Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Καταγγελίες καταναλωτών για ανατιμήσεις προϊόντων


Καταγγελίες καταναλωτών για ανατιμήσεις προϊόντων
ΣΤΗΝ Ε.Π.Κ.ΧΑΝ

18.08.2010

Αυξημένες καταγγελίες για ανατιμήσεις προϊόντων που έχουν περάσει στις αγορές του καταναλωτή, στα τρόφιμα αλλά και στις υπηρεσίες με την αύξηση του Φ.Π.Α και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, δέχεται η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ.).
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ. κ. Ιωάννα Μελάκη “υπάρχουν αρκετές καταγγελίες καταναλωτών, για ακρίβεια σε όλες τις αγορές τους, με τον καταναλωτή αδύναμο από υπερχρεώσεις δανείων, από οικογενειακές υποχρεώσεις, με μείωση μισθού και την ανεργία. Αρκετές ανατιμήσεις προϊόντων έχουν περάσει στις αγορές του καταναλωτή, στα τρόφιμα, αλλά και στις υπηρεσίες, με την αύξηση του Φ.Π.Α και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Στην αγορά του λιανικού εμπορίου, στα τρόφιμα, έχουμε διαπιστώσει ότι λειτουργεί σε τοπικό επίπεδο ο υγιής ανταγωνισμός. Καλούμε τους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς και να αγοράζουν προϊόντα χαμηλής τιμής αλλά και ασφαλή προϊόντα”.
Οπως αναφέρει η κ. Μελάκη “η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ δέχεται αρκετές καταγγελίες περισσότερο για “παραπλάνηση”από ντόπιους καταναλωτές αλλά και τουρίστες, οι οποίοι ψώνισαν προϊόντα “ελαττωματικά” από ξένες αλυσίδες, οι οποίες δε δέχτηκαν την αντικατάσταση του προϊόντος, που βάσει νομοθεσίας δικαιούνται, επικαλούμενοι χρονοδιάγραμμα πολιτικής του καταστήματος. Επίσης, έχουμε καταγγελίες για επιχειρηματίες οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τους επισκέπτες μας, πήραν χρήματα χωρίς αποδείξεις όπως: σε πρατήρια καυσίμων, σε παραλίες, σε καντίνες κ.λπ.”.
Την ίδια ώρα, ανατιμήσεις και στα άλευρα “ψήνονται” στην ελληνική αγορά. Οι Έλληνες αλευροβιομήχανοι κάνουν λόγο για επιβεβλημένες αυξήσεις, που ακολουθούν τις τιμές των σιτηρών στις διεθνείς αγορές, ενώ οι καταναλωτές αναπόφευκτα θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέο μπαράζ αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα αρτοσκευάσματα.
Στα Χανιά, σύμφωνα με έρευνες που διενεργεί η ΕΠ.Κ.ΧΑΝ, καμία αύξηση δεν έχει γίνει από τις αλευροβιομηχανίες, επομένως αυξήσεις σε ψωμί και αρτοσκευάσματα δε δικαιολογούνται.
“Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ επικοινώνησε και με καταστήματα αγοράς αλεύρων από την τοπική αλευροβιομηχανία “Κυλινδρόμυλοι Κρήτης”, όπου υπήρξε η ενημέρωση ότι η εν λόγω επιχείρηση δεν έχει προβεί σε καμία ανατίμηση των προϊόντων της”, επισημαίνει η κ. Μελάκη.
Και προσθέτει: “Επειδή η Κυβέρνηση σκέφτεται περαιτέρω αύξηση του Φ.Π.Α σε 30 προϊόντα, επειδή υφίσταται η καταστροφή των σιτηρών στη Ρωσία, τα γεγονότα αυτά θα επιφέρουν ανατιμήσεις σε ένα σωρό προϊόντων. Κάποιοι θα μπουν στη διαδικασία να αισχροκερδίσουν, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις αγορές μας και σε περίπτωση που οι πολίτες αδικούνται, μπορούν να το καταγγέλλουν στην Ε.Π.Κ.ΧΑΝ ή στο τηλ.: 2821092666. Στηρίζοντας και προστατεύοντας πρώτα το δικό μας συμφέρον, μεριμνούμε και για την Οικονομία της χώρας μας.
ΝΤΟΜΙΝΟ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Ντόμινο ανατιμήσεων αναμένεται να φέρει στην αγορά η μετάταξη του 30% προϊόντων και υπηρεσιών από το 11%, που είναι ο μεσαίος συντελεστής στο 23%, που είναι ο υψηλός συντελεστής του ΦΠΑ.
Μεταξύ των προϊόντων που ανήκουν στο συντελεστή του 11% και άρα εξετάζεται η άνοδος στο 23%, είναι τα δημητριακά, το ψωμί, τα εισιτήρια μέσων μεταφοράς, τα άλευρα, τα μη αλκοολούχα ποτά, τα όσπρια, το κρέας, τα φάρμακα, τα ζυμαρικά, το ρύζι, το εμφιαλωμένο νερό, τα τιμολόγια ΔΕΚΟ, οι υπηρεσίες κατ’ οίκον, τα εισιτήρια θεαμάτων, οι υπηρεσίες σε καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, διαμονή, οι υπηρεσίες καλλιτεχνών, επισκευές κ.ά..

Δεν υπάρχουν σχόλια: