Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λασιθίου, και Ε.Π.Κ..ΧΑΝ

 ΣΧΕΤ.ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ


Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων, δέχτηκε επιστολή  της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λασιθίου, στην οποία αποτυπώνονται η  σοβαρότητα  των  προβλημάτων των παραγωγών της Κρήτης, τόσο στην διαδικασία της παραγωγής ,της εμπορίας των προϊόντων αλλά και με τις Τράπεζες αλλά και  η αγωνία,  ο προβληματισμός  των παραγωγών, εστιάζοντας την καταγγελία τους στις ανεξέλεγκτες τιμές των φυτοφαρμάκων και  λιπασμάτων, την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω (Φ.Π.Α ,πετρέλαιο,μεταφορικά).αλλά εκείνο που μας καταγγέλλεται και οφείλουμε να αντιδράσουμε ως αποδέκτες, χρήστες, καταναλωτές των αγροτικών προϊόντων είναι  "..........λιπάσματα που όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις αναγραφόμενες τιμές στοιχείων, με τεράστιες αποκλίσεις, αλλά και περιέχουν βαριά μέταλλα επικίνδυνα για την υγεία, ενώ ταυτόχρονα μολύνουν τόσο την γη μας όσο και τον υδροφόρο ορίζοντα υποθηκεύοντας το μέλλον της μεγαλύτερης θερμοκηπιακής περιοχής της  Ελλάδας (15000  στρέμματα).Παράλληλα μας καταθέτουν και τις προτάσεις τους οι οποίες
συγκεντρωτικά  είναι:
1)Να μειωθεί το Φ.Π.Α τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορική διαδικασία.
2)Να ελεγχθούν οι τιμές των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων
3)Αυστηρότεροι και πιο εντατικοί έλεγχοι των πρώτων υλών, αύξηση των προστίμων και των άλλων κυρώσεων και να μην διατίθενται τίποτα στην αγορά πριν τα αποτελέσματα των    ελέγχων.
4)Κανόνες που να μην επιτρέπουν τη μεγάλη διαφορά τιμής παραγωγού καταναλωτή και διασφάλιση των χρημάτων τους.
5)Να επιμείνουμε στην εισαγωγή μόνο πιστοποιημένων προϊόντων και οι ποινές για παράνομες, ελληνοποιήσεις να είναι από μόνες τους αποτρεπτικές.
6)Να ανασταλεί η πληρωμή των αγροτικών δανείων μέχρι 31-12/2011 και να χορηγηθούν χαμηλότοκα δάνεια για την αντικατάσταση των καλλιεργειών.
7)Να παρέμβουν όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να προωθηθούν οι εξαγωγές,των εκτός εποχής κηπευτικών σε ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες...

Επί των προτάσεων μας ως (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ)
1)Στον πίνακα " Α" πρέπει να συμπεριληφθούν και τα εσπεριδοειδή
 ( πορτοκάλια, μανταρίνια, κλεμεντίνια, λεμόνια, κίτρα, περγαμόντα, γρέϊπ-φρουτ, κλπ)στην Κρήτη, τα προϊόντα αυτά θέλουν στήριξη.
2)Θα πρέπει να καθαρίσει το "κύκλωμα" των μεσαζόντων στα δημοπρατήρια όπου ο μεσολαβών επικαρπώνεται το κέρδος εις βάρος του παραγωγού και τελικά του καταναλωτή.
3)Να σταματήσουν τα χονδρεμπορικά κέρδη.Υποκριτικό είναι το αναφερόμενο στην Α.Δ  10% μικτό ποσοστό  χον. κέρδος, με μη υπολογιζόμενα  μεταφορικά όταν χρησιμοποιείται Ι.Χ του εμπόρου.Ο έμπορος και νοητό είναι να αποσκοπεί το κέρδος, η εμπορική επιχείρηση,δεν είναι Κοινωνική Οργάνωση,  Νοητό είναι ότι θα έχουμε πίεση στον παραγωγό, ο οποίος για να προωθήσει την παραγωγή του στο εμπόριο, και να σαπίσει στο χωράφι, θα συναινέσει να  υπογράψει υπερτιμολογημένα τιμολόγια.Είναι Χαρακτηριστικό το παράπονο των παραγωγών της Ιεράπετρας που τα περισσότερα προϊόντα τους τιμολογούνται σε λεπτά 0,20, ο.30 ..το ανώτερο μέχρι 0,90.Τιμές οι οποίες φθάνουν στην λιανική πώληση (καταναλωτή)ξεπερνώντας τα ποσοστά. Π.Χ τιμή παραγωγού .αγγουριού ο,20% συν 10% μικτό ποσοστό κέρδους ( χονδρεμπορικού κέρδους) συν 25% ποσοστό  λιανοπωλητή η τιμή του αγγουριού θα έπρεπε να φθάνει όχι περισσότερο από 0,50 λεπτά.
4)Ελληνοποίηση οπωρολαχανικών στην λιανική πώληση και μάλιστα τοποποίηση,π.χ πατάτες Κύπρου, πωλούνται στα μανάβικα λαϊκή αγορά, ως π.χ (Μαλίων Κρήτης, ή Ακρωτηρίου Χανίων)
5)΄Έλεγχος οπωρολαχανικών, καταγραφή εισροών -εκροών από εμπόρους , προτεραιότητα  ελέγχου, στις οι Υπηρεσίες ΣΔΟΥ σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης.
6)Σημαντικός είναι ο έλεγχος των προϊόντων εισαγωγών, από τις Υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε εκ των υστέρων ενώ έχουν τοποθετηθεί στα ράφια των εμπορικών επιχειρήσεων, να καλείται ο καταναλωτής μέσω ανακοίνωσης Ε.Φ.Ε.Τ ,να αποφύγει την κατανάλωση

 Τέλος επειδή η διακίνηση - εμπορία των οπωροκηπευτικών, όπως και παραπάνω αναφέραμε λόγω της ευαισθησίας τόσο των προϊόντων όσο και των διακινητών θέλει εκ βάθους διαβούλευση, και όχι συγκεκριμένα όπως αυτό αναφέρεται"Η εμπορία και διακίνηση νωπών οπωρολαχανικών διέπεται από τις προδιαγραφές εμπορίας που προβλέπονται στο μέρος Α του παραρτήματος Ι του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1580/2007 της Επιτροπής της 21ης Δεκεμβρίου 2007 (EE L 350 της 31.12.2007, σ. 1), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις από τις προδιαγραφές εμπορίας επιτρέπονται στις περιπτώσεις που ορίζονται στο άρθρο 3 του παραπάνω Κανονισμού.
" Ευελπιστούμε ότι θα το δείτε και θα κινήσετε αυτήν την διαδικασία καλώντας και την  Ε.Π.Κ.ΧΑΝ ως εκπρόσωπο χιλιάδων πολιτών-καταναλωτών να τοποθετηθεί ειδικότερα.




                                                            Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων


                                                                              Ιωάννα Μελάκη
        

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35              

Ταχ.δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com                                                        
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Δεν υπάρχουν σχόλια: