Ώρες Κοινού για ενημέρωση 10:00-12:00 π.μ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στη Γραμματεία της Ένωσης 2821092306
Ενημερώνουμε τα μέλη της Ένωσης ότι έχει ξεκινήσει η ανανέωση συνδρομών(25 ευρώ) για το έτος 2018 και παρακαλείστε για την τακτοποίηση της συνδρομής σας.Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο 28210 92306 από της 9:00 - 13:30

Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

Παράταση της προθεσμίας των πλειστηριασμών ζητούν οι καταναλωτές

Παράταση της προθεσμίας των πλειστηριασμών ζητούν οι καταναλωτές
Παρέμβαση των βουλευτών με πρότασή τους προς τη Βουλή, για παράταση της προθεσμίας των πλειστηριασμών μέχρι 31-12-2011 ζητάει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Νομού Χανίων, ενώ ανάλογο αίτημα αναμένεται να διατυπωθεί αύριο και από τις υπόλοιπες οργανώσεις των καταναλωτών.
Η E.Π.Κ.ΧΑΝ δηλώνει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι η κωλυσιεργία απαντήσεων από μεριάς των τραπεζών, στις προτάσεις των καταναλωτών-δανειοληπτών, στο αίτημα μη ρευστοποίησης της μοναδικής κατοικίας,αλλά και γενικά στη εξώδικη ρύθμιση των οφειλών τους, δημιουργεί εμπλοκή επί της διαδικασίας, για την εισαγωγή της αίτησης στο Ειρηνοδικείο, με το άνοιγμα υποδοχής των αιτήσεων (ρύθμισης των χρεών από 2-1-2011).
Η ένωση σημειώνει ότι ''μπορεί ο νομοθέτης να ήθελε να δώσει εύλογο χρόνο μεταξύ των δύο συμβαλλομένων, (τράπεζα - οφειλέτη) να βρουν εξώδικη ρύθμιση, αλλά τα αποτελέσματα των απαντήσεων των τραπεζών κάθε άλλο από ενθαρρυντικά είναι για τους καταναλωτές''.
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους βουλευτές, να καταθέσουν προτάσεις στήριξης των δανειοληπτών, ιδιαίτερα σε εκείνους τους δανειολήπτες που βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της ρύθμισης του χρέους τους και ζητούν να σώσουν το σπίτι τους. Η ένωση προτείνει να ζητήσουν οι βουλευτές να κατατεθεί στην Βουλή νομοθετικό πλαίσιο (παράτασης της ημερομηνίας εκτέλεσης των πλειστηριασμών μέχρι 31-12-2011) ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να γίνουν οι ρυθμίσεις των οφειλών των δανειοληπτών με τις τράπεζες, όπως ο νόμος 3869/2010 ορίζει, ικανοποιώντας το αίτημα τους, δηλαδή της μη ρευστοποίησης του σπιτιού τους).
Η ένωση θέλοντας να βοηθήσει και να ενθαρρύνει τους δανειολήπτες ενημερώνει ότι: Κατά το πρώτο στάδιο εφαρμογής του Ν.3869/2010 και μέχρι 3.2.2011 απαγορεύεται ο πλειστηριασμός της κύριας κατοικίας του οφειλέτη ή σε περίπτωση που αυτός δεν κατοικεί σε ιδιόκτητο ακίνητο, του μοναδικού ακινήτου του που μπορεί να χρησιμεύσει ως κατοικία. Μοναδική προϋπόθεση είναι να μην υπερβαίνει σε αξία το αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το αφορολόγητο όριο για άγαμο αφορά κατοικία με αντικειμενική αξία μέχρι 200.000 ευρώ, για έγγαμο,για χήρο,διαζευγμένο ή άγαμο γονέα μέχρι 20.000 ευρώ,με περαιτέρω προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και 30.000 ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα τέκνα.
Σαφώς ο νόμος 3869/2010 δίνει την δυνατότητα ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων για την εξόφληση οφειλών προς στους πιστωτές. Το σημαντικό είναι ότι δίνει και την δυνατότητα στον οφειλέτη εάν το επιθυμεί να αιτήσει να εξαιρέσει «το σπίτι του».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: