Ώρες Κοινού για ενημέρωση 10:00-12:00 π.μ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στη Γραμματεία της Ένωσης 2821092306
Ενημερώνουμε τα μέλη της Ένωσης ότι έχει ξεκινήσει η ανανέωση συνδρομών(25 ευρώ) για το έτος 2018 και παρακαλείστε για την τακτοποίηση της συνδρομής σας.Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο 28210 92306 από της 9:00 - 13:30

Κυριακή, 15 Μαΐου 2011

Πώς να διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων

calories-425x287
Πιο εύκολος τρόπος για να κατανοήσουμε μία ετικέτα τροφίμων είναι να εστιάσουμε στα στοιχεία της αποσπασματικά:
* Προσοχή πρέπει να δίνετε στην ποσότητα του προϊόντος που αναλύεται. Πρέπει να εστιάζετε στην περιοχή που αναφέρει τα θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα προϊόντος.
* Για την ενέργεια, τους υδατάνθρακες, τα λίπη και την πρωτεΐνη δίνεται ένα ποσοστό της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης (ΕΗΠ) που καλύπτει το προϊόν. Η ΕΗΠ αναφέρεται στα πλαίσια δίαιτας 2000 θερμίδων. Οι ανάγκες του κάθε ατόμου μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Ωστόσο η ΕΗΠ αποτελεί ένα πολύ καλό οδηγό επιλογής προϊόντων.
* Εστιάζουμε στα συστατικά που θέλουμε να περιέχονται σε περιορισμένες ποσότητες, όπως το κορεσμένο λίπος, trans/ υδρογονωμένα λιπαρά οξέα, χοληστερόλη και νάτριο. Ελέγχουμε για τα παραπάνω συστατικά το ποσοστό της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ) που καλύπτει το προϊόν που θέλουμε να αγοράσουμε. Προϊόντα που περιέχουν τα προαναφερθέντα συστατικά σε ποσοστό λιγότερο από 5% της ΣΗΠ θεωρούνται φτωχά σε αυτά τα συστατικά και προτιμώνται.
* Εστιάζουμε στα συστατικά που θέλουμε να περιέχονται σε αφθονία, όπως είναι οι φυτικές ίνες, βιταμίνες όπως οι C και Α, ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο. Ελέγχουμε για τα παραπάνω συστατικά σε τι ποσοστό της ΣΗΠ περιέχονται στο προϊόν που θέλουμε να αγοράσουμε. Προϊόντα που περιέχουν αυτά τα συστατικά σε ποσοστό υψηλότερο του 20% της ΣΗΠ θεωρούνται πλούσια σε αυτά και προτιμώνται.
* Για την καλή υγεία της καρδιάς πρέπει να περιοριστεί η πρόσληψη χοληστερόλης σε ποσότητα έως 300 mg την ημέρα.
* Τα κορεσμένα λίπη πρέπει να δίνουν έως 7% των συνολικών θερμίδων της ημέρας. Για παράδειγμα, ένα άτομο που καταναλώνει τροφή που αποδίδει 2000 θερμίδες ημερησίως πρέπει να καταναλώνει έως 15 γρ. κορεσμένου λίπους.
Πηγή: queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: