Ώρες Κοινού για ενημέρωση 10:00-12:00 π.μ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στη Γραμματεία της Ένωσης 2821092306
Ενημερώνουμε τα μέλη της Ένωσης ότι έχει ξεκινήσει η ανανέωση συνδρομών(25 ευρώ) για το έτος 2018 και παρακαλείστε για την τακτοποίηση της συνδρομής σας.Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο 28210 92306 από της 9:00 - 13:30

Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Ε.Π.Κ.ΧΑΝ : "Παράνομη και Καταχρηστική η παρακράτηση μισθού ή σύνταξης από τις Τράπεζες"

Επειδή τον τελευταίο καιρό οι καταγγελίες των καταναλωτών - δανειοληπτών ,έχουν αυξηθεί για  παρακράτηση των μισθών από τις Τράπεζες, από τον λογαριασμό που έχουν γνωστοποιήσει στον εργοδότη τους να κατατίθενται ο μισθό τους , ενημερώνουμε τους καταναλωτές ότι:
   Οι μισθοί, οι συντάξεις και οι ασφαλιστικές παροχές, εξαιρούνται από την κατάσχεση, από Τράπεζα ακόμα και με την ύπαρξη ληξιπρόθεσμης οφειλής,προς  αυτή σύμφωνα  με την υπάρχουσα Νομοθεσία.Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 464 Αστικού Κώδικα, οι ακατάσχετες απαιτήσεις είναι και ανεκχώρητες και σύμφωνα με το άρθρο 451 Αστικού Κώδικα δεν επιτρέπεται συμψηφισμός κατά ακατάσχετης απαίτησης. Επομένως από το συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων τίθεται κανόνας σύμφωνα με τον οποίο είναι ακατάσχετοι, ανεκχώρητοι και ασυμψήφιστοι οι μισθοί και οι συντάξεις. Ο σκοπός του νομοθέτη που όρισε τις απαγορεύσεις ήταν να προστατευτεί ένα ελάχιστο εισόδημα των ανθρώπων που ζουν από την εργασία τους και είναι αναγκαίο για τη συντήρηση των ίδιων και των μελών των  οικογενειών τους. Ενόψει δε ότι ο ανωτέρω σκοπός εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, οι παραπάνω ρυθμίσεις είναι αναγκαστικού δικαίου και δεν επιτρέπεται αντίθετη συμφωνία των μερών. Επομένως η εκχώρηση που γίνεται κατά παράβαση αυτών είναι απολύτως άκυρη (174ΑΚ), τη δε ακυρότητα μπορεί να επικαλεστεί και ο οφειλέτης, ενώ η συναίνεση του οφειλέτη είναι χωρίς έννομα αποτελέσματα δεδομένου ότι η ακυρότητα εξετάζεται σε περίπτωση δικαστικής αμφισβήτησης και αυτεπαγγέλτως.
Το δε ακατάσχετο, ανεκχώρητο και ασυμψήφιστο των μισθών, των συντάξεων και των ασφαλιστικών παροχών, καταλαμβάνει όλες τις αποδοχές των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και το μισθό των δημοσίων υπαλλήλων με την ευρεία έννοια, καθώς και τα μερίσματα, εφάπαξ βοηθήματα και τυχόν επιστροφές κρατήσεων.
Επομένως  από τα παραπάνω συμπεραίνετε  ότι ,δεν είναι από το νόμο επιτρεπτή, αντίθετα είναι αυτοδίκαια άκυρη κάθε συμφωνία ή κάθε όρος σε δανειακή σύμβαση, με τον οποίο οι τράπεζες αποκτούν (άκυρο) δικαίωμα να παρακρατούν από λογαριασμούς μισθοδοσίας ή συνταξιοδοτικούς, ποσά οφειλόμενα από δάνεια ή κάρτες, η δε παραπάνω παράνομη συμπεριφορά των τραπεζών στην πράξη, συνιστά και αξιόποινη πράξη, καθώς πληρεί τις προϋποθέσεις του εγκλήματος της υπεξαίρεσης.
Επισημαίνεται πάλι ότι ακόμα και ο ίδιος ο εργαζόμενος ή ο συνταξιούχος να έχει δώσει την συγκατάθεσή του υπογράφοντας σχετικό όρο σε σύμβαση, είναι και παραμένει ΑΚΥΡΗ και ΠΑΡΑΝΟΜΗ κάθε παρακράτηση χρηματικού ποσού από τις τράπεζες. Η δε εμμονή των τραπεζών σε τέτοια παράνομη συμπεριφορά επισύρει σημαντικές έννομες συνέπειες σε βάρος τους, καθώς οι πληγέντες μισθωτοί ή συνταξιούχοι έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν κατά των τραπεζών την επανόρθωση κάθε ζημίας που υπέστησαν.
Επίσης οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που έχουν συνομολογήσει παρόμοιους άκυρους όρους στις συμβάσεις, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν δεσμεύονται από αυτούς και έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν από την τράπεζα να απέχει από την εφαρμογή αυτών των όρων στην πράξη.
Είναι λυπηρό και  πραγματικά ανήθικο, σε μέρες που ο ΄Ελληνας πολίτης ζει και βιώνει πρωτόγνωρες εμπειρίες , από την ύφεση στην Οικονομία της Χώρας μας (από την ανεργία, από την ακρίβεια ,από τις δανειακές υποχρεώσεις), να βάλλεται και από μορφή " υπεξαίρεσης μισθού ή σύνταξης" , που μπορεί να είναι το μοναδικό έσοδο επιβίωσης ,σε μία πολυμελή οικογένεια με τόσες ανάγκες ,από τον Πιστωτικό Φορέα που μέχρι χθες εμπιστευόταν.

  Γνωρίζοντας την καταχρηστικότητα αυτών των επεμβάσεων των Τραπεζών , η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με συγκεκριμένη Τράπεζα , η οποία δραστηριοποιείται με υποκατάστημα  και στα Χανιά, και παρότι αναφερθήκαμε στην υπάρχουσα νομοθεσία, ο υπάλληλος της Τράπεζας εξακολουθούσε να στηρίζει, να εμμένει στις παράνομες απαιτήσεις, της εργοδότριας Τράπεζας, ποντάροντας στην αδυναμία και στον φόβο  του κάθε δανειολήπτη, να καταφύγει δικαστικά.Εμείς στέλνουμε "μήνυμα"από τα Χανιά στις Τράπεζες  ότι,ι η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, και δύναμη έχει και σε δίκες θα προσφύγει εάν οι Τράπεζες συνεχίζουν να αυθαιρετούν.

Συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι εκείνο που πραγματικά μας έκανε εντύπωση  και οφείλουμε να το ανακοινώσουμε στους καταναλωτές, αλλά και προς την πολιτεία   είναι, ο τρόπος που ο υπάλληλος της Τράπεζας προσπαθούσε να μας πείσει ότι δηλαδή  ο καταναλωτής  έχει άδικο,καθώς στην υπογραφείς σύμβαση, υπάρχουν όροι τους οποίους ο καταναλωτής ουδέποτε αμφισβήτησε, πράγμα που δεν ευσταθούσε ,καθώς η σύμβαση ήταν παλαιά και η παρακράτηση έγινε τώρα, αλλά και πάλι η Νομοθεσία υπερκαλύπτει την Ιδιωτική σύμβαση . Εμείς παρότι αναφερθήκαμε στην υπάρχουσα Νομοθεσία, και του την επισημάναμε εκείνος την απαξίωσε , "κλείνοντας τα αυτιά του" και ανοίγοντας το στόμα του μας ενημέρωσε ότι  : ( H Τράπεζα  θα εξακολουθήσει  να παρακρατά τον μισθό του υπαλλήλου παρά την δική μας "παρέμβαση" ).
  Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, ως  Φορέας αρμόδιος για την Προστασία των Καταναλωτών, ζητά  την παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, όχι με ενημερωτικό Δελτίο αυτό το έχει ήδη  κάνει, αλλά να απαιτήσει την άμεση εφαρμογή της Νομοθεσίας, και σε Τράπεζες που παρεκκλίνουν της Νομοθεσίας την επιβολή προστίμου.

                                                                                              Η Πρόεδρος της ΄Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων
                                                                                                   Ιωάννα Μελάκη

                                                                                                                      
                       


--
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35               

Ταχ.δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Δεν υπάρχουν σχόλια: