Ώρες Κοινού για ενημέρωση 10:00-12:00 π.μ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στη Γραμματεία της Ένωσης 2821092306
Ενημερώνουμε τα μέλη της Ένωσης ότι έχει ξεκινήσει η ανανέωση συνδρομών(25 ευρώ) για το έτος 2018 και παρακαλείστε για την τακτοποίηση της συνδρομής σας.Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο 28210 92306 από της 9:00 - 13:30

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ Η ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

«Σβήνεται» ένα μέρος από τα πανωτόκια των παλαιών δανείων
Με οκτώ βασικές ενότητες ξεκινά ο κοινωνικός διάλογος για τη γεωργία
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009

Σύμφωνα με ρύθμιση που προστέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας «σβήνεται» ένα μέρος από τα «πανωτόκια» των παλαιών δανείων των αγροτών. Συγκεκριμένα:
Αγρότες που έπαιρναν βραχυπρόθεσμα δάνεια με την ίδια σύμβαση επί πολλά έτη, θα οφείλουν πλέον μόνο το διπλάσιο των δανείων που είχαν λάβει (μείον τις καταβολές που έχουν πραγματοποιήσει) και όχι το διπλάσιο του ποσού που προκύπτει αν προσθέσουμε στα δάνεια αυτά, τους συμβατικούς τόκους, τους τόκους υπερημερίας και τους τόκους ανατοκισμού που είχαν χρεωθεί στο λογαριασμό των αγροτών μέχρι την τελευταία χορήγηση. Η ρύθμιση αφορά χιλιάδες αγρότες που πλέον θα απαλλαγούν από ένα μεγάλο μέρος του ποσού που αξιώνει η τράπεζα και το οποίο μάλιστα ενδέχεται να φθάνει ακόμη και στο 80% της οφειλής.

Όπως δήλωσε σχετικά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Καρχιμάκης «γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για την άμεση ανακούφιση των αγροτών από τα βάρη της οικονομικής κρίσης και την πολιτική απάθεια με την οποία λειτούργησε η απελθούσα κυβέρνηση. Εξετάζουμε κάθε μέτρο με προσοχή, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος και την αναβάθμιση της ελληνικής περιφέρειας».


Κοινωνικός διάλογος για τη γεωργία

Εξάλλου ξεκινά τον Ιανουάριο ο κοινωνικός διάλογος για τη γεωργία, με οκτώ βασικές ενότητες. Στις 25 και στις 26 Ιανουαρίου αναμένεται να συναντηθούν όλοι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο με στόχο να διαμορφώσουν κοινές θέσεις για την αγροτική οικονομία. Ανάμεσα στις κύριες ενότητες που θα απασχολήσουν τους κοινωνικούς εταίρους είναι η κοινή αγροτική πολιτική και η πολιτική ασφάλισης της παραγωγής, ζητήματα που αφορούν την αγροτική οικονομία, όπως οι παρεμβάσεις στην αγορά και η οργάνωση του τομέα εισροών. Θα συζητηθούν ακόμη πολιτικές διαχείρισης της αγροτικής γης, αλλά και η ποιότητα των τροφίμων ενώ θα τεθεί και ζήτημα ανασυγκρότησης του αγροτο-συνδικαλιστικού κινήματος.

Όπως δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, «απαιτείται να αναδείξουμε την άλλη πλευρά της αγροτικής οικονομίας, όχι της κατ’ ανάγκη επιδοτούμενης γεωργίας, αλλά εκείνης της ανταγωνιστικής, της πολυλειτουργικής και της διατροφικής. Μέσα από τον κοινωνικό διάλογο προσδοκούμε ένα νέο μοντέλο-πρότυπο για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας». Από την πλευρά του ο υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης τόνισε: «Η αγροτική οικονομία βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση. Το εισόδημα και η απασχόληση μειώνονται και η αγορά αδυνατεί να ανταμείψει τον παραγωγό για ό,τι προσφέρει, παρά τις υψηλές τιμές που πληρώνει για τα τρόφιμα ο καταναλωτής. Όλα αυτά τα ζητήματα θα τεθούν στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: