Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Τι προβλέπει το σχέδιο ρύθμισης του ΥΠΑΝ για τα δάνεια


  • Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012 19:32
  Τι προβλέπει το σχέδιο ρύθμισης του ΥΠΑΝ για τα δάνεια Φωτογραφία αρχείου
Μέχρι 4 χρόνια, περίοδο χάριτος, επιτόκιο 1,5% και μηνιαία δόση κάτω από 200 ευρώ είναι οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των στεγαστικών και των ενυπόθηκων καταναλωτικών δανείων. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις τελούν υπό την αίρεση της Τρόικας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης στην σύσκεψη που είχε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών οι αλλαγές που θέλει να επιφέρει η Κυβέρνηση θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στην αγορά από τις αρχές του 2013, εφόσον εγκριθούν.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης η ρύθμιση θα αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη εξαρτημένη σχέση εργασίας (μπλοκάκια), το οικογενειακό εισόδημα των οποίων θα πρέπει να είναι έως 25.000 ευρώ και να έχει μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2010 τουλάχιστον κατά 35%.
Κατά την περίοδο χάριτος ο δανειολήπτης θα πληρώνει μόνο τόκους του δανείου με όριο το 30% του εισοδήματός του. Σε περίπτωση που η δόση υπερβαίνει το ποσοστό αυτό θα ρυθμίζεται ώστε να καταβαίνει κάτω από αυτό το όριο. Στη ρύθμιση εντάσσεται η πρώτη κατοικία, η αντικειμενική αξίας της οποίας για μισθωτούς και συνταξιούχους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ, ενώ για τους πολύτεκνους τις 200.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι στην προωθούμενη ρύθμιση εντάσσονται ευπαθείς κοινωνικές ομάδες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια όπως άνεργοι, ανάπηροι και πολύτεκνοι, ενώ οι άνεργοι κατά την περίοδο χάριτος δεν θα καταβάλλουν δόση.
Επίσης, η προωθούμενη ρύθμιση προβλέπει την επέκταση της αναστολής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2013. Παράλληλα σχεδιάζεται η τροποποίηση του νόμου κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Στο πλαίσιο αυτό θα αρκεί η σύμφωνη γνώμη του 51% των πιστωτικών ιδρυμάτων και όχι του 100% αυτών που απαιτούνταν μέχρι σήμερα. Επιπλέον την ημέρα που θα καθορίζεται η δικάσιμος ο δανειολήπτης θα ξεκινά να καταβάλλει ελάχιστο ποσό το οποίο θα είναι στο 10% της προηγούμενης δόσης που είχε ορισθεί με την τράπεζα με ελάχιστη δόση τα 40 ευρώ το μήνα και το ποσό θα μετρά για το κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα προωθείται αναθεώρηση του πλαίσιου λειτουργίας του Τειρεσία με στόχο να μην είναι οριστική η έξοδος από το τραπεζικό σύστημα, των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δυσκολία να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών
«Η αντιμετώπιση του θέματος των δανείων είναι ένα σύνθετο σταυρόλεξο. Η κοινωνία είναι σε κρίση, οι Τράπεζες ιδίως μετά το κούρεμα είναι σε κρίση και βεβαίως κάθε λύση θα πρέπει αναπόφευκτα να εγκριθεί από την τρόικα.
Έχοντας κάνει διαβούλευση όλο αυτό το διάστημα με όλους τους ενδιαφερομένους, και τις Τράπεζες και τις καταναλωτικές Οργανώσεις, κάναμε σήμερα μια τελική συνάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τους παρουσιάσαμε το πλαίσιο της κυβέρνησης το οποίο κινείται σε 5 άξονες.
Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με τη διευκόλυνση των δανειοληπτών σε οικονομική αδυναμία, να αποπληρώσουν με πιο ευνοϊκούς όρους στεγαστικά δάνεια ή ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια χωρίς να θίγεται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Ο δεύτερος άξονας αφορά στην απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση της αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2013.
Το τρίτο σημείο αφορά στις τροποποιήσεις του Ν. 3869 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Έχουν παρατηρηθεί δυσλειτουργίες σ' αυτό το νόμο και γι' αυτό η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τις αντιμετωπίσει. Για να σταματήσει μεταξύ των άλλων και η ομηρία σε σχέση με τις δικασίμους, οι οποίες ενώ προβλεπόταν να ορίζονται σ' ένα εξάμηνο, ορίζονται πια για το 2018 και το 2019. Εκεί η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Ο τέταρτος άξονας αφορά στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Η κρίση έχει επηρεάσει και το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις σκάνε επιταγές γιατί το Δημόσιο χρωστάει και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι τιμωρούνται. Πρέπει λοιπόν να ξαναδούμε και θα ξαναδούμε το θέμα, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις συνέπειες της κρίσης.
Ο τελευταίος άξονας, έχει να κάνει με την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών. Συζητήσαμε με τις Τράπεζες και το δέχτηκαν, να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα επιβράβευσης όσων αποπληρώνουν στην ώρα τους τα δάνειά τους.
Αυτοί οι πέντε άξονες είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση. Θ' ακούσουμε κάθε πρόταση από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και από κάθε άλλο κόμμα ή φορέα, προκειμένου η ρύθμισή μας να είναι όσο το δυνατόν πιο σφαιρική.
Στέκομαι αυτή την ώρα στους άξονες, προφανώς υπάρχει και η εξειδίκευση όσων παρουσίασα, αλλά επισήμως η εξειδίκευση θα παρουσιαστεί όταν οριστικά θα έχουμε καταλήξει.
Το σημειώνω αυτό διότι οι όποιες ρυθμίσεις, θα τεθούν υπ' όψιν της Τράπεζας της Ελλάδος αφ' ενός και της τρόικας αφ' ετέρου. Και όταν θα έχουμε το οριστικό πράσινο φως, έχουμε συζητήσεις μέχρι τώρα αλλά ξαναλέω, όταν θα έχουμε το οριστικό πράσινο φως, τότε θα τις παρουσιάσουμε επισήμως και στα Μέσα Ενημέρωσης.
Αυτή είναι η γενική τοποθέτηση που είχα να κάνω και σας ευχαριστώ πολύ».
Pigi : ert

Δεν υπάρχουν σχόλια: