Ώρες Κοινού για ενημέρωση 10:00-12:00 π.μ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στη Γραμματεία της Ένωσης 2821092306
Ενημερώνουμε τα μέλη της Ένωσης ότι έχει ξεκινήσει η ανανέωση συνδρομών(25 ευρώ) για το έτος 2018 και παρακαλείστε για την τακτοποίηση της συνδρομής σας.Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο 28210 92306 από της 9:00 - 13:30

Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010

Ειδικοί ζητούν να ληφθούν μέτρα κατά της ουσίας Δισφαινόλη-Α που βρίσκεται στα πλαστικά δοχείαΠηγή: ΑΠΕ 22/06/10-15:06

Επιστήμονες και διεθνείς οργανώσεις για την υγεία από διάφορες χώρες ζήτησαν σήμερα από την υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων της Ευρώπης να εκδώσει κανονισμό κατά της έκθεσης σε μία εν δυνάμει επιβλαβή χημική ουσία που βρίσκεται στα πλαστικά δοχεία.

Σε ανοιχτή επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), μια ομάδα 60 επιστημόνων και ακτιβιστών για την υγεία από 15 χώρες εκφράζει φόβους ότι η έκθεση στη χημική ουσία Δισφαινόλη-Α (BPA) θα μπορούσε να βλάψει την υγεία, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων, όπως τα βρέφη και οι έγκυες.
Η BPA είναι μια χημική ουσία μαζικής παραγωγής που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πολυανθρακικών πλαστικών.
Υπάρχει στα πλαστικά δοχεία για τρόφιμα και ποτά, όπως τα μπιμπερό, και ως εποξειδική ρητίνη σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα και ποτά και δοχεία συντήρησης.

Ορισμένες πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση στην BPA με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων όπως τα καρδιακά νοσήματα, ο καρκίνος του μαστού και ο διαβήτης.
Η EFSA αναμένεται να δημοσιεύσει μια νέα "επιστημονική γνωμοδότηση" για την ασφάλεια της Δισφαινόλης Α στα δοχεία τροφίμων και ποτών τον ερχόμενο μήνα, αφού ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει μια νέα αποτίμηση των κινδύνων.

"Η άποψή μας είναι ότι οποιαδήποτε αντικειμενική και συνολική επανεξέταση των επιστημονικών συγγραμάτων θα οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται να αναληφθεί δράση για να μειωθούν τα επίπεδα έκθεσης στην BPA, ιδιαίτερα για τις ομάδες που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, κυρίως τα βρέφη και οι έγκυες", αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιστολή τους προς την EFSA.

Οι αρμόδιες αρχές στον Καναδά και στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει ήδη να αναλαμβάνουν δράση όσον αφορά την έκθεση στην BPA.
Ο Καναδάς σχεδιάζει να απαγορεύσει τη χρήση της στα μπιμπερό.
Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει παρόμοια δράση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μόνον ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως η Σουηδία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Δανία, έχουν κάνει μονομερώς κινήσεις πριν από την επανεξέταση της ουσίας από την EFSA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: