Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Συμβουλές για σωστές εορταστικές αγορές από την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων


Μέγεθος γραμματοσειράς
 μεγένθυση γραμματοσειράς
Συντάκτης / NextDeal
Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010 15:19

Οι ημέρες των γιορτών των Χριστουγέννων και του Νέου έτους περισσότερο για μας τους ΄Ελληνες έχουν ιδιαίτερη σημασία, σχετίζονται άμεσα με την θαλπωρή, με την οικογενειακή μάζωξη, με την ανταλλαγή δώρων με την  επίσκεψή μας στην αγορά, τονίζει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ), η οποία όπως πληροφορήθηκε το www.nextdeal.gr, κάνει κάλεσμα στους καταναλωτές, να αφήσουν  το άγχος των οικονομικών πιέσεων και να μπούνε στην γιορτινή ατμόσφαιρα, με ανοιχτή καρδιά και σκέψη, με τη δυνατότητα που ο καθένας έχει.

Είναι βέβαιο, αναφέρει η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ ότι το κόστος των χριστουγεννιάτικων αγορών που θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια μέση οικογένεια, δημιουργεί έντονο προβληματισμό, τον οποίο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει, γιατί πέρα από τα καθημερινά έξοδα κάθε οικογένειας, προκύπτουν και τα έξτρα, "τα γιορταστικά"που κατ' έθιμον θα πρέπει να καλύψει, όπως είδη διατροφής που συνθέτουν το γιορτινό τραπέζι, είδη ένδυσης και υπόδησης, δώρα για τα παιδιά.

Φέτος, λόγο της οικονομικής δυσκολίας που βρίσκονται οι περισσότεροι καταναλωτές, η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ συστήνει οικονομικές αγορές, αγορές με "Ελληνικά Προϊόντα". Θα πρέπει να ξεχάσουμε την υπερκατανάλωση του χθες και τις αγορές μας με" δανεικά" μακριά από χρεώσεις στις οποίες δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, παρά την πίεση των αυξημένων αναγκών που δημιουργείται ειδικά την περίοδο των γιορτών. Εκτός από τα είδη διατροφής όσοι δεν μπορούμε ας κοιτάξουμε στις ντουλάπες μας και κάτι ξεχασμένο από την υπερκατανάλωση του χθες ένδυμα θα βρεθεί να μας καλύψει.

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, στηρίζει την προσπάθεια των καταναλωτών, για σωστές αγορές γι' αυτό παραθέτει τις οδηγίες της.
Οι καταναλωτές πριν αγοράσουν θα πρέπει :
  1. Να ιεραρχήσουν τις άμεσες ανάγκες τους βγαίνοντας με λίστα προϊόντων στα καταστήματα.
  2. Οφείλουν να προβούν σύγκριση τιμών και ποιότητας , σε ομοειδή προϊόντα.
  3. Να εξετάζουν προσεχτικά τις "προσφορές" γιατί υπάρχουν εμπορικές πρακτικές από κάποιους επιτήδειους.
  4. Να ελέγχουν ημερομηνίες παραγωγής και ανάλωσης.

ΑΓΟΡΑΖΩ ΑΣΦΑΛΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, και σαυτές τις γιορτές, που την τιμητική τους έχουν τα δώρα προς όλους, μα προπάντων τα παιχνίδια προς τα παιδιά, συστήνει σε όλους τους καταναλωτές την προσοχή τους για αγορά ασφαλών παιχνιδιών για τα παιδιά μας, για να έχουμε χαρούμενες γιορτές. Λίγη σχολαστικότητα στην επιλογή ενός παιχνιδιού επιβάλλεται όχι από κανόνες, αλλά για να χαρίσουμε την χαρά που επιθυμούμε στα παιδιά, και όχι να προσθέσουμε ατυχήματα από αμέλεια μας.Χιλιάδες παιδιά μέρες γιορτινές,  μέρες χαράς, αναγκάζονται να μην παίζουν αλλά να βρίσκονται στα νοσοκομεία από μη ασφαλή παιχνίδια και από αμέλεια δική μας. Είναι αλήθεια ότι οι καιροσκόποι και οι κερδοσκόποι δεν σέβονται κανένα και τίποτα, ούτε τα παιδιά μας, θεό τους έχουν τον πλούτο και μέριμνα τους είναι πως να τον αυξήσουν.Η σωστή επιλογή και η χρήση των παιχνιδιών από κάθε παιδί, σύμφωνα με την δική μας καθοδήγηση και επίβλεψη μειώνει τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Τι προσέχουμε πριν επιλέξουμε να αγοράσουμε ένα παιχνίδι
  • Να είναι σύμφωνο με την ηλικία του παιδιού, επιβάλλεται σε κάθε συσκευασία παιχνιδιού να αναγράφεται η ηλικία βάσει της οποίας κάθε παιδί μπορεί να κάνει χρήση.
  • Να είναι ασφαλές, να φέρει την σήμανση CE βάσει της οποίας ο κατασκευαστής μας γνωρίζει ότι παρέχει την ασφάλεια στο εν λόγο παιχνίδι.
  • Να υπάρχουν οδηγίες χρήσης σε κάθε συσκευασία του παιχνιδιού στην Ελληνική γλώσσα, ώστε κάθε παιδί βοηθώντας το από κάποιον μεγαλύτερο , να μπορεί να το συναρμολογήσει και να το χρησιμοποιήσει παίζοντας το , βοηθώντας έτσι την ανάπτυξη της ευστροφίας την ανάδειξη της ενεργητικότητας του αλλά και της δεξιοτεχνίας του.
  • Δεν παρασυρόμαστε, δεν αγοράζουμε ένα παιχνίδι επειδή το είδαμε σε κάποιο διαφημιστικό σποτ, και ακριβότερο σίγουρα θα είναι, αλλά και χαρά μπορούμε να προσφέρουμε με ένα άλλο παιχνίδι φθηνότερο , σημασία έχει η αγάπη που χρειάζονται τα παιδιά μας.
Μεγάλη Προσοχή :
  • Αγοράζουμε πάντα τα παιχνίδια για τα παιδιά μας, από επώνυμα καταστήματα, προτιμούμε τις τοπικές επιχειρήσεις, αποφεύγουμε να αγοράσουμε παιχνίδια από πλανόδιους μικροπωλητές όσο φθηνά και αν μας προσφέρονται, είναι παιχνίδια ανασφαλή μπορεί να είναι κατασκευασμένα από χημικές ουσίες και άλλα υλικά μη ασφαλή για τα παιδιά μας, αλλά και μπορεί να έχουν μικρά τεμαχίδια τα οποία να αποβούν μοιραία στην υγεία τους, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, που παίζοντας τα βάζουν στο στόμα κινδυνεύοντας να υποστούν απόφραξη και ασφυξία.
  • Δε αγοράζουμε παιχνίδια που εκ της φύσεως τους (πιστόλια με πλαστικά σφαιρίδια, dvd με περίεργες φιγούρες) διαταράσσουν την ήρεμη ψυχοσύνθεση των παιδιών και τους δημιουργούν φοβικές και επιθετικές τάσεις, μέλημά μας είναι από το παιχνίδι το παιδί να δημιουργεί, να αναπτύσσεται και να ωριμάζει, ώστε να ετοιμάζεται για την μετάβαση του στην επόμενη ηλικιακή φάση.
  • Τέλος επειδή όλοι νοιαζόμαστε για τα παιδιά μας και αγοράζοντας τους παιχνίδια θέλουμε να τους προσφέρουμε την χαρά και ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες που και το έθιμο μας θέλει να τους προσφέρουμε επί πλέον παιχνίδια, ας διαθέσουμε περισσότερο χρόνο στην επιλογή των παιχνιδιών, ας το κάνουμε το αξίζουν.
*Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, και το τηλέφωνο 92666 του Γραφείου του Καταναλωτή, μπορεί να προσφέρει ενημέρωση, στην σωστή επιλογή παιχνιδιών, αλλά και προστασία, σε περιπτώσεις καταστρατήγησης των κανόνων της αγοράς, από "επιτήδειους" μη νόμιμες εμπορικές πρακτικές.
Είμαστε προσεχτικοί στην σφραγίδα των κρεάτων
Σε όλα τα σφάγια υπάρχουν σφραγίδες που υποδηλώνουν τη χώρα γέννησης κάθε ζώου.
  • Ζώα που γεννήθηκαν και εσφάγησαν στην Ελλάδα, φέρουν σφραγίδες χρώματος τυρκουάζ, και η  μία σφραγίδα αναγράφει την λέξη «ΕΛΛΑΣ».
  • Ζώα που γεννήθηκαν σε τρίτες χώρες ( δηλαδή εκτός Ε.Ε. ) και εσφάγησαν στην Ελλάδα, όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τυρκουάζ και μία σφραγίδα χρώματος καστανού με το όνομα της χώρας γέννησης.
  • Ζώα που γεννήθηκαν στην Ε.Ε. και εσφάγισαν σε ελληνικό σφαγείο όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τυρκουάζ και μία σφραγίδα ιδίου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης.
*Τα παραπάνω δεν ισχύουν για κρέατα εισαγωγής που έχουν σφραγιστεί στη χώρα προέλευσης.

Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε μια γαλοπούλα
Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην ποιότητα μεταξύ φρέσκιας και κατεψυγμένης γαλοπούλας. Οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν την ημερομηνία που αναγράφεται για την κατανάλωση του προϊόντος. Μιας καλής ποιότητας γαλοπούλα πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα και δεν πρέπει να έχει υπολείμματα φτερών, μώλωπες, κοψίματα και σπασμένα κόκκαλα. Στην περίπτωση φρέσκιας γαλοπούλας οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν εάν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής από το κατάστημα πώλησης. Ο πωλητής πρέπει να φοράει γάντια και δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με άλλο ωμό κρέας πριν πιάσει τη γαλοπούλα γιατί υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης.
Tέλος η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, εύχεται σε όλους τους καταναλωτές, αισιοδοξία, με την ελπίδα ότι  οι Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων , θα φωτίσουν τους Κυβερνώντες να  διαχειριστούν την οικονομία της Χώρας μας ,με απλή ανθρώπινη συνείδηση, να μη στερούν πόρους επιβίωσης από τους μη έχοντας,να νοιαστούν για τις κοινωνικές δομές της πατρίδας μας, να πάψουν να σπείρουν φόβο και ανέχεια ,σε κάθε μισθωτό και συνταξιούχο, να αλλάξουν πολιτιοικονομική ρότα, για να δούμε όλοι μαζί την πατρίδα μας να "αναρρώνει" να περνά σε τροχιά Ανάπτυξης, για να περάσουμε από τόν "εφιάλτη"
σε μέρες ανατολής, σε μέρες που κάθε καταναλωτής ,καταναλώτρια προσδοκά να δει.Μαζί με τις εγκάρδιες ευχές που ανταλλάσσουμε, ας δώσουμε την μεγαλύτερη ευχή , να αλλάξουν οι Κυβερνώντες πολιτική, να απαιτήσουν διαφοροποίηση του μνημονίου, και να πάψουν ,να είναι δούλοι του και υποταγής του

Δεν υπάρχουν σχόλια: