Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Προσφυγή στην ΕΕ, για την αναδρομική ισχύ του εγγυητικού κεφαλαίου

Μέγεθος γραμματοσειράς
μεγένθυση γραμματοσειράς
Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2010 09:54
Αποκλειστική συνέντευξη του Προέδρου της ΕΑΕΕ Μίνου Μωυσή

*του Λάμπρου Καραγεώργου
,
Προσφυγή στη δικαιοσύνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αλλαγή της ρύθμισης που αφορά στην αναδρομικότητα της κάλυψης από το εγγυητικό κεφάλαιο των ασφαλιστηρίων ζωής των εταιρειών που έκλεισαν εξετάζει η Ένωση Ασφαλιστιών Εταιρειών Ελλάδος όπως δηλώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο, στο NextDeal ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Μίνος Μωυσής. Επίσης ο κ. Μωυσής στην συνέντευξη του στο NextDeal** εκτιμά ότι είναι θετική εξέλιξη να μεταφερθεί ο έλεγχος της Εποπτείας στην Τράπεζα της Ελλάδος, εκτιμά ότι το σχέδιο νόμου δίνει το περιθώριο σε ασφαλιστικές εταιρείες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής της Ασπίς ΑΕΓΑ και Commercial, ενώ τέλος δηλώνει ότι πρόθεση του είναι να ασκήσει μία δίκαιη προεδρία στην ΕΑΕΕ προς όφελος όλης της αγοράς.

Η συζήτηση με τον κ. Μωυσή ξεκίνησε με το επίκαιρο θέμα του για την κατάργηση της εποπτείας και την ίδρυση εγγυητικού κεφαλαίου. Ο κ. Μωύσής εστιάζει την προσοχή του σε δυο σημεία. Το πρώτο είναι η αναδρομικότητα της ισχύος του εγγυητικού κεφαλαίου. Αναγνωρίζει, σε αντίθεση με ότι πιστεύεται γενικότερα, ότι ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης έκανε διάλογο με την Ένωση. Οι πόρτες ήταν πάντα ανοικτές, λέει και ορισμένες επιμέρους τροποποιήσεις έγιναν δεκτές. Εξ αυτού του λόγου καθυστέρησε η κατάθεση του σχεδίου νόμου. Δυστυχώς συνεχίζει, δεν επείσθη στο θέμα της αναδρομικότητας και του ύψους της εισφοράς. Η λύση που επελέγει εκτιμά ο κ. Μωυσής δεν βασίζεται σε τεχνοκρατικά δεδομένα βασίζεται κυρίως σε πολιτικές επιλογές.

Πάντως υπογραμμίζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει τις προσπάθειές της προκειμένου να αλλάξει η συγκεκριμένη ρύθμιση. Μετά την ψήφιση του νόμου θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω νομικές ενέργειες. Μελετάμε ακόμη και την προσφυγή στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε υποχρεωμένοι να πράξουμε ό,τι χρειαστεί, προαναγγέλλει..
Επίσης ο κ. Μωυσής εκτιμά ότι το όριο του 1,5% για την εισφορά στο Εγγυητικό κεφάλαιο είναι μαχητό, μπορεί να τροποποιηθεί εφόσον η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτεύουσα αρχή που θα είναι, μετά από ενδελεχή μελέτη και αφού έχει τα δεδομένα θα διαπιστώσει ότι το συγκεκριμένο όριο είναι πολύ υψηλό.

Πάντως ο ίδιος εμφανίζεται θετικός στην μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην Τράπεζα της Ελλάδος, εκφράζοντας μία πιο προσωπική άποψη. Σημειώνει όμως ότι ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά στη λειτουργία τους και αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί και στην διαδικασία της εποπτείας. Θεωρεί ότι αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί με την συγκρότηση ειδικής διεύθυνσης στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως προβλέπεται από το σχέδιο νόμου.

Σε ό,τι αφορά πάντως την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη μεταφορά των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής των εταιρειών που έκλεισαν εκτιμά ότι θα χρειασθεί χρόνος. Η Τράπεζα της Ελλάδος σαν εποπτεύουσα αρχή μετά την ψήφιση του νόμου θα αρχίσει τις διαδικασίες. Ίσως χρειασθεί και ένα έτος.

Είναι θετικό όμως προσθέτει οι τελικές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου δίνουν τη δυνατότητα να υπάρξει δυνητικά ενδιαφέρον από πολλές εταιρείες για την ανάληψη των συμβολαίων της Ασπίς ΑΕΓΑ. Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν «δυο» ή «τρείς» ή κανένας ενδιαφερόμενος. Υπάρχει μία διαδικασία που θα ακολουθηθεί και το ενδιαφέρον από τις εταιρείες θα εκφρασθεί όταν η Τ.τ.Ε προχωρήσει στην προσφορά. Τότε θα φανεί το πραγματικό ενδιαφέρον και δεν αποκλείει να υπάρξει ενδιαφέρον και από την Εθνική Ασφαλιστική. Η κάθε εταιρεία λέει χαρακτηριστικά θα σταθμίσει τα δεδομένα και θα αποφασίσει εάν είναι συμφέρουσα η προσφορά από την ΤτΕ.

Επικεντρώνοντας τη συζήτηση στα θεσμικά θέματα ήταν λογικό να ερωτηθεί ο κ. Μωυσής και για το τον ρόλο του στην προεδρία της Ένωσης και τις πρώτες εμπειρίες από την θέση αυτή.
Η Ένωση, υποστηρίζει, πρέπει να έχει μία ελάχιστη κοινή θέση για όλα τα θέματα. Μία θέση, προϊόν σύνθεσης πολλές φορές και αντιτιθέμενων συμφερόντων. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας. Είναι αναγκαίο να αφήνουμε εκτός της ΕΑΕΕ το «εταιρικό καπέλο». Εγώ από την πλευρά μου αυτό που έχω ξεκαθαρίσει με τον εαυτό μου είναι ότι θα επιδιώξω η προεδρία μου να είναι μία δίκαιη προεδρία.

Εθνική Ασφαλιστική: Πρώτη επιλογή ο πελάτης
Η συζήτηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Ασφαλιστικής επεκτάθηκε και στα τεκταινόμενα της εταιρείας. Δηλώνει όμως ότι δεν είναι ακόμη έτοιμος να προχωρήσει σε μία συνολική αποτίμηση για την πορεία της πριν μάλιστα και την έκδοση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.
Τον ρωτήσαμε όμως για το επίσης επίκαιρο θέμα των προμηθειών. Ο κ. Μωυσής καταθέτει μία ενδιαφέρουσα άποψη και απαντά εμμέσως πλην σαφώς στις «κατηγορίες» που δέχεται η Εθνική Ασφαλιστική για την προμηθειακή πολιτική του παρελθόντος. Ο πράκτορας ασφαλειών, σημειώνει, είναι μία από τις συνιστώσες της αγοράς με τον δικό του διακριτικό ρόλο. Με την έννοια αυτή και οι πρακτορειακές επιχειρήσεις λειτουργούν αποτελεσματικά όταν συγκεντρώνουν ορισμένα χαρακτηριστικά όπως πειθαρχεία, σωστή οργάνωση, αξιοπιστία, ποιοτική προσφορά υπηρεσιών. Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία. Σε ότι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική έδωσε ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει και θα δώσει και άλλα στο μέλλον. Και τότε θα δούμε εάν η αγορά είναι ώριμη να τα ακολουθήσει.

Αν φέρουμε για παράδειγμα τον κλάδο αυτοκινήτου, τον μεγαλύτερο κλάδο στον οποίο η εταιρείας μας έχει σημαντικό μερίδιο, είναι γνωστό ότι κάνουμε προσεκτικά και μελετημένα βήματα. Κάναμε πιο αυστηρό το εισπρακτικό καθεστώς. Επίσης σε αντίθεση με ό,τι εκτιμούσε η αγορά δεν προχωρήσαμε σε νέες αυξήσεις ασφαλίστρων γιατί η Εθνική θεωρεί ότι στη συγκεκριμένη δύσκολη περίοδο που βιώνει ο μέσος καταναλωτής δεν είναι σωστό να επιβαρυνθεί και με επιπλέον κόστος στην ασφάλισή του. Η εταιρεία προτίθεται να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αυξημένο κόστος παρεμβαίνοντας σε όλους τους συντελεστές κόστους (λειτουργικό, προμηθειών κ.λ.π.) και όχι στο ασφάλιστρο.
Τέλος αναφερόμενος γενικότερα στην πορεία της εταιρείας αρκείται προς το παρόν να δηλώσει ότι η Εθνική Ασφαλιστική έχει ένα πολύ μεγάλο και ιστορικό όνομα είναι μία πολύ μεγάλη εταιρεία αξιόπιστη και φερέγγυα. Σε καιρούς σαν αυτούς που ζούμε, τονίζει, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της εταιρείας είναι ένα παράθυρο ευκαιριών, το οποίο όμως δεν θα είναι για πάντα ανοικτό εάν δεν γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι πρώτη επιλογή πρέπει να είναι ο πελάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: