Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΑΎΡΙΟ μετά τις 4.40 Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ ΣΤΟ ΚΑΝΆΛΙ ΚΎΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΉ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΝΣΟΛΑΚΗ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ"
ΘΕΜΑ :"ΠΙΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕς ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ -ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ"

Ανάγκη για Κρητική Καταναλωτική Συνείδηση

Share
Aνάδειξη της  Κρητικής και απομυθοποίηση   της Μεσογειακής Διατροφής!
Η ανάπτυξη «Κρητικής καταναλωτικής συνείδησης»  είναι φανερό ότι πρέπει  να αποτελέσει σήμερα βασική προτεραιότητα σε μια στρατηγική για την προώθηση των προϊόντων του νησιού.
phoca_thumb_l_cretan_nutrition_11Και λάβαρο για μια πορεία προς την κατεύθυνση αυτή  ασφαλώς  πρέπει να είναι  η  «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» που έχει σαν  χαρακτηριστικό διακριτικό στοιχείο  της το παρθένο ελαιόλαδο που αποτελει το κυριότερο αγροτικό προϊόν του νησιού.
Στα πλαίσια αυτά,  είναι πλέον όχι μόνο σκόπιμο αλλά και αναγκαίο όχι μόνο να αναδειχθεί η  Κρητική διατροφή αλλά και  να απομυθοποιηθεί η συνεχώς προβαλλόμενη ακόμα και στην Κρήτη  «Μεσογειακή διατροφή», η οποία αποτελεί μια επινόηση " Αμερικανικής κατασκευής και προελεύσεως" όχι  άμοιρη ποικίλων εθνικών και επιχειρηματικών επιδιώξεων.
Βέβαια, τελευταία η αντιδιαστολή   Κρητικής - Μεσογειακής διατροφής,  απέκτησε σημαντική δημοσιότητα εξαιτίας συγκυριακών γεγονότων. Αφορμή έδωσαν οι  πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τις  οποίες  φάνηκε να επιχαίρει  για  την επικείμενη αναγνώριση της  Μεσογειακής διατροφής από την UNESCO ως αϋλης πνευματικής κληρονομιάς  και να αγνοεί η να παραβλέπει ότι το πρότυπο αυτό αποτελεί μια κακόγουστη απομίμηση και  ένα καπέλωμα  της Παραδοσιακής Κρητικής διατροφής.
Πάντως,  δεδομένου ότι η σύμπραξη της Ελλάδας στην υποβολή Φακέλου αναγνώρισης της Μεσογειακής διατροφής από την UNESCO άρχισε  από τους Υπουργούς  της προηγούμενης Κυβέρνησης, είναι φανερό ότι γενικά η Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας,  δεν έχει επαρκή  ενημέρωση για την ύπαρξη,  την ιστορία και την τεκμηριωμένη  υγιεινή αξία  της Παραδοσιακής Κρητικής διατροφής. Και για αυτό βέβαια είναι φανερό  ότι υπάρχει σημαντικό μερίδιο  ευθύνης  και των τοπικών παραγόντων της Κρήτης.
Ωστόσο,    αυτό που φαίνεται δεν έχει γίνει κατανοητό και που θίγει σοβαρά τα συμφέροντα της Κρήτης  είναι  ότι οι κύριοι  στόχοι που επιδιώκονται με την Μεσογειακή διατροφή  είναι βασικά  η ισοπέδωση των Μεσογειακών προϊόντων και άρα η υποβάθμιση των υψηλής ποιότητας Ελληνικών και ειδικότερα Κρητικών.
Και αυτό γίνεται  κραυγαλέο στην περίπτωση του ελαιολάδου όπου η Μεσογειακή  διατροφή προτείνει την χρήση ελαιολάδου  οποιουδήποτε ποιοτικού τύπου και επομένως και των υποβαθμισμένων ραφιναρισμένων και   «κουπέ» που παράγουν κυρίως η  Ισπανία και Ιταλία και προωθούν με διαφημίσεις οι μεγάλες Βιομηχανίες. Αντίθετα η Κρητική  διατροφή  προϋποθέτει μόνο εξαιρετικό παράξενο ελαιόλαδο που παράγεται σε ποσοστό άνω του 95% στο νησί!
ladiΠάντως, τελευταία πολλοί  παράγοντες του Ιατρικού και Πολιτικού χώρου στην Κρήτη, άρχισαν να υπερασπίζονται την  Κρητική διατροφή  και να την αντιδιαστέλλουν από το κατασκευασμένο πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής! Και αυτό βεβαίως, ανεξάρτητα αν το ενδιαφέρον τους είναι πραγματικό, επικοινωνιακό η   οικονομικό, οπωσδήποτε είναι  θετικό και ευχάριστο. Θα μπορούσε όμως να  αποκτήσει μια πιο αποτελεσματική δυναμική αν  μπορούσε να τεθεί στα πλαίσια μιας πλέον συντεταγμένης προσπάθειας.
Δράσεις ΣΕΔΗΚ για ανάδειξη της Κρητικής Διατροφής
Ο ΣΕΔΗΚ, εκτιμώντας ότι η Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης που πρέπει να προστατευτεί και να αναδειχτεί προς όφελος των κατοίκων  και των προϊόντων του νησιού,  αποφάσισε από το 2004 να σχεδιάσει και να θέσει σε εφαρμογή διάφορες δράσεις οι οποίες επιλέχτηκαν μετά από συστηματικές παρατηρήσεις και έρευνες αγοράς τις οποίες πραγματοποίησε.
Στις δράσεις αυτές πάντοτε επεδίωξε και είχε την ενεργό συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων φορέων όπως των Νομαρχιών, ΤΕΔΚ, Δήμων, Εκπαιδευτικών αλλά και κυρίως των Οικοκυρών της Κρήτης κι αυτό γιατί θεωρεί ότι η ανάδειξη και κυρίως η διάδοση της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής πρέπει να αποτελέσει μια  Παγκρήτεια προσπάθεια στην οποία είναι αναγκαία η  συνδρομή όλων.
Με βάση τις διαπιστώσεις από τις έρευνες και αυτές και σε συνεργασία με τις Νομαρχίες , ΤΕΔΚ, Δήμους  και τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν διάφορες δράσεις όπως:   Δίκτυα Ταβερνών αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου,  Διαγωνισμοί Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής, Εκδόσεις βιβλίων παραδοσιακής Κρητικής διατροφής κ.α.
Πηγή: www.sedik.gr

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Έρευνα "σοκ" για τα λαχανικά, θανατηφόρα δηλητήρια στα πιάτα μας

Η ΄Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων ,που εκπροσωπεί χιλιάδες καταναλωτές, σοκαρίστηκε από δημοσιεύματα που πραγματικά σοκάρουν.

Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό “μυστικό” για το οποίο κανείς δεν μιλάει εδώ και χρόνια.
Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που συχνά είναι 1000% πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Περιοχές στον κάμπο των Θηβών και των Οινοφύτων που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρεμμυδιών, καρότων και πατάτας σε όλη την Ελλάδα, έχουν δηλητηριαστεί από τα νερά του ποταμού Ασωπού που δέχεται τα απόβλητα δεκάδων βιομηχανιών της περιοχής.
Η επικινδυνότητα των προϊόντων της περιοχής Οινοφύτων προκύπτει επίσης και από μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία παρουσιάστηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» στη Μυτιλήνη.
Μελέτες Πανεπιστημιακών Ομάδων τόσο των Αθηνών όσο και της Θεσσαλονίκης, οι οποίες πήραν λαχανικά από την Θήβα και τα Οινόφυτα για ανάλυση βρήκαν 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα άλλων περιοχών.Οι αναλύσεις εστιάστηκαν σε κρεμμύδια ,πατάτες καρότα και οι οποίες έδειξαν να είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρυμένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου που βρέθηκαν στα τρόφιμα είναι άκρως επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αν λάβουμε υπόψη την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά που είναι 300 μg την ημέρα, τότε από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αρκούν λίγα γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ενός παιδιού!
Αλήθεια γιατί το Αρμόδιο Υπουργείο δεν μας βγήκε να μας ενημερώσει;
Γιατί δεν διατάχτηκε η καταστροφή των προϊόντων μετά τις ανακοινώσεις των επιστημόνων;Γιατί τα προϊόντα κυκλοφορούν ακόμα στην αγορά;
Τέλος καλούμε κάθε Ελληνική Εισαγγελική Αρχή ,να παρέμβει κατά παντός υπευθύνου. Για την υγεία μας δεν υπάρχει ανοχή δεν υπάρχει υπομονή, ας βρεθεί η άκρη, ας τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, γιατί η η υγεία μας είναι αγαθόν και όχι "εμπόρευμα"

Η Πρόεδρος της ΄Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν΄Χανίων


Ιωάννα Μελάκη

--
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35

Ταχ.δ/νση:Πλ.1866 Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Παράνομη η καταχώρηση στοιχείων Καταναλωτών ,πριν από την αίτηση στο Ειρηνοδικείο

Σε αυτή την προσέγγιση συνηγορεί όμως και το άρθρο 16 του Ν.3869/2010 (εδώ), κατά το οποίο η διατήρηση των δεδομένων που αφορούν αυτές τις διαδικασίες συμβιβασμού τηρούνται από πιστωτικά ιδρύματα "ή τρίτους χάριν αυτών" (όπως ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ) για διάστημα που δεν υπερβαίνει τα 3 έτη από την επέλευση της απαλλαγής από τα χρέη. Ο νόμος έχει προβλέψει δηλαδή ως ενδεχόμενο την τήρηση αυτών των στοιχείων από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή στην επιστολή του προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, άλλο η αίτηση εξωδικαστικού συμβιβασμού (που απευθύνεται στους πιστωτές) κι άλλο η -τυχόν μετέπειτα- αίτηση στο Ειρηνοδικείο για ρύθμιση των χρεών που τηρείται και στο Αρχείο Αιτήσεων, στο οποίο, κατά το άρθρο 13 παρ. 1 του Ν.3869/2010 έχει πρόσβαση "κάθε ενδιαφερόμενος". Περαιτέρω, όμως, κι αυτή η διάταξη περί πρόσβασης "κάθε ενδιαφερόμενου" σε αυτό το Αρχείο Αιτήσεων είναι αμφισβητήσιμης συνταγματικότητας, αφού οι αιτήσεις αυτές περιέχουν σαφέστατα προσωπικά δεδομένα που ανάγονται στην ιδιωτική ζωή του ατόμου και πιθανότατα να περιέχουν και ευαίσθητα δεδομένα "κοινωνικής πρόνοιας" (λ.χ. οικογενειακά επιδόματα, αφού κατά το άρθρο 4 του νόμου η αίτηση αυτή περιέχει τα πάσης φύσεως επιδόματα του αιτούντος αλλά και του συζύγου του!). Έτσι η τήρηση των αιτήσεων αυτών από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ θα ανατρέψει την βασική και διακηρυγμένη αρχή της εν λόγω εταιρίας ότι δεν τηρεί ευαίσθητα, αλλά μόνο απλά δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς. Μια τέτοια συλλογή κι επεξεργασία προσωπικών δεδομένων δεν μπορεί να είναι επιτρεπτή για σκοπούς διαπίστωσης οικονομικής φερεγγυότητας, αφού δεν εμπίπτει σε καμία εξαίρεση του άρθρου 7 παρ. 2 ν.2472/1997 που επιτρέπει (με άδεια της Αρχής) την τήρηση ευαίσθητων δεδομένων!
Η ουσιαστική απάντηση για το κατά πόσον θα πρέπει να τηρούνται αυτά τα δεδομένα προϋποθέτει έρευνα του σκοπού του Ν.3869/2010, που είναι η διευκόλυνση των υπερχρεωμένων καταναλωτών και νοικοκυριών με την τακτοποίηση των χρεών τους. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου (βλ. εδώ):
"Η εν λόγω διαδικασία διαφέρει από την πτώχευση των εµπόρων όσον αφορά τον επιδιωκόµενο σκοπό. Ενώ στην τελευταία προτάσσεται κατά βάση η ικανοποίηση των πιστωτών, µε µοιραίες συχνά συνέπειες για την επιχείρηση, στόχος των εν λόγω διατάξεων είναι η επανένταξη του υπερχρεωµένου πολίτη στην οικονοµική και κοινωνική ζωή µε την επανάκτηση της οικονοµικής ελευθερίας που συνεπάγεται η εξάλειψη των χρεών που αδυνατεί να αποπληρώσει. Η συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών αποβλέπει εν προκειµένω στη δυνατότητα µίας δεύτερης ευκαιρίας στο υπερχρεωµένο φυσικό πρόσωπο για ένα νέο οικονοµικό ξεκίνηµα, χωρίς τα ανυπέρβλητα βάρη του παρελθόντος, µε τη δυνατότητα απαλλαγής από υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, εφόσον για ένα ορισµένο χρονικό διάστηµα εξαντλήσει τις δυνατότητες ικανοποίησης των πιστωτών του. Η (µερική έστω) ικανοποίηση των πιστωτών από το εισόδηµα του οφειλέτη για µία συγκεκριµένη χρονική περίοδο προβάλλει ως δοκιµασία και επίδοση του οφειλέτη προκειµένου να επιτύχει µε το πέρας αυτής το ευεργετικό αποτέλεσµα της απαλλαγής των χρεών."
Είναι δηλαδή μια θετική ρύθμιση υπέρ του καταναλωτή, η οποία δεν θα πρέπει να οδηγήσει όμως σε περαιτέρω επιβαρύνσεις του, όπως η διατήρηση ενός δυσμενούς στοιχείου στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ που θα τον παρεμποδίσει από την μετέπειτα εξυπηρέτησή του από το πιστωτικό σύστημα για χρονικό ορίζοντα 3 ετών. Μια τέτοια συνέπεια στην πιστοληπτική ικανότητα του καταναλωτή είναι αντίθετη στην συνταγματική έδραση του τελολογικού στόχου του νομοθέτη, στο άρθρο 5 παρ. 1, αλλά και του 25 παρ. 1 του Συντάγματος.
Γι' αυτό η τήρηση των εν λόγω στοιχείων από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ προσκρούει, κατά τη γνώμη μου στον σκοπό του Ν.3869/2010, κατά το μέτρο που ο σκοπός αυτός βασίζεται στην εγγύηση περί κοινωνικού κράτους δικαίου, και θα πρέπει να απορριφθεί ως δυνατότητα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Καταναλωτές διαμαρτύρονται για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα

ΠΗΓΗ:NEXT DEAL
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων, έστειλε επιστολή (υπόμνημα- αίτημα) προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Ρέππα και το κοινοποιεί και προς την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, στην οποία καταγγέλλεται το κενό της πολιτείας όσο αφορά την δημιουργία αυστηρού Νομοθετικού Πλαισίου και τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβάλλονται σε τυχόν στρεβλώσεις από τους ασφαλιστές στην Ιδιωτική Ασφάλεια του Κλάδου Ασφάλισης αυτοκινήτου. Μεταξύ των άλλων η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ εστιάζει την καταγγελία της την οποία και δημοσιεύει ακολούθως το www.nextdeal.gr, στα εξής:
"Αξιότιμε κ Υπουργέ,
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, οφείλει να σας καταγγείλει "το μπάχαλο" που συμβαίνει με τους ασφαλιστές στον κλάδο ασφάλισης του αυτοκινήτου, στην εξαπάτηση των καταναλωτών από ασφαλιστές, οι οποίοι ασφαλιστές διεισδύουν σε μια γνωστή εταιρεία ασφάλισης "γνωστή" για την φερεγγυότητα της στην ασφαλιστική αγορά, και αφού εξασφαλίσουν την πίστη του καταναλωτή, μεταφέρουν χωρίς την συναίνεση του ασφαλισμένου σε άλλη εταιρεία "εικονικά" και την οποία ποτέ δεν έχουν ενημέρωση.

Επειδή ζούμε σε ένα Κράτος Δικαίου και το παραπάνω παράδειγμα είναι ένδειξη της κακής διαχείρισης των καταναλωτών εν αγνοία τους αλλά και υπάρχει Νομικό κενό, όταν ο καταναλωτής διαπιστώσει την εξαπάτηση, εσείς ως πολιτεία οφείλετε να μας προστατεύσετε από τέτοιες πρακτικές ζητάμε από σας να φέρετε Νομοθετικό Πλαίσιο και οφείλετε να το κάνετε αφού έρθετε σε επαφή με τον αρμόδιο του Επικουρικού Κεφαλαίου, την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, αλλά προ πάντων με εμάς του καταναλωτές.
Δεν παραλείπουμε να καταγγείλουμε την μέχρι σήμερα ατολμία και αδιαφορία, σχεδόν όλων των εμπλεκομένων με μοναδική εξαίρεση τον καταναλωτή, που δεν ξέρει οπό που κσι οπό ποιον θα διαφυλαχθεί.

Η πολιτεία χάνει χιλιάδες έσοδα από τα "μαύρα ανασφάλιστα αυτοκίνητα" ο καταναλωτής ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί  "μπλεγμένος"
Επειδή σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η  Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, στην Ελλάδα κυκλοφορούν πάνω από 500.00  ανασφάλιστα αυτοκίνητα που δεν δικαιολογείται σε μια πολιτεία που την διαπρέπει η ισονομία. Αιτούμε και Απαιτούμε την εφαρμογή Νομιμότητας, αλλά και είσπραξη εσόδων από κάποιους που έμαθαν να έχουν επάγγελμα την κερδοσκοπία και την ατιμωρησία.
Εκείνο που θα πρέπει να να εξεταστεί είναι να δημιουργηθεί μια νέα Νομοθεσία που να μη υπάρχουν ανασφάλιστα αυτοκίνητα, με  βασική υποχρέωση την ασφάλιση του αυτοκινήτου και βαριές διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση καταστρατήγησης".
Με ιδιαίτερη Εκτίμηση,
Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών  Ν.Χανίων
Iωάννα Μελάκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : Καλωσορίζουμε τον Νίκο Καλογερή ως" Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης

|




 Η ΄Ενωση μας (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ), ως Φορέας που μέσα από τους σκοπούς και τους στόχους της ,είναι η διαφύλαξη του Φυσικού Περιβάλλοντος, και στους κόλπους της έχει την Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας 50 μελών, αισθάνεται αισιοδοξία μετά την ανακοίνωση από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ.Σταύρο Αρναουτάκη, τον διορισμό του κ. Νίκου Καλογερή, ως Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, ένα άνθρωπο φίλο του περιβάλλοντος, μα πάνω από όλλα εμπιστεύθηκε  ένα άνθρωπο της Κρήτης, με όλη την αρχοντιά και ντομπροσύνη που διέπει ένα Κρητικό Ριζίτη.Οι αγώνες του, η μαχητικότητα του, αλλά προ πάντων η θετική του διάθεση ,σε όλα τα σκούρα που μας περιβάλλουν ,πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει με το ίδιο πάθος να ασχολείται με τον ευαίσθητο τομέα "Χωροταξίας και Περιβάλλοντος" που του έχει ανατεθεί.Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, καλωσορίζει τον κ.Νίκο Καλογερή στα νέα του καθήκοντα, δηλώνει ότι δε ότι ,θα στηρίξει την  κάθε προσπάθεια που θα κληθεί από τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη   να συμβάλλει.και του  ευχόμαστε υγεία, δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του.
                         

--                          
                                                        Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων


                                                                                        Ιωάννα Μελάκη



ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35               

Ταχ.δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Μάστιγα τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα για την οικονομία της Χώρας μας

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

Μάστιγα τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα για την οικονομία της Χώρας μας

Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων, έστειλε επιστολή (υπόμνημα- αίτημα ) προς τον αρμόδιο Υπουργό κ.Ρέππα και το κοινοποιεί και προς την ΄Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος...
στην οποία καταγγέλεται το κενό της πολιτείας όσο αφορά την δημιουργία αυστηρού Νομοθετικού Πλαισίου και τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβάλλονται σε τυχόν στρεβλώσεις από τους ασφαλιστές στην Ιδιωτική Ασφάλεια του Κλάδου Ασφάλισης αυτοκινήτου.
Μεταξύ των άλλων η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ εστιάζει την καταγγελία της στα εξής:

Αξιότιμε κ Υπουργέ,

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, οφείλει να σας καταγγείλει "το μπάχαλο" που συμβαίνει με τους ασφαλιστές στο κλάδο ασφάλισης του αυτοκινήτου, στην εξαπάτηση των καταναλωτών από ασφαλιστές , οι οποίοι ασφαλιστές διεισδύουν σε μια γνωστή εταιρεία ασφάλισης "γνωστή ".για την φερεγγυότητα της στην ασφαλιστική αγορά, και αφού εξασφαλίσουν την πίστη του καταναλωτή ,μεταφέρουν χωρίς την συναίνεση του ασφαλισμένου σε άλλη εταιρεία "εικονικά" και την οποία ποτέ δεν έχουν ενημέρωση.
Επειδή ζούμε σε ένα Κράτος Δικαίου ,και το παραπάνω παράδειγμα είναι ένδειξη της κακής διαχείρισης των καταναλωτών εν αγνοία τους αλλά και υπάρχει Νομικό κενό, όταν ο καταναλωτής διαπιστώσει την εξαπάτηση, εσείς ως πολιτεία οφείλετε να μας προστατεύσετε από τέτοιες πρακτικές ζητάμε από σας να φέρετε Νομοθετικό Πλαίσιο και οφείλετε να το κάνετε αφού έρθετε .σε επαφή με τον αρμόδιο του Επικουρικού Κεφαλαίου, την ΄Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ,αλλά προ πάντων με εμας του καταναλωτές. ,
Δεν παραλείπουμε να καταγγείλουμε την μέχρι σήμερα ατολμία και αδιαφορία, σχεδόν όλων των εμπλεκομένων ,με μοναδική εξαίρεση τον καταναλωτή, που δεν ξέρει οπό που κσι οπό ποιον θα διαφυλαχθεί.
Η πολιτεία χάνει χιλιάδες έσοδα από τα"μαύρα ανα ασφάλιστα αυτοκίνητα" ο καταναλωτής ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί "μπλεγμένος"
Επειδή σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, στην Ελλάδα κυκλοφορούν πάνω από 500.00 ανασφάλιστα αυτοκίνητα ,που δεν δικαιολογείται σε μια πολιτεία που την διαπρέπει η ισονομία.Αιτούμε και Απαιτούμε την εφαρμογή Νομιμότητας, αλλά και είσπραξη εσόδων από κάποιους που έμαθαν να έχουν επάγγελμα την κερδοσκοπία και την ατιμωρησία.
Εκείνο που θα πρέπει να να εξεταστεί είναι να δημιουργηθεί μια νέα Νομοθεσία που να μη υπάρχουν ανασφάλιστα αυτοκίνητα, με βασική υποχρέωση την ασφάλιση του αυτοκινήτου και βαριές διοικητικές κυρώσεις και περίπτωση καταστρατήγησης .

Με ιδιαίτερη Εκτίμηση

Η Πρόεδρος
της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων

Ιωάννα Μελάκη
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35

Ταχ.δ/νση:Πλ.1866 Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Οι ενώσεις καταναλωτών υπερασπίζονται στα συμφέροντα των καταναλωτών με δύο κυρίως τρόπους.



- Εκπροσωπώντας τα συμφέροντα τους: Χάρη στη συμμετοχή τους στα αρμόδια όργανα οι ενώσεις καταναλωτών έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν την ψήφιση προστατευτικών νομοθετικών διατάξεων. Μπορούν, επίσης, να πιέσουν για τη λήψη μέτρων κατά πρακτικών που βλάπτουν τα συμφέροντα των καταναλωτών.
Μπορούν επίσης, να υπερασπίσουν τα μέλη τους παρεμβαίνοντας στις συγκρούσεις μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών βοηθώντας τους να επιλύσουν φιλικά τη διαφορά τους.
- Μέσω προσφυγής στη δικαιοσύνη: Οι ενώσεις καταναλωτών μπορούν να κινήσουν αγωγή για παράλειψη προκειμένου να αναγκάσουν έναν προμηθευτή να παύσει μια συμπεριφορά που πλήττει την προστασία των καταναλωτών, με την προϋπόθεση ότι η εν λόγω συμπεριφορά μπορεί να χαρακτηριστεί παράνομη. Για περισσότερες πληροφορίες βλ. την ενότητα για την αγωγή παραλείψεως.
Επίσης στην Ελλάδα οι ενώσεις καταναλωτών μπορούν να ασκήσουν τις ακόλουθες αγωγές: Σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ.15 Ν. 2251/1994 όπως τροποποιήθηκε με το Νόμο 3587/2007 ΦΕΚ Α 152/10.7.2007, κάθε ένωση καταναλωτών νομιμοποιείται να ζητεί ενώπιον δικαστηρίων και διοικητικών αρχών, κάθε μορφής έννομη προστασία για τα δικαιώματα των μελών της, ως καταναλωτών. Ιδίως νομιμοποιείται να ασκεί
- αγωγή
- αίτηση ασφαλιστικών μέτρων
- αίτηση ακύρωσης ή προσφυγή κατά διοικητικών πράξεων και
- να παρίσταται ως πολιτικώς ενάγουσα.
Κάθε ένωση καταναλωτών δικαιούται να παρεμβαίνει προσθέτως σε εκκρεμείς δίκες μελών της, για την υποστήριξη των δικαιωμάτων τους ως καταναλωτών. Ένωση καταναλωτών που έχει τουλάχιστον πεντακόσια (500) ενεργά μέλη και έχει εγγραφεί στο μητρώο ενώσεων καταναλωτών πριν από ένα τουλάχιστον έτος, μπορεί να ασκεί, κάθε είδους αγωγή για την προστασία των γενικότερων συμφερόντων του καταναλωτικού κοινού (συλλογική αγωγή). Η αγωγή αυτή, μπορεί να ασκηθεί και όταν η παράνομη συμπεριφορά προσβάλλει τα συμφέροντα τριάντα (30), τουλάχιστον, καταναλωτών.
Ιδίως, μπορεί να ζητήσει:
  1. Την παράλειψη παράνομης συμπεριφοράς του προμηθευτή, ακόμη και πριν αυτή εκδηλωθεί.
  2. Τη δέσμευση, την απόσυρση ή την καταστροφή ελαττωματικών προϊόντων ποτ είναι επικίνδυνα, για την ασφάλεια ή την υγεία του καταναλωτικού κοινού καθώς και τη λήψη μέτρων, όπως είναι η κατάλληλη δημοσίευση του συνόλου ή μέρους της απόφασης ή και η δημοσίευση επανορθωτικής δήλωσης, ώστε να εκλείψουν τα συνεχόμενα αποτελέσματα της παράβασης.
  3. Χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης
  4. Τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων εξασφάλισης των απαιτήσεων του καταναλωτικού κοινού για την παράλειψη της παράνομης συμπεριφοράς ή την χρηματική ικανοποίηση μέχρι την έκδοση εκτελεστής απόφασης. Σε περίπτωση ελαττωματικών προϊόντων που είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια ή την υγεία του καταναλωτικού κοινού, μπορεί να διαταχθεί, ως ασφαλιστικό μέτρο, η δέσμευση αυτών.
  5. Την αναγνώριση του δικαιώματος αποκατάστασης της ζημιάς που υφίστανται οι καταναλωτές από την παράνομη συμπεριφορά.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011


ΗΜΕΡΙΔΑ
Το ΚΕ.Θ.Ε.Α. (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) «Ιθάκη» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Φλώρινας και την Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (Ε.ΚΑΤ.Ο.) Φλώρινας, συνδιοργανώνουν Ημερίδα με θέμα :
«Αθλητισμός και Εξαρτήσεις»
 Το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 5.30 μμ
στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου «Φαίδων Palace», στη Φλώρινα
Πρόγραμμα Ομιλιών

5:30 5:45 μμ
Προσέλευση.
5:456:00 μμ
Χαιρετισμοί.
6:006:15 μμ
«Αθλητισμός και Εξαρτήσεις και Μοντέλο Ένταξης»,  Μαϊστρέλλης Αυγερινός,  Καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο ΚΕ.Θ.Ε.Α. «Ιθάκη», Τεχνικός Σύμβουλος του Ηρακλή Θεσσαλονίκης στο Τζούντο.
6:15 – 6:30 μμ
Ματατασβίλης Αλέξανδρος, Μέλος Επανένταξης στο ΚΕ.Θ.Ε.Α. «Ιθάκη», Αθλητής της Ομάδας Τζούντο του Ηρακλή Θεσσαλονίκης.
6:30 – 6:45 μμ
«Η Τοξικοεξάρτηση Σήμερα – Τρόποι Αντιμετώπισης», Αναστασιάδου Σοφία, Συμβουλευτική Ψυχολόγος - Θεραπευτικό Προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου του ΚΕ.Θ.Ε.Α. «Ιθάκη».
6:45 – 7:30 μμ
Συζήτηση – Συμπεράσματα

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό.

2 συνημμένα — Λήψη όλων των συνημμένων αρχείων (σε συμπιεσμένη μορφή για
Ελληνικά
Μενού κωδικοποίησης ονόματος αρχείου
)  
Afisa-Hmerida-KETHEA-29Ian2011-Web.jpgAfisa-Hmerida-KETHEA-29Ian2011-Web.jpg
ΤΟΠΙΚΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΕ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

Βραχνάς καταναλωτών από τις εισπρακτικές εταιρείες

26-01-2011
Για βραχνά των καταναλωτών από τις 'Εισπρακτικές Εταιρείες' κάνει λόγο σε επιστολή της προς τον υφυπουργό Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου, η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Νομού Χανίων.
Και, μεταξύ άλλων, προσθέτει:
'Καθημερινά η Ένωσή μας (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ.) βιώνει και γίνεται μάρτυρας τηλεφωνημάτων από τις εισπρακτικές εταιρείες προς στους καταναλωτές, που μόνο σεβασμό και σωστή επικοινωνιακή διαχείριση του ρόλου τους δεν δείχνουν καθώς χρησιμοποιούν «απόκρυψη» στον αριθμό που καλούν, δεν λένε από που καλούν και ποιους εκπροσωπούν, παρά με θράσος καλούν το ονοματεπώνυμο του οφειλέτη, ξεφορτώνουν προσωπικά στοιχεία, όπου και σε όποιον λάχει. Γνωρίζουμε ότι κάθε Τράπεζα έχει υποχρέωση απέναντι στον πελάτη της να σιωπά «τραπεζικό απόρρητο». Αντίθετα πιστεύουμε ότι τις προσωπικές και οικονομικές  υποθέσεις κανείς από μας τους καταναλωτές, ακόμα και στα ψιλά γράμματα, δεν θα υπέγραφε ποτέ τη δημόσια «διαπόμπευσή του».
Επιπλέον σήμερα θέλουμε να προσθέσουμε ότι η πίεση που νοιώθουν οι καταναλωτές και οι ανεδαφικές προτάσεις - προσφορές που δίνουν οι Τράπεζες, μέσω των διαμεσολαβούντων τρίτων, αναπροσανατολίζουν τον κάθε καταναλωτή, που βρίσκεται στη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών του, τον φέρνουν σε σύγχυση, δημιουργώντας αδυναμία να αποφασίσει τι να επιλέξει'.
Η Ενωση ζητεί από τον κ. Κεγκέρογλου να καταθέσει 'νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύονται όλοι οι καταναλωτές από τις «περίεργες πρακτικές» ιδιαίτερα οι επιμελείς δανειολήπτες, οι οποίοι για τον α? ή β? λόγο βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών τους'.
Πηγή Χανιώτικα Νέα

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

"Έβαλε χέρι" στον τραπεζικό λογαριασμό της 25.01.2011 Για αυθαίρετη χρέωση του τραπεζικού της λογαριασμού κατηγορεί την τράπεζα Πειραιώς η τοπική εταιρεία "Οργανο τεχνική Α.Ε.", η οποία αν και διαμαρτυρήθηκε εγγράφως αντιμετώπισε τη "σιωπή" από την πλευρά της τράπεζας. Συγκεκριμένα, η "Οργανοτεχνική Α.Ε." διαπίστωσε ότι στην κίνηση του λογαριασμού της υπήρχε μία χρέωση ύψους 30 ευρώ, με την αιτιολογία: "έξοδα άτοκων λογαριασμών", από τις 22 Δεκεμβρίου 2010. Στην επιστολή που έστειλε προς το υποκατάστημα της τράπεζας στην Καβάλα διαμαρτύρονταν για την αυθαίρετη και μονομερή (χωρίς την άδεια της) ενέργεια της τράπεζας και απαιτούσε την αποκατάσταση της αυθαιρεσίας αυτής εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Αναλυτικά η επιστολή της "Οργανοτεχνικής Α.Ε." έχει ως εξής: "Με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι στην κίνηση του λογαριασμού εμφανίζεται χρέωση ύψους 30 ευρώ, με την αιτιολογία έξοδα άτοκων λογαριασμών από 22/12/2010. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τράπεζα "έβαλε χέρι" στο λογαριασμό μας αυθαίρετα, μονομερώς και χωρίς την άδεια μας. Όπως γνωρίζετε, η πράξη αυτή, ανεξάρτητα με το ύψος του ποσού, χαρακτηρίζεται ως υπεξαίρεση. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε την αποκατάσταση της αυθαιρεσίας σας σε εύλογο χρονικό διάστημα και πάντως όχι αργότερα από μία εβδομάδα από τη λήψη της παρούσης, με παράλληλη έγγραφη ενημέρωση μας. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθείτε, σας γνωρίζουμε ότι θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να κοινοποιήσουμε την αυθαίρετη πράξη σας όπου θεωρούμε σκόπιμο και να απευθυνθούμε σε οργανισμούς προστασίας των καταναλωτών και των συναλλασσόμενων με τράπεζες". Η τράπεζα, ωστόσο, δεν απάντησε στην επιστολή, αλλά ούτε αποκατάστησε την αυθαιρεσία που κατηγορείται ότι διέπραξε.

"Έβαλε χέρι" στον τραπεζικό λογαριασμό της

25.01.2011
Για αυθαίρετη χρέωση του τραπεζικού της λογαριασμού κατηγορεί την τράπεζα Πειραιώς η τοπική εταιρεία "Οργανο τεχνική Α.Ε.", η οποία αν και διαμαρτυρήθηκε εγγράφως αντιμετώπισε τη "σιωπή" από την πλευρά της τράπεζας. Συγκεκριμένα, η "Οργανοτεχνική Α.Ε." διαπίστωσε ότι στην κίνηση του λογαριασμού της υπήρχε μία χρέωση ύψους 30 ευρώ, με την αιτιολογία: "έξοδα άτοκων λογαριασμών", από τις 22 Δεκεμβρίου 2010. Στην επιστολή που έστειλε προς το υποκατάστημα της τράπεζας στην Καβάλα διαμαρτύρονταν για την αυθαίρετη και μονομερή (χωρίς την άδεια της) ενέργεια της τράπεζας και απαιτούσε την αποκατάσταση της αυθαιρεσίας αυτής εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Αναλυτικά η επιστολή της "Οργανοτεχνικής Α.Ε." έχει ως εξής: "Με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι στην κίνηση του λογαριασμού εμφανίζεται χρέωση ύψους 30 ευρώ, με την αιτιολογία έξοδα άτοκων λογαριασμών από 22/12/2010. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τράπεζα "έβαλε χέρι" στο λογαριασμό μας αυθαίρετα, μονομερώς και χωρίς την άδεια μας. Όπως γνωρίζετε, η πράξη αυτή, ανεξάρτητα με το ύψος του ποσού, χαρακτηρίζεται ως υπεξαίρεση. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε την αποκατάσταση της αυθαιρεσίας σας σε εύλογο χρονικό διάστημα και πάντως όχι αργότερα από μία εβδομάδα από τη λήψη της παρούσης, με παράλληλη έγγραφη ενημέρωση μας. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθείτε, σας γνωρίζουμε ότι θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να κοινοποιήσουμε την αυθαίρετη πράξη σας όπου θεωρούμε σκόπιμο και να απευθυνθούμε σε οργανισμούς προστασίας των καταναλωτών και των συναλλασσόμενων με τράπεζες". Η τράπεζα, ωστόσο, δεν απάντησε στην επιστολή, αλλά ούτε αποκατάστησε την αυθαιρεσία που κατηγορείται ότι διέπραξε.
www.k-tipos.gr

Τα νέα νοσοκομειακά προγράμματα ετήσιας διάρκειας είναι προς το συμφέρον



Τα νέα νοσοκομειακά προγράμματα ετήσιας διάρκειας είναι προς το συμφέρον
των εταιρειών
149 80.1%
και των δυο πλευρών (εταιρειών και καταναλωτών)
23 12.4%
δεν γνωρίζω δεν απαντώ
10 5.4%
των καταναλωτών
4 2.2%


Αριθμός Ψήφων  :  186
Πρώτη ψήφος  :  Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011 13:43
Τελευταία Ψήφος  :  Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011 15:44 Πηγή next deal

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Επιστολή στον Κεγκέρογλου για των βραχνά των Εισπρακτικών

Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων ,έστειλε Επιστολή-Υπόμνημα-διαμαρτυρία, προς τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου, η οποία κοινοποιείται και στον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή κ.Δημήτρη Σπυράκο και η οποία αναφέρεται στον βραχνά των καταναλωτών από τις "Εισπρακτικές Εταιρείες"

Επί του κειμένου η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ αναφέρεται:


Αξιότιμε κ.Υφυπουργέ, είναι ντροπή να συνεχίζετε να κωφεύετε, μα δε πολύ περισσότερο να ανέχεστε,"τα ανδραγαθήματα" των απαγορευμένων εισπρακτικών εταιρειών, σε μία εποχή οικονομικής κρίσης για την Χώρα μας και για τους πολίτες της, που ενώ βρισκόμαστε στα πρώτα βήματα εφαρμογής ρύθμισης των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3869/2010 , να εμμένουν σε πρακτικές του παρελθόντος με ιδιαίτερα μη νόμιμο,άγνωστο ,σκληρό τρόπο , απάνθρωπο, για τα ήθη του μέσω ΄Ελληνα καταναλωτή, δηλ.ξέφυγαν από το ρόλο τους καταχρηστικά και ανεπανόρθωτα εις βάρος των καταναλωτών που έχουν ρόλο και έργο ενημέρωσης και μόνο" .

Καθημερινά η ΄Ενωσή μας (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ),βιώνει και γίνεται μάρτυρας τηλεφωνημάτων, από τις Εισπρακτικές Εταιρείες, προς στους καταναλωτές,που μόνο σεβασμό και σωστή επικοινωνιακή διαχείριση του ρόλου τους δεν δείχνουν, καθώς χρησιμοποιούν "απόκρυψη"στον αριθμό που καλούν, δεν λένε από που καλούν, και ποιους εκπροσωπούν, παρά με θράσος,"καλούν το ονοματεπώνυμο του οφειλέτη" ξεφορτώνουν προσωπικά στοιχεία, όπου και σε όποιον λάχει.Γνωρίζουμε ότι κάθε Τράπεζα έχει υποχρέωση απέναντι στον πελάτη της να σιωπά "Τραπεζικό απόρρητο"

Αντίθετα πιστεύουμε ότι ,, τις προσωπικές και οικονομικές υποθέσεις, κανείς από μας τους καταναλωτές ,ακόμα και στα ψιλά γράμματα, δεν θα υπόγραφε ποτέ την δημόσια "διαπόμπευση του"
Επί πλέον σήμερα θέλουμε να προσθέσουμε ότι, η πίεση που νοιώθουν οι καταναλωτές και ανεδαφικές προτάσεις-προσφορές που δίνουν οι Τράπεζες, μέσω των διαμεσολαβούντων τρίτων, αναπροσανατολίζουν τον κάθε καταναλωτή, που βρίσκεται στην διαδικασία ρύθμισης των οφειλών του, τον φέρνουν σε σύγχυση, δημιουργώντας αδυναμία να αποφασίσει τι να επιλέξει.

Από τη μια μεριά οι ρυθμίσεις του Νόμου 3869/2010 και από την άλλη , τα παραπλανητικά "παπαγαλάκια"για τα αρνητικά της ρύθμισης και ακόμα η απειλή "περί ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων" Όλα αυτά από τις τράπεζες, που σε αντιδιαστολή με τον νόμο και τον ρόλο, που πρέπει να διαδραματίζουν μέσα στα πλαίσια της καλής πίστης, των χρηστών και συναλλακτικών ηθών

Ζητάμε από σας σαν αρμόδιο Υπουργό, να καταθέσετε έγκαιρα Νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο και εμείς θα τοποθετούμε αναλυτικότερα, που να προστατεύονται όλοι οι καταναλωτές,από τις "περίεργες πρακτικές" ιδιαίτερα οι επιμελείς δανειολήπτες οι οποίοι για τον α ή β λόγο βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών τους ,έχουν μπει σια στάδια της ρύθμισης (πράγμα που έχουν γνώση οι πιστωτές τους) να μη δέχονται τέτοιου είδους όχληση.

Είναι αδιανόητο και εντελώς αντίρροπο ,δανειολήπτης να προσπαθεί, να βρίσκεται σε διαπραγμάτευση ρύθμισης των οφειλών του και από την άλλη να ΄δέχεται πιέσεις από τις εισπρακτικές για δικόγραφα (διαταγές πληρωμής ρευστοποιήσεις ) και απευθυνόμενη η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ στον Υφυπουργό κ.Κεγκέρογλου συνεχίζει, κ.Υφυπουργέ , Πιστεύουμε στο δίκαιο αίτημα του υπομνήματός μας όπως πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα το ενεργοποιήσετε γιατί νοιάζεστε για μας τους καταναλωτές, αλλά και επειδή γνωρίζετε ότι ζούμε μέρες κρίσεων(οικονομικής , κοινωνικής κ.α)και επειδή δεν επιβαρύνεται ο Κρατικός προϋπολογισμός με κόστος, αντίθετα θα δοθεί μια ανάσα από την πολιτεία στους ήδη βεβαρημένους πολίτες, παρακαλούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας ,προχωρείστε στην αναβάθμιση-τροποποίηση του Νόμου "περί εισπρακτικών εταιρειών"

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων

Ιωάννα Μελάκη

ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΡΙΑ

Αξιότιμη Κυρία Μελάκη,

Σας συγχαίρω για την πολύτιμη βοήθειά σας και για την στήριξη σας.

Σας αποστέλλω αυτό το email και σας παρακαλώ να με βοηθήσετε με την γνώμη σας σχετικά με το νομοσχέδιο Κατσέλη. Έχω κάνει τις αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό μέσω δικηγόρου τον οποίο πλήρωσα 450 ευρώ και για μένα και για τον σύζυγό μου εδώ και ένα μήνα χωρίς καμμία απάντηση από τις τράπεζες. Μου είπε ο δικηγόρος ότι τώρα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του ειρηνοδικείου. Μου ζητάει τα εξής:
Για την αίτηση στο Ειρηνοδικείο:
  • Κατάθεση της αίτησης και παρακολούθηση της πορείας: 340€
  • Για τη συζήτηση της αίτησης: 260€
  • Για τις επιδόσεις: 80€ ανά Τράπεζα

2. Για την αίτηση ασφαλιστικών για την πρώτη κατοικία:
  • Κατάθεση της αίτησης 200€
  • Για τη συζήτηση της αίτησης: 259€
  • Για τις επιδόσεις: 45€ ανά Τράπεζα

Επισημαίνω ότι το στεγαστικό μου δάνειο δεν έχει καταγγελθεί γιατί πληρώνω πάντα την τέταρτη ληξιπρόθεσμη δόση και δεν μου το καταγγέλουν με τρεις ληξιπρόθεσμες. Υπάρχουν αλλά δάνεια καταναλωτικά καταγγελμένα χωρίς βέβαια να μου έχει έρθει κάποιο εξώδικο.

Θα ήθελα να ρωτήσω το κόστος για την διαδικασία αυτή είναι τόσο μεγάλο?

Γνωρίζετε τι ποσοστό μηνιαίας δόσης θα ορίσει το δικαστήριο ώστε να διασωθεί η πρώτη κατοικία? Σας ρωτάω γιατί το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου μου είναι 136.000 (εμείς χρωστάμε 170.000 και οι δύο)και αν μας το βάλει αυτό το ποσό για 20 χρόνια η δόση θα είναι περίπου 750 – 800 €. Πράγμα το οποίο θα είναι αδύνατον όσο ο σύζυγος είναι άνεργος. Γιατί εμείς αυτήν τη στιγμή τα εισοδήματα μας είναι 945€ εγώ και 450€ του συζύγου για 8 μήνες ακόμα από το ταμειο ανεργίας.

Επίσης ο σύζυγος έχει στην κατοχή του μια μηχανή. Έχει ένα δάνειο καταναλωτικό το οποίο πληρωνόταν κανονικά. Υπάρχει περίπτωση να την κατασχέσουν?

Σας παρακαλώ θα ήθελα να μου αφιερώσετε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας με μια απάντηση.

Είμαι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ευχαριστώ,

Επιστολή στον Κεγκέρογλου για των βραχνά των Εισπρακτικών

Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων ,έστειλε Επιστολή-Υπόμνημα-διαμαρτυρία, προς τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου...
η οποία κοινοποιείται και στον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή κ.Δημήτρη Σπυράκο και η οποία αναφέρεται στον βραχνά των καταναλωτών από τις "Εισπρακτικές Εταιρείες"

Επί του κειμένου η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ αναφέρεται:

Αξιότιμε κ.Υφυπουργέ, είναι ντροπή να συνεχίζετε να κοφεύετε, μα δε πολύ περισσότερο να ανέχεστε,"τα ανδραγαθήματα" των απαγορευμένων εισπρακτικών εταιρειών, σε μία εποχή οικονομικής κρίσης για την Χώρα μας και για τους πολίτες της, που ενώ βρισκόμαστε στα πρώτα βήματα εφαρμογής ρύθμισης των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3869/2010 , να εμμένουν σε πρακτικές του παρελθόντος με ιδιαίτερα μη νόμιμο,άγνωστο ,σκληρό τρόπο , απάνθρωπο, για τα ήθη του μέσω ΄Ελληνα καταναλωτή, δηλ.ξέφυγαν από το ρόλο τους καταχρηστικά και ανεπανόρθωτα εις βάρος των καταναλωτών που έχουν ρόλο και έργο ενημέρωσης και μόνο" .

Καθημερινά η ΄Ενωσή μας (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ),βιώνει και γίνεται μάρτυρας τηλεφωνημάτων, από τις Εισπρακτικές Εταιρείες, προς στους καταναλωτές,που μόνο σεβασμό και σωστή επικοινωνιακή διαχείριση του ρόλου τους δεν δείχνουν, καθώς χρησιμοποιούν "απόκρυψη"στον αριθμό που καλούν, δεν λένε από που καλούν, και ποιους εκπροσωπούν, παρά με θράσος,"καλούν το ονοματεπώνυμο του οφειλέτη" ξεφορτώνουν προσωπικά στοιχεία, όπου και σε όποιον λάχει.Γνωρίζουμε ότι κάθε Τράπεζα έχει υποχρέωση απέναντι στον πελάτη της να σιωπά "Τραπεζικό απόρρητο"

Αντίθετα πιστεύουμε ότι ,, τις προσωπικές και οικονομικές υποθέσεις, κανείς από μας τους καταναλωτές ,ακόμα και στα ψιλά γράμματα, δεν θα υπόγραφε ποτέ την δημόσια "διαπόμπευση του"
Επί πλέον σήμερα θέλουμε να προσθέσουμε ότι, η πίεση που νοιώθουν οι καταναλωτές και ανεδαφικές προτάσεις-προσφορές που δίνουν οι Τράπεζες, μέσω των διαμεσολαβούντων τρίτων, αναπροσανατολίζουν τον κάθε καταναλωτή, που βρίσκεται στην διαδικασία ρύθμισης των οφειλών του, τον φέρνουν σε σύγχυση, δημιουργώντας αδυναμία να αποφασίσει τι να επιλέξει.Από τη μια μεριά οι ρυθμίσεις του Νόμου 3869/2010 και από την άλλη , τα παραπλανητικά "παπαγαλάκια"για τα αρνητικά της ρύθμισης και ακόμα η απειλή "περί ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων" Όλα αυτά από τις τράπεζες, που σε αντιδιαστολή με τον νόμο και τον ρόλο, που πρέπει να διαδραματίζουν μέσα στα πλαίσια της καλής πίστης, των χρηστών και συναλλακτικών ηθών
Ζητάμε από σας σαν αρμόδιο Υπουργό, να καταθέσετε έγκαιρα Νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο και εμείς θα τοποθετούμε αναλυτικότερα, που να προστατεύονται όλοι οι καταναλωτές,από τις "περίεργες πρακτικές" ιδιαίτερα οι επιμελείς δανειολήπτες οι οποίοι για τον α ή β λόγο βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών τους ,έχουν μπει σια στάδια της ρύθμισης (πράγμα που έχουν γνώση οι πιστωτές τους) να μη δέχονται τέτοιου είδους όχληση.Είναι αδιανόητο και εντελώς αντίρροπο ,δανειολήπτης να προσπαθεί, να βρίσκεται σε διαπραγμάτευση ρύθμισης των οφειλών του και από την άλλη να ΄δέχεται πιέσεις από τις εισπρακτικές για δικόγραφα (διαταγές πληρωμής ρευστοποιήσεις )

και απευθυνόμενη η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ στον Υφυπουργό κ.Κεγκέρογλου συνεχίζει, κ.Υφυπουργέ , Πιστεύουμε στο δίκαιο αίτημα του υπομνήματός μας όπως πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα το ενεργοποιήσετε γιατί νοιάζεστε για μας τους καταναλωτές, αλλά και επειδή γνωρίζετε ότι ζούμε μέρες κρίσεων(οικονομικής , κοινωνικής κ.α)και επειδή δεν επιβαρύνεται ο Κρατικός προϋπολογισμός με κόστος, αντίθετα θα δοθεί μια ανάσα από την πολιτεία στους ήδη βεβαρημένους πολίτες, παρακαλούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας ,προχωρείστε στην αναβάθμιση-τροποποίηση του Νόμου "περί εισπρακτικών εταιρειών"
Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων

Ιωάννα Μελάκη
--
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35

Ταχ.δ/νση:Πλ.1866 Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Ε.Π.Κ.ΧΑΝ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

24 Ιαν 2011
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων έστειλε Επιστολή - Υπόμνημα - Διαμαρτυρία προς τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, η οποία κοινοποιείται και στον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή κ. Δημήτρη Σπυράκο και η οποία αναφέρεται στον βραχνά των καταναλωτών από τις "Εισπρακτικές Εταιρείες".
Επί του κειμένου η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ αναφέρεται :
Περισσότερα - Αρχείο pdf - 53 KB
Ελληνικη Καταναλωτική Οργάνωση Φλώρινας

Κύκλωμα εξαπατούσε καταναλωτές μέσω ίντερνετ

Κύκλωμα που εξαπατούσε καταναλωτές με δήθεν προϊόντα μέσω ίντερνετ, εξαρθρώθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής...
μετά από εκατοντάδες καταγγελίες χρηστών του διαδικτύου οι οποίοι έπεσαν θύματα των απατεώνων. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν μία Βουλγάρα, 31 ετών, την ώρα που έκανε αναλήψεις από ΑΤΜ τράπεζας, ενώ αναζητούνται ακόμα ένας 40χρονος Έλληνας και μία 29χρονη Αλβανίδα.

Οι τρεις κατηγορούμενοι δημοσίευαν σε ιστοσελίδες του ίντερνετ καταλόγους με πωλήσεις προϊόντων ζώων αλλά και υπηρεσιών. Πολλοί χρήστες ανταποκρίνονταν σε αυτό αποστέλλοντας χρήματα για την αγορά κάποιων προϊόντων, αλλά δεν τα έπαιρναν ποτέ.

Οι δράστες χρησιμοποιούσαν τα πραγματικά τους ονόματα, προκειμένου να κάνουν αναλήψεις των χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς όπου κατατίθενταν από τους καταναλωτές, αλλά δήλωναν ψευδείς διευθύνσεις κατοικίας.

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι της 39χρονης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, πέντε βιβλιάρια καταθέσεων, χειρόγραφες σημειώσεις με ηλεκτρονικές διευθύνσεις και κινητά τηλέφωνα, μια τραπεζική κάρτα αυτόματης ανάληψης μετρητών, πέντε πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας και άλλα αντικείμενα. Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι η απάτη αυτή τελείται από το 2006 και υπολογίζεται ότι τα έσοδα των κατηγορουμένων ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η υπόθεση διερευνάται και από την ανεξάρτητη αρχή για το ξέπλυμα χρήματος.



Εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια  Φλώρινας, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011, ώρα 10.30 πμOA-Ekdilosi-Florina-26Ian2011-Web.jpg


|



 Εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια - Κεντρική Πλατεία Φλώρινας - Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011, ώρα 10.30 πμ
           Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια που διοργανώνουν οι μαθητές της Δ’ Τάξης του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας σε συνεργασία με την Τροχαία Φλώρινας, τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Φλώρινας και την Ε.ΚΑΤ.Ο. (Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση) Φλώρινας, την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 10.30 πμ στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας.
Οι μαθητές της Δ’ Τάξης του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας στα πλαίσια του Προγράμματος της «Κυκλοφοριακής Αγωγής» που υλοποιούν στο σχολείο τους, αποφάσισαν να έρθουν σε επαφή με τους Οδηγούς και τους Πεζούς και να τους εφιστήσουν την προσοχή στη σωστή τήρηση των κανόνων της οδικής κυκλοφορίας.
Ένας εκπαιδευτής Σχολής Οδηγών από τη Φλώρινας δήλωσε το εξής πολύ χαρακτηριστικό αλλά και αληθινό : «Όταν είμαστε οδηγοί κάνουμε επίθεση στους πεζούς και όταν είμαστε πεζοί κάνουμε επίθεση στους οδηγούς». Ας βοηθήσουμε όλοι ώστε να εξαλειφθεί αυτή η λάθος νοοτροπία.
Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις πανελλαδικά ως προς τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων. Είναι χρέος όλων μας να μηδενίσουμε αυτόν τον αριθμό.
3 συνημμένα — Λήψη όλων των συνημμένων αρχείων (σε συμπιεσμένη μορφή για
Ελληνικά
Μενού κωδικοποίησης ονόματος αρχείου
)  

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Διαμαρτυρία καταναλωτών για την αύξηση των τιμών στα ασφαλιστήρια υγείας

Διαμαρτυρία καταναλωτών για την αύξηση των τιμών στα ασφαλιστήρια υγείας
Η Ένωση Καταναλωτών διαμαρτύρεται για την μονομερή αύξηση της τιμής των ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας.
Πλήθος παραπόνων δέχεται καθημερινά η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ) ιδιαίτερα για την αύξηση τη τιμής των προϊόντων, στον κλάδο υγείας των διαφόρων ασφαλιστικών εταιρειών όπως αναφέρει η ένωση σε ανακοίνωσή της.
Εκείνο που παρατηρείται έντονα, σύμφωνα με την ένωση, είναι ότι τα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια ιατρικής περίθαλψης, προβλέπουν ότι ο ασφαλισμένος έχει το δικαίωμα να συνεχίσει το συμβόλαιό του, εφόσον καταβάλλει τα ασφάλιστρα μέχρι μια ορισμένη ηλικία, όπως τα 65 έτη. Αλλά η αγωνία των καταναλωτών, όσο και των ενώσεων καταναλωτών που τους εκπροσωπούν, όπως σημειώνεται, είναι ότι το ύψος των ασφαλίστρων σε κανένα συμβόλαιο δεν είναι εγγυημένο, αλλά ο ασφαλιστής μπορεί να το μεταβάλλει κάθε χρόνο κατά το δικό του δοκούν.
''Υπάρχουν πολλά σημεία που μπορεί να θιγούν ή να περιοριστούν δικαιώματα του καταναλωτή, από όρους απρόβλεπτους που μπορούν να εμφανιστούν σε μία ασφαλιστική σύμβαση δηλ. το ασφαλιστήριο συμβόλαιο να μην ανανεωθεί αν ο ασφαλισμένος έχει μεγάλο ιστορικό ζημιών, ή να έχει φθάσει σε μεγάλη κεφαλαιοτική αξία, από τις κάθε χρόνο επιβαρύνσεις, πράγμα που δεν βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε σύγκριση με τις παροχές ενός νέου συμβολαίου κάποιου καταναλωτή. Πράγμα που σημαίνει, αντί ο καταναλωτής με μακροχρόνιο συμβόλαιο να έχει μία έκπτωση, επί της τιμής των ασφαλίστρων που καλείται να πληρώσει, να επιβαρύνεται κατά πολύ μεγαλύτερο ποσό, από τον καταναλωτή που ενώ έχει τις ίδιες υπηρεσίες από την ασφαλιστική εταιρεία, να πληρώνει κατά πολύ λιγότερο αν και έχει νέο συμβόλαιο'' όπως αναφέρει η ένωση.
Η ένωση περιγράφοντας την εικόνα της αγοράς αναφέρει τα εξής: σήμερα στην ασφαλιστική αγορά ο καταναλωτής δεν είναι έρμαιο του ασφαλιστή, ο οποίος χρησιμοποιεί την τιμολόγηση περιορισμένης διάρκειας με στόχο να προσελκύσει μεγάλο αριθμό νέων ασφαλισμένων, έτσι ώστε να μεγαλώσει το μερίδιό του στην αγορά. Προσφέρει, λοιπόν, ασφαλιστήρια συμβόλαια εγγυημένης ανανέωσης με χαμηλά ασφάλιστρα. Κάποια στιγμή στο μέλλον παύει να δέχεται νέες αιτήσεις για το προϊόν αυτό και αυξάνει τα ασφάλιστρα στη συγκεκριμένη ομάδα ασφαλισμένων. Την ίδια εποχή ξεκινά να πουλά νέο προϊόν με χαμηλά ασφάλιστρα για να είναι ανταγωνιστικός στην ασφαλιστική αγορά. Χωρίς νέους, υγιείς ασφαλισμένους, τα ασφάλιστρα αυξάνονται πιο γρήγορα. Οι υγιείς ασφαλισμένοι ακυρώνουν τα συμβόλαιά τους και αγοράζουν καινούρια, συχνά από τον ίδιο ασφαλιστή και έτσι, στην ομάδα αυτή γίνεται αντεπιλογή. Όσοι ασφαλισμένοι δεν είναι υγιείς είτε παραμένουν στην ομάδα με τα αυξημένα ασφάλιστρα, είτε ακυρώνουν τα συμβόλαιά τους και αναζητούν κάλυψη στην αγορά με κίνδυνο να μείνουν ανασφάλιστοι.
Η ένωση ζητάει να υπάρξουν ασφαλείς δικλείδες και εγγυήσεις νομοθετικού πλαισίου προς πάταξη των κερδοσκόπων στον κλάδο υγείας τους.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαμαρτύρονται για αυξήσεις των ασφαλίστρων των συμβολαίων υγείας

imageΓια την μονομερή αύξηση της τιμής των ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας διαφόρων ασφαλιστικών εταιρειών διαμαρτύρεται η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ), επισημαίνοντας το πλήθος παραπόνων που δέχεται καθημερινά διαφόρων και αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Εκείνο που παρατηρείται έντονα, σύμφωνα με την ένωση, είναι ότι τα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια ιατρικής περίθαλψης, προβλέπουν ότι ο ασφαλισμένος έχει το δικαίωμα να συνεχίσει το συμβόλαιό του, εφόσον καταβάλλει τα ασφάλιστρα μέχρι μια ορισμένη ηλικία, όπως τα 65 έτη. Αλλά η αγωνία των καταναλωτών, όσο και των ενώσεων καταναλωτών που τους εκπροσωπούν, όπως σημειώνεται, είναι ότι το ύψος των ασφαλίστρων σε κανένα συμβόλαιο δεν είναι εγγυημένο, αλλά ο ασφαλιστής μπορεί να το μεταβάλλει κάθε χρόνο κατά το δικό του δοκούν.
”Υπάρχουν πολλά σημεία που μπορεί να θιγούν ή να περιοριστούν δικαιώματα του καταναλωτή, από όρους απρόβλεπτους που μπορούν να εμφανιστούν σε μία ασφαλιστική σύμβαση δηλ. το ασφαλιστήριο συμβόλαιο να μην ανανεωθεί αν ο ασφαλισμένος έχει μεγάλο ιστορικό ζημιών, ή να έχει φθάσει σε μεγάλη κεφαλαιοτική αξία, από τις κάθε χρόνο επιβαρύνσεις, πράγμα που δεν βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε σύγκριση με τις παροχές ενός νέου συμβολαίου κάποιου καταναλωτή. Πράγμα που σημαίνει, αντί ο καταναλωτής με μακροχρόνιο συμβόλαιο να έχει μία έκπτωση, επί της τιμής των ασφαλίστρων που καλείται να πληρώσει, να επιβαρύνεται κατά πολύ μεγαλύτερο ποσό, από τον καταναλωτή που ενώ έχει τις ίδιες υπηρεσίες από την ασφαλιστική εταιρεία, να πληρώνει κατά πολύ λιγότερο αν και έχει νέο συμβόλαιο” όπως αναφέρει η ένωση.
Η ένωση περιγράφοντας την εικόνα της αγοράς αναφέρει τα εξής: σήμερα στην ασφαλιστική αγορά ο καταναλωτής δεν είναι έρμαιο του ασφαλιστή, ο οποίος χρησιμοποιεί την τιμολόγηση περιορισμένης διάρκειας με στόχο να προσελκύσει μεγάλο αριθμό νέων ασφαλισμένων, έτσι ώστε να μεγαλώσει το μερίδιό του στην αγορά. Προσφέρει, λοιπόν, ασφαλιστήρια συμβόλαια εγγυημένης ανανέωσης με χαμηλά ασφάλιστρα. Κάποια στιγμή στο μέλλον παύει να δέχεται νέες αιτήσεις για το προϊόν αυτό και αυξάνει τα ασφάλιστρα στη συγκεκριμένη ομάδα ασφαλισμένων. Την ίδια εποχή ξεκινά να πουλά νέο προϊόν με χαμηλά ασφάλιστρα για να είναι ανταγωνιστικός στην ασφαλιστική αγορά. Χωρίς νέους, υγιείς ασφαλισμένους, τα ασφάλιστρα αυξάνονται πιο γρήγορα. Οι υγιείς ασφαλισμένοι ακυρώνουν τα συμβόλαιά τους και αγοράζουν καινούρια, συχνά από τον ίδιο ασφαλιστή και έτσι, στην ομάδα αυτή γίνεται αντεπιλογή. Όσοι ασφαλισμένοι δεν είναι υγιείς είτε παραμένουν στην ομάδα με τα αυξημένα ασφάλιστρα, είτε ακυρώνουν τα συμβόλαιά τους και αναζητούν κάλυψη στην αγορά με κίνδυνο να μείνουν ανασφάλιστοι.
Η ένωση ζητάει να υπάρξουν ασφαλείς δικλείδες και εγγυήσεις νομοθετικού πλαισίου προς πάταξη των κερδοσκόπων στον κλάδο υγείας τους.

Ο ιατρικός πληθωρισμός πληγή για τα προϊόντα ασφάλισης υγείας

Την έντονη διαφωνία τους στην πρόθεση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή να παρέμβει σε θέματα τιμολόγησης των νοσοκομειακών συμβολαίων, εξέφρασαν στην τηλεοπτική εκπομπή «Ώρα Ασφάλισης» του “Channel 9” εκπρόσωποι ασφαλιστικών εταιρειών.
H εκπομπή που προβλήθηκε την Πέμπτη 20/1/2010 στις 9 το βράδυ, όπως κάθε Πέμπτη την ίδια ώρα, είχε ως βασικό αντικείμενο την ασφάλιση υγείας. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε με τους προσκεκλημένους στην εκπομπή κ. Γιώργο Βελλιώτη, Γενικό Διευθυντή Υγείας της INTERAMERICAN και κ. Τάκη Καραλή, Σύμβουλο Διοίκησης της ΜΙΝΕΤΤΑ LIFE για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες από την συνεχή αύξηση του κόστους των υπηρεσιών υγείας.

Παράλληλα αναφορά έγινε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις σχέσεις τους με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Προβλήματα που ανέδειξε με παρέμβασή της η Αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου. Σε ό,τι αφοορά τις παρεμβάσεις της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και της πρόθεσής της να παρέμβει στην τιμολόγηση των συμβολαίων ασφάλισης υγείας, ο κ. Γιώργος Βελλιώτης τόνισε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν εις βάρος των προσφερόμενων υπηρεσιών των ασφαλιστικών εταιρειών προς τους καταναλωτές, ενώ ο κ. Καραλής υπογράμμισε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες πλήττονται από τον υψηλό ιατρικό πληθωρισμό.

Επισημαίνεται ότι η εκπομπή «Ώρα Ασφάλισης» προβάλλεται κάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ, από το Κανάλι 9 και το www.nextdeal.gr. Συντελεστές της εκπομπής με παρουσιάστρια την δημοσιογράφο Νατάσσα Σπαντιδάκη, είναι ο  κ. Κώστας Μπερτσιάς, στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς με εμπειρία σε όλη τη διοικητική ιεραρχία ασφαλιστικής εταιρείας, ο κ. Ευάγγελος Σπύρου, εκδότης με γνώσεις και εμπειρίες από όλη την ιεραρχία πωλήσεων, ο κ. Λάμπρος Καραγεώργος δημοσιογράφος και ο κ. Κωστής Σπύρου που σπούδασε οικονομικά και ασφαλιστικά στη Μεγάλη Βρετανία και εργάστηκε στην καρδιά των Lloyd's του Λονδίνου, ο οποίος παρουσιάζει τις ασφαλιστικές ειδήσεις και συνεντεύξεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό.
Παρέμβαση επί της χθεσινής συζήτησης αναφορικά με τα νοσοκομειακά συμβόλαια και τους καταναλωτές που πραγματοποιήθηκε στην εκπομπή Ώρα Ασφάλισης, κάνει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων με ανακοίνωσή της την οποία και δημοσιεύει ακολούθως το www.nextdeal.gr.

Η ανακοίνωση:
"Καλησπερίζω από τα Χανιά τους εκλεκτούς καλεσμένους της εκπομπής "Ώρα Ασφάλισης"

Από την θέση της Προέδρου της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Χανίων, μπορώ να σημειώσω την χρησιμότητα των πληροφοριών που θα δοθούν από τους καλεσμένους στους καταναλωτές ασφαλισμένους ή μελλοντικά που θα χρησιμοποιήσουν την Ιδιωτική Ασφάλιση κ..κ. Τάκη Καραλή Σύμβουλος Διοίκησης στον Κλάδο Ζωής της ΜΙΝΕΤΤΑ LIFE και Γιώργο Βελιώτη Γενικό Διευθυντή Υγείας της Interamerican αλλά και από την εκλεκτή αντιπρόεδρο της ΕΚΠΟΙΖΩ κ. Καλαποθαράκου, η οποία διαθέτει πολύχρονη εμπειρία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι καταναλωτές σε διάφορους κλάδους ασφάλισης.

Στις μέρες μας που η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή έχει μειωθεί τόσο σε πρόσβαση προϊόντων αλλά και υπηρεσιών, στις μέρες μας που η δημόσια ασφάλεια έχει υποβαθμιστεί από τις Νοσοκομειακές και ιατρικές περικοπές, η Ιδιωτική Ασφάλιση θα πρέπει να προβεί ένα αληθινό στήριγμα για τον καταναλωτή.

Οι Ενώσεις Καταναλωτών πανελλαδικά παρακολουθούν, επεμβαίνουν αλλά και καταγγέλλουν τα κακώς κείμενα από όπου αυτά και αν προέρχονται.

Εμείς σαν Ε.Π.Κ.ΧΑΝ μπορούμε να παρέμβουμε στην συζήτηση και να καταθέσουμε περιληπτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από την Ιδιωτική Ασφάλιση και αν μπορέσουν οι καλεσμένοι σας να τοποθετηθούν:
  • Αυτό τον καιρό κατακλυζόμαστε από καταγγελίες καταναλωτών που μας καταγγέλλουν μονομερή αύξηση διαφόρων ασφαλιστικών προϊόντων
  • Κάποιες Ασφαλιστικές Εταιρείες όχι μόνο στα συμβόλαιά τους περιλαμβάνουν δυσνόητους και ασαφείς όρους κατανόησης για τον ασφαλιζόμενο, αλλά δεν δίδουν αντίγραφο της δανειακής σύμβασης στον ασφαλιζόμενο.
  • Μεγάλη χρονοβόρα διαδικασία για τον ασφαλισμένο, περιττά δικαιολογητικά για τον κλάδο υγείας".

Με Εκτίμηση
Η Πρόεδρος της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ
Ιωάννα Μελάκη

Ασφάλιση ζωής: Προστασία των καταναλωτών στα συμβόλαια ζητά η Ενωση Καταναλωτών Χανίων


Την υιοθέτηση δικλείδων ασφαλείας και εγγυήσεων νομοθετικού πλαισίου για πάταξη των κερδοσκόπων στον ασφαλιστικό κλάδο υγείας, ζητά η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών νομού Χανίων με αφορμή πλήθος παραπόνων που δέχεται καθημερινά για την αύξηση της τιμής των προϊόντων στον κλάδο υγείας των διαφόρων ασφαλιστικών εταιρειών.
Σε ανακοίνωσή της η ένωση, σημειώνει ότι εκείνο που παρατηρείται έντονα, είναι ότι τα
περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια ιατρικής περίθαλψης, προβλέπουν ότι ο ασφαλισμένος έχει το δικαίωμα να συνεχίσει το συμβόλαιό του, εφόσον καταβάλλει τα ασφάλιστρα μέχρι μια ορισμένη ηλικία, όπως τα 65 έτη. Αλλά η αγωνία των καταναλωτών, όσο και των ενώσεων καταναλωτών που τους εκπροσωπούν είναι ότι το ύψος των ασφαλίστρων σε κανένα συμβόλαιο δεν είναι εγγυημένο, αλλά ο ασφαλιστής μπορεί να το μεταβάλλει κάθε χρόνο κατά το δικό του δοκούν.

«Υπάρχουν πολλά σημεία που μπορεί να θιγούν ή να περιοριστούν δικαιώματα του καταναλωτή, από όρους απρόβλεπτους που μπορούν να εμφανιστούν σε μία ασφαλιστική σύμβαση δηλ. το ασφαλιστήριο συμβόλαιο να μην ανανεωθεί αν ο ασφαλισμένος έχει μεγάλο ιστορικό ζημιών, ή να έχει φθάσει σε μεγάλη κεφαλαιοτική αξία, από τις κάθε χρόνο επιβαρύνσεις, πράγμα που δεν βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε σύγκριση με τις παροχές ενός νέου συμβολαίου κάποιου καταναλωτή. Πράγμα που σημαίνει, αντί ο καταναλωτής με μακροχρόνιο συμβόλαιο να έχει μία έκπτωση, επί της τιμής των ασφαλίστρων που καλείται να πληρώσει, να επιβαρύνεται κατά πολύ μεγαλύτερο ποσό, από τον καταναλωτή που ενώ έχει τις ίδιες υπηρεσίες από την ασφαλιστική εταιρεία, να πληρώνει κατά πολύ λιγότερο αν και έχει νέο συμβόλαιο», όπως αναφέρει η ένωση.

Η ένωση περιγράφοντας την εικόνα της αγοράς αναφέρει, «σήμερα στην ασφαλιστική αγορά ο καταναλωτής δεν είναι έρμαιο του ασφαλιστή, ο οποίος χρησιμοποιεί την τιμολόγηση περιορισμένης διάρκειας με στόχο να προσελκύσει μεγάλο αριθμό νέων ασφαλισμένων, έτσι ώστε να μεγαλώσει το μερίδιό του στην αγορά. Προσφέρει, λοιπόν, ασφαλιστήρια συμβόλαια εγγυημένης ανανέωσης με
χαμηλά ασφάλιστρα. Κάποια στιγμή στο μέλλον παύει να δέχεται νέες αιτήσεις για το προϊόν αυτό και αυξάνει τα ασφάλιστρα στη συγκεκριμένη ομάδα ασφαλισμένων. Την ίδια εποχή ξεκινά να πουλά νέο προϊόν με χαμηλά ασφάλιστρα για να είναι ανταγωνιστικός στην ασφαλιστική αγορά. Χωρίς νέους, υγιείς ασφαλισμένους, τα ασφάλιστρα αυξάνονται πιο γρήγορα. Οι υγιείς ασφαλισμένοι ακυρώνουν τα συμβόλαιά τους και αγοράζουν καινούρια, συχνά από τον ίδιο ασφαλιστή και έτσι, στην ομάδα αυτή γίνεται αντεπιλογή. Όσοι ασφαλισμένοι δεν είναι υγιείς είτε παραμένουν στην ομάδα με τα αυξημένα ασφάλιστρα, είτε ακυρώνουν τα συμβόλαιά τους και αναζητούν κάλυψη στην αγορά με κίνδυνο να μείνουν ανασφάλιστοι».