Ώρες Κοινού για ενημέρωση 10:00-12:00 π.μ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στη Γραμματεία της Ένωσης 2821092306
Ενημερώνουμε τα μέλη της Ένωσης ότι έχει ξεκινήσει η ανανέωση συνδρομών(25 ευρώ) για το έτος 2018 και παρακαλείστε για την τακτοποίηση της συνδρομής σας.Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο 28210 92306 από της 9:00 - 13:30

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

Σοκ στους καταναλωτές η αύξηση επιτοκίου

Μέγεθος γραμματοσειράς
ς μεγένθυση γραμματοσειράς
Συντάκτης / NextDeal
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011 11:57

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων με επιστολή της η οποία και δημοσιεύεται ακολούθως, αντιτίθεται στην ανακοίνωση αλλά και στην απόφαση των Ελληνικών Εμπορικών Τραπεζών να εφαρμόσουν αυξήσεις των επιτοκίων στον τομέα των δανείων.


Στην επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά:

"Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αύξησε το επιτόκιό της κατά 0,25% αλλά η παράλληλη αύξηση των επιτοκίων των δανείων, που προχωρούν οι Ελληνικές Τράπεζες η μία μετά την άλλη θα ανατινάξει τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, των αδύναμων νοικοκυριών, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που  προσπαθούν να ρυθμίσουν με το Ν.3869/2010. Χρέη του παρελθόντος που τους πνίγουν θα τους ρίξουν ακόμα ποιο βαθιά στην αδυναμία αποπληρωμής, αλλά και θα δημιουργηθεί αντίστοιχη μείωση της σημερινής αναιμικής κατανάλωσης και απομάκρυνσης του ΄Ελληνα καταναλωτή από την αγορά με τραγική συνέπεια σε όλο το δίκτυο του Εμπορίου, της κινητικότητας της εργασίας και της ανάπτυξης. Σίγουρα θα επηρεαστεί ακόμα περισσότερο η μικρομεσαία επιχείρηση που βρίσκεται ένα βήμα πριν το "λουκέτο" σίγουρα θα χαθούν θέσεις απασχόλησης, σίγουρα περισσότεροι καταναλωτές θα μπουν στην φτώχεια.
Η Ε.Κ.Π.ΧΑΝ νοιώθει ότι η αύξηση των επιτοκίων από τις Ελληνικές Τράπεζες σηματοδοτεί μια νέα εποχή ακριβότερου χρήματος, Οι καταναλωτές δέχονται ένα ακόμα κτύπημα στην οικονομική τους αδυναμία λόγω μείωσης μισθών, συντάξεων, αλλά και ανεξέλεγκτης ακρίβειας. Η αύξηση των επιτοκίων σηματοδοτεί μια νέα εποχή ακριβότερου χρήματος που έρχεται να συμπληρώσει και να επιδεινώσει την ήδη τραγική κατάσταση που βιώνουν τα χρεωμένα νοικοκυριά, οι αδύναμοι καταναλωτές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργείται έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, μη κινητικότητα των καταναλωτών αλλά και των αντιστοίχων παραγωγών πρωτογενούς τομέα και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις κάποιων Τραπεζών αυξάνονται κατά 0,50 ποσοστιαίες μονάδες τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων "βασικό στεγαστικό κυμαινόμενο επιτόκιο", "βασικό στεγαστικό κυμαινόμενο plus", "βασικό επιδοτούμενο κυμαινόμενο plus", "κυμαινόμενο επιδοτούμενο δημοσίου".  Επίσης των προσωπικών - καταναλωτικών δανείων και των ανακυκλούμενων πιστώσεων ιδιωτών, των αγορών ανάληψης μετρητών και μεταφοράς υπολοίπου πιστωτικών καρτών καθώς και το βασικό επιτόκιο χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις.

Επειδή το χρήμα που "πουλάνε" σήμερα οι Τράπεζες είναι "ακριβό" η επιβαλλόμενη αύξηση θα το κάνει ακόμα ακριβότερο γι' αυτό ζητάμε την  παρέμβαση των αρμοδίων Υπηρεσιών της Πολιτείας και ιδιαίτερα των Υπουργών  Περιφεριφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνισμού  κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη και της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκας Κατσέλη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: