Ώρες Κοινού για ενημέρωση 10:00-12:00 π.μ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στη Γραμματεία της Ένωσης 2821092306
Ενημερώνουμε τα μέλη της Ένωσης ότι έχει ξεκινήσει η ανανέωση συνδρομών(25 ευρώ) για το έτος 2018 και παρακαλείστε για την τακτοποίηση της συνδρομής σας.Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο 28210 92306 από της 9:00 - 13:30

Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010

Ακατάσχετο κινητών πραγμάτων της προσωπικής χρήσης των οφειλετών.

ΥΠΟΙΚ 1117330/ΕΞ/0016/4.12.2009
Ακατάσχετο κινητών πραγμάτων της προσωπικής χρήσης των οφειλετών.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 §1 περ. α΄ του ν.δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ) καθώς και του άρθρου 953 §3 ΚΠολΔ, εξαιρούνται της κατάσχεσης πράγματα της προσωπικής χρήσης του οφειλέτη και της οικογενείας του και ιδίως ενδύματα, κλινοστρώματα, έπιπλα, εφόσον τα πράγματα αυτά είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες της διαβίωσής τους.
Με τις διατάξεις αυτές προστατεύονται οι στοιχειώδεις ανάγκες. Η προστασία των στοιχειωδών αναγκών διαβίωσης του οφειλέτη επιβάλλεται και από το άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος, που ορίζει ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας.
Οι δικαστικοί επιμελητές, συνεπώς, οι οποίοι εκτελούν τις παραγγελίες κατάσχεσης, έχουν υποχρέωση από το νόμο και το Σύνταγμα να εξαιρούν από την κατάσχεση όσα χαρακτηρίζονται από τις παραπάνω διατάξεις ως ακατάσχετα, διαφορετικά θα υπόκεινται στις συνέπειες που προβλέπονται στο άρθρο 75 παρ. 3 του ΚΕΔΕ.
Επειδή έχει παρατηρηθεί ότι σε αντίθεση με όσα ορίζουν οι διατάξεις, επιβάλλονται από δικαστικούς επιμελητές κατασχέσεις σε ακατάσχετα από το νόμο πράγματα των οφειλετών, και ειδικότερα σε είδη που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες της διαβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους (τραπέζι, καρέκλες, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα, τηλεόραση κ.λπ.), τονίζεται ότι οι διατάξεις περί του ακατάσχετου θα πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά και να δίνονται σαφείς οδηγίες προς αυτούς ως προς την εξαίρεση των κινητών πραγμάτων των οφειλετών που δεν υπόκεινται σε κατάσχεση και προορίζονται για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους.
Σε περίπτωση που στις εκθέσεις κατάσχεσης που παραλαμβάνετε, διαπιστώνετε ότι έχουν περιληφθεί σε αυτές και ακατάσχετα πράγματα, θα ζητάτε την ανάκλησή τους και δεν θα καταβάλλετε τα έξοδα εκτέλεσης στους δικαστικούς επιμελητές.
Τα παραπάνω εφαρμόζονται απαρέγκλιτα και για τις περιπτώσεις που οι κατασχέσεις επιβάλλονται από υπάλληλους των ΔΟΥ, λόγω έλλειψης δικαστικών επιμελητών.
Τονίζεται τέλος ότι αν διαπιστωθεί η επιβολή κατάσχεσης κινητών, κατά παράβαση των διατάξεων περί του ακατάσχετου αυτών, θα κινείται η διαδικασία αναζήτησης ευθυνών σε βάρος όλων των εμπλεκομένων οργάνων αναγκαστικής είσπραξης (υπαλλήλων Δ.Ο.Υ. – Δικαστικών Επιμελητών) και θα κινείται η προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: