Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ

Η Ένωση μας θέλοντας να ενημερώσει τους Καταναλωτές, για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας,και γενικότερα για την περίοδο της Σαρακοστής και θέλοντας να διαφυλάξει την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού από την κατανάλωση τροφίμων που δεν πληρούν τόσο τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας όσο και τα επίπεδα ποιότητας, παραθέτει χρήσιμες πληροφορίες για τις σπουδαιότερες κατηγορίες τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο αυτή. αλλά και για τα τρόφιμα που καταναλώνουμε όλη τη Σαρακοστή .

Ενημέρωση

Γενικά, όλα τα τρόφιμα, που στολίζουν το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα,μέλημά μας είναι να δημιουργήσουμε όσο γίνεται ένα σαρακοστιανό καλάθι, με ασφαλή τρόφιμα αλλά και με καλές τιμές,και αυτό θα το πετύχουμε εάν εντείνουμε την προσοχή μας κάνοντας έρευνα αγοράς, στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, αλλά και ακολουθώντας τις συμβουλές της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Χανίων(Γραφείο Προστασίας του Καταναλωτή).

Η παραδοσιακή λαγάνα :Π.χ., δε διαφέρει σε τίποτα από το ψωμί, που προμηθευόμαστε, καθημερινά. Παρασκευάζεται από το ίδιο αλεύρι, με το κοινό ψωμί και, όμως, η τιμή της είναι μεγαλύτερη, από αυτή του κοινού ψωμιού. Αν συνυπολογίσουμε και το μικρότερο βάρος της, τότε η τιμή της είναι δυσανάλογα υψηλή δεν λέμε να μη την προτιμήσουμε αλλά ας κάνουμε την επιβαλλόμενη έρευνα αγοράς..

Η ταραμοσαλάτα :Kαλύτερα να παρασκευάζεται στο σπίτι, από ταραμά ποιότητας, γιατί έτσι αποφεύγουμε τις χρωστικές ουσίες, που, συνήθως, περιέχουν οι ταραμοσαλάτες του εμπορίου. Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα κόκκινο θολό και ομοιόμορφο, σε όλη την ποσότητα. Η οσμή του και η γεύση του πρέπει να είναι ευχάριστη.
Το τουρσί : Θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι. Προτιμότερη είναι η αγορά τυποποιημένου τουρσιού και όχι χύμα.


Στα θαλασσινά πρέπει να προσέχουμε:

1. Μαλάκια:

α. Κεφαλόποδα (Χταπόδια, Καλαμάρια, Σουπιές, Μοσχιοί, Θράψαλα, κ.λπ.). Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα. Νωπά: Οι Καταναλωτές πρέπει να προσέχουμε την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν. Επίσης η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια-βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. Κατεψυγμένα: Τα κατεψυγμένα πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα, με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. Η σφραγίδα αυτή πρέπει να φέρει όλες τις ενδείξεις, που προβλέπονται, από τον Κ.Τ.Π. (Κώδικα Τροφίμων και Ποτών). Δηλαδή, αναγράφονται η ονομασία πώλησης, το καθαρό βάρος, η χρονολογία ανάλωσης, οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης, το όνομα, η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του κατασκευαστή ή συσκευαστή, ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης.

β. Δίθυρα οστρακοειδή (Μύδια, Κυδώνια, Γυαλιστερές, Στρείδια, κ.λπ.). Πωλούνται συσκευασμένα, σε μικρές συσκευασίες, οι οποίες φέρουν υγειονομικό σήμα, με την σφραγίδα του Κέντρου Αποστολής καθώς και όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις, που προβλέπονται από τον Κ.Τ.Π. Στην περίπτωση αυτή, αναγράφεται ότι τα ζώα αυτά πρέπει να είναι ζωντανά, κατά την στιγμή της αγοράς. Τα κελύφη πρέπει να είναι κλειστά, ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφος, να κλείνουν μόνα τους.

Στους παραγωγούς οστρακοειδών δίνεται η δυνατότητα πώλησης, απ ευθείας στον τελικό Καταναλωτή, μικροποσότητας οστρακοειδών, χωρίς συσκευασία. Πριν αγοράσουμε, όμως, τα οστρακοειδή, πρέπει να ελέγξουμε το πιστοποιητικό παραγωγού, για να βεβαιωθούμε ότι ο πωλητής είναι, πράγματι, παραγωγός.

Τα μύδια, εκτός από νωπά με κέλυφος, πωλούνται, επίσης, αποκελυφωμένα και κατεψυγμένα. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται, μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μια ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία, πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα, με την σφραγίδα της εγκατάστασης. Στην σφραγίδα πρέπει να αναφέρονται ο Κωδικός Αριθμός Ευρωπαϊκής Ένωσης της εγκατάστασης καθώς, επίσης, και όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις, που προβλέπονται από τονKΏΔΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ. Η ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες, από την ημέρα της αποκελύφωσης.Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, ομοίως, όλες τις υποχρεωτικές, από τον Κ.Τ.Π., ενδείξεις.

γ. Γαστερόποδα (σαλιγκάρια). Διατίθενται στην αγορά, είτε ως νωπά, χωρίς συσκευασία, είτε ως κατεψυγμένα. Τα νωπά πρέπει να είναι, οπωσδήποτε, ζωντανά. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους, όλες τις υποχρεωτικές, από τον Κ.Τ.Π., ενδείξεις.

2. Εχινόδερμα: Είναι οι γνωστοί μας αχινοί. Πρέπει να είναι, κατά την αγορά τους, ζωντανοί.

3. Μαλακόστρακα: Συμπεριλαμβάνονται Γαρίδες, Καραβίδες, Αστακοί, Καβούρια, Ψείρες, Γάμπερα, κ.λπ.. Τα νωπά εμφανίζουν αντανακλαστικές κινήσεις, στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια, όταν είναι ζωντανά, έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη είναι στερεά, προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνειά τους είναι γυαλιστερή και το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες η να είναι μελανιασμένο. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους, όλες τις προβλεπόμενες από τον Κ.Τ.Π. ενδείξεις.

Πριν από κάθε προμήθεια θαλασσινών, επιστρατεύουμε όλη την προσοχή μας. Τα θαλασσινά, γενικά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Η οσμή και η εξωτερική όψη τους είναι τα πιο σταθερά χαρακτηριστικά, για να κρίνουμε την καταλληλότητά τους.

Επειδή διάφορα είδη θαλασσινών διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους, ως προς τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα, διαφέρουν, όμως, πολύ, όσον αφορά την τιμή πώλησής τους, πρέπει να προσέχουμε, καλά, τις επιγραφές και σημάνσεις, που αναγράφουν τις πληροφορίες του είδους, ώστε να μην παραπλανηθούμε, από τους" επιτήδειους.
Κονσέρβες ιχθυηρών
Για τις κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, θα πρέπει να προσέχουμε να μην είναι διογκωμένες, να μην έχουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου, ευθύνη μας είναι να διαβάζουμε προσεκτικά τις ενδείξεις συσκευασίας, ιδιαίτερα την ημερομηνία παραγωγής και.λήξης και να παρατηρούμε εάν υπάρχει η επωνυμία του παρασκευαστή και ο κωδικός αριθμός Ε.Ε. της επιχείρησης.
Θα πρέπει επίσης να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου της τυποποιημένης συσκευασίας ή της κονσέρβας, και μετά το άνοιγμα, στο κανονικό χρώμα των εσωτερικών τοιχωμάτων της κονσέρβας και στην μυρωδιά του περιεχομένου
Τέλος υπενθυμίζουμε σε κάθε καταναλωτή ότι το Γραφείο Προστασίας του Καταναλωτή θα δέχεται καταγγελίες στο τηλέφωνο
2821092666 όπου μπορεί ο καθένας από μας να τηλεφωνεί για την Προστασία του.

Η Πρόεδρος της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων(Ε.Π.Κ.ΧΑΝ)


Ιωάννα Μελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: