Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

Ε.Π.Κ.ΧΑΝ: " Τα μάτια μας αξίζουν πολλά, ας τα προστατεύσουμε από τον ήλιο, με τα κατάλληλα γυαλιά !!"

Η Ενωση Προστασίας Προστασίας Καταναλωτών Χανίων, θεωρεί επιτακτική την ανάγκη, να δώσει τις συμβουλές της προς τους καταναλωτές...
προκειμένου να προμηθευτούν τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου, που να πληρούν βασικές προϋποθέσεις ,σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, ενόψει του καλοκαιριού, αλλά και λόγω του ότι η τρύπα του όζοντος πάνω από την Αρκτική έχει αυξηθεί κατά 40% ,από τις αρχές του Χειμώνα, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις,από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας.Επειδή στην αγορά κυκλοφορούν γυαλιά προστασίας από τον ήλιο και σε καταστήματα γενικού εμπορίου, αλλά και στο δρόμο από πλανόδιους μικροπωλητές,ακατάλληλα για την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας ,και επειδή η ασφάλεια της καταλληλότητας των γυαλιών , εξασφαλίζεται όταν τα γυαλιά αγοράζονται μόνο από οπτικό κατάστημα και συνοδεύονται από ένα πληροφοριακό δελτίο, αλλά και η συμβουλή του πτυχιούχου οπτικού, στη επιλογή του κατάλληλου γυαλιού ηλίου ,για τον κάθε καταναλωτή ξεχωριστά, αποτελεί εγγύηση για την ασφαλή αγορά γυαλιών, με στόχο την προστασία της όρασής του καταναλωτή..

Οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις είναι:

Τα γυαλιά πρέπει να απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία.

Να είναι οπτικά κατεργασμένα, ομοιογενή και αναλλοίωτα, όπως και τα κρύσταλλα οράσεως.
Η αντοχή τους , στην πίεση να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές (απαιτείται συγκεκριμένο πάχος – αντοχή υλικού), με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων.
Βασικά , η επιλογή των γυαλιών ηλίου,σύμφωνα με τους Οπτικούς θα πρέπει να γίνεται με βάση τις ατομικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

Ειδικότερα, θα πρέπει ανά κατηγορία να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες:

1)Τα νήπια, θα πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου, ειδικά κατασκευασμένα για παιδιά και πάντοτε μεγάλο καπέλο. Οι φακοί θα πρέπει να είναι ασφαλείας, οι σκελετοί από συμβατικά για το πρόσωπο και μεγάλης αντοχής υλικά στο σωστό μέγεθος.
2)Τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, θα πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου με πλήρη απορρόφηση τόσο στην UVA όσο και στην UVB και ταυτόχρονη ανθεκτικότητα στη θραύση, όπως οι φακοί polycarbonate. Για τα παιδιά που φορούν διορθωτικά γυαλιά, η καλύτερη λύση είναι η κατασκευή διορθωτικών γυαλιών ηλίου.
3)Στους εφήβους, η χρήση γυαλιών ηλίου, θα πρέπει και πάλι να γίνεται βάσει προδιαγραφών ενώ η ενημέρωσή τους, δεν θα βάλει σε κίνδυνο τα μάτια τους, ακόμα και όταν πρόκειται για γυαλιά ανοιχτόχρωμα, με ιδιαίτερα και ασυνήθιστα χρώματα.
4)Οι χρήστες φακών επαφής θα πρέπει πάντα να φορούν απορροφητικά γυαλιά ηλίου.
5)Στους ενήλικες, παράμετροι, που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι η οδήγηση, το επάγγελμα, το hobby και η ανάγκη κάλυψης διαθλαστικών ανωμαλιών.
6)Άτομα που έχουν κάποια διαθλαστική ανωμαλία μπορούν να κάνουν χρήση φωτοχρωμικών φακών.
7)Τέλος, στην οδήγηση τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να τηρούν προδιαγραφές απαραίτητης φωτεινότητας και χρωματικής απόδοσης προκειμένου να παρέχουν ασφαλή οπτική αντίληψη του περιβάλλοντος.Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται για τα γυαλιά ηλίου με πολωτικό φίλτρο, που εξαλείφουν το θάμβος που προέρχεται από την κάθετη αντανάκλαση των ακτινών του ήλιου σε επιφάνειες όπως το νερό, η άσφαλτος κ.λπ. Άρα είναι κατάλληλα για οδήγηση και παραμονή στη θάλασσα.
Επιπρόσθετα, τα υλικά που χρησιμοποιούνται στους σκελετούς γυαλιών ηλίου θα πρέπει να μην προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα, αλλεργίες και γενικά να είναι βιοσυμβατά.
Να μην παραμορφώνονται, να είναι άφλεκτα και να μην παρουσιάζουν εξογκώματα ή άλλα ελαττώματα που μπορεί να δημιουργήσουν ενόχληση ή να προκαλέσουν κακώσεις κατά τη διάρκεια της χρήσης τους.
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ επισημαίνει ότι ,«ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη για την προστασία των ματιών μας από την ηλιακή ακτινοβολία",δεν πρέπει ως καταναλωτές να εξαπατόμαστε από τα παραποιημένα σήματα ασφαλείας (CE) τα οποία φέρουν τα γυαλιά που πωλούνται στα μη οπτικά καταστήματα και ιδιαίτερα από πλανόδιους στον "δρόμο" στα γυαλιά "μαϊμού"
Μπορεί τα γυαλιά, που μας πουλούν οι πλανόδιοι , να είναι πανομοιότυπα, με γυαλιά γνωστών μεγάλων οίκων. Μπορεί να μας τα πουλούν ακόμα και στο ένα δέκατο της τιμής των γνήσιων γυαλιών. Όμως χρειάζεται προσοχή καθότι τα γυαλιά αυτά δεν μας παρέχουν ασφάλεια και η προέλευση τους είναι αμφίβολη.
Για ενημέρωση των καταναλωτών αλλά και καταγγελίες στο Γραφείο Προστασίας του Καταναλωτή της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ και στο τηλέφωνο 282109266

Η Πρόεδρος της ΄Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων
Ιωάννα Μελάκη

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35       
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: