Ώρες Κοινού για ενημέρωση 10:00-12:00 π.μ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στη Γραμματεία της Ένωσης 2821092306
Ενημερώνουμε τα μέλη της Ένωσης ότι έχει ξεκινήσει η ανανέωση συνδρομών(25 ευρώ) για το έτος 2018 και παρακαλείστε για την τακτοποίηση της συνδρομής σας.Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο 28210 92306 από της 9:00 - 13:30

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

Κομισιόν: Εγκληματική η αισχροκέρδεια στην ελληνική αγορά καυσίμων

Μέγεθος γραμματοσειράς
  μεγένθυση γραμματοσειράς
Συντάκτης / NextDeal
Τετάρτη,
Ως «εγκληματική συμπεριφορά» χαρακτήρισε ο Επίτροπος John Dalli, αρμόδιος για Θέματα Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών, τη συνεχιζόμενη αισχροκέρδεια που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική εγχώρια αγορά καυσίμων, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη σχετικά με την ανεξέλεγκτη αύξηση της τιμής της βενζίνης. Ο Επίτροπος στην απάντησή του επισήμανε ότι οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη και ότι «το εν λόγω ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου». Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, με αφορμή καταγγελίες φορέων του κλάδου καυσίμων και πολιτών που έπεσαν θύματα αισχροκέρδειας, στη σχετική ερώτησή του, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την ενεργοποίηση των ελληνικών αρχών και κατ’ επέκταση της Ελληνικής Κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο η κερδοσκοπία εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών στην αγορά καυσίμων.
Η Επιτροπή συστηματικά θέτει τα εθνικά θεσμικά όργανα προ των ευθυνών τους για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων αντιμετώπισης αθέμιτων πρακτικών και φαινόμενων αισχροκέρδειας στο συγκεκριμένο κλάδο. Παράλληλα, δείχνει να ευαισθητοποιείται σε θέματα προστασίας των καταναλωτών και των πλέον αδύναμων κοινωνικών κατηγοριών όπως προκύπτει από τις απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων του Κ. Πουπάκη σχετικά με τις στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά καυσίμων, της έλλειψης  ελέγχου και των αλλεπάλληλων αυξήσεων του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Στην ίδια λογική εντάσσονται και οι δύο πρόσφατες ερωτήσεις που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής προς την Επιτροπή σχετικά με την άνοδο στην τιμή του πετρελαίου με δυσμενείς επιπτώσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό και κυρίως τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εξαιτίας των παρατεταμένων αναταραχών σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
«Τη στιγμή που η κατάσταση στην αγορά καυσίμων διαρκώς επιδεινώνεται με την τιμή της αμόλυβδης να "χτυπά" νέο ρεκόρ όλων των εποχών, την αρμόδια ομοσπονδία να καταγγέλλει πειραγμένες αντλίες στα πρατήρια και την Επιτροπή Ανταγωνισμού να προειδοποιεί για πρακτικές καρτέλ, η Κυβέρνηση είναι ανήμπορη να εφαρμόσει το γράμμα του νόμου προκειμένου να προστατεύσει τους Έλληνες καταναλωτές από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια και την αισχροκέρδεια εις βάρος τους. Το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα και όχι με προχειρότητες και αποσπασματικά μέτρα, προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους», δήλωσε σχετικά ο Κ. Πουπάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: