Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Πρόστιμο €6,65 εκατ. στις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας άνοιξε χθες, μετά την επιβολή από την πρώτη συνολικών προστίμων ύψους 6,65 εκατ. ευρώ και στις τρεις επιχειρήσεις.

Τα πρόστιμα επικύρωσε η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ και αφορούσαν «αυθαίρετες και υπέρογκες χρεώσεις από υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω κινητών», όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή. Συγκεκριμένα, έπειτα από τη διερεύνηση αρκετών καταγγελιών συνδρομητών τις οποίες είχε δεχτεί η ΕΕΤΤ εδώ και αρκετό καιρό, η Ολομέλεια της Επιτροπής επέβαλε ομόφωνα πρόστιμα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Cosmote, 2,5 εκατ. ευρώ στη Vodafone και 650.000 ευρώ στη Wind.

Από την πλευρά των εταιρειών άμεση ήταν η αντίδραση στη χτεσινή απόφαση της ΕΕΤΤ. Και οι τρεις εταιρείες χαρακτηρίζουν τα πρόστιμα υπερβολικά, υποστηρίζοντας ότι η Αρχή εξάντλησε την αυστηρότητά της, ενώ ετοιμάζονται ήδη να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια. Οπως επισημαίνουν, «τα πρόστιμα δεν έχουν νομιμοποιητική βάση, καθώς είχαν ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση των συνδρομητών τους».
Αναλυτικά, τα πρόστιμα της ΕΕΤΤ αφορούν συγκεκριμένα, σε τρεις παραβάσεις οι οποίες είναι:

l Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας μεταφοράς δεδομένων, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση των συνδρομητών, με συνέπεια τις υψηλές χρεώσεις. Αυτές προέκυψαν κυρίως για χρήστες «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones), λόγω των αυτόματων ενημερώσεων που απαιτούν τη μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων. Για την παράβαση αυτή επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στην Cosmote, 1 εκατ. ευρώ στη Vodafone και 500 χιλ. ευρώ στη Wind.

l Η παράβαση της αυτόματης ενεργοποίησης προγράμματος ημερήσιας χρέωσης σε συνδρομητές που δεν είχαν επιλέξει ανάλογο πακέτο. Το πρόστιμο ανήλθε σε 2 εκατ. ευρώ για την Cosmote (υπηρεσία Internet Day Pass) και 1,5 εκατ. ευρώ για τη Vodafone (υπηρεσία Internet όλη μέρα).

l Η αυθαίρετη ενεργοποίηση υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας σε συνδρομητές που δεν είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα, παράβαση για την οποία επιβλήθηκε σε βάρος της Wind πρόστιμο ύψους 150 χιλ. ευρώ.

Για την επιμέτρηση των προστίμων, όπως αναφέρει η ΕΕΤΤ, συνεκτιμήθηκε η έκταση της παράβασης ανά εταιρεία, ο συνολικός αριθμός των θιγόμενων συνδρομητών, η προκληθείσα οικονομική βλάβη στους καταναλωτές, τα αυξημένα έσοδα των εταιρειών που προέκυψαν από τις διαπιστωθείσες παραβάσεις και η ανάγκη αποτροπής παρόμοιων αθέμιτων πρακτικών στο μέλλον.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: