Ώρες Κοινού για ενημέρωση 10:00-12:00 π.μ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στη Γραμματεία της Ένωσης 2821092306
Ενημερώνουμε τα μέλη της Ένωσης ότι έχει ξεκινήσει η ανανέωση συνδρομών(25 ευρώ) για το έτος 2018 και παρακαλείστε για την τακτοποίηση της συνδρομής σας.Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο 28210 92306 από της 9:00 - 13:30

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Φορο-ανάσα για πρώτη κατοικίαΠΡΙΜ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ πρώτης κατοικίας επιφάνειας μέχρι 120 τετραγωνικών και αξίας ως 200.000 ευρώ δίνει η ρύθμιση που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, επιχειρώντας να ενισχύσει την παγωμένη ζήτηση στην κτηματαγορά. Απαλλάσσει παράλληλα από τον ισχύοντα φόρο 10% δωρεές ή γονικές παροχές μέχρι του παραπάνω χρηματικού ποσού που γίνονται αποκλειστικά για την αγορά ή την ανέγερση πρώτης κατοικίας.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα σε νέους φορολογουμένους να κάνουν χρήση για την αγορά πρώτης κατοικίας χρηματικά ποσά από τους γονείς τους, χωρίς εκείνοι να επιβαρυνθούν με τον ισχύοντα φόρο. Διότι κανονικά, εφόσον δηλαδή ίσχυε το πόθεν έσχες, η Εφορία θα καλούσε τον ενδιαφερόμενο να δικαιολογήσει από πού βρήκε τα χρήματα της αγοράς, κάτι που, αν εκείνος δεν μπορούσε να το κάνει, θα φορολογούνταν γι΄ αυτά σαν να ήταν αποκτηθέν εισόδημα.

Στελέχη του χώρου εκτιμούν ότι το μέτρο μπορεί να μην αλλάξει δραματικά το σημερινό τοπίο, ωστόσο και σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών στα ακίνητα, μπορεί να τονώσει κάπως τη ζήτηση μέσα στο 2011. Η αναστολή του σημαίνει μια επιβάρυνση λιγότερη σε μια χρονιά που αναμένεται να είναι η χειρότερη μέχρι σήμερα στην κτηματαγορά, με το απόθεμα αδιάθετων κατοικιών να παραμένει μεταξύ 120.000

έως 150.000. Αλλά, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, από μόνο του το μέτρο δεν επαρκεί, αν δεν συνοδευτεί από ευκολότερο δανεισμό εκ μέρους των τραπεaζών αλλά και από περαιτέρω μείωση των τιμών στα ακίνητα.

Το τρίτο τρίμηνο έκλεισε, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, με μέση πτώση 4,3% έναντι του αντίστοιχου πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: