Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Παγώνουν τα δίδακτρα Καμία αύξηση τη νέα σχολική χρονιά, με τροπολογία στη Βουλή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Σκούφου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Στον πάγο βάζει η κυβέρνηση τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων τη νέα σχολική χρονιά. Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, τη σχολική περίοδο 2010-2011 απαγορεύεται οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές των διδάκτρων.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη τάξη των νηπιαγωγείων, των δημοτικών σχολείων, των γυμνασίων και των λυκείων δεν επιτρέπεται καμία αύξηση στα ετήσια δίδακτρα σε σχέση με τα δίδακτρα της ίδιας τάξης κατά το σχολικό έτος 2009-2010. Στις ενδιάμεσες τάξεις όλων των βαθμίδων δεν επιτρέπεται καμία αύξηση και οι γονείς σε καμία περίπτωση και με καμία αιτιολογία, όπως για παράδειγμα αύξηση των ωρών διδασκαλίας, δεν πρέπει να κληθούν να καταβάλουν υψηλότερα δίδακτρα από αυτά που ίσχυαν για τις τάξεις αυτές τη σχολική χρονιά 2009-2010. Σε ό,τι αφορά τα κόμιστρα μεταφοράς των μαθητών, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια θα μπορούν να τα αυξήσουν μέχρι 40 ευρώ τον χρόνο για κάθε μαθητή, λόγω της αύξησης των τιμών των καύσιμων.

Αρχικά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας είχε ανακοινώσει ότι θα έθετε πλαφόν 2% στα δίδακτρα των πρώτων τάξεων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, θα προχωρούσε σε πάγωμα αυξήσεων για τις ενδιάμεσες τάξεις και σε αύξηση 40 ευρώ ανά μαθητή για τις μετακινήσεις. Σε αυτή την απόφαση είχε καταλήξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας μετά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων. Ωστόσο, όπως προκύπτει και από την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας έκρινε σκόπιμο ότι με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τη νέα σχολική χρονιά δεν πρέπει να γίνει καμία αύξηση στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, εκτός από ένα εφάπαξ ποσό για τα κόμιστρα, γεγονός το οποίο δικαιολογείται από τις αυξήσεις των ειδικών φόρων στα καύσιμα.

Μείωση των εγγραφών
Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πολλά είναι τα ιδιωτικά σχολεία τα οποία έχουν ενημερώσει τον τελευταίο μήνα τους γονείς που θέλουν να εγγράψουν τα παιδιά τους για τη νέα σχολική χρονιά ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αυξήσεις. Σε άλλες περιπτώσεις, υπάρχουν εκπαιδευτήρια τα οποία καταγράφουν απώλειες στις ανανεώσεις εγγραφών παλαιών μαθητών, καθώς αρκετοί είναι οι γονείς που λόγω των περικοπών στα εισοδήματά τους αδυνατούν να καλύψουν τα δίδακτρα, κι έτσι τη νέα χρόνια θα εγγράψουν τα παιδιά τους σε δημόσια σχολεία. Ο μειωμένος αριθμός νέων εγγραφών μάλιστα έχει ωθήσει αρκετά εκπαιδευτήρια στην απόφαση να μη λειτουργήσουν νέες τάξεις και να δεχθούν καινούργιους μαθητές μόνο μέχρι τον αριθμό των κενών που υπάρχουν.

Τιμοκατάλογος υπηρεσιών
Εως τις 31 Μαΐου 2010- όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο- έχουν περιθώριο όλες οι επιχειρήσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης να ενημερώσουν το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τον τιμοκατάλογο των παρεχόμενων υπηρεσιών τους την επόμενη σχολική περίοδο. Ειδικότερα, με αγορανομική διάταξη του υπουργείου ορίζεται ότι τα κάθε είδους φροντιστήρια, ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί υποχρεούνται να καταθέτουν σε ηλεκτρονική μορφή, το αργότερο μέχρι την 31η Μαΐου κάθε χρόνο, τιμοκατάλογο των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

ΠΗΓΉ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: