Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Αρση αντικινήτρων σε θαλάσσιο τουρισμό και ακτοπλοΐα

Ρεπορτάζ: Σάββας Ν. Αθανασίου

Την κατάργηση όλων των αντικινήτρων στους τομείς του θαλάσσιου τουρισμού και στην ακτοπλοΐα ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, παρουσία του γενικού γραμματέα Ναυτιλιακής Πολιτικής κ. Γιώργου Βλάχου. Η κυρία Λούκα Κατσέλη είπε ακόμη ότι από την απελευθέρωση των υπηρεσιών στον θαλάσσιο τουρισμό θα εισρεύσει στην Ελλάδα το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ (1,2 δισ. από την κρουαζιέρα και 800 εκατ. ευρώ από το γιότινγκ).

Επίσης, η υπουργός όταν κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα «αν θα επιβληθεί πρόσθετος φόρος στους εφοπλιστές», τόνισε ότι «στους τομείς που είναι ανοιχτοί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό δεν μπορείς να επιβάλλεις φόρους και περιορισμούς», εννοώντας σαφώς ότι δεν υπάρχει σκέψη για επιβολή έκτακτης φορολογίας στις ναυτιλιακές εταιρείες.

Η κυρία Λούκα Κατσέλη, από νωρίς χθες το πρωί συναντήθηκε διαδοχικά με εκπροσώπους των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Οι κκ. Αντώνης Μανιαδάκης των Μινωικών, Πέτρος Βέττας του ομίλου Attica και Γιάννης Σ. Βαρδινογιάννης του ομίλου της ΑΝΕΚ κ. Λεωνίδας Δημητριάδης - Ευγενίδης της Aegean Speed Lines, οι οποίοι της ανέπτυξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ακτοπλοϊκά πλοία.

Η υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι η κυβέρνηση βάζει τρεις βασικούς στόχους, μετά την εξαγγελία των μέτρων που έλαβε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και υπογράμμισε ότι οι στόχοι αυτοί είναι:

- Μάχη για την προστασία του καταναλωτή και εναντίον της ακρίβειας.

- Μάχη για την ενεργοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων ως ανάχωμα στην ύφεση.

- Μάχη για την ομαλή λειτουργία των αγορών για την υγιή ανταγωνιστικότητα και τη διασφάλιση και διεύρυνση των θέσεων εργασίας.

Αναφερόμενη στο θέμα της κρουαζιέρας η κυρία Λούκα Κατσέλη είπε ότι συναντήθηκε με εκπροσώπους των μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας και τη διαβεβαίωσαν ότι όχι μόνο ενδιαφέρονται να δρομολογήσουν πλοία στο Αιγαίο αλλά και να επενδύσουν σε λιμενικές εγκαταστάσεις. Η κυρία Λούκα Κατσέλη τόνισε επίσης ότι η απελευθέρωση των υπηρεσιών θα αυξήσει την παρουσία των σκαφών στις ελληνικές θάλασσες και θα ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες.


ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ

Οσον αφορά τις ακτοπλοϊκές εξελίξεις η υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη είπε ότι οι εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών συμφώνησαν ότι τρία είναι τα σημεία που στρεβλώνουν τη λειτουργία των εταιρειών:

- Η σημαντική αύξηση των καυσίμων σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά.

- Οι κρατήσεις υπέρ τρίτων που όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί ένας εξορθολογιστικός τρόπος.

- Και η υποχρεωτική λειτουργία κυρίως των ταχύπλοων σκαφών σε 7 μήνες βάσει λειτουργίας και των συμβατικών σε 10 μήνες.

Η κυρία Λούκα Κατσέλη υπογράμμισε ότι οι εκπρόσωποι των εταιρειών ζητούν να ληφθούν μέτρα και να ανακληθούν όλα τα αντικίνητρα που υπάρχουν στην ακτοπλοΐα. Στο ερώτημα που τέθηκε στην υπουργό «αν θα υπάρξουν μέτρα για την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας στο Αιγαίο» απάντησε η κυρία Λούκα Κατσέλη είναι η ενίσχυση των δρομολογίων και η αύξηση των θέσεων εργασίας.

Επίσης, τόνισε ότι οι εκπρόσωποι των εταιρειών της έθεσαν το θέμα της ακαταλληλότητας των περισσότερων λιμένων της χώρας και απαίτησαν ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Επανερχόμενη στο θέμα του καμποτάζ, η κυρία Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι η επιτροπή υπό τον κ. Γ. Ανωμερίτη ολοκλήρωσε το έργο της και θα παραδώσει το σχετικό της πόρισμα την άλλη εβδομάδα, νωρίτερα δηλαδή από τον στόχο που είχε τεθεί για τις 15 Μαΐου.

Κέρδος 5/5/2010 07:15

Δεν υπάρχουν σχόλια: