Ώρες Κοινού για ενημέρωση 10:00-12:00 π.μ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στη Γραμματεία της Ένωσης 2821092306
Ενημερώνουμε τα μέλη της Ένωσης ότι έχει ξεκινήσει η ανανέωση συνδρομών(25 ευρώ) για το έτος 2018 και παρακαλείστε για την τακτοποίηση της συνδρομής σας.Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο 28210 92306 από της 9:00 - 13:30

Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010

Έξαρση κρουσμάτων ηπατίτιδας Α στην Ευρώπη από αποξηραμένες τούρκικες τομάτες, κανένα κρούσμα στην Ελλάδα υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ

(16/3/2010 09:25)

Ενώ τα μηνύματα πέφτουν βροχή από Γαλλία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Βέλγιο και Ιταλία, για έξαρση κρουσμάτων ηπατίτιδας Α που αποδίδεται σε κατανάλωση τροφίμων που περιείχαν αποξηραμένες τομάτες, που είχαν παραχθεί από την τουρκική εταιρεία «ALONIA» και είχαν εισαχθεί και διακινηθεί από την εταιρεία «SOBREVAL» στη Γαλλία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων συνεχίζει να καθησυχάζει με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα «δεν είχε αναφερθεί κάποιο κρούσμα ηπατίτιδας Α το οποίο να σχετίζεται με κατανάλωση τροφίμου».

Αναλυτικά η δεύτερη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ ναφέρει τα εξής:
Το Υπ.Α.Α.Τ. στις 10 Μαρτίου 2010 δέσμευσε στο τελωνείο της Λάρισας φορτίο 630 κιλών αποξηραμένης τομάτας προέλευσης Τουρκίας με προμηθευτή την εταιρεία «ALONIA».
Στις 12 Μαρτίου 2010 δόθηκε εντολή για δέσμευση, φορτίου 20 τόνων αποξηραμένης τομάτας προέλευσης Τουρκίας με προμηθευτή την εταιρεία SARDES LTD. στην Ξάνθη και στις 15 Μαρτίου 2010 για δέσμευση φορτίου 4.5 τόνων επίσης προέλευσης Τουρκίας με προμηθευτή την εταιρεία GENCERLER GIDA SAN στη Δράμα.
Οι παραπάνω δεσμεύσεις καθώς και η διενέργεια δειγματοληψιών, τόσο στα εισαγόμενα φορτία αποξηραμένης τομάτας όσο και σε όσα έχουν διακινηθεί στη χώρα μας τα έτη 2009-10 από όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες-προμηθευτές της Τουρκίας, πραγματοποιούνται επειδή έγινε ενημέρωση από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης της Ε.Ε. (RASFF) για μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α από το συγκεκριμένο προϊόν.
Το μήνυμα ανέφερε ότι, στη Γαλλία καθώς και σε άλλες χώρες της ΕΕ μεταξύ των οποίων η Ελβετία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Βέλγιο και Ιταλία, παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων ηπατίτιδας Α που αποδίδεται σε κατανάλωση τροφίμων που περιείχαν αποξηραμένες τομάτες, που είχαν παραχθεί από την τουρκική εταιρεία «ALONIA» και είχαν εισαχθεί και διακινηθεί από την εταιρεία «SOBREVAL» στη Γαλλία.
Με αφορμή τις πληροφορίες από την Ε.Ε. άρχισαν αμέσως έλεγχοι και στη χώρα μας σε φορτία λιαστής(αποξηραμένης) τομάτας προέλευσης Τουρκίας και ιδιαίτερα από την εταιρεία «ALONIA».
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγματοληψιών που διενεργούνται σε όλη την επικράτεια της χώρας είναι αρνητικά στην ύπαρξη ιού ηπατίτιδας Α. Παρά τα αρνητικά ευρήματα έχουν δεσμευτεί προληπτικά και στην εσωτερική αγορά περίπου 52 τόνοι τομάτας μέχρι στιγμής και έχουν σταλεί σημαντικός αριθμός δειγμάτων για εργαστηριακές αναλύσεις.
Οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ε.Ε., εξέδωσαν μήνυμα RASFF στις 12/03/2010 περιγράφοντας τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί της χώρας μας.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας διαπιστώθηκε ότι τα κρούσματα ηπατίτιδας Α για τον χειμώνα που πέρασε είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές καθώς επίσης και ότι δεν είχε αναφερθεί κάποιο κρούσμα ηπατίτιδας Α το οποίο να σχετίζεται με κατανάλωση τροφίμου.

Ερώτηση του Ευρωβουλευτή Θ. Σκυλακάκη για την προστασία της δημόσιας υγείας στην Ε.Ε.
Το θέμα της προστασίας της υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από προβληματικά από πλευράς δημόσιας υγείας προϊόντα, όπως η τουρκική λιαστή ντομάτα, έφερε στο Ευρωκοινοβούλιο με ερώτησή του προς την Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής με αφορμή την προσβολή 55 Γάλλων που κατανάλωσαν τούρκικη λιαστή ντομάτα από ηπατίτιδα Α και με δεδομένο ότι πάνω από 90% των εισαγωγών λιαστής ντομάτας στην Ελλάδα γίνεται από την Τουρκία, ζήτησε από την Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να περιλαμβάνεται ο κίνδυνος προερχόμενος από τον ιό της ηπατίτιδας στον ειδικό κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 669/2009, ο οποίος προβλέπει αυξημένο επίπεδο ελέγχου για ορισμένα είδη μη-ζωικών τροφίμων και ο οποίος δεν καλύπτει μέχρι σήμερα τον συγκεκριμένο κίνδυνο.
Επίσης ρωτάται η Επιτροπή αν στη συγκεκριμένη περίπτωση μόλυνσης, έχει εφαρμοστεί σωστά η διαδικασία από τα Κράτη Μέλη που προβλέπεται στα άρθρα 15 και 16 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004 της 29ης Απριλίου 2004, που αφορούν τις συνήθεις διαδικασίες ελέγχου των τροφίμων αυτών, που γίνονται με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.
PIGI AGROTIKA GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: