Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

6.000 υποθέσεις εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια των Χανίων!

Τετάρτη, 05 Ιανουάριος 2011 09:19 Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail
alt
Σε μαρτύριο έχουν εξελιχθεί οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης για χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι αναζητούν το δίκιο τους στις δικαστικές αίθουσες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μια αγωγή, η οποία γίνεται τώρα, προσδιορίζεται στα Πολιτικά Δικαστήρια των Χανίων για το καλοκαίρι του 2013, ενώ στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο δικάζονται σήμερα υποθέσεις για αδικήματα που διαπράχθηκαν το 2006.
Στα Διοικητικά Δικαστήρια των Χανίων εκτιμάται ότι εκκρεμούν αυτή τη στιγμή περίπου 6.000 υποθέσεις, ενώ κατά μέσο όρο χρειάζεται να περάσουν 6 χρόνια για να εκδικαστεί μια υπόθεση!

Ρυθμοί... χελώνας

«Οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι τεράστιες», υπογράμμισε, μιλώντας στα Χανιώτικα Νέα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Δημήτρης Ποντικάκης. Εκτός από τα Πολιτικά και Ποινικά Δικαστήρια, σημείωσε ο κ. Ποντικάκης -που κατά μέσο όρο κάποια υπόθεση προσδιορίζεται μετά από 2 με 3 χρόνια- ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις παρατηρούνται στο Εφετείο, που η έκδοση μιας απόφασης μπορεί να χρειαστεί και πάνω από 4 χρόνια. «Τώρα το Εφετείο προσδιορίζει τον Φεβρουάριο - Μάρτιο του 2013, θέλει και 5 - 6 μήνες να βγει απόφαση.
Αν, όμως, αυτή την υπόθεση ο δικαστής που την πάρει μετατεθεί ή δεν μπορέσει να τη βγάλει, ξαναγυρίζει πίσω και ορίζεται δικάσιμος. Χρεώνεται ξανά, λοιπόν, σε άλλον δικαστή και έχουμε μετά πάλι το ίδιο πρόβλημα. Που σημαίνει ότι μια υπόθεση μπορεί να σέρνεται 4 και 5 χρόνια στο Εφετείο ή άλλα 5 - 6 χρόνια στο Πρωτοδικείο σε ό,τι αφορά τις πολιτικές υποθέσεις», τόνισε ο κ. Ποντικάκης και πρόσθεσε ότι ανάλογες καθυστερήσεις παρατηρούνται και σε περιπτώσεις ποινικών υποθέσεων. «Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο δικάζουν υποθέσεις που έχουν γίνει τα αδικήματα το 2006 και 2007. Στο Τριμελές συνήθως στην 5ετία. Δηλαδή ένα αδίκημα που έχει γίνει το 2005 δικάζεται τώρα και θέλει και 2 χρόνια να πάει στο Εφετείο, με συνέπεια στο Εφετείο να δικάζεται στα όρια της παραγραφής που είναι τα 8 χρόνια», ανέφερε.

Το ίδιο τραγική -αν όχι χειρότερη- είναι η κατάσταση στα Διοικητικά Δικαστήρια, που χρειάζονται περίπου 6 χρόνια για να προσδιοριστεί μια υπόθεση.

«Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι, όταν κάνει κάποιος μια προσφυγή και περάσουν 6 χρόνια για να δικαστεί, πού να βρει άκρη. Στο τέλος ξεχνάς και την υπόθεση», είπε ο κ. Ποντικάκης και συμπλήρωσε ότι κάθε χρόνο τα Διοικητικά Δικαστήρια στα Χανιά εκδίδουν περίπου 1.500 αποφάσεις, ωστόσο, άλλες τόσες είναι οι καινούργιες προσφυγές που κατατίθονται με συνέπεια να εκκρεμούν σταθερά 5.000 με 6.000 υποθέσεις!

Πολλά παράδοξα παρατηρούνται δε σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Μικτού Ορκωτού Εφετείου καθώς      -λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων- συμβαίνει κάποιοι από τους εμπλεκομένους να περνάνε μεγάλα διαστήματα στη φυλακή, ενώ αργότερα αθωώνονται ή -σε άλλες περιπτώσεις- να εκτίουν πρώτα την ποινή τους και μετά να γίνεται η δίκη...

Ελλείψεις προσωπικού - υποδομών

Βασικές αιτίες για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται είναι οι ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό αλλά και σε υποδομές.
«Όλες οι κυβερνήσεις από το ’75 και μετά λένε για επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και επιτάχυνση δεν βλέπουμε. Ψηφίζουν έναν νόμο αλλά, αν δεν υπάρχει στελεχιακό δυναμικό, δηλαδή δικαστές, γραμματείς κ.λπ., δεν μπορεί να υπάρξει επιτάχυνση με την πολυνομία και τη δικομανία που έχουν οι περισσότεροι Ελληνες», επεσήμανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων και τόνισε ότι απαιτείται να υπάρξουν καινούργιες συνθέσεις για τα Δικαστήρια -διότι οι υπάρχουσες δεν επαρκούν για τον όγκο των υποθέσεων- όπως και να αποποινικοποιηθούν κάποια αδικήματα (που αφορούν ασφαλιστικά ταμεία, επιταγές κ.λπ.) και τα οποία αυξάνουν τον φόρτο σημαντικά.  

Επίσης, ο κ. Ποντικάκης υπογράμμισε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν οι αίθουσες των Δικαστηρίων, ώστε να μπορούν να εκδικάζονται περισσότερες υποθέσεις και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουν τα Δικαστήρια να επεκταθούν σε κάποιο χώρο της πρώην Νομαρχίας. Μάλιστα, όπως ανέφερε προκειμένου να εξυπηρετηθεί αυτή η ανάγκη ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων μετέφερε τη βιβλιοθήκη του σε κτήριο εκτός των Δικαστηρίων για να διατεθεί ο χώρος στο Εφετείο.

goodnet.gr-ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: