Ώρες Κοινού για ενημέρωση 10:00-12:00 π.μ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στη Γραμματεία της Ένωσης 2821092306
Ενημερώνουμε τα μέλη της Ένωσης ότι έχει ξεκινήσει η ανανέωση συνδρομών(25 ευρώ) για το έτος 2018 και παρακαλείστε για την τακτοποίηση της συνδρομής σας.Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο 28210 92306 από της 9:00 - 13:30

Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

Απόφαση - ανάσα για δανειολήπτες στεγαστικών δανείων

Ανάσα σε δανειολήπτες στεγαστικών δανείων δίνει η υπ' αριθμόν 7/2011 απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία ακυρώνεται ως καταχρηστικός όρος που περιλαμβάνεται στα στεγαστικά δάνεια τα οποία χορηγούν τμηματικά οι τράπεζες ανάλογα με την πρόοδο των οικοδομικών εργασιών και αφού ο μηχανικός δώσει τη σχετική πιστοποίηση στην τράπεζα.

Ο όρος αυτός αφορά στις περιπτώσεις όπου ο δανειολήπτης λόγω μη προόδου των εργασιών δεν μπορεί να προβεί σε συνολική εκταμίευση του δανείου, το οποίο παραμένει στην τράπεζα και εξακολουθεί να τοκίζεται.

Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο όρος είναι καταχρηστικός, αφού ο δανειολήπτης υποχρεούται να καταβάλει τόκο για υπηρεσία που δεν του παρέχεται.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο όρος αυτός διαταράσσει την ισορροπία των υποχρεώσεων των συμβαλλομένων σε βάρος του καταναλωτή, αφού προβλέπει πως οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλουν τόκο για προϊόν δανείου που δεν τους έχει παρασχεθεί. Τέλος, κρίθηκε ότι παραβιάζεται η αρχή της διαφάνειας, αφού οι δανειολήπτες δεν γνωρίζουν σαφώς το επιτόκιο με το οποίο έχουν δανειστεί, δεδομένου ότι επί της ουσίας τοκίζονται για δεύτερη φορά τα καταβαλλόμενα ποσά του δανείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: