Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Εξαίρεση των επαγγελματιών αγροτών με φ/β από ΟΑΕΕ



ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ | 23.04.2010-09:01
Στην απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη ότι είναι παράνομη η εγκύκλιος του ΟΑΕΕ, με βάση την οποία καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση των μικροε- παγγελματιών της υπαίθρου (όπως τους αγρότες με καφενεία, καταστήματα ή και φωτοβολταϊκά), απαντά με τροπολογία ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος.


Την τελευταία στιγμή, πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο με θέμα τις «εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις», ο κ. Λοβέρδος «κατέβασε» ρύθμιση με την οποία καθίσταται και νομικά υποχρεωτική η ασφάλιση των μικροεπαγγελματιών στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον φορέα, π.χ. ΟΓΑ. Το υπουργείο μάλιστα, εκτιμά ότι ο Οργανισμός θα κερδίσει από τη συγκεκριμένη διάταξη περί τα 160 εκατ. ευρώ το χρόνο, υπολογίζοντας ότι θα ενταχθούν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ αντί του ΟΓΑ, περίπου 60.000 ασφαλισμένοι, που θα καταβάλλουν περίπου 440 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές ανά δίμηνο.



Σύμφωνα με την τροπολογία:

- Επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι που έχουν την έδρα τους και ασκούν τη δραστηριότητά τους σε πόλεις, χωριά ή οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, ή κάτω των 1.000 κατοίκων στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Κορινθίας ή 3.100 κατοίκων εάν πρόκειται για νησιά, υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, εφόσον ο μέσος όρος των εισοδημάτων των τριών πρώτων ετών από την έναρξη επαγγέλματος, όπως προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος της αρμόδιας ΔΟΥ, υπερβαίνει το 400πλάσιο (αντί του 500πλάσιου που ίσχυε μέχρι σήμερα) του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

- Σε περίπτωση άσκησης παράλληλα αγροτικής και επαγγελματικής ή εμπορικής δραστηριότητας, τα παραπάνω πρόσωπα υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ, εφόσον το 50% και πλέον του μέσου όρου των συνολικών εισοδημάτων τους, όπως προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος της αρμόδιας ΔΟΥ, των τριών πρώτων ετών από την έναρξη της παράλληλης άσκησης των δύο επαγγελμάτων, προέρχεται από επαγγελματική ή βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα και υπερβαίνει το 400πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.



Στην αιτιολογική έκθεση του υπουργείου εξηγεί τα εξής:

- Στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ υπάγονται τα φυσικά πρόσωπα ή τα μέλη εταιρειών οποιασδήποτε μορφής, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. της Α.Ε. με ποσοστό τουλάχιστον 3% που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος πάνω από 20KW, είτε σε κτιριακή εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγη επιχείρησης, είτε σε αγροτεμάχια ή οικόπεδα σε όλη την επικράτεια.

Εξαιρούνται από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ και ασφαλίζονται στην 7η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ οι κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μία πενταετία αγρότες, όπως ορίζονται από το Μητρώο Αγροτών, που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό
pigi agronews

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για μας τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, που είμαστε απο χωριά κάτω των 1.000 κατοίκων και που κάναμε τώρα έναρξη(ΚΑΙ ΔΕΝ ΈΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ), γιατί να μας βάζουν στο ΤΕΒΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ? Είναι δίκαιο να βγάζω 300 ευρώ το μήνα και να τα δίνω στο ΤΕΒΕ? Δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτό τον τρόπο θα βγώ απο το ΤΕΒΕ και θα ΜΕ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΨΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ?
ΙΩΑΝΝΑ