Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ειδήσεις

Ενίσχυση των Ενώσεων Καταναλωτών από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

23.03.2010
Τι είπε, για το σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο γ.γ. του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Δημ. Σπυράκος, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα γραφεία της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας.
Την ενίσχυση του πολύ σημαντικού, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλου των Ενώσεων Καταναλωτών ανήγγειλε το περασμένο Σάββατο ο γενικός γραμματέας καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Δημήτρης Σπυράκος, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα γραφεία της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας. Καλωσορίζοντας τον η πρόεδρος της ΕΝ.Κ.ΚΑ., Κατερίνα Γεροστεργίου, είπε: «Είναι τιμή μας που φιλοξενούμε στην πόλη μας τον γ.γ. καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι η δεύτερη φορά που βρίσκεται μαζί μας, μετά το 1997 και μία ημερίδα που είχαμε συνδιοργανώσει με τον Εμπορικό Σύλλογος Καβάλας. Η παρουσία του εδώ συμπίπτει με μία σημαντική συγκυρία για τους καταναλωτές, αφού επίκειται η κατάθεση του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στη Βουλή».

Ο νεωτερισμός στην Ελλάδα

«Είναι σαφές, ότι για την προστασία του καταναλωτή σημαίνοντα ρόλο παίζουν οι Ενώσεις Καταναλωτών. Καμία πολιτική για την προστασία του καταναλωτή δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική, αν δεν στηρίζεται στη συμμετοχή και στη σύμπραξη των Ενώσεων Καταναλωτών», δήλωσε ο Δημ. Σπυράκος, ενώ πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντική, επομένως, η συνεργασία μεταξύ της πολιτείας και των Ενώσεων Καταναλωτών. Δίνουμε, λοιπόν, ιδιαίτερη βαρύτητα και έμφαση στην ανάπτυξη αυτής της σχέσης και επιθυμούμε να συνεισφέρουμε στη βελτίωση των υποδομών των Ενώσεων Καταναλωτών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους». Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά σημείωσε: «Το πρόβλημα της υπερχρέωσης έχει πάρει πολύ μεγάλη διάσταση στη χώρα μας, με συνέπεια πολλά νοικοκυριά να βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Δεν σας κρύβω, ότι είναι πολλοί εκείνοι που περιμένουν με αγωνία το νομοσχέδιο, για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες. Το σχέδιο νόμου σκοπεύει να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στα νοικοκυριά που έχουν εγκλωβιστεί και δεν έχουν τη δυνατότητα να απεγκλωβιστούν στηριζόμενα στις δικές τους δυνάμεις. Η διαδικασία περιλαμβάνει τρεις φάσεις και προβλέπει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τη ρύθμιση των χρεών σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών». Εάν οι οφειλέτες, είπε ο γ.γ. καταναλωτή, ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους και καταβάλλουν το ποσό που θα ορίσει το Δικαστήριο (Ειρηνοδικείο), εντός των τεσσάρων ετών, θα απαλλάσσονται από τα χρέη τους. «Προϋπόθεση είναι να ρευστοποιηθεί και η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, όπως ισχύει σε άλλες χώρες στο εξωτερικό, αλλά εμείς στην Ελλάδα θα εφαρμόσουμε τον εξής νεωτερισμό. Θα δώσουμε τη δυνατότητα στον οφειλέτη, αν το επιθυμεί, να κρατήσει το σπίτι του, ώστε να μη διαταραχθεί η προσωπική και η οικογενειακή του γαλήνη», επεσήμανε.

Το σχέδιο νόμου θα ωφελήσει τράπεζες και οφειλέτες

Το σχέδιο νόμου, τόνισε ακόμα, θα αλλάξει τη συμπεριφορά των τραπεζών, γιατί οι οφειλέτες θα αποκτήσουν διαπραγματευτική δύναμη, ενώ θα συμβάλλει και στην εκπαίδευση των καταναλωτών. Η κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή αναμένεται να γίνει μετά το Πάσχα. Ο Δημ. Σπυράκος ανακοίνωσε, επίσης, ότι στα σχέδια του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, είναι η δημιουργία ενός δικτύου για την παροχή συμβουλών προς τους καταναλωτές-οφειλέτες, μέσω της ενίσχυσης των Ενώσεων Καταναλωτών. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ο γ.γ. Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας παραβρέθηκε σε συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε, το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, η διοίκηση του Δήμου Καβάλας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Καβάλας, Δράμας, του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, καθώς και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Νομού Καβάλας. Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Καβάλας, Δράμας ζήτησαν από το Δημ. Σπυράκο, να βάλει η κυβέρνηση φραγμό στην ανεξέλεγκτη στάση των τραπεζών απέναντι στις επιχειρήσεις.
Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλο

Δεν υπάρχουν σχόλια: