουργών (IFSW), για να αναδείξει το έργο των κοινωνικών λειτουργών, που συχνά επιτελείται κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Ο κοινωνικός λειτουργός προσφέρει υποστηρικτικές υπηρεσίες με σκοπό την πρόληψη ή την αντιμετώπιση ανθρώπινων αναγκών και κοινωνικών προβλημάτων. Οι υπηρεσίες του προσφέρονται, κυρίως, στα μέλη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί από 84 χώρες γιορτάζουν το Μάρτιο την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης στην Κοινωνική Εργασία. Ο Σύνδεσμος  Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας αφιερώνει την ημέρα αυτή  στη δράση των κοινωνικών λειτουργών στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης για τους πολίτες.
Ελλάδα 2011. Ένας χρόνος σε βαθιά οικονομική ύφεση για τη χώρα υπό την εποπτεία ξένων οικονομικών δυνάμεων γίνεται «δικαιολογία» για δραστική μείωση του εισοδήματος του μέσου πολίτη, για υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του, για την κατάργηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, ασφαλιστικών παροχών και παροχών κοινωνικής πολιτικής.
Η κοινωνική συνοχή δοκιμάζει τα όριά της. Οι  ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, παιδιά, άνεργοι, μετανάστες, τοξικοεξαρτημένοι, χρόνιοι πάσχοντες, οδηγούνται σε ένα περιβάλλον κοινωνικής εξαθλίωσης όπου προγράμματα κοινωνικής φροντίδας αντί να αναπτύσσονται, καταργούνται, παροχές  στην Υγεία απειλούνται, και οι γενικότερες συνθήκες κάθε άλλο παρά κλίμα ασφάλειας συνιστούν. Ο κοινωνικός ιστός δεν είναι πλέον επαρκής να στηρίξει τα μέλη του,  με αποτέλεσμα τον διαρκώς αυξανόμενο κοινωνικό αποκλεισμό ατόμων και ομάδων.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Κοινωνική Εργασία καλείται να πραγματώσει τους στόχους της - που είναι μεταξύ άλλων η προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών - ακολουθώντας τους  στο δρόμο με τη διττή σημασία της αποτελμάτωσης και της διεκδίκησης.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Ο δρόμος είναι το τέρμα της κοινωνικής εξαθλίωσης. Είναι ο χώρος που καταλήγεις όταν δεν έχεις εισόδημα, υγεία, υποστήριξη, βοήθεια, στέγη. Οι  Κοινωνικοί Λειτουργοί είναι εκεί, προσπαθώντας να υποστηρίξουν μέσω ήδη ελλειμματικών δομών και διαρκώς συρρικνούμενων προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής, τις άμεσες ανάγκες των αποκλεισμένων πολιτών για ζωή και αξιοπρέπεια.
Ο δρόμος είναι και η ελπίδα και η προοπτική. Είναι ο χώρος της διαμαρτυρίας, της διεκδίκησης, της κατάκτησης. Οι κοινωνικοί λειτουργοί βιώνοντας και οι ίδιοι ως πολίτες την κρίση, διεκδικούν μαζί με τους πολίτες, οργανώνονται και συμπαραστέκονται σε αγώνες για βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: