Ώρες Κοινού για ενημέρωση 10:00-12:00 π.μ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στη Γραμματεία της Ένωσης 2821092306
Ενημερώνουμε τα μέλη της Ένωσης ότι έχει ξεκινήσει η ανανέωση συνδρομών(25 ευρώ) για το έτος 2018 και παρακαλείστε για την τακτοποίηση της συνδρομής σας.Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο 28210 92306 από της 9:00 - 13:30

Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

Δευτέρα, 09 Μάιος 2011 19:59

Οι καταναλωτές της Κρήτης, στην πόρτα των ενεχυροδανειστηρίων και των τοκογλύφων

oikonomia_xrimata_480
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων, καθημερινά γίνεται αποδέκτης οδυνηρών καταστάσεων, με καταναλωτές που περιγράφουν την δραματική οικονομική τους κατάσταση, προσπαθώντας να την δικαιολογήσουν με τις λέξεις ότι, "η άμεση ανάγκη, για την κάλυψη καθημερινών αναγκών, τους ώθησε να πλησίασαν τις πόρτες των ενεχυροδανειστηρίων, αλλά και κάποιων τοκογλύφων, που τους βάζουν την θηλιά στο λαιμό χωρίς αίσθημα χωρίς συναίσθημα, χωρίς να τους νοιάζει για το αποτέλεσμα".
Οι εικόνες που περιγράφουν είναι συγκλονιστικές, αφενός βλέπει κανείς την στενοχώρια τους, όταν εξιστορούν ότι, αναγκάζονται να ξεπουλούν αντικείμενα μεγάλης συναισθηματικής αξίας, αλλά και την απελπισία, φθάνοντας σε αυτοχειρία (δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις), αλλά και στη σημαντική στήριξη που προσφέρει η Ψυχολογική Δομή της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ.
Στα πρόσωπα κάποιων από αυτών, ξεγλιστράει σαν σκιά και η "ελπίδα" που ξεπηδά από την ψυχή τους , θέλοντας να πιστέψουν και οι ίδιοι ότι σύντομα θα βρουν εργασία, για να ξαναπάρουν τα πολύτιμα αντικείμενα που άφησαν στα χέρια ενεχυροδανειστών " πίσω " που στην μεγαλύτερη πιθανότητα να μη τα ξαναδούν ποτέ.
Η οικονομική δυσκολία των καιρών, σπρώχνουν κάθε μέρα και περισσότερους συμπολίτες μας, να επισκεφθούν ένα ενεχυροδανειστήριο, προκειμένου να εξασφαλίσουν έστω και λίγα μετρητά τα οποία μέρα με την ημέρα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στην αγορά της Κρήτης. Τα χρέη προς τράπεζες, η ανεργία, ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας, ακόμη και οι ανάγκες της καθημερινότητας είναι μερικοί μόνο από τους λόγους, που αναγκάζουν τους πολίτες να βγάλουν στο «σφυρί» πολύτιμα αντικείμενα.Η αλήθεια είναι ότ,ι η οικονομική δυσκολία, ξεπέρασε την μεσαία οικογένεια και την θερίζει. Άνθρωποι του χθες ,που μπορούσαν να νοικιάσουν μία κατοικία, να πληρώσουν λογαριασμούς νερού και ρεύματος, σήμερα ψάχνουν κοινωνικό στέκι, για να στεγαστούν.
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, ως κοινωνική Οργάνωση, θλίβεται βαθύτατα, καλεί δε την Πολιτεία, να διαθέσει περισσότερα χρήματα στο Κοινωνικό Κράτος. Ας υλοποιήσει τα κοινωνικά προγράμματα, που έχει εξαγγείλει για την απασχόληση. Ας σταματήσει την δαπάνη χρημάτων σε "φιέστες ", διότι εδώ το θέμα είναι σοβαρό, τίθεται θέμα διαβίωσης των πολιτών, και σε τέτοιες ακραίες περιπτώσεις βασιλεύουν οι Νόμοι της "ζούγκλα" και όποιος αντέξει.
Η αλήθεια είναι ότι και εμείς, που βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το ενεχυροδανειστήριο, να βγάλουμε στο «σφυρί» τα πολύτιμα αντικείμενα μας (Ηλεκτρικές συσκευές, αυτοκίνητα, ρολόγια, δαχτυλίδια, σταυροί) ή πιεζόμαστε να βρεθούμε στην πόρτα κάποιου "τοκογλύφου" ας το ξανασκεφτούμε, ας συμβουλευτούμε τόσο το Οικονομοτεχνικό Τμήμα αλλά και το Νομικό της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ καθώς στην αγορά λειτουργούν και μη νόμιμες επιχειρήσεις, που ανοίγουν και κλείνουν ξαφνικά χωρίς άδεια από την Αστυνομικές Αρχές.
Η Ε.Π.Κ.Χαν, γνωρίζοντας ότι η απελπισία των καταναλωτών είναι τόσο μεγάλη,( που αρκούνται έστω και σε λίγα ευρώ), χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που μας αναφέρουν οι ίδιοι. Για παράδειγμα, ένα χρυσό ρολόι αξίας 1.500 ευρώ μπορεί να το αφήσουν ως ενέχυρο για 500 ευρώ, ενώ βέρες αξίας 1000 ευρώ για 500 ευρώ. εφιστά την προσοχή των καταναλωτών,τονίζοντας ότι όταν κάποιος επιλέγει ένα ενεχυροδανειστήριο θα πρέπει να ζητά τις απαραίτητες εγγυήσεις, που θα πιστοποιούν τη φερεγγυότητά του, ώστε να μην πέσουν θύματα επιτήδειων.
Για Προστασία και Ενημέρωση στα τηλ. της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ 2821092666 και 2821092306
Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων
Ιωάννα Μελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: