Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ανάγκη για Κρητική Καταναλωτική Συνείδηση

Share
Aνάδειξη της  Κρητικής και απομυθοποίηση   της Μεσογειακής Διατροφής!
Η ανάπτυξη «Κρητικής καταναλωτικής συνείδησης»  είναι φανερό ότι πρέπει  να αποτελέσει σήμερα βασική προτεραιότητα σε μια στρατηγική για την προώθηση των προϊόντων του νησιού.
phoca_thumb_l_cretan_nutrition_11Και λάβαρο για μια πορεία προς την κατεύθυνση αυτή  ασφαλώς  πρέπει να είναι  η  «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» που έχει σαν  χαρακτηριστικό διακριτικό στοιχείο  της το παρθένο ελαιόλαδο που αποτελει το κυριότερο αγροτικό προϊόν του νησιού.
Στα πλαίσια αυτά,  είναι πλέον όχι μόνο σκόπιμο αλλά και αναγκαίο όχι μόνο να αναδειχθεί η  Κρητική διατροφή αλλά και  να απομυθοποιηθεί η συνεχώς προβαλλόμενη ακόμα και στην Κρήτη  «Μεσογειακή διατροφή», η οποία αποτελεί μια επινόηση " Αμερικανικής κατασκευής και προελεύσεως" όχι  άμοιρη ποικίλων εθνικών και επιχειρηματικών επιδιώξεων.
Βέβαια, τελευταία η αντιδιαστολή   Κρητικής - Μεσογειακής διατροφής,  απέκτησε σημαντική δημοσιότητα εξαιτίας συγκυριακών γεγονότων. Αφορμή έδωσαν οι  πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τις  οποίες  φάνηκε να επιχαίρει  για  την επικείμενη αναγνώριση της  Μεσογειακής διατροφής από την UNESCO ως αϋλης πνευματικής κληρονομιάς  και να αγνοεί η να παραβλέπει ότι το πρότυπο αυτό αποτελεί μια κακόγουστη απομίμηση και  ένα καπέλωμα  της Παραδοσιακής Κρητικής διατροφής.
Πάντως,  δεδομένου ότι η σύμπραξη της Ελλάδας στην υποβολή Φακέλου αναγνώρισης της Μεσογειακής διατροφής από την UNESCO άρχισε  από τους Υπουργούς  της προηγούμενης Κυβέρνησης, είναι φανερό ότι γενικά η Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας,  δεν έχει επαρκή  ενημέρωση για την ύπαρξη,  την ιστορία και την τεκμηριωμένη  υγιεινή αξία  της Παραδοσιακής Κρητικής διατροφής. Και για αυτό βέβαια είναι φανερό  ότι υπάρχει σημαντικό μερίδιο  ευθύνης  και των τοπικών παραγόντων της Κρήτης.
Ωστόσο,    αυτό που φαίνεται δεν έχει γίνει κατανοητό και που θίγει σοβαρά τα συμφέροντα της Κρήτης  είναι  ότι οι κύριοι  στόχοι που επιδιώκονται με την Μεσογειακή διατροφή  είναι βασικά  η ισοπέδωση των Μεσογειακών προϊόντων και άρα η υποβάθμιση των υψηλής ποιότητας Ελληνικών και ειδικότερα Κρητικών.
Και αυτό γίνεται  κραυγαλέο στην περίπτωση του ελαιολάδου όπου η Μεσογειακή  διατροφή προτείνει την χρήση ελαιολάδου  οποιουδήποτε ποιοτικού τύπου και επομένως και των υποβαθμισμένων ραφιναρισμένων και   «κουπέ» που παράγουν κυρίως η  Ισπανία και Ιταλία και προωθούν με διαφημίσεις οι μεγάλες Βιομηχανίες. Αντίθετα η Κρητική  διατροφή  προϋποθέτει μόνο εξαιρετικό παράξενο ελαιόλαδο που παράγεται σε ποσοστό άνω του 95% στο νησί!
ladiΠάντως, τελευταία πολλοί  παράγοντες του Ιατρικού και Πολιτικού χώρου στην Κρήτη, άρχισαν να υπερασπίζονται την  Κρητική διατροφή  και να την αντιδιαστέλλουν από το κατασκευασμένο πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής! Και αυτό βεβαίως, ανεξάρτητα αν το ενδιαφέρον τους είναι πραγματικό, επικοινωνιακό η   οικονομικό, οπωσδήποτε είναι  θετικό και ευχάριστο. Θα μπορούσε όμως να  αποκτήσει μια πιο αποτελεσματική δυναμική αν  μπορούσε να τεθεί στα πλαίσια μιας πλέον συντεταγμένης προσπάθειας.
Δράσεις ΣΕΔΗΚ για ανάδειξη της Κρητικής Διατροφής
Ο ΣΕΔΗΚ, εκτιμώντας ότι η Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης που πρέπει να προστατευτεί και να αναδειχτεί προς όφελος των κατοίκων  και των προϊόντων του νησιού,  αποφάσισε από το 2004 να σχεδιάσει και να θέσει σε εφαρμογή διάφορες δράσεις οι οποίες επιλέχτηκαν μετά από συστηματικές παρατηρήσεις και έρευνες αγοράς τις οποίες πραγματοποίησε.
Στις δράσεις αυτές πάντοτε επεδίωξε και είχε την ενεργό συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων φορέων όπως των Νομαρχιών, ΤΕΔΚ, Δήμων, Εκπαιδευτικών αλλά και κυρίως των Οικοκυρών της Κρήτης κι αυτό γιατί θεωρεί ότι η ανάδειξη και κυρίως η διάδοση της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής πρέπει να αποτελέσει μια  Παγκρήτεια προσπάθεια στην οποία είναι αναγκαία η  συνδρομή όλων.
Με βάση τις διαπιστώσεις από τις έρευνες και αυτές και σε συνεργασία με τις Νομαρχίες , ΤΕΔΚ, Δήμους  και τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν διάφορες δράσεις όπως:   Δίκτυα Ταβερνών αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου,  Διαγωνισμοί Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής, Εκδόσεις βιβλίων παραδοσιακής Κρητικής διατροφής κ.α.
Πηγή: www.sedik.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: