Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Τέλος στην κατάσχεση μισθών απότις τράπεζες λόγω χρεών


ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Παράνομη και καταχρηστική η πρακτική των τραπεζών να κατάσχουν μισθούς από λογαριασμούς, για οφειλές από δάνεια και κάρτες. Τι αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας και οι καταναλωτικές οργανώσεις. Οι όροι των συμβολαίων..

Οι δεκάδες καταγγελίες για την αυθαίρετη πρακτική των τραπεζών να δεσμεύουν χρήματα από λογαριασμούς μισθοδοσίας, όταν ο δικαιοούχος οφείλει από δάνεια ή κάρτες, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, που ξεκινά ελέγχους στα τραπεζικά ιδρύματα.

Η πρακτική καταγγέλλεται ως παράνομη, αφού ο μισθός προστατεύεται συνταγματικά, ακόμη κι αν στη σύμβαση εργασίας του δικαιούχου με την τράπεζα αναγράφεται στα "ψιλά γράμματα" σχετικός όρος.

Σύμφωνα με τις ενώσεις καταναλωτών ακόμη και αυτό είναι παράνομο και αποτελεί καταχρηστική πρακτική, καθώς πλέον πάνω από το 90% των κλάδων εργαζομένων, λαμβάνουν τη μισθοδοσία τους από λογαριασμό που ανοίγει ο εργοδότης, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου.

Οι έλεγχοι για το θέμα άρχισαν από τη γενική γραμματεία μετά από καταγγελίες καταναλωτών, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς η ανάληψη γίνεται χωρίς να υπάρχει ειδική εντολή του κατόχου του λογαριασμού, συνήθως αμέσως μόλις κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο καταναλωτής να εισπράξει και να διαχειριστεί όλο το ποσόν του μισθού του ή της σύνταξής του για την κάλυψη των βασικών του βιοτικών αναγκών.

Επισημαίνεται ότι η νομοθεσία απαγορεύει αυστηρά, την κατάσχεση απαιτήσεων μισθών ή συντάξεων και η θέσπιση όρων που επιτρέπουν την ανάληψη του μισθού ή της σύνταξης από το λογαριασμό, πριν ουσιαστικά το ποσόν αυτό περιέλθει σε χρήση του καταναλωτή, υπονομεύει την κατοχυρωμένη προστασία του μισθού και της σύνταξης.

Απαγορεύει, όμως, και την κατάσχεση από λογαριασμούς μισθοδοσίας ποσού ίσου με έναν τουλάχιστο μισθό ή μία σύνταξη (άρθρο 982 παρ. 3 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας).

Για το λόγο αυτό, συμφωνίες με τη μορφή προδιατυπωμένων και αδιαπραγμάτευτων όρων που επιτρέπουν χωρίς περιορισμούς τη μονομερή ανάληψη και του τελευταίου μισθού ή σύνταξης ελέγχονται στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου 2251/94 για τους καταχρηστικούς όρους.

Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Δημήτρης Σπυράκος, δήλωσε:

"Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να αποστερεί ή να δυσχεραίνει, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, την πρόσβαση των εργαζομένων και συνταξιούχων στο μισθό και τη σύνταξή τους. Η Γενική Γραμματεία έχει κινήσει ήδη όλες τις σχετικές διαδικασίες για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση των παραπάνω πρακτικών".
news24|7

Δεν υπάρχουν σχόλια: