Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Κομισιόν: Το 54% των Ελλήνων αντιμετωπίζουν συνεχώς δυσκολίες σε εξόφληση λογαριασμών του νοικοκυριού και υποχρεώσεων καταναλωτικής πίστης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στρασβούργο, 21 Απριλίου 2010



Με την παράθεση χρήσιμων στοιχείων από το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, που συν τοις άλλοις αναδεικνύουν τη σημαντική οικονομική πίεση που αισθάνονται πλέον τα ελληνικά νοικοκυριά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, απάντησε ο αρμόδιος Επίτροπος για την υγεία και την πολιτική καταναλωτών κ. John Dalli, σε γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη σχετικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις καταχρηστικές πρακτικές των λεγόμενων «εισπρακτικών» εταιρειών.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία: το 34% των πολιτών της ΕΕ (22% στην Ελλάδα) δήλωσαν ότι είχαν περιστασιακές δυσκολίες στην εξόφληση των λογαριασμών του νοικοκυριού και των υποχρεώσεων σε θέματα καταναλωτικής πίστης, ενώ το 20% (54% στην Ελλάδα) ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν συνεχώς δυσκολίες αυτού του είδους. Το 15% των πολιτών της ΕΕ (40% στην Ελλάδα) δήλωσαν ότι αγωνίζονταν συνεχώς να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς του νοικοκυριού και τις υποχρεώσεις τους σε θέματα πίστης, ενώ το 5% (14% στην Ελλάδα) των πολιτών της ΕΕ παραδέχθηκαν ότι είχαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και καθυστερούσαν μερικές ή πολλές πληρωμές. 

Επιπλέον, στην απάντησή του ο Επίτροπος τονίζει: «Ελλείψει συγκρίσιμων δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με καθυστερήσεις πληρωμών δανειοληπτών, η Επιτροπή διεξάγει πανευρωπαϊκή έρευνα σχετικά με το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης όσον αφορά τον κατάλογο των δευτερευουσών μεταβλητών-στόχων για την υπερχρέωση και τον οικονομικό αποκλεισμό. Στο στάδιο αυτό συγκεντρώνονται στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες, δάνεια και ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια», τα οποία διαβεβαιώνει ότι πρόκειται να δημοσιευτούν έως το τέλος του 2010.

Αφορμή για την ερώτηση αποτέλεσαν πρακτικές εταιρειών ενημέρωσης και διαπραγμάτευσης για ληξιπρόθεσμες οφειλές εις βάρος των αρχών προστασίας του καταναλωτή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Επίτροπος υπογραμμίζει ότι «η λειτουργία των επιχειρήσεων είσπραξης απαιτήσεων, ο τρόπος με τον οποίο συνεργάζονται με τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων και παραδειγμάτων για αθέμιτες πρακτικές, καθώς και οι μέθοδοι πληρωμής, ρυθμίζονται σε επίπεδο κρατών μελών».

Σχολιάζοντας την απάντηση της Επιτροπής, ο Έλληνας ευρωβουλευτής τονίζει: «Το γεγονός ότι η ΕΕ δεν κρίνει αναγκαία τη θέσπιση ενιαίου πλαισίου κανόνων για την εύρυθμη λειτουργία των εταιρειών του κλάδου προς όφελος του συμφέροντος των καταναλωτών, σημαίνει ότι το βάρος πλέον για την προστασία του καταναλωτή πέφτει στην ελληνική κυβέρνηση. Εν μέσω οικονομικής κρίσης και φοροεπιδρομών που επιβαρύνουν δυσανάλογα τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση, ως οφείλει, να κινηθεί άμεσα με το σχετικό νομοσχέδιο χωρίς άλλες κωλυσιεργίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: